ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
Δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή

Οταν η εφορία σου ζητά να πληρώσεις και δεν έχεις, απλά δεν πληρώνεις, ξεχνώντας, όμως, ότι αργά ή γρήγορα, αύριο θα τα σκάσεις και με τόκο.

Οταν η ιδιωτική κλινική στην οποία σε έχει σπρώξει το κατ' ευφημισμόν δημόσιο νοσοκομείο σου ανακοινώνει ότι από την επόμενη βδομάδα σταματά τις αιμοκαθάρσεις για όσους δεν έχουν να πληρώσουν από την τσέπη τους, απλά παραγγέλνεις φέρετρο και περιμένεις τη στιγμή που θα περάσεις στο επέκεινα.

Η πρώτη περίπτωση αφορά σε εκατομμύρια εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, πολλοί από τους οποίους ελπίζουν ότι μια αλλαγή κυβέρνησης θα αλλάξει και την κατάστασή τους. Πλανώνται και καθώς έχουν δικαίωμα στην ελπίδα, δεν διανοούνται - ακόμα - ότι εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα εντός ολίγου όλο και περισσότεροι απ' αυτούς θα βρίσκονται στο ίδιο σκαλί μ' εκείνους που ήδη παραγγέλνουν φέρετρο.

Και στις δύο περιπτώσεις η περίφημη ιώβεια ανοχή οδηγεί στο θάνατο, είτε αυτός είναι άμεσα βιολογικός, είτε παραπέμπει σε μια ζωή αβίωτη.

Και οι μεν και οι δε με την υπομονή τους δίνουν παράταση ζωής στο σύστημα που για να κρατηθεί όρθιο μέσα στη σαπίλα του παίρνει όλο και περισσότερους βαθιά στο βούρκο του.

Η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι δεν πάει άλλο, ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος για αυταπάτες, ότι κανείς δεν πρέπει να ελπίζει στην αλλαγή διαχειριστή από την οποία θα προκύψει μόνο ένα άλλης χρωματικής απόχρωσης σχοινί στην κρεμάλα, είναι πέρα από τα όρια του επίκαιρου. Η ανταπόκριση, επίσης στο κάλεσμα του ΚΚΕ, που προκύπτει από την προηγούμενη εκτίμηση, για ένταση των προσπαθειών για τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας που θα έχει σταθερά στραμμένη την πλώρη στην ανατροπή, είναι πλέον - για την εργατική τάξη και τις σύμμαχες κοινωνικές δυνάμεις - όρος ζωής.

***

Ακόμα κι αν κανένα νέο μέτρο δεν παίρνονταν, η κατάσταση για τους εργαζόμενους είναι πέρα από κάθε γνωστό όριο αντοχής. Η συζήτηση για το αν είναι επώδυνη αυτή ή η άλλη επερχόμενη φορολογική ρύθμιση, κρύβει τον πυρήνα αυτής της πολιτικής: παράγει εργάτες στα γόνατα. Οι καπιταλιστές έχουν ήδη πάρει σχεδόν τα πάντα απ' όσα χρειάζονται για να έχουν εξαθλιωμένους εργάτες, ικανούς ίσα να κινούνται στη διαδρομή «σπίτι - δουλειά - σπίτι». Αυτά που παίρνουν τώρα αφορούν σε νέα πεδία κερδοφορίας. Το ξεχαρβάλωμα - για παράδειγμα - στο χώρο της υγείας είναι απλά η δημιουργία μιας νέας κερδοφόρας αγοράς για τους καπιταλιστές.

***

Παρά το χειροκρότημα, Σαμαράς, Βενιζέλος, και Κουβέλης αντιμετωπίζονται ήδη από την αστική τάξη σαν καμένα χαρτιά. Οχι γιατί είναι άχρηστοι, ίσα ίσα μια χαρά τα κατάφεραν ως τώρα. Αλλά γιατί το βαρύ τσουβάλι είναι από δω και μπρος. Οπως οι ίδιοι ομολογούν, καλές οι αποφάσεις αλλά πρέπει και να υλοποιηθούν. Και για να γίνει αυτό χρειάζονται νέα πρόσωπα. Πολύ περισσότερο που στο κύριο μέτωπο, τα εργασιακά, τα ζόρια είναι ακόμα μπροστά. Οι ρυθμίσεις που προωθούνται για τον εργασιακό χρόνο - λάστιχο και την απόλυτη ασυδοσία των καπιταλιστών απαιτούν ισχυρότατο βούρδουλα και σε κυβερνητικό και σε κρατικό επίπεδο. Στο κρατικό πεδίο ήδη η καταστολή έδειξε τα δόντια στη Χαλυβουργία στέλνοντας μήνυμα σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Στο κυβερνητικό, υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες. Δεν φτάνει ένας Βρούτσης για να γίνει ο μεγάλος χαλασμός.

***

Στο γενικό φόντο, η κρίση που απλώνεται πλέον απ' άκρου σ' άκρο όχι μόνο στην Ευρασία, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, αλλά σ΄ όλη την υδρόγειο, προαναγγέλλει συγκρούσεις μπροστά στις οποίες οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι, έτσι που οι ιμπεριαλιστές να μην είναι μόνοι τους στο γήπεδο...


Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

ΥΠΟΜΟΝΗ... : «Τα μέτρα που "κλείδωσαν" οι τρεις αρχηγοί προκαλούν σοκ και δέος στην κοινωνία. Θα μπορούσαν να τα αποφύγουν; Αυτό δεν το ξέρω. Θα είναι τα τελευταία; Ούτε αυτό μπορεί κανείς να το απαντήσει με βεβαιότητα (...) ο λαός μας κάνει πρωτόγνωρες θυσίες και έχει επιδείξει σε σχέση με ό,τι συμβαίνει ιώβεια υπομονή» (στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ).

...ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ: «Πέρα από το δράμα των διαβουλεύσεων των κυβερνητικών εταίρων και της κυβέρνησης με την τρόικα, σημείο μηδέν για το πέρασμα στη νέα εποχή είναι ο χώρος της δημόσιας Υγείας. Εκεί βλέπουμε τα χρόνια προβλήματα να χειροτερεύουν, αλλά και νέες, εκρηκτικές διαστάσεις να γίνονται ορατές» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ: «Νέο χτύπημα περιμένει τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ μετά την απόφαση των συμβεβλημένων γιατρών, των ιδιωτικών κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας με αίτημα την εξόφληση των συσσωρευμένων χρεών. Ετσι από τις 8 Οκτωβρίου οι πολίτες θα πληρώνουν από την τσέπη τους εξετάσεις και νοσήλια» (στα ΝΕΑ).

ΔΕΝ ΕΧΩ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ: «Μόνο μέσα σε ένα μήνα και συγκεκριμένα τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων αυξήθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ ενώ από την αρχή του έτους ανήλθαν σε 6,871 δισ. ευρώ. (...) δείχνει την αδυναμία των φορολογουμένων να εξοφλήσουν τους φόρους που περιλαμβάνονται στα φουσκωμένα εκκαθαριστικά» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ: «Παρά τις αγαθές προθέσεις των τριών αρχηγών όλοι καταλαβαίνουμε ότι κι αν ακόμα επιτευχθεί η συμφωνία το κρίσιμο ζήτημα θα είναι η υλοποίησή της (...) η υπέρβαση της κρίσης προϋπέθετε ανάλογη υπέρβαση και από το πολιτικό προσωπικό (...) το αίτημα της ανανέωσης της πολιτικής ζωής παραμένει ισχυρό ανεξάρτητα από την επιτυχία ή όχι της κυβέρνησης» (από το ΕΘΝΟΣ).

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΕΤΩΠΟ: «Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων στα εργασιακά (...) μεγαλύτερα περιθώρια παρεμβάσεων αφήνονται σε θέματα που αφορούν στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και στην ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος για τον καθορισμό των ωρών εργασίας (...) με άρση κάποιων περιοριστικών ρυθμίσεων και υποχρεώσεων που ισχύουν σήμερα» (στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).

ΑΣΧΕΤΟ; «Σπάνια ή ποτέ στην παγκόσμια ιστορία ολόκληρη η Ευρασία, απο τον Βερίγγειο Πορθμό μέχρι την Μάγχη, βρέθηκε σε συνολική κρίση σαν την σημερινή. Τρία μεγάλα συνεχόμενα γεωπολιτικά συστήματα το ευρωπαϊκό, το αραβομουσουλμανικό, και το σινοϊαπωνικό κινούνται στα όρια της ρήξης» (στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΠΟΡΡΙΨΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ σωτηρίας της πλουτοκρατίας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φορο-σοκ για μισθωτούς και καταθέτες

ΤΑ ΝΕΑ: Κρυφοί φόροι στο παρά πέντε

ΕΘΝΟΣ: Λύση πακέτο για μέτρα, δόση, επιμήκυνση

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Συμφώνησαν για το πακέτο μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Το «πακέτο» συμφωνήθηκε, αρχίζει δύσκολο δεκαήμερο

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Η τελική λύση

Η ΕΛΛΑΔΑ: Κρύβουν την αλήθεια, έρχονται και νέα μέτρα

Η ΑΥΓΗ: Το 2013 όλα τα αιματηρά μέτρα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Η ώρα της Ευρώπης

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τα επτά μέτωπα με την τρόικα

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυθαίρετα, νόμιμοι τίτλοι για τις μικρές παραβάσεις

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Πού το πάνε;

«Πού το πάνε δηλαδή; Ν' αρχίσουν να μετράνε κουφάρια αρρώστων και ανήμπορων μπροστά στα νοσοκομεία, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν για να περάσουν το κατώφλι τους; Ο λόγος για την τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, για την οποία πια η ανθρώπινη ζωή δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας "αρνητικός συντελεστής" στις διαπραγματεύσεις για την τρόικα».

Οδηγός τους το καπιταλιστικό κέρδος

«Η ολοένα αυξανόμενη εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας είναι αποτέλεσμα μιας ταξικής αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά παρουσιάζεται από την κυβέρνηση και την ΕΕ ότι καλύπτει τις ανάγκες. Ταυτόχρονα, υποστηρίζοντας την καπιταλιστική ανάπτυξη, ενισχύει τους επιχειρηματικούς ομίλους ώστε να υπάρξει "ανάπτυξη", "ανταγωνιστικότητα" κλπ. Οι αιματηρές περικοπές σε Υγεία - Πρόνοια στοχεύουν στα εξής: Να «απελευθερωθεί» κι άλλο ο τομέας της Υγείας για τους επιχειρηματικούς ομίλους που θέλουν να επενδύσουν σε αυτό το κερδοφόρο πεδίο, άρα να υποβαθμιστεί περισσότερο το δημόσιο σύστημα. Να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία και η κρατική ευθύνη για υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας που παρέχονται χωρίς ανταποδοτική βάση, ώστε περισσότερο κρατικό χρήμα να πηγαίνει στους διάφορους μεγαλοεπιχειρηματίες - και στο χώρο της Υγείας. Να μειωθεί το "μη μισθολογικό κόστος" (εισφορές, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, αποζημιώσεις για εργατικά ατυχήματα, ασθένειες κλπ.) για τους εργοδότες».

Υπάρχει διέξοδος

«Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να θέσει ένα τέρμα στη δολοφονική πολιτική (...) Ο λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Και χρειάζεται κοινός αγώνας των υγειονομικών με όλους τους εργαζόμενους, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους συνταξιούχους, τους ανασφάλιστους, τους νέους, κόντρα στην πολιτική που συνθλίβει τη ζωή τους, που τους αφήνει χωρίς παροχές υπηρεσιών Υγείας αν δεν έχουν - που δεν έχουν - να πληρώσουν αδρά, για να κερδοφορεί το κεφάλαιο, κόντρα στην πολιτική που διαχειρίζεται την κρίση σε όφελός του. Μόνο έτσι μπορούν να εμποδίσουν μέτρα, να επιβάλουν το δίκιο τους» (από το κύριο άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ