ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΝΔΟΥΡΑ
Η χούντα εντείνει τη βία και την καταστολή

Στρατός και αστυνομία επιβάλλουν φίμωση μη φιλικών στη χούντα μέσων
Στρατός και αστυνομία επιβάλλουν φίμωση μη φιλικών στη χούντα μέσων
TEΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Δεκαήμερο «τελεσίγραφο» έδωσε χτες στη διπλωματική αποστολή της Βραζιλίας στην Ονδούρα η χούντα του Ρομπέρτο Μιτσελέτι προκειμένου, όπως είπε, είτε να παραδοθεί ο εκλεγμένος Πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια είτε να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο και να φύγει απ' τη χώρα.

Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα απάντησε πως θα αγνοήσει το τελεσίγραφο του Μιτσελέτι γιατί δεν προτίθεται να συμμορφωθεί με την απαίτηση «μίας κυβέρνησης χουντικών». Η πλευρά Μιτσελέτι ανταπάντησε πως η Βραζιλία θα μπορούσε να χάσει το δικαίωμά της να διατηρήσει την πρεσβεία της στην Ονδούρα εάν αγνοήσει το τελεσίγραφο...

Παράλληλα, το καθεστώς Μιτσελέτι εφάρμοσε κι άλλα στυγνά μέτρα καταπίεσης του λαού. Εκλεισε τους σταθμούς «Γκλόμπο» και «Κανάλ 36» επειδή «προσβάλλουν την ειρήνη και διαταράσσουν τη δημόσια τάξη» και απείλησε με ανάλογα μέτρα και άλλα ΜΜΕ. Μετά διέταξε το στρατό και την αστυνομία να διαλύουν όλες τις «παράνομες» δημόσιες συναθροίσεις και να συλλαμβάνουν πολίτες χωρίς εντάλματα σύλληψης (κατά παράβαση σχετικού άρθρου στο Σύνταγμα). Επιπλέον, απελάθηκε πενταμελής αντιπροσωπεία συμβούλων του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OΑS) λίγο μετά την προσγείωση του αεροπλάνου που τους μετέφερε στο διεθνές αεροδρόμιο της Τεγκουσιγκάλπα γιατί τάχα δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως οι αρχές...

Ωρες πριν, ο εκλεγμένος πρόεδρος Σελάγια απ' το κτίριο της βραζιλιάνικης πρεσβείας όπου παραμένει εδώ και μία βδομάδα κάλεσε το λαό της χώρας να δυναμώσει την αντίδρασή του στους καταπιεστές του Μιτσελέτι και να ατσαλώσει την αντίστασή του συνεχίζοντας τις διαδηλώσεις. Νωρίτερα (προχτές) το αντικαθεστωτικό Ενωμένο Μέτωπο είχε αποφασίσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων υποστήριξης του Σελάγια που πλέον έκλεισαν τους τρεις μήνες απ' το πραξικόπημα της 28ης Ιούνη.

Τέλος, χτες γνωστοποιήθηκε ο θάνατος μίας φοιτήτριας στη διάρκεια βίαιης καταστολής αντικυβερνητικής συγκέντρωσης στην πρωτεύουσα, Τεγκουσιγκάλπα, στο τέλος της περασμένης βδομάδας.

2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΡΑΤΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΗΣ
Υπογραφή σειράς συμφωνιών

Η 2η Συνάντηση Αφρικής - Νότιας Αμερικής, μεταξύ της Αφρικανικής Ενωσης (AU) και της Ενωσης των Κρατών της Νότιας Αμερικής (UNASUR), πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Βενεζουέλα στο νησί Μαργαρίτα με τη συμμετοχή 61 χωρών και δεκάδων ηγετών και κυβερνητικών αξιωματούχων από τις δύο περιοχές. Εκτός του οικοδεσπότη Ου.Τσάβες ξεχώρισαν οι παρουσίες του Προέδρου της Βραζιλίας Ι. Λούλα Ντα Σίλβα, της Αργεντινής Κ. Φεντάντες, του Εκουαδόρ Ρ. Κορέα, της Βολιβίας Ε. Μοράλες, της Παραγουάης Φ. Λούγκο, της Νότιας Αφρικής Τζ. Ζούμα, της Ζιμπάμπουε Ρ. Μουγκάμπε, της Λιβύης Μ. Καντάφι και άλλοι.

Σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν να ενισχυθούν οι δεσμοί συνεργασίας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατά 50% το εμπόριο ανάμεσα στις δύο περιοχές.

Ως αποτέλεσμα υπογράφτηκε σειρά συμφωνιών εμπορικών και ενεργειακών και στην τελική διακήρυξη υπογραμμίζονται ορισμένες κοινές δράσεις και θέσεις. Από κοινού σημειώνεται η θέληση των χωρών να «αντιπαλέψουν το ναρκεμπόριο, την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές (σ.σ. εδώ βεβαίως δεν προσδιορίζεται η κρατική τρομοκρατία που είναι, για παράδειγμα, ο βασικός παράγοντας καταπίεσης του λαού της Κολομβίας, ή στο Περού), επίσης η αντίθεση στην πειρατεία, στο δουλεμπόριο, στη διάδοση των πυρηνικών όπλων στην περιοχή».

Ταυτόχρονα, στη διακήρυξη διατυπώνεται «η κατηγορηματική θέληση για αλλαγές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη συμμετοχή χωρών της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής και απαιτείται βελτίωση των μηχανισμών λειτουργίας του οργανισμού, ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες πραγματικότητες που διαμορφώνονται στις δύο περιοχές».

Θεωρούν ότι οι σχέσεις των δύο περιοχών «πρέπει να έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα, να παίρνουν υπόψη τους τις ασυμμετρίες και τις στρατηγικές ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας, ώστε να οικοδομηθεί ένα εμπόριο που θα ενσωματώνει μηχανισμούς ολοκλήρωσης».

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις οικονομικές συμφωνίες ξεχωρίζουν οι συνεργασίες στην ενέργεια, στα ορυχεία, στην ανάπτυξη υποδομών, στην ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης και τεχνολογιών. Επίσης, γίνεται λόγος για την απειλή των κλιματικών αλλαγών.

Είναι φανερό ότι αυτή η συνάντηση που γίνεται στη βάση του καπιταλιστικού χαρακτήρα των χωρών που συμμετέχουν ακόμα και όταν αυτές έχουν προωθήσει κάποιες αλλαγές (Βενεζουέλα, Βολιβία, Εκουαδόρ), παρά τις όποιες διακηρύξεις «περί δεύτερης ανεξαρτησίας», συμβάλλει στην ισχυροποίηση του κεφαλαίου των χωρών. Επίσης, εμπεριέχει πολλά αντιφατικά στοιχεία, αφού υπάρχουν πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικά συμφέροντα, ανάμεσα σε δυνάμεις που τάσσονται ανοιχτά υπέρ του αμερικανικού ιμπεριαλισμού (όπως οι κυβερνήσεις της Κολομβίας ή του Περού) και άλλες μεγάλες χώρες που επιχειρούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο (Βραζιλία, Αργεντινή).

Να σημειώσουμε ότι η Βενεζουέλα υπέγραψε ενεργειακές συμφωνίες με 8 αφρικανικές χώρες που ξεχωρίζουν η Νότια Αφρική, το Σουδάν, η Λιβύη, η Μαυριτανία. Η επόμενη συνάντηση αποφασίστηκε να γίνει σε 2 χρόνια στη Λιβύη.

Στην Κούβα ο Δ. Χριστόφιας

ΑΒΑΝΑ.--

Επίσημη επίσκεψη στην Κούβα πραγματοποιεί από την Κυριακή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Χτες ο Χριστόφιας είχε συνάντηση με τον Κουβανό ομόλογό του Ραούλ Κάστρο, ενώ νωρίτερα απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο του Κουβανού εθνικού ήρωα Χοσέ Μαρτί, που βρίσκεται στην Πλατεία της Επανάστασης.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στο Νησί της Επανάστασης και σημείωσε τις πολύ καλές σχέσεις που μπορούν να βελτιωθούν παραπέρα ανάμεσα στις δύο χώρες και λαούς, που εγκαινιάστηκαν από τον ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο από την ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960. Χτες, ο Δ. Χριστόφιας αναμενόταν να εγκαινιάσει την πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αβάνα, κάτι που θα συνεισφέρει στην παραπέρα ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών.

Παράλληλα, μιλώντας χτες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες επανέλαβε τη θέση της Κούβας πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να επιλέγει να αγνοεί τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και διατηρεί τον απάνθρωπο αποκλεισμό κατά του Νησιού της Επανάστασης. Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τον Οκτώβρη θα διεξαχθεί συζήτηση και ψηφοφορία στη ΓΣ του ΟΗΕ σχετικά με το σχέδιο απόφασης της Κούβας για την άμεση άρση του επιβαλλόμενου αποκλεισμού των ΗΠΑ.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Φονική καταιγίδα

MANIΛΑ.--

Τις χειρότερες πλημμύρες της τελευταίας 40ετίας ζει το τελευταίο τριήμερο η πρωτεύουσα των Φιλιππίνων Μανίλα και τα περίχωρα, καθώς εκτενείς περιοχές έχουν βυθιστεί κάτω από τόνους νερών και λάσπης με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 140 ανθρώπων. Δεκάδες άλλοι αγνοούνται ενώ οι πλημμυροπαθείς υπολογίζονται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες, εκ των οποίων αρκετοί δεν έχουν καταφέρει να βρουν ούτε καν μία θέση σε κάποιο απ' τα 200 σχολεία και στάδια που έχουν μετατραπεί σε κέντρα φιλοξενίας αστέγων...

Η κυβέρνηση απηύθυνε διεθνή έκκληση για βοήθεια, καθώς δεν επαρκούν οι δυνάμεις του στρατού, της αστυνομίας και των εθελοντών για να διασώσουν όσους εξακολουθούν να κινδυνεύουν.

Η κυβέρνηση της Προέδρου Αρόγιο θεώρησε ως αιτία του κακού όχι την έλλειψη βασικών υποδομών της χώρας αλλά τις (μάλλον βολικές...) κλιματικές αλλαγές.

Πάντως, η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί σύντομα καθώς και τις επόμενες μέρες προβλέπονται και νέες τροπικές καταιγίδες όπως η καταγιδία Κετσάνα που έπληξε τη χώρα το Σαββατοκύριακο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ