ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΕΘΕΑ
Στη φυλακή δύο μέλη της θεραπευτικής κοινότητας «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»

Να κινηθούν οι διαδικασίες για την άμεση αποφυλάκισή τους και να διασφαλιστεί το δικαίωμά τους στην απεξάρτηση και στη ζωή, ζητά το Κέντρο

Εκτός από την φαρμακευτική καταστολή, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταστείλει με κάθε τρόπο, την απεξάρτηση, τα «στεγνά» προγράμματα, στέλνοντας πίσω στη φυλακή, τη χρήση και το θάνατο, ανθρώπους που έκαναν μικροπαραβάσεις όταν ήταν χρήστες ναρκωτικών και σήμερα δίνουν τη μάχη για μια καλύτερη ζωή.

Συγκεκριμένα, στις 25 Ιούνη ομάδα «ΔΙΑΣ» στήθηκε έξω από το νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» κι όταν μια ομάδα μελών της θεραπευτικής κοινότητας «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» του ΚΕΘΕΑ είχε μεταβεί για προγραμματισμένες ιατρικές εξετάσεις, συνέλαβε δύο απ' αυτούς -οι οποίοι είναι και φορείς του ΑIDS- για μικροπαραβάσεις που είχαν κάνει όσο βρίσκονταν στη χρήση. Σήμερα, οι δύο νέοι έχουν οδηγηθεί πίσω στις φυλακές, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τόσο την υγεία τους όσο και την πορεία τους στην απεξάρτηση.

«Ενώ η κρίση επιδεινώνει τα προβλήματα των χρηστών, τα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό HIV/AIDS έχουν αυξηθεί σε ένα μόλις χρόνο κατά 1.500% και ο επιπολασμός του μεταξύ των εξαρτημένων έχει ανέλθει από το 1% στο 8%, η αστυνομία επικεντρώνει τη δράση της έξω από τα νοσοκομεία, "εξασφαλίζοντας" ίσως περισσότερες συλλήψεις, αλλά θέτοντας εμπόδια στο έργο της απεξάρτησης και της φροντίδας της υγείας των εξαρτημένων.

Τα δύο μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ "ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ", που εδώ και μερικούς μήνες παλεύουν για μια καλύτερη ζωή, ξαναστέλνονται τώρα πίσω στη φυλακή, στη χρήση και στο θάνατο, για παραβάσεις που είχαν κάνει την περίοδο που ήταν εξαρτημένοι. Η προσπάθειά τους για απεξάρτηση τιμωρείται και η ανάγκη τους για ειδική φροντίδα ως φορέων του HIV/AIDS γίνεται αφορμή να οδηγηθούν στο κρατητήριο», σημειώνει το ΚΕΘΕΑ σε ανακοίνωσή του.

«Αν αυτή η τακτική της καταστολής, της περιθωριοποίησης και της διαιώνισης του προβλήματος συνεχιστεί, η εμπιστοσύνη των εξαρτημένων απέναντι στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας θα κλονισθεί, διογκώνοντας περισσότερο τόσο το πρόβλημα της χρήσης όσο και του HIV/AIDS, με εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις και για τα άτομα και για την ελληνική κοινωνία», υπογραμμίζει το ΚΕΘΕΑ και απαιτεί να κινηθούν οι διαδικασίες για την άμεση αποφυλάκιση των δύο μελών του που κρατούνται, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα και την πορεία απεξάρτησης και τη θεραπεία τους για το ΗΙV/AIDS.

Πάντως, για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται το πνεύμα του νόμου 4139 που ψηφίστηκε πριν τρεις μήνες. Ο συγκεκριμένος νόμος είναι το επόμενο σκαλοπάτι στον κατήφορο της μέχρι τώρα «αντιναρκωτικής» πολιτικής που υπονομεύει και καταστρατηγεί την πρόληψη, την απεξάρτηση, την κοινωνική επανένταξη κι αποσκοπεί στην εξάπλωση της ναρκωκουλτούρας και την ελεύθερη κερδοσκοπία άνευ όρων και προδιαγραφών από τους ιδιώτες. Οι όποιες θετικές διατάξεις του για τους χρήστες, φαίνεται και στην πράξη ότι ήταν κενό γράμμα, αφού ακυρώνονται από το συνολικό πνεύμα του.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ, ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ
«Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας»

Με αφορμή τα σενάρια συγχώνευσης του ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στους οργανισμούς, στα Κέντρα Πρόληψης και στην απεξάρτηση επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους ότι «η μόνη σωστή θέση, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, για κεντρικά σχεδιασμένη αντιναρκωτική πολιτική με αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης, δεν έχει καμία σχέση με τον ενιαίο φορέα τον οποίο σχεδιάζουν να δημιουργήσουν, ο οποίος -με όποιο μανδύα κι αν του φορέσουν για να κάμψουν τις αντιδράσεις- θα αποδέχεται την ανυπαρξία της πρόληψης, την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης, την επέκταση της υποκατάστασης ως κύριου μοντέλου θεραπείας (μοντέλο που εξυπηρετεί τόσο τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχάνων, όσο και τον κοινωνικό έλεγχο στο τμήμα εκείνο της νεολαίας που έχει οδηγηθεί στην εξάρτηση), τις απολύσεις και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων».

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους «να μην εκχωρήσουν την υπεράσπιση των συμφερόντων τους σε καμιά διοίκηση, οργανισμού ή σωματείου», να πραγματοποιήσουν «Γενικές Συνελεύσεις, δίνοντας μάχη για τη μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων σε αυτές και για τη λήψη αποφάσεων μέσα από συλλογικές διαδικασίες».

Και καταλήγουν: «Αντιστεκόμαστε συλλογικά και αποφασιστικά σε κάθε σενάριο συγχώνευσης-κατάργησης των οργανισμών, μακριά από τις σειρήνες που θα καλούν σε υποταγή με τα διάφορα σενάρια στη λογική του μικρότερου κακού, τις επικίνδυνες ιδέες περί αυτο-χρηματοδότησης, τις "κόκκινες γραμμές", τις κάθε είδους διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις. Αναδεικνύουμε το πρόβλημα, τον κίνδυνο να μας καταργήσουν - συγχωνεύσουν - απολύσουν, τη διάλυση της δημόσιας απεξάρτησης. Στηριζόμαστε στους πραγματικούς μας συμμάχους τα ταξικά εργατικά συνδικάτα, τους αγωνιστικούς ριζοσπαστικούς φορείς του λαϊκού κινήματος. Πρώτα απ' όλα στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, στους απεξαρτημένους και στα μέλη των προγραμμάτων. Συγκροτούμε πλατιά απεργιακή επιτροπή. Αποφασίζουμε σύσκεψη σε κάθε περιοχή που υπάρχουν τμήματα του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ, με λαϊκές επιτροπές και άλλους μαζικούς φορείς, με τη στήριξη της απεργιακής επιτροπής, συντονισμό με τους εργαζόμενους των νοσοκομείων που κλείνουν, και τα ταξικά συνδικάτα και άλλους φορείς προκήρυξη στάσης εργασίας και μεγάλη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας σε 2 βδομάδες».

Φεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ
  • Τη Δευτέρα, 1η Ιούλη, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου ξεκινάει το 4ο Εργατικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Λάρισα. Το Εργατικό Φεστιβάλ έρχεται ως συνέχεια πολύμορφης δραστηριότητας που ανέπτυξε ο Τομέας το προηγούμενο διάστημα, με ενδιάμεσους σταθμούς τη σύσκεψη για την Κοινωνική ασφάλιση και τις βιβλιοπαρουσιάσεις. Το πρόγραμμα του Εργατικού Φεστιβάλ περιλαμβάνει: Μουσικό δρώμενο με τίτλο «Πρόσεξε εργάτη» από το συγκρότημα της ΚΝΕ, με παρουσίαση τραγουδιών από το δίσκο του Λουκιανού Κηλαηδόνη «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας», σε συνδυασμό με αποσπάσματα από το βιβλίο του Γιώργου Σκούρτη «Απεργία». Ομιλία από το Χρήστο Κουβέλα, Γραμματέα του Εργατικού Τομέα Λάρισας της ΚΝΕ. Λαϊκό γλέντι με τους Μαρία Αθανασιάδη, Νίκο Αλεξόπουλο, Βαγγέλη Τσιαπλέ.
  • Δεύτερη μέρα σήμερα για τις εκδηλώσεις του 4ου Εργατικού Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, που γίνεται στο Γεντί Κουλέ από τις 7.30 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Μουσικά συγκροτήματα από χώρους δουλειάς, παρουσίαση μελοποιημένου ποιήματος του Μπρεχτ από την ομάδα της σχολής θεάτρου «Ροντίδη» και μουσικό αφιέρωμα στον Μπρεχτ από το συγκρότημα της ΚΝΕ, ομιλία από τον Θανάση Χρηστίδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, λαϊκό γλέντι με τους Πρατσινάκη - Ταλέα - Φραγκούλη.
  • Δεύτερη μέρα σήμερα και για το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Κοζάνη, στην πλατεία Σκάρκα, από τις 7.30 μ.μ. με το εξής πρόγραμμα: Συζήτηση με θέμα «Από την ανεργία, στα προγράμματα κατάρτισης, την "ανάπτυξη" με τους εργάτες σκλάβους και πάλι στην ανεργία». Εντεχνη - ροκ μουσική από τους «3 ΛΑΛΟΥΝ». Αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ. Ομιλία από τον Γιάννη Βήττα, γραμματέα της ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ. Λαϊκό γλέντι.
Μέχρι 12 Ιούλη τα μηχανογραφικά

Ανακοινώθηκαν στατιστικά στοιχεία για τις βαθμολογίες στις εξετάσεις των ΕΠΑΛ

Στατιστικά στοιχεία για τις βαθμολογίες των υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ (ομάδα Α') που εξετάστηκαν πανελλαδικά για εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας.

Στις εξετάσεις προσήλθε το 77,6% του συνόλου των υποψηφίων που αντιστοιχεί σε 17.394 από τους 22.416 υποψηφίους. Το 2012 είχε προσέλθει το 78,45% του συνόλου των υποψηφίων (17.584 από 22.414 υποψηφίους).

Παρατηρείται ότι το ποσοστό στα γραπτά που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 18-20 είναι 4,38% και μεταξύ 15 - 18 είναι 7,91%. Στα 45.739 φτάνουν στο σύνολο των μαθημάτων τα γραπτά που βαθμολογήθηκαν κάτω από 10. Σε ό,τι αφορά τα μαθήματα γενικής παιδείας, στη Νεοελληνική Γλώσσα κάτω από 10 έγραψαν 13.238 μαθητές (ποσοστό 76.10%) και στα μαθηματικά 12.993 μαθητές (ποσοστό 75.69%) ενώ σε δέκα από τα μαθήματα ειδικοτήτων ξεπερνούν το 70% οι βαθμολογίες κάτω από 10.

Στο μεταξύ, από τη Δευτέρα 2 Ιούλη μέχρι και την Παρασκευή 12 Ιούλη θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά (στη διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr) το μηχανογραφικό τους δελτίο οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Στις αρχές της επόμενης βδομάδας θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων.

Διαμαρτυρία τη Δευτέρα για την ειδική αγωγή

Στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Παιδείας το αγωνιστικό ραντεβού

Η σχολική χρονιά που πέρασε, πέραν όλων των άλλων, αποκάλυψε με τον πλέον τραγικό τρόπο και τις τεράστιες ελλείψεις στον ευαίσθητο χώρο της ειδικής αγωγής. Τα ειδικά σχολεία ξεκίνησαν τη λειτουργία τους με μεγάλη καθυστέρηση, με ελλείψεις σε προσωπικό και πολλά από αυτά υπολειτούργησαν. Οι υποδομές τους είναι υπό διάλυση, η μεταφορά των μαθητών έμεινε στον αέρα, οι γονείς πάλι αναγκάστηκαν να βάλλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη...

Από την άλλη, το υπουργείο Παιδείας με την ψήφιση του Ν.4115/2013, και του άρθρου 39 δίνει το τελικό χτύπημα στη Δημόσια Ειδική Αγωγή. Με ευρωπαϊκά κονδύλια θα κλείσουν ειδικά σχολεία και χιλιάδες παιδιά θα πεταχτούν από τις όποιες δημόσιες εκπαιδευτικές δομές υπήρχαν έως τώρα!

Για όλα αυτά οργανώνεται διαμαρτυρία τη Δευτέρα, 1 Ιούλη, στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Παιδείας από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και Ομοσπονδίες Γονέων. Απαιτούν την άμεση πολιτική δέσμευση του υπουργείου Παιδείας να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να λειτουργήσουν κανονικά τα ειδικά σχολεία τη νέα χρονιά.

  • Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής, κάνει σήμερα Σάββατο, γενική συνέλευση, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Αθλητικού Σωματείου Τυφλών «Ο Κεραυνός» (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ