ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Φλεβάρη 2024
Σελ. /32
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εντείνονται και τα παζάρια για την «επόμενη μέρα» στην περιοχή

Σήμερα η συνάντηση των παλαιστινιακών οργανώσεων στη Μόσχα

Παράλληλα με τα συνεχιζόμενα παζάρια γύρω από τους όρους μιας πιθανής νέας συμφωνίας για ανταλλαγή Ισραηλινών και Παλαιστινίων κρατουμένων με ταυτόχρονη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, εντείνονται και οι διαβουλεύσεις για την «επόμενη μέρα» στο Παλαιστινιακό και συνολικότερα στη Μέση Ανατολή, με την παρέμβαση διαφόρων «μεσολαβητών» που ανταγωνίζονται μεταξύ τους και επιδιώκουν να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτών των διαβουλεύσεων, στο επίκεντρο θα βρεθεί σήμερα η Μόσχα, όπου η ρωσική κυβέρνηση θα φιλοξενήσει ενδο-παλαιστινιακή συνάντηση, με συμμετοχή όπως έχει ανακοινωθεί εκπροσώπων όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων, τόσο της Παλαιστινιακής Αρχής και των οργανώσεων που συμμετέχουν στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, όσο και της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Με φόντο την πρόσφατη παραίτηση του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μ. Σταγέχ και την έκφραση ικανοποίησης της Ουάσιγκτον για «μέτρα εκσυγχρονισμού» και «μεταρρυθμίσεις» που εξετάζει η Παλαιστινιακή Αρχή, το θέμα της σημερινής συνάντησης, όπως μετέδιδε χτες το ρωσικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο δηλώσεις του Παλαιστίνιου πρέσβη στη ρωσική πρωτεύουσα, είναι ο σχηματισμός ενιαίας παλαιστινιακής κυβέρνησης και η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.

Σχολιάζοντας τις προσδοκίες από τη συνάντηση, ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ, Ριάντ αλ-Μαλίκι, δήλωσε στο περιθώριο συνάντησης στη Γενεύη: «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν καλά αποτελέσματα όσον αφορά την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ όλων των παρατάξεων για την ανάγκη υποστήριξης μιας τέτοιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης που θα προκύψει. Φυσικά, δεν περιμένουμε να γίνουν θαύματα σε μια απλή συνάντηση στη Μόσχα, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν σύντομα άλλες συναντήσεις στην περιοχή».

Ο Μαλίκι σημείωσε πως «δεν είναι ώρα τώρα για μια κυβέρνηση εθνικού συνασπισμού (...) Δεν είναι ώρα τώρα για μια κυβέρνηση όπου η Χαμάς θα είναι μέρος της, γιατί, σε αυτή την περίπτωση, τότε (η παλαιστινιακή κυβέρνηση) θα μποϊκοτάρεται από πολλές χώρες, όπως συνέβη πριν». Πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε να βρεθούμε σε μια τέτοια κατάσταση. Θέλουμε να γίνουμε αποδεκτοί και να συνεργαστούμε πλήρως με τη διεθνή κοινότητα» και επέμεινε ότι «χρειάζεται μια κυβέρνηση που βασίζεται σε εμπειρογνώμονες, άτομα που είναι πλήρως αφοσιωμένα να αναλάβουν τα ηνία και την ευθύνη για αυτήν την περίοδο - μια δύσκολη περίοδο - και να μεταφέρουν ολόκληρη τη χώρα σε μια περίοδο μετάβασης σε μια σταθερή κατάσταση όπου, στο τέλος, ίσως μπορέσουμε να σκεφτούμε εκλογές».

Συνέχισε δε λέγοντας ότι «μετά τις εκλογές, το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει το είδος της κυβέρνησης που θα κυβερνήσει αργότερα το κράτος της Παλαιστίνης», για να καταλήξει: «Νομίζω ότι η Χαμάς πρέπει να το κατανοήσει αυτό και πιστεύω ότι υποστηρίζει την ιδέα να δημιουργηθεί σήμερα μια τεχνοκρατική κυβέρνηση που θα μπορούσε να ηγηθεί ολόκληρης της χώρας σε μια μεταβατική περίοδο».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, δήλωσε σε τηλεοπτική του ομιλία από τη Βηρυτό ότι η οργάνωση δείχνει «ευελιξία» στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις μάχες.

Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στον λεγόμενο «άξονα της Αντίστασης» (Ιράν και σύμμαχοί του όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, οι Χούθι, η «Ισλαμική Αντίσταση» στο Ιράκ, άλλα αραβικά κράτη), δήλωσε πως «είναι καθήκον των αραβικών και ισλαμικών εθνών να αναλάβουν την πρωτοβουλία να σπάσουν τη "συνωμοσία της πείνας" στη Γάζα». Να υποστηρίξουν την αντίσταση στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη «πριν να είναι πολύ αργά».

Ακόμα, απευθυνόμενος στους Παλαιστίνιους στην Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη, τους κάλεσε να βαδίσουν στο τέμενος Αλ-Ακσα για να προσευχηθούν μαζικά την πρώτη μέρα του Ραμαζανιού, λέγοντας ότι «η πολιορκία της Γάζας και του Αλ Ακσα είναι η ίδια, και αν όλα τα στοιχεία του παλαιστινιακού λαού συμμετάσχουν στη μάχη, αυτό θα σπάσει την πολιορκία του Αλ-Ακσα και της Γάζας».

Σημειωτέον ότι, χτες, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκαλαντ ισχυρίστηκε ότι «ο κύριος στόχος της Χαμάς είναι να αξιοποιήσει το Ραμαζάνι, με έμφαση στο Ορος του Ναού και την Ιερουσαλήμ, και να το μετατρέψει στη δεύτερη φάση του σχεδίου της που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου. Αυτός είναι ο κύριος στόχος της Χαμάς και ενισχύεται από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ».

«Μεγάλη απόσταση» μέχρι μια νέα κατάπαυση του πυρός

Ο δε αξιωματούχος της Χαμάς, Μπασέμ Ναΐμ, δήλωσε στο «Αλ Τζαζίρα» αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για μια νέα κατάπαυση του πυρός πως «ακόμα η απόσταση είναι μεγάλη».

Ολα αυτά ενώ και οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας, Αντ. Μπλίνκεν και Μ. μπιν Σαλμάν, σε νέα τους τηλεφωνική επικοινωνία δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τον «στενό συντονισμό, μαζί με τους Παλαιστίνιους και άλλους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους, για τρόπους επίλυσης της σύγκρουσης στη Γάζα και προετοιμασίας για τη φάση μετά τη σύγκρουση».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μ. Μίλερ, ο Μπλίνκεν εξέφρασε πάλι τη δέσμευση των ΗΠΑ για «την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης μέσω της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με εγγυήσεις ασφάλειας για το Ισραήλ».

Ο Μπλίνκεν είχε συνομιλία και με τον ομόλογό του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με αντίστοιχο περιεχόμενο.

Από τη μεριά της Αιγύπτου, ο ΥΠΕΞ Σ. Σούκρι υποστήριξε ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια υπό τις παρούσες συνθήκες» στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα «θα έχει καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή».

Τέλος, επανερχόμενος σε σχόλιά του για το Ισραήλ, ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, κατηγόρησε την κυβέρνηση Νετανιάχου για «γενοκτονία εναντίον γυναικών και παιδιών» και ότι «θέλει ουσιαστικά να εξαλείψει τους Παλαιστίνιους». Σε συνέχεια πρόσφατων σχολίων του με τα οποία δημιουργήθηκε διπλωματική ένταση μεταξύ Ισραήλ και Βραζιλίας, είπε ότι στις δηλώσεις του για την κατάσταση στη Γάζα δεν χρησιμοποίησε «τη λέξη "Ολοκαύτωμα"» και ότι δεν περιμένει «η ισραηλινή κυβέρνηση να δείξει κατανόηση».

ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ
«Ντεμπούτο» εμπλοκής και για τη γερμανική φρεγάτα

Συμμετέχει στην αποστολή της ΕΕ στην οποία κατευθύνεται και η ελληνική φρεγάτα «Υδρα»

Ολοένα και περισσότερη «καύσιμη ύλη» συγκεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Χτες, πέρα από τις νέες επιθέσεις αμερικανικών δυνάμεων εναντίον drones των Χούθι, καταγράφηκε η πρώτη εμπλοκή της γερμανικής φρεγάτας «Hessen», η οποία αναπτύχθηκε στην περιοχή στο πλαίσιο της ναυτικής αποστολής της ΕΕ.

Η CENTCOM, το μεικτό διοικητήριο των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, ανακοίνωσε ότι αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη και πλοίο κατέστρεψαν το βράδυ της Τρίτης πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα 5 drones - καμικάζι των Χούθι της Υεμένης. Τα drones αυτά ήγειραν «άμεση απειλή» για εμπορικά πλοία και σκάφη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή, πρόσθεσε η CENTCOM, με την αναφορά που χρησιμοποιεί μετά από κάθε τέτοια επίθεση.

Η δε γερμανική φρεγάτα «Hessen» απέκρουσε επίθεση των Χούθι για πρώτη φορά, ανέφεραν στο Γερμανικό Πρακτορείο πηγές από τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας. Η γερμανική φρεγάτα, διευκρίνισαν, κατέστρεψε 2 στόχους προχτές το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι η αποστολή «Ασπίδες» εγκρίθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη βδομάδα, με την Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Το βράδυ της Δευτέρας, ρότα για την Ερυθρά Θάλασσα χάραξε και η ελληνική φρεγάτα «Υδρα», με το πλήρωμα να στέλνεται στο «στόμα του λύκου», προασπίζοντας συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου και υπηρετώντας τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή.

Από την πλευρά τους, οι Χούθι της Υεμένης επανέλαβαν προχτές ότι δεν θα σταματήσουν τις επιθέσεις που εξαπολύουν με drones και πυραύλους εναντίον εμπορικών πλοίων ισραηλινών και «δυτικών» συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν, παρά μόνο μετά τη λήξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Ερωτηθείς εάν θα σταματούσαν τις ενέργειες αυτής της φύσης σε περίπτωση που κηρυσσόταν ανακωχή, ο εκπρόσωπος των Χούθι ανέφερε ότι «οι επιχειρήσεις για να βοηθηθεί ο Παλαιστινιακός λαός δεν θα σταματήσουν παρά μόνο αφού λάβουν τέλος η ισραηλινή επίθεση και η πολιορκία» στη Λωρίδα της Γάζας και εφόσον επιτραπεί η ανεμπόδιστη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Στο κόκκινο» οι εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, οι οποίοι κλιμακώθηκαν ακόμα πιο επικίνδυνα τις αμέσως προηγούμενες μέρες, μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός ακόμα πιο βαθιά στον Λίβανο και την απάντηση της Χεζμπολάχ με την εκτόξευση δεκάδων ρουκετών.

Χτες, μπαράζ ρουκετών εκτόξευσε από το έδαφος του Λιβάνου η Χαμάς - κάνοντας λόγο για 40 ρουκέτες - εναντίον στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή της συνοριακής πόλης Kiryat Shmona στο βόρειο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε περίπου 10 εκτοξεύσεις από τον Λίβανο που πέρασαν εντός του Ισραήλ, ορισμένες από τις οποίες αναχαιτίστηκαν, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε υλικές ζημιές. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι επιτέθηκε στις βάσεις από όπου εκτοξεύτηκαν οι ρουκέτες καθώς και σε στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, δήλωσε ότι χτύπησε ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους στα κατεχόμενα αγροκτήματα Σεμπάα, κοντά στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σταματήσει εδώ και τώρα η σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα την οποία στηρίζουν ΕΕ και κυβερνήσεις

Copyright 2024 The Associated

Παρέμβαση στη συζήτηση για τον «πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας», στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος ανέφερε τα εξής:

«Τριάντα χιλιάδες νεκροί, μεταξύ των οποίων 13.000 παιδιά, 70.000 σακατεμένοι, 30 μέρες χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια σύμφωνα με την UNRWA, είναι ο τραγικός απολογισμός της ισραηλινής θηριωδίας στη Γάζα. Οι κατοχικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει πάνω από 1,4 εκατ. άμαχοι, κι ετοιμάζονται να χτυπήσουν. Το Ισραήλ βομβαρδίζει πλέον και τον Ανατολικό Λίβανο, επεκτείνοντας τη δίνη του πολέμου.

Για πάνω από 140 μέρες που διαρκεί η γενοκτονία στη Γάζα, ΕΕ, κυβερνήσεις, το Ευρωκοινοβούλιο στηρίζουν ξεδιάντροπα το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Αρνούνται όποια αναφορά σε άμεση, άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. Μαζί με ΗΠΑ, Βρετανία, ΝΑΤΟ, προετοιμάζουν στρατιωτική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, που εγκυμονεί νέους κινδύνους για γενικότερη ανάφλεξη, με την Ελλάδα στον ρόλο του συντονιστή κατά κοινή απαίτηση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Οι λαοί της Ευρώπης, όλου του κόσμου, με την αλληλεγγύη τους δίνουν δύναμη στον παλαιστινιακό αγώνα για τη μόνη πραγματική διέξοδο: Τον τερματισμό της σφαγής, την αποτίναξη της ισραηλινής κατοχής, για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ