ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Δοκιμασία" και "Μάτια της ψυχής"

Το γνωστό, παγκοσμίως, έργο του Αρθουρ Μίλερ, "Οι μάγισσες του Σάλεμ" ή "Δοκιμασία",ανεβαίνει, αύριο, από το Εθνικό Θέατρο,στη Σκηνή "Κοτοπούλη",σε μετάφραση Αλέξη Σολωμού,σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους,σκηνικά Σίμου Καραφύλλη,κοστούμια Ντόρας Λελούδα,μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Χρήστος Πάρλας, Στέφανος Κυριακίδης, Τάκης Βουλαλάς, Μιράντα Ζαφειροπούλου, Ρίκα Σηφάκη, Κώστας Κλεφτόγιαννης κ.ά.

"Οι μάγισσες του Σάλεμ - όπως είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Νίκος Χαραλάμπους - είναι μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις καταστρεπτικές συνέπειες της άγνοιας, ειδικά όταν αυτή γίνεται αντικείμενο μισαλλοδοξίας. Ο Μίλερ αντιδρά έντονα και καταγράφει σοφά τη μετά τον πόλεμο αμερικάνικη ψυχροπολεμική υστερία, τη χυδαιότητα του Μακαρθισμού, την κατάπτωση της ατομικής αξιοπρέπειας. Η δράση του έργου τοποθετείται στο 1692, σε μια εποχή όπου επικρατούσε σχεδόν ιεροεξεταστική ατμόσφαιρα στις νέες αμερικανικές κοινωνίες. Η πουριτανική κοινότητα της αμερικανικής πολίχνης Σάλεμ αναστατώνεται από την παρουσία του "σατανά" στο πρόσωπο μιας όμορφης έφηβης. Από το σημείο αυτό και μετά τα γεγονότα είναι ανεξέλεγκτα και ο Μίλερ παγιδεύει τον θεατή μέσα σε γρήγορους διαλόγους, έντονες συγκρούσεις και κορυφώσεις που οδηγούν στην κάθαρση".

  • Το έργο του Φιλ Γιάνγκ, "Με τα μάτια της ψυχής",ανεβαίνει, αύριο, στο θέατρο "Ερευνας",σε μετάφραση Πόπης Κόντου,σκηνοθεσία Δημήτρη Ποταμίτη,σκηνικά Χ. Σεπεντζή,ενώ την παράσταση "ντύνουν", μουσικά, τραγούδια των Μπιτλς. Παίζουν: Δημήτρης Ποταμίτης, Μαίρη Βιδάλη, Νίνα Αλέξη."Το έργο - σημειώνει ο Δημήτρης Ποταμίτης - ξεκινάει σαν μια ιστορία αγάπης και αποδεικνύεται ένα δοκίμιο πάνω στην αγάπη. Ξεκινάει σαν καταγραφή της φυσικής αδυναμίας των τυφλών και δίνει το στίγμα της δύναμης του ανθρώπου. Περιγράφει την τύφλωση και τελικά δίνει μαθήματα καθαρής όρασης".
Συνδιάσκεψη κινηματογραφικών σωματείων

Επαγγελματική συνδιάσκεψη με θέμα: "Εφαρμογή και εκσυγχρονισμός του θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου του ελληνικού κινηματογράφου" θα πραγματοποιήσουν τα σωματεία του κινηματογραφικού χώρου (1 - 3/3) στο ξενοδοχείο "Divani Ακρόπολις".Στη συνδιάσκεψη των σωματείων του κινηματογραφικού χώρου, τα οποία απαρτίζουν τη Διασωματειακή Επιτροπή Κινηματογράφου που εκπροσωπεί 15.000 εργαζόμενους (σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, παραγωγοί, ηθοποιοί, τεχνικοί, αιθουσάρχες, κριτικοί), έχουν προσκληθεί παράγοντες της πολιτικής, κοινωνικής και καλλιτεχνικής ζωής.

Η συνδιάσκεψη έχει στόχο να καταγράψει τις θέσεις των επαγγελματιών και να υπογραμμίσει ότι μόνο οι επαγγελματίες και οι δημοκρατικές διαδικασίες δε φέρουν την ευθύνη για: "Τη μη εφαρμογή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και για την ανυπαρξία εθνικής πολιτικής για τον κινηματογράφο δε φέρουν οι δημοκρατικές διαδικασίες, ούτε οι επαγγελματίες που θέλουν να ζήσουν και να παράγουν έργο στο χώρο αυτό". Η Διασωματειακή τονίζει ότι: Η εφαρμογή και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που επιζητούν οι επαγγελματίες, πρέπει να προτείνεται και να υποστηρίζεται από την ίδια την πολιτεία, έτσι ώστε να αποδεικνύει τη μέριμνά της για τον κινηματογράφο και όχι να εξαντλείται σε διακηρύξεις και ευχολόγια.

Απεργούν οι αρχαιολόγοι

Σε προειδοποιητική 24ωρη απεργία κατεβαίνουν σήμερα οι αρχαιολόγοι του ΥΠΠΟ, διαμαρτυρόμενοι για την αδιαφορία της ηγεσίας του απέναντι σε καθοριστικά θεσμικά και οικονομικά αιτήματα των αρχαιολόγων.

Οι αρχαιολόγοι καταγγέλλουν τα ψεύδη της κυβέρνησης για δήθεν αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, τονίζοντας ότι "είναι θέσεις για εσωτερική κατανάλωση", καθώς επίσης και τις πενιχρές αμοιβές. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρωτοδιοριζόμενος αρχαιολόγος στην επαρχία καλείται να επιβιώσει με το μισθό των 105.000 δραχμών.

Πρωταρχικό, λοιπόν, αίτημα των αρχαιολόγων είναι η επαναφορά του ειδικού βαθμολογίου - μισθολογίου.Επίσης, χρόνιο αίτημα παραμένει η επαναχορήγηση του μηνιαίου επιδόματος βιβλιοθήκης, αλλά και η χορήγηση επιδόματος αυξημένης ευθύνης.

Χρονίζοντα οικονομικά αιτήματα είναι ακόμη: Η καταβολή των πραγματικών υπερωριών, η προκαταβολή των οδοιπορικών και η καταβολή δεύτερου μισθού εκπαιδευτικής άδειας εξωτερικού,σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Αιτήματά θεσμικά είναι: Η αντικατάσταση του ξεπερασμένου οργανογράμματος του ΥΠΠΟ, η χάραξη εθνικής αρχαιολογικής πολιτικής με τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και σειρά άλλων αναγκαίων μέτρων και ο εκσυγχρονισμός της αρχαιολογικής νομοθεσίας.

Λυρικό "Ελιξίριο"

Η σκηνική μαγεία και το ερωτικό παιχνίδι κυριαρχούν στη νέα παραγωγή της Λυρικής Σκηνής με μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του Ντονιτσέτι "Το ελιξίριο του έρωτα".Η πρεμιέρα της κωμικής όπερας, που έχει να παρουσιαστεί στη χώρα μας από το 1964, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (3/3) σε σκηνοθεσία του Βασίλη Αναστασίου και μουσική διεύθυνση του Αυστριακού μαέστρου Γκερτ Μέντιτζ.

"Προσπαθήσαμε, είπε ο σκηνοθέτης, να απαλλάξουμε το έργο από τη σύμβαση μιας εποχής που είναι αρκετά μακρινή", σημειώνοντας ότι μας χωρίζουν πάνω από 150 χρόνια από την πρώτη παρουσίαση της όπερας. Η "χρυσή τομή" βρέθηκε μεταφέροντας το έργο στην αρχή της βιομηχανικής εποχής, στην περίοδο δηλαδή "των αδελφών Λιμιέρ, της φωτογραφίας με το μαγνήσιο". Πολύ σημαντικό ρόλο ως προς την απόδοση της μαγείας αυτής της εποχής παίζει το εικαστικό στοιχείο της παράστασης (σκηνικά - κοστούμια), που υπογράφει ο Γιώργος Σουγλίδης.Η διεύθυνση χορωδίας είναι της Φανής Παλαμήδη και η χορογραφία του Αγγέλου Χατζή.Στην πρώτη διανομή τραγουδούν οι Μάρθα Αράπη, Σώτος Παπούλκας (συμπληρώνει 20 χρόνια συνεργασίας με την ΕΛΣ), Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Γιώργος Παππάς, Μαρία Θωμά.Συνολικά, θα δοθούν οκτώ παραστάσεις.

@ Με μία ακόμη απαντητική επιστολή συνεχίζεται το σίριαλ μεταξύ Ιδρύμ
  • Με μία ακόμη απαντητική επιστολή συνεχίζεται το σίριαλ μεταξύ Ιδρύματος Ωνάση και Μεγάρου Μουσικής. Αυτή τη φορά αποστολέας είναι το Ιδρυμα Ωνάση, που κάνει λόγο για "ακαμψία" και "έλλειψη διαθέσεως συνεργασίας" από πλευράς του ΜΜ. Σημειώνοντας ότι "δε θα ξεκινήσει φυσικά τη διαδικασία των βραβείων, δε θα δαπανήσει χρόνο και χρήμα, εάν υπάρχει ενδεχόμενο να υποβαθμίσει ή να διαπομπεύσει το θεσμό", αναφέρει ότι "έχει τεράστια δυσχέρεια να συνεχίσει την τέλεση των βραβείων στη χώρα μας".

"Οι μάγισσες του Σάλεμ" από το Εθνικό Θέατρο στο "Κοτοπούλη"

Σε Ισπανία και Αίγυπτο

Συνέδριο με θέμα: "Οι νεοελληνικές σπουδές και η νεοελληνική γλώσσα στον ισπανόφωνο κόσμο" πραγματοποιείται στη Γρανάδα (29/2 - 3/3), με την ενίσχυση του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού,τη συνεργασία της ελληνικής πρεσβείας στη Μαδρίτη και διοργανωτή το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Γρανάδας.Θα συμμετέχουν περισσότεροι από 50 νεοελληνιστές από τις Ισπανία, Πορτογαλία, Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή και Ελλάδα. Στο συνέδριο, η Ελένη Στεφάνου (αντιπρόεδρος του Ιδρύματος) θα παρουσιάσει τις δραστηριότητές του σε ζητήματα διδασκαλίας, προβολής και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας. Εισηγήσεις θα κάνουν οι καθηγητές και σύμβουλοι του ΙΕΠ Αικατερίνη Κουμαριανού και Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.

  • Τριήμερο μουσικό οδοιπορικό στην Αίγυπτο θα πραγματοποιήσει η Δόμνα Σαμίου με το συγκρότημά της. Το οδοιπορικό, που διοργανώνεται από το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού,περιλαμβάνει συναυλίες στην Αλεξάνδρεια (Μέγαρο Ανφούσι, στις 2,3/3) και στο Κάιρο (Οπερα Καϊρου, 4/3). Θα παρουσιάσει τραγούδια του κύκλου της ζωής: νανουρίσματα, της αγάπης, του γάμου, της ξενιτιάς, μοιρολόγια, από την Ελλάδα και τη Μ. Ασία.

Εκδηλώσεις, επίσης το Μάρτη, διοργανώνει το Παράρτημα του ΙΕΠ στην Αλεξάνδρεια. Θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον Αλεξανδρινό διανοούμενο Ευγ. Μιχαηλίδη, διάλεξη του ελληνιστή καθηγητή Πίτερ Μπινγκ, με θέμα τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και το ρόλο της στην εξέλιξη της ελληνικής ποίησης και κινηματογραφικό αφιέρωμα στο συγγραφέα και καβαφιστή Ε. Μ. Φόστερ.

Θετικές προτάσεις

Εξαιρετικής σημασίας προτάσεις για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, έγιναν προχτές από την Επιτροπή για τη σύνταξη του νόμου για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Μεταξύ άλλων προτάθηκε: Στο νέο νόμο να αναφέρεται ρητά ότι η κατοχή αρχαίων δεν κληρονομείται.Πρόταση, η οποία, αν γίνει δεκτή από την πολιτική ηγεσία, θα δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει συχνά η Αρχαιολογική Υπηρεσία με τις ιδιωτικές συλλογές. Προβλήματα, όμως, που θα λυθούν ολοκληρωτικά μόνο εάν περάσουν οι συλλογές στην κατοχή του κράτους.

Προτάθηκε, επίσης, η επέκταση της κρατικής ιδιοκτησίας σε μνημεία και αντικείμενα μέχρι και το 1700 μ.Χ.Θυμίζουμε ότι ο νόμος του 1932 θεωρεί κρατικά τα κειμήλια που χρονολογούνται μέχρι το 1450, ενώ με Προεδρικό Διάταγμα συμπεριελήφθησαν και τα κειμήλια που δημιουργήθηκαν μέχρι το 1835.Εξάλλου, έγινε πρόταση για τη θεσμοθέτηση της αυτόματης προστασίας - χωρίς κήρυξη, δηλαδή - μέχρι το 1900, αλλά και διεύρυνση της δυνητικής προστασίας σύγχρονων μνημείων, κινητών κειμηλίων και έργων τέχνης, μέχρι και του σήμερα.Αν, για παράδειγμα, η δυνητική προστασία μέχρι σήμερα ήταν νόμος του κράτους, είναι βέβαιο ότι θα είχε σωθεί το ΦΙΞ - σημαντικό βιομηχανικό μνημείο - και πολλά ακόμα που σήμερα είναι τράπεζες, εμπορικά κέντρα ή σούπερ μάρκετ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ