ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ
Μήνυμα για τη νέα χρονιά

«

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ εύχεται σε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο και στις οικογένειές τους το 2013 να έχουν υγεία και να είναι για όλους μια καλή αγωνιστική χρονιά.

Ολα επιβεβαιώνουν ότι και το 2013 θα είναι μια ακόμη χρονιά αντεργατικών, βάρβαρων μέτρων, σε βάρος της εργατικής τάξης, και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Η καπιταλιστική κρίση θα συνεχιστεί, θα βαθύνει ακόμα περισσότερο τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς και το κεφάλαιο και οι πολιτικές δυνάμεις (συντηρητικές, σοσιαλδημοκρατικές, αριστερές, νεοκομμουνιστικές) που διαχειρίζονται τις υποθέσεις του θα γίνουν πιο ανελέητοι, πιο αδίστακτοι.

Οι αγώνες του 2012 παρότι αναγκαίοι, παρότι χωρίς αυτούς τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα εν τούτοις δεν κατάφεραν να ανακόψουν την επιθετικότητα τόσο των εργοδοτών στους τόπους δουλειάς όσο και των αστικών κομμάτων και της κυβέρνησης.

Το ΠΑΜΕ καλεί κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη σε συμπαράταξη, σε κοινή δράση, για να είναι το 2013 χρονιά ουσιαστικής ανασυγκρότησης του εργατικού λαϊκού κινήματος. Για να απαντήσουμε στην επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης με:

  • Περισσότερους εργαζόμενους στα συνδικάτα.
  • Με συνδικάτα που θα στηρίζονται στους εργαζόμενους και τη δράση τους.
  • Με ενίσχυση των αγωνιστών στα συνδικάτα και αποδυνάμωση των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών.
  • Με περισσότερα βήματα στην κοινή δράση με τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους και βιοτέχνες, τους φτωχούς αγρότες.

Για να είναι το 2013 χρονιά που θα γίνουν ουσιαστικά βήματα στην ικανότητα της εργατικής τάξης να αμυνθεί και ταυτόχρονα να αρχίσει να ζητά όχι μόνο να της κλέβουν λιγότερο το μόχθο της αλλά να αντιπαραθέσει αγώνες για να γίνει αφέντης του μόχθου της».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Αλλοθι για νέες περικοπές οι συντάξεις «μαϊμού»

Στόχος της κυβέρνησης είναι η παραπέρα μείωση των συντάξεων, καταγγέλλει η Ομοσπονδία

Την κυβερνητική τακτική, κάθε φορά που πετσοκόβονται οι συντάξεις, να ...«εξαρθρώνονται» συνταξιούχοι - «μαϊμού» καταγγέλλει ως παραπλανητική η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, αναφέροντας:

«Πριν από την επερχόμενη μεγάλη σφαγή των συντάξεων το 2013 και την αναδρομική πληρωμή από το Φλεβάρη των νέων αυτών περικοπών το υπουργείο Εργασίας εξαπέλυσε και πάλι το πυροτέχνημα με το ψευδεπίγραφο επιχείρημα των "συντάξεων μαϊμού".

Το υπουργείο Εργασίας, 3 χρόνια τώρα (από τον "πολύ" κ. Λοβέρδο που είχε ανακαλύψει...200.000 παράνομες συντάξεις), κάθε φορά που θέλει να εξαγγείλει νέες περικοπές βάζει μπροστά την προπαγάνδα του για να μας πει ότι τις ευθύνες για τα χάλια των Ταμείων έχουν τα θύματα των πολιτικών τους. Των πολιτικών εκείνων που εφάρμοσε ο πάλαι ποτέ δικομματισμός και συνεχίζονται ακόμα προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της πλουτοκρατίας λεηλατώντας τα ασφαλιστικά μας ταμεία που μια ζωή τα χτίσαμε με ιδρώτα και χίλιες στερήσεις.

Ετσι με τις τελευταίες απογραφές "ανακαλύφτηκαν" περίπου 46.000 παράνομης λήψης συντάξεις. Χωρίς να μας λένε αν ο αριθμός αυτός είναι από μη απογραφέντες, από διάφορες άλλες αιτίες ή τόσα πολλά ρουσφέτια είχαν κάνει κατά το παρελθόν οι παρατρεχάμενοι της εξουσίας. Βέβαια, στο πρόσφατο παρελθόν τα ίδια ακούγαμε, αλλά στο τέλος στον εισαγγελέα κατέληξαν περίπου 200 περιπτώσεις!

Οσον αφορά το δίκτυο "Αριάδνη", που με αυτό πιστεύουν ότι θα δώσουν λύση στο όλο θέμα, η Ομοσπονδία μας από το 2010 που είχε παρουσιαστεί το ζήτημα των "συντάξεων - μαϊμού" είχε επιμείνει στις επαφές της με τη Διοίκηση του ΙΚΑ ότι αυτό θα λυνόταν αν χρησιμοποιούνταν από την αρχή τα ληξιαρχεία και οι δήμοι στην ενημέρωση των υπηρεσιών του ΙΚΑ για τις ανθρώπινες απώλειες.

Εδώ πρέπει να ρωτήσουμε τον κ. υπουργό: Τώρα που "ανακάλυψε" την αιτία του κακού, θα μας αποκαταστήσει τις συντάξεις μας; Ρητορικό το ερώτημα. Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να φορτώνει στις πλάτες μας την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά και να παρουσιάζει τους συνταξιούχους, τα μόνιμα θύματα της πολιτικής της ως την κύρια αιτία όλων των δεινών. Αυτή η πολιτική, η διαχρονική υπέρ του κεφαλαίου, ανατρέπεται με αγώνες και σ' αυτούς καλούμε τους συναδέλφους συνταξιούχους».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να απομακρυνθούν οι ΜΚΟ από τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας»

Την αξιοποίηση και το ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) για την προώθηση του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας», καταγγέλλει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, με αφορμή χτεσινά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι ΜΚΟ που έχουν μεσολαβήσει για την πρόσληψη ανέργων στους δήμους δεν έχουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απορροφήσουν και να διαθέσουν τα χρήματα για την καταβολή των μισθών. Να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σήμερα στο πρόγραμμα είναι απλήρωτοι.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για προγράμματα πεντάμηνης διάρκειας για απασχόληση σε δήμους. Οι εργαζόμενοι σε αυτά αμείβονται με 635 ευρώ το μήνα ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους και η πρόσληψή τους γίνεται μέσω ΜΚΟ (σε αυτές περιλαμβάνονται και φορείς συνδικάτων, όπως της ΓΣΕΕ) οι οποίες παίρνουν για τη μεσολάβησή τους ποσό που αντιστοιχεί στο 5% της μισθολογικής δαπάνης. Σε αυτή τη διαδικασία, αναφέρουν τα δημοσιεύματα, έχουν εμπλακεί 125 ΜΚΟ, που για τις υπηρεσίες τους θα πάρουν περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ!

Για τις εξελίξεις αυτές, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής σημειώνει:

«Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι η αξιοποίηση αυτών των ΜΚΟ σαν σύγχρονα δουλεμπορικά με την παρακράτηση του 5% του προγράμματος, είναι απαράδεκτη. Ακόμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν εργαζόμενοι που όχι μόνο δεν έχουν πληρωθεί αλλά δεν έχουν ούτε ιατροφαρμακευτική κάλυψη για αυτούς και την οικογένεια τους μετά από τόσο καιρό.

Αποτελεί πρόκληση οι άνεργοι μέσω των προγραμμάτων ανεργίας να μην πληρώνονται για την εργασία τους. Για όλες αυτές τις οικογένειες είναι τουλάχιστον κοροϊδία η συζήτηση για το ποιος έβαλε το χέρι του πιο βαθιά στο μέλι την ώρα που δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ, ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι ίδιοι άνθρωποι χρηματοδοτούσαν με εκατομμύρια ευρώ κάθε λογής ΜΚΟ.

Οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ που εργάζονται στους Δήμους και στις περιφέρειες πρέπει μέσα από την πάλη τους να διεκδικήσουν την άμεση πληρωμή τους ανεξάρτητα από το αν η ΜΚΟ που υπάγονται είναι φούσκα ή όχι. Δεν είναι ευθύνη δική τους, δεν τους αφορά. Είτε είναι φούσκες είτε όχι να κόψει το λαιμό της η κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα στους ανέργους. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια των εργαζομένων από το ΙΚΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να απομακρυνθούν οι δουλέμποροι των ΜΚΟ από το πρόγραμμα και το 5% να δοθεί στους εργαζόμενους».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αναλώσιμα υλικά οι ζωές των εργαζομένων

Δραματική η κατάσταση στα ορυχεία λέει το Σωματείο

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα στο ορυχείο Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ στην Κοζάνη, με θύμα των 38χρονο Νίκο Καραστογιάννη που τραυματίστηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, καταγγέλλει το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, το ΣΕΕΕΝ, «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στους σταθμούς και τα ορυχεία του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, είναι δραματική.

Η μεγάλη μείωση προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων, η πολιτική των μη προσλήψεων σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα με θύματα τους ίδιους τους εργαζόμενους που ρισκάρουν κάθε μέρα τη ζωή τους.

Καθημερινά έρχονται εργαζόμενοι μέσω του δουλεμπορίου, χωρίς τη στοιχειώδη εκπαίδευση, χωρίς καμία εμπειρία, χωρίς καμία γνώση για το τι είναι σταθμός ή ορυχείο και χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας».

Καταγγέλλει ότι στο βωμό της κερδοφορίας της ΔΕΗ ΑΕ, των ιδιωτών και των εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας, οι ζωές των εργαζομένων έχουν μετατραπεί σε «αναλώσιμα υλικά».

«Ηθικοί αυτουργοί για τα εργοδοτικά εγκλήματα, είναι οι νόμοι της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, του «υγιούς» ανταγωνισμού που επιβάλλονται από την ΕΕ και ακολουθούνται με θρησκευτική ευλάβεια από τη σημερινή τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και τις προηγούμενες. Αυτή η πολιτική είναι εγκληματική», σημειώνει. Ταυτόχρονα αναδεικνύει τη «μεγάλη ευθύνη που έχουν και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ, που ενταγμένες στη λογική του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, προσπαθούν να ενσωματώσουν τους εργαζόμενους σ' αυτή την πολιτική, ώστε να αποδεχτούν τη μιζέρια τους ως κάτι το μοιραίο».

Το ΣΕΕΕΝ καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα και να ακολουθήσουν «το δρόμο της Ενότητας όλης της Εργατικής Τάξης και του αγώνα, ώστε την κρίση και τα κέρδη τους να μην τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι ακόμα και με τις ίδιες τους τις ζωές».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ