ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
Χιλιάδες απεργοί και διαδηλωτές σε όλη τη χώρα βροντοφώναξαν: «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!»

Κάλεσμα του ΠΑΜΕ για κλιμάκωση του αγώνα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς

«Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - Οχι τα κέρδη των λίγων!». Το σύνθημα αυτό, σύνθημα πάλης και διεκδίκησης, που αναδεικνύει τη διαμετρική αντίθεση ανάμεσα στα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ακούστηκε δυνατά χτες με την πανεργατική απεργία σε όλη τη χώρα, στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς που νέκρωσαν, στις μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις που οργάνωσαν οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, σε πάνω από 60 πόλεις σε όλη τη χώρα.

Απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, απέναντι στον εμπαιγμό περί «ανάκτησης απωλειών» που τάχα θα φέρουν η «μεταμνημονιακή περίοδος» με το άθικτο μνημονιακό αντιλαϊκό οπλοστάσιο και η «ανάκαμψη των επενδύσεων» στο έδαφος της εργασιακής ζούγκλας, οι εργαζόμενοι και ο λαός έδωσαν τη δική τους απάντηση.

Με αιχμή του δόρατος το ογκώδες απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, δεκάδες χιλιάδες λαού διαδήλωσαν στις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα προτάσσοντας τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες: Χιλιάδες απεργοί που έδωσαν τη μάχη σε χώρους δουλειάς, άνεργοι που αγωνίζονται κόντρα στην απογοήτευση και τη μοιρολατρία, συνταξιούχοι που διεκδικούν ό,τι τους έχει αφαιρεθεί, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ που δίνουν συνέχεια στις πανελλαδικά συντονισμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες τους, μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι - σε αρκετές πόλεις μαζί με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα - που ετοιμάζονται για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Εστειλαν όλοι μαζί αποφασιστικό μήνυμα συνέχισης και ενίσχυσης του αγώνα, συντονισμένα και σε κάθε χώρο.

Δεν συμβιβαζόμαστε με την κοροϊδία και τα ξεροκόμματα - Κλιμακώνουμε τον αγώνα!

Στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για τη χτεσινή απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις, αναφέρονται τα εξής:

«Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες απεργούς σε όλες τις πόλεις της χώρας που ξεπέρασαν τις πιέσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, τη δυσοσμία του σύγχρονου εργατοπατερισμού και συμμετείχαν μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις των Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και πρωτοβάθμιων σωματείων.

Η σημερινή (σ.σ. χτεσινή) απεργία, που νέκρωσε τις μεταφορές, εργοτάξια, λιμάνια, ναυπηγεία, εργοστάσια και πολλούς χώρους του ιδιωτικού τομέα, αλλά και οι μαχητικές και μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις, είναι αποτέλεσμα της οργανωμένης δράσης χιλιάδων συναδέλφων, των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων, των σωματείων και αγωνιστών συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, εκατοντάδων συνδικαλιστών που δώσαμε από κοινού τη μάχη όλο το προηγούμενο διάστημα για να διαμορφωθεί ενιαίο απεργιακό μέτωπο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μάχη για να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, για την κατάργηση όλων των βάρβαρων μνημονιακών νόμων που είναι σε εφαρμογή, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων. Αγώνας ώστε κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.

Με το σύνθημα "Μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων", στάλθηκε παράλληλα μήνυμα στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που αφού δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την πραγματοποίηση απεργίας, έπαιξαν τα ρέστα τους ώστε να εκφυλιστεί κάθε προσπάθεια αγωνιστικής απεργιακής απάντησης, να μην υπάρξει ενιαίο απεργιακό μέτωπο. Οι σύγχρονοι εργατοπατέρες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, σταθεροί απεργοσπάστες στους κλάδους τους και συνολικά, με "διεκδικητικό πλαίσιο" που ταυτίζεται με τα συμφέροντα των εργοδοτικών ενώσεων και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν ήθελαν την απεργία αλλά έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να μην έχει επιτυχία. Απέτυχαν!

Καλούμε τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας! Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα, με την κοροϊδία και τα ξεροκόμματα που πετάει η κυβέρνηση από τα ματωμένα πλεονάσματα, που τα βαφτίζει με θράσος "έξοδο από τα μνημόνια".

Δεν τα διπλώνουμε, δεν κάνουμε πίσω! Αναπτύσσουμε τη σύγκρουση με το κεφάλαιο, με τους εκμεταλλευτές, με τους πολιτικούς υπηρέτες τους και τα συνδικαλιστικά τσιράκια τους. Ανανεώνουμε το αγωνιστικό ραντεβού τις επόμενες μέρες!

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και με τους αγώνες μας μπορεί να επιβληθεί!

Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!».

Δύναμη για τη συνέχεια το ιδιαίτερα μαζικό απεργιακό συλλαλητήριο της Αθήνας

Με προμετωπίδα τις σύγχρονες ανάγκες τους και αποφασιστικότητα να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα για τη διεκδίκησή τους, απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου, διαδήλωσαν χτες χιλιάδες εργαζομένων και λαού στο ιδιαίτερα μαζικό απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα.

Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές. Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου - Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους - Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας: Τα αιτήματα αυτά τέθηκαν στην κεφαλή της πορείας που ξεκίνησε από την Ομόνοια και κατέληξε έξω από τη Βουλή.

«Αυξήσεις στους μισθούς και σταθερή δουλειά, αγώνας ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά», απαίτησαν σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές που ξεκινώντας από τις προσυγκεντρώσεις (σε πλατεία Κάνιγγος, πλατεία Βάθης, πλατεία Εθνικής Αντίστασης, οδό Αθηνάς και πλατεία Καραϊσκάκη), έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση και στη μαζική πορεία που ακολούθησε.

«Του κεφαλαίου τα κέρδη στόχος εθνικός, η απάντησή μας αγώνας ταξικός», βροντοφώναξαν χιλιάδες απεργοί, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση αλλά και σε όσους πρόθυμα καλλιεργούν μέσα στους χώρους δουλειάς τα παραμύθια για την «έξοδο από τα μνημόνια» και την αναμονή για τα ψίχουλα που ίσως περισσέψουν για το λαό.

Αποψη της μαζικής απεργιακής συγκέντρωσης στην Ομόνοια
Αποψη της μαζικής απεργιακής συγκέντρωσης στην Ομόνοια
«Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Δεν τα διπλώνουμε, δεν κάνουμε πίσω. Αναπτύσσουμε τη σύγκρουση με το κεφάλαιο, με τους δυνάστες μας, με τους πολιτικούς υπηρέτες τους και τα συνδικαλιστικά τσιράκια τους», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας στην απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια ο Θανάσης Οικονόμου, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Μεταφορών (ΟΣΜΕ), ξεκαθαρίζοντας πως νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες (βλ. αποσπάσματα από την ομιλία στη σελ. 14).

Στο πλευρό των εργαζομένων διαδήλωσαν χτες και οι αυτοαπασχολούμενοι, με τις ενώσεις και τα σωματεία τους να προβάλλουν αιτήματα με αιχμή τη φορολεηλασία. «Τέρμα πια στη φοροληστεία», απαίτησε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), διεκδικώντας αφορολόγητο όριο για όλους τους αυτοαπασχολούμενους.

«Δε θα ζήσουμε με ψίχουλα», διαμήνυσαν οι συνταξιούχοι. Οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία των συνταξιούχων έδωσαν μαζικό «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση, ενώ προετοιμάζουν το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 15 Δεκέμβρη στην Αθήνα, διεκδικώντας την αναπλήρωση των μεγάλων απωλειών στις συντάξεις.

«Οι γυναίκες διεκδικούμε: Συλλογικές Συμβάσεις - Δουλειά με δικαιώματα», έγραψε στο πανό της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).


Την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους και το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα διεκδίκησε η νεολαία που διαδήλωσε στα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων.

Με το δικό της πανό συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση η Πρωτοβουλία Αποστράτων.

Απεργιακό λουκέτο σε χώρους δουλειάς

Ο πρώτος απολογισμός της πανεργατικής απεργίας μετρά σημαντική ανταπόκριση των εργαζομένων σε κλάδους και χώρους δουλειάς στο κάλεσμα που απηύθυναν οι ταξικές δυνάμεις, κόντρα στην προσπάθεια υπονόμευσης της απεργίας από τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ μέχρι τις ηγεσίες σε συνδικαλιστικές οργανώσεις. Η χτεσινή κινητοποίηση αποτυπώνει την προσπάθεια των σωματείων να αξιοποιήσουν την απεργία για να δώσουν συνέχεια στον αγώνα γύρω από κρίσιμα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά, όπως η διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις μισθών και δικαιώματα, η πάλη ενάντια στις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, η απόκρουση της επιθετικότητας της εργοδοσίας, η οποία κλιμακώνεται αξιοποιώντας το αντεργατικό οπλοστάσιο που της έχουν διασφαλίσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στον κλάδο των Κατασκευών, με τη χτεσινή απεργία νέκρωσαν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες όλα τα μεγάλα εργοτάξια, καθώς και γιαπιά και οικοδομές.

Οι αιχμές των εργατικών διεκδικήσεων στο πανό στην κεφαλή της πορείας
Οι αιχμές των εργατικών διεκδικήσεων στο πανό στην κεφαλή της πορείας
Στο εργοτάξιο της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου, της ανακαίνισης του «Αστέρα Βουλιαγμένης», της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, στην ανακατασκευή του παλιού εργοστασίου της «Παπαστράτος» και στα εργοτάξια του μετρό, η απεργία κατέγραψε και αυτήν τη φορά καθολικά ποσοστά συμμετοχής. Παίρνοντας τη σκυτάλη από την πανοικοδομική απεργία στις 14 Νοέμβρη, οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές έδωσαν και χτες δυναμικό «παρών» στην πανεργατική απεργία και στη συγκέντρωση πίσω από τα πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων όπως και του Συνδικάτου Ηλεκτρολόγων και του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, συνεχίζοντας τη μάχη για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στα μεροκάματα.

Στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών, μεγάλα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία καταγράφηκαν στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», την «ΕΒΓΑ» και την «Tasty», αλλά και στον «Παυλίδη», με τους απεργούς να δίνουν το «παρών» στη συγκέντρωση πίσω από το δικό τους πανό, πίσω από το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής.

Αντίστοιχα, στον κλάδο του Μετάλλου απεργιακά ρολά κατέβηκαν στα εργοστάσια ΕΑΣ και «Πίτσος», ενώ πετυχημένη ήταν η μάχη της απεργίας και σε μια σειρά μικρότερους χώρους δουλειάς στην περιοχή του Θριασίου.

Συνέχεια σε μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά

Την πρώτη απεργιακή του μάχη έδωσε το νεοσύστατο Σωματείο Εργαζομένων στην «e-Value»
Την πρώτη απεργιακή του μάχη έδωσε το νεοσύστατο Σωματείο Εργαζομένων στην «e-Value»
Με σημαία την πάλη ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που επεκτείνονται στον κλάδο, έδωσε τη μάχη της απεργίας το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. «Να καταργηθούν τα δουλεμπορικά», απαίτησε μεταξύ άλλων με το πανό του. «Οχι στη σύγχρονη σκλαβιά», διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι και το επιχειρησιακό σωματείο στο ξενοδοχείο «Royal Olympic», που από το πρωί έδωσαν μάχη για να μην περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας να καλέσει στη δουλειά εργαζόμενους που είχαν άδειες και ρεπό για να τους αξιοποιήσει ως απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Μια ακόμα μάχη στα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά στον κλάδο έγινε η απεργία για το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) και τα επιχειρησιακά σωματεία που συμπορεύονται μαζί του. Την πρώτη του απεργιακή μάχη έδωσε το νεοσύστατο Σωματείο Εργαζομένων στην «e-Value», διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους, ενώ απάντηση στην επιθετικότητα της εργοδοσίας, που εκφράζεται με «παρατηρήσεις» και «συστάσεις», απολύσεις μητέρων και εργαζομένων που έχουν πάρει «πολλές» αναρρωτικές άδειες, έδωσε το Σωματείο Εργαζομένων σε «Vodafone» - «360 connect» - λοιπές θυγατρικές.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό περιφρούρησε την απεργία από νωρίς το πρωί στο κτίριο της «PDS» στην Ομόνοια και στο κτίριο της «First Data», ενώ πρόβαλε στο πανό του το αίτημα για κλαδική Σύμβαση που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους.

Νέκρωσαν για δεύτερη φορά μέσα σε δυο βδομάδες όλα τα μεγάλα εργοτάξια στις Κατασκευές
Νέκρωσαν για δεύτερη φορά μέσα σε δυο βδομάδες όλα τα μεγάλα εργοτάξια στις Κατασκευές
Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας βρέθηκε από το πρωί έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΜΚΟ «Praksis», διεκδικώντας άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται στους εργαζόμενους. Με τη συμμετοχή τους στην απεργία, οι εργαζόμενοι και το σωματείο έδωσαν συνέχεια στις παρεμβάσεις που έχουν οργανώσει το τελευταίο διάστημα στην εργοδοσία και στην Επιθεώρηση Εργασίας. Οι εργαζόμενοι στους ξενώνες της ΜΚΟ θα συμπληρώσουν τις επόμενες μέρες τον τρίτο μήνα απληρωσιάς, χωρίς να έχουν καμία ενημέρωση από την εργοδοσία για το πότε θα πληρωθούν. Οπως οι ίδιοι εξηγούν, η πολύμηνη καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας τους προστίθεται στο καθεστώς της διαρκούς αβεβαιότητας κάτω από το οποίο δουλεύουν. Οι συμβάσεις που υπογράφουν είναι ορισμένης διάρκειας, που κυμαίνεται από λίγους μήνες έως και 15 μέρες, δουλεύουν σε δομές υποστελεχωμένες, ενώ το προηγούμενο διάστημα χρειάστηκε να κινητοποιηθούν, μέσα από την Επιτροπή Αγώνα που έχουν συγκροτήσει, ακόμα και για να τους δοθούν τα εκκαθαριστικά της μισθοδοσίας τους.

Απεργιακό «χειρόφρενο» στις αστικές συγκοινωνίες

«Χειρόφρενο» τράβηξαν για ένα 24ωρο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με καθολική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία των εργαζομένων σε Μετρό, ηλεκτρικό, τρόλεϊ και τραμ.

«Κρατική, φθηνή, συχνή, ασφαλή και αξιόπιστη συγκοινωνία για τις ανάγκες του λαού» απαίτησαν οι απεργοί που διαδήλωσαν χτες πίσω από το πανό της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ.

Είχε προηγηθεί η επίμονη δραστηριότητα που ανέλαβαν οι ταξικές δυνάμεις, με περιοδείες στους χώρους δουλειάς, με διοργάνωση σύσκεψης για την οργάνωση του αγώνα, μέσα από τα οποία αναδείχθηκε η ανάγκη απεργιακής απάντησης στα εκρηκτικά προβλήματα των εργαζομένων στις συγκοινωνίες και των επιβατών, ενώ άσκησαν πίεση στις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες του χώρου, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για 24ωρη απεργία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ στα λεωφορεία οι πλειοψηφίες των σωματείων μετέτρεψαν την 24ωρη απεργία σε στάση εργασίας, μέχρι χτες το μεσημέρι υπολογιζόταν πως έφταναν τους 900 οι εργαζόμενοι που παρά την υπονομευτική στάση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών προχώρησαν σε απεργία και όχι ολιγόωρη στάση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Παλεύουμε, διεκδικούμε και τελικά θα τα καταφέρουμε!

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Παλεύουμε, διεκδικούμε και τελικά θα καταφέρουμε κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου - Βρούτση, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, κατάργηση του απαράδεκτου νόμου Κατρούγκαλου, δουλειά σταθερή και μόνιμη για όλους, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση αυτής της απαράδεκτης φοροληστείας του λαού μας και καμιά εμπλοκή στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ».

Μηνύματα αλληλεγγύης από το εξωτερικό

Μηνύματα διεθνιστικής αλληλεγγύης για τη χτεσινή απεργία από εργαζόμενους και συνδικαλιστικές οργανώσεις άλλων χωρών έφτασαν στο ΠΑΜΕ και διαβάστηκαν στη συγκέντρωση της Αθήνας.

Μηνύματα έστειλαν οι εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις: Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίου NEHAWU (Νότια Αφρική), Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας, Εργατικό Κέντρο Βαλ Ντε Μαρν (Παρίσι - Γαλλία), Συνδικάτο UTC (Αγιος Δομίνικος), Συνομοσπονδία CΠΡ (Ρωσία), Συνδικαλιστική Οργάνωση ΖΑΝΑΡΤΟΥ (Καζακστάν).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org