ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
5ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων

Το Σάββατο 1/12, στον Περισσό, η παράσταση «Το φως που καίει» του Κ. Βάρναλη

Από την παράσταση «Το φως που καίει», που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ
Από την παράσταση «Το φως που καίει», που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ
Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ εντάσσεται το 5ο Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Δεκέμβρη, με θέμα: «Η συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το εργατικό κίνημα και την κομμουνιστική ιδεολογία από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και το Μεσοπόλεμο».

Και τις δύο μέρες το Συνέδριο θα διεξάγεται από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ (Λεωφ. Ηρακλείου 145, Περισσός), ενώ περιλαμβάνει τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

Ενότητα 1η: Οι πρόδρομοι σοσιαλιστές λογοτέχνες και η εποχή τους (1880-1917)

Ενότητα 2η: Η πρωτοπορία στη λογοτεχνία του Μεσοπολέμου (1917-1939)

Ενότητα 3η: Εμμεσες επιδράσεις της κομμουνιστικής ιδεολογίας στη μεσοπολεμική λογοτεχνία.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν με χαιρετισμό του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Την εναρκτήρια ομιλία, με τίτλο «Στα ίχνη μιας λογοτεχνίας "χρήσιμης" για τη σύγχρονη εποχή», θα κάνει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα κλείσουν την Κυριακή στις 7 μ.μ., με συναυλία με μελοποιημένη ποίηση της περιόδου.

Του διήμερου επιστημονικού Συνεδρίου προηγούνται μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, που έχουν ξεκινήσει από τις 4 Νοέμβρη και που «εισάγουν» στην εποχή και το έργο μεγάλων λογοτεχνών που θα απασχολήσουν το Συνέδριο.

Αναλυτικά το συνολικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Κυριακή 2/12/2018, στις 11 π.μ.:Λογοτεχνικός περίπατος, με εκκίνηση από την είσοδο του Εθνικού Κήπου (Λεωφ. Αμαλίας) και κατάληξη στην οικία του Παπαδιαμάντη στου Ψυρρή.

Κυριακή 9/12/2018, στις 11 π.μ.:Λογοτεχνικός περίπατος, με εκκίνηση από την πλατεία Ομόνοιας («Βενέτης») και κατάληξη στη Δεξαμενή (Κολωνάκι).

Το Σάββατο 1 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ. (ώρα προσέλευσης 6.30 μ.μ.), στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ θα δοθεί από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ η θεατρική παράσταση «Το φως που καίει» του Κ. Βάρναλη.

Την παράσταση θα παρακολουθήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το Σάββατο 8 Δεκέμβρη, 6 μ.μ. (ώρα προσέλευσης 5.30 μ.μ.), στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ (είσοδος με προσκλήσεις που διατίθενται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ): Συναυλία Θάνου Μικρούτσικου πάνω στο έργο του Ν. Καββαδία με τρία πιάνα και πνευστά. Ερμηνεύουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης, Χρήστος Θηβαίος.

Μια υψηλών προδιαγραφών παράσταση

«Το φως που καίει», που θα παρουσιαστεί από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ το Σάββατο 1 Δεκέμβρη, αποτελεί μια υψηλών προδιαγραφών παράσταση. Το περιεχόμενό της σηματοδοτεί μια καινούρια εποχή, όχι μόνο για τον ίδιο τον ποιητή, αλλά και για ολόκληρη τη νεοελληνική λογοτεχνία, μιας και είναι το πρώτο επαναστατικό έργο. Ο Βάρναλης δημοσιεύει το έργο το 1922 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με το ψευδώνυμο «Δήμος Τανάλιας» και το 1933 το επανεκδίδει στην τελική του μορφή. Ο Βάρναλης είναι ο πρώτος που καθιέρωσε στη χώρα μας την επαναστατική ποίηση και αισθητική της εποχής μας, της εποχής δηλαδή των σοσιαλιστικών επαναστάσεων. Απαρτίζεται από έναν πρόλογο και τρία μέρη, διαφορετικά μεταξύ τους, με το θέμα όμως να παραμένει πάντα ίδιο. Η πανάρχαιη κοινωνία της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης και της αδικίας και ο αγώνας του ανθρώπου για δικαιοσύνη και κοινωνική απελευθέρωση.

Συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Δανάη Κατσαμένη, Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Ανδρονιάδης, Κινησιολογία - Χορογραφίες: Αννα Λιανοπούλου, Υπεύθυνη της ομάδας για τα σκηνικά, τα κοστούμια και το μακιγιάζ: Αννα Λουκίδη - Ανδρέου, Κοστούμια: Κλαίρη Γερανίου, Μακιγιάζ: Φαίδρα Κοντόρα - Παπαδοπούλου.

Παίζουν οι: Μώμος/Μαϊμού: Νίκος Βεχλίδης, Προμηθέας: Αποστόλης Φραγκούλης, Ιησούς: Σταματίνα Τσιρίδου, Μάνα Γης: Ιωάννα Τσαγκάρη, Αηδόνι: Αννα Λιανοπούλου, Μάνα του Χριστού: Νέλλη Ρέππα, Μοιρολόι: Δήμητρα Ελευθερίου, Μαγδαληνή: Γιώτα Σπανού, Τραγούδι Μαγδαληνής: Μαριλίζα Λούτζη, Πολιτεία: Χριστιάννα Κιόσια, Θρησκεία: Κώστας Καλογερής, Τέχνη: Ιωάννα Λεοντοπούλου. Αλέξανδρος Βογδάνος, Δημήτρης Γκιώνης, Κώστας Τσίτσικας και Μαρία Κοντογιάννη.

Φιλική Συμμετοχή: Η ηθοποιός Ανδριανή Τουντοπούλου στο ρόλο της Αριστέας.


Το Σάββατο ολοκληρώνεται η μεγάλη Εκθεση αρχειακού υλικού

Ξεναγήσεις που συγκινούν και εμπνέουν τους επισκέπτες

Στιγμιότυπο από την ξενάγηση
Στιγμιότυπο από την ξενάγηση
Το Σάββατο 1η Δεκέμβρη ολοκληρώνεται η μεγάλη Εκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ με πλούσιο αρχειακό υλικό για τα 100χρονα του Κόμματος, που λειτουργεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων «Μελίνα».

«Μια κόκκινη γραμμή τον δρόμο μάς δείχνει» είναι ο τίτλος της Εκθεσης, με τα ιστορικά γεγονότα να ξετυλίγονται ακόμα από τα μέσα του 1800, δίνοντας τα πρώτα βήματα ανάπτυξης του καπιταλισμού στην Ελλάδα, αλλά και τις πρώτες στιγμές αφύπνισης της εργατικής τάξης. Στη συνέχεια, βήμα - βήμα και με ντοκουμέντα - αδιάψευστο μάρτυρα των ιστορικών γεγονότων, φτάνουμε μέχρι το σήμερα. Εφημερίδες, κομματικά έντυπα, κάρτες, γράμματα και πολιτιστικά προγράμματα από τη ζωή φυλακισμένων και εξόριστων, προκηρύξεις, χάρτες και φωτογραφίες, στιγμιότυπα από την ένοπλη πάλη αξιοποιούνται για να περιγράψουν με ζωντάνια στις σημερινές γενιές την ηρωική μας κληρονομιά.

Ξεχωρίζει η θεματική ενότητα με τίτλο «Η αντιμετώπιση των πολύμορφων μηχανισμών», που συγκεντρώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών. Εκεί φαίνεται η διαχρονική προσπάθεια του αστικού κράτους και των μηχανισμών του να τσακίσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά και ο τρόπος που το ίδιο το ΚΚΕ αντιμετώπιζε αυτήν την πολυπλόκαμη προσπάθεια.

Μια ξεχωριστή περιήγηση

Μια ξεχωριστή περιήγηση στην έκθεση πραγματοποίησε η ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη» την Τρίτη 27/11, αφού το προσωπικό της εφημερίδας είχε την τύχη κατά τη διάρκεια της οργανωμένης ξενάγησης να συναντήσει στο χώρο μια μαχήτρια του ΔΣΕ, που απεικονίζεται σε μια από τις φωτογραφίες με τις συγκρατούμενές της στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ. Η Αθηνά Κοττή - Λάτση, 86 ετών σήμερα, ζωντανός μάρτυρας του ηρωισμού του Κόμματος, κουβεντιάζοντας με τους επισκέπτες μετέφερε μαρτυρίες από τη ζωή στις φυλακές αλλά και από τη δράση με τον ΔΣΕ στο βουνό.

«Πώς πέρναγε η μέρα στις φυλακές;» την ρώτησαν οι παρευρισκόμενοι, για να απαντήσει ότι οι κομμουνιστές προσπαθούσαν κι εκεί να είναι οργανωμένοι, να μελετούν και να προοδεύουν. «Είχα κάνει φυλακές ανηλίκων στην Κηφισιά και στην Καλλιθέα. Είχαμε μαζευτεί από όλη την Ελλάδα, γύρω στις 200 ανήλικες. Κάναμε μαθήματα. Εγώ είχα τελειώσει Β' Γυμνασίου και μέσα στη φυλακή έκανα όλη την ύλη του Γυμνασίου. Είχαμε φιλόλογους, μαθηματικούς, φυσικούς, υπήρχαν ηθοποιοί...».

Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία της για την κράτησή της στις φυλακές της Τρίπολης: «Δεν σου επέτρεπαν όχι να διαβάσεις, αλλά ούτε να γράψεις ένα σημείωμα. Επέτρεπαν μόνο ένα δελτάριο το μήνα, μέχρι 10 αράδες. Η κατάσταση ήταν άθλια...», θυμάται και σημειώνει, δείχνοντας την αγριότητα του αστικού κράτους: «Το πιο άσχημο ήταν που έκαναν τις εκτελέσεις ακριβώς έξω από τις φυλακές. Σκέψου να ξυπνάς το πρωί με τις ριπές. Εκεί απ' έξω ήταν ο τόπος εκτέλεσης για να σπάνε το ηθικό των κρατουμένων. Ανέβαινα σε ένα τραπεζάκι και τους έβλεπα μέσα από το φεγγίτη να εκτελούνται, φωνάζοντας "ζήτω το ΚΚΕ"». «Στις φυλακές Αβέρωφ, όταν πήγαιναν για εκτέλεση τις γυναίκες, πρώτα χόρευαν στην πλατεία του φοίνικα που υπήρχε στο προαύλιο. "Γεια χαρά" φώναζαν οι μελλοθάνατες κι εμείς βάζαμε χωνιά από τα παράθυρα να ειδοποιήσουμε το λαό, να διαμαρτυρηθούμε για τις εκτελέσεις».

Οσο για τη συμμετοχή της στον ΔΣΕ, η ίδια έδρασε στον Πάρνωνα για έναν χρόνο και θυμάται ότι ήταν στην πρώτη ορκωμοσία γυναικών. Οι περισσότερες συμμαχήτριές της είτε εκτελέστηκαν είτε κράτησαν την τελευταία τους σφαίρα για τον εαυτό τους και αυτοκτόνησαν. Η ηλικιωμένη πια αγωνίστρια καμαρώνει μιλώντας για τις γυναίκες που έδωσαν μάχες με το όπλο στο χέρι: «Οι γυναίκες οπλίστηκαν στον ΔΣΕ και στο Γράμμο έφτασαν μέχρι και στο 30% του στρατού. Πάλευαν ισότιμα με τους άντρες, με λεβεντιά και ηρωισμό...».

Με την ακλόνητη πίστη της και συγκινημένη που βλέπει νέους ανθρώπους να στρατεύονται με το ΚΚΕ, λέει για το Κόμμα: «Το ΚΚΕ είναι το Κόμμα των αγώνων και των θυσιών. Μετά από 100 χρόνια στέκεται στα πόδια του, παρά το κυνηγητό, τον αντικομμουνισμό. Και το σέβονται ακόμα και οι αντίπαλοι, γιατί είναι το κόμμα της εργατικής τάξης, το κόμμα το αλύγιστο, που έδωσε αίμα για μια καλύτερη κοινωνία, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Και παλεύει ακόμα...».

Λειτουργία της Εκθεσης

Η Εκθεση λειτουργεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, στο Θησείο). Ο κοντινότερος σταθμός πρόσβασης είναι αυτός του μετρό «Κεραμεικός».

Μέρες και ώρες επισκέψεων: 10 π.μ. - 8 μ.μ.

Για ομαδικές επισκέψεις και οργανωμένες ξεναγήσεις να προηγείται επικοινωνία με την Κομματική Οργάνωση Αττικής στο τηλέφωνο 210.5282.607, Δευτέρα έως Παρασκευή 10 π.μ. - 12 μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ. και το Σάββατο 11 π.μ. - 1 μ.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ