ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2007
Σελ. /40
Ανησυχούν για τις «εισροές»

Νέα μέτωπα για την εμπέδωση της ...αριστερής του φυσιογνωμίας αναζητά ο ΣΥΝ και σ' αυτό το πλαίσιο φαίνεται να εντάσσεται και η Ερώτηση Παπαδημούλη στο Ευρωκοινοβούλιο, για την «εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας» και τους ρυθμούς προσέλκυσης, άκουσον - άκουσον, ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα. Και όπως μας ενημερώνει ο ΣΥΝ με σχετικό Δελτίο Τύπου, ο γνωστός Επίτροπος Αλ Μούνια, επιβεβαιώνει «τη χρόνια εσωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και την αδυναμία προσέλκυσης ξένων επενδύσεων».

Το πιο εύκολο θα ήταν να απαντήσει κανείς ότι το θέμα «εξωστρέφεια» και «εισροές ξένων κεφαλαίων» είναι ένα ζήτημα που αφορά αποκλειστικά την οικονομική ολιγαρχία, που χωρίς σταματημό αναζητά νέες πηγές - αγορές για την άντληση μεγαλύτερων κερδών, κάτι που είναι αδιάφορο για τους εργαζόμενους. Και όχι μόνο. Παρόμοιου είδους «εισροές» ακολουθούν αντιστρόφως ανάλογη πορεία με τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων. Οταν τα συμφέροντα αυτά εξυπηρετούνται, όταν δηλαδή μια κοινωνία θωρακίζει τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, τότε το ξένο κεφάλαιο είναι όπου φύγει - φύγει. Αντίθετα, όταν οι λαϊκές κατακτήσεις τίθενται σε αμφισβήτηση, τα «ξένα κεφάλαια» καραδοκούν και με τη μορφή αρπαχτικών κατακλύζουν την οικονομία, προσβλέποντας σε γρήγορα και μεγαλύτερα κέρδη.

Ο ΣΥΝ, όμως, το κόμμα που - σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επίθεση άρχουσας τάξης και κυβέρνησης ενάντια στους εργαζόμενους - επιλέγει να ασχοληθεί με το ζήτημα «εισροές ξένων κεφαλαίων», κάνει τα πάντα για να μας αφήσει άφωνους. Συμπεραίνει, λοιπόν, ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να εντείνει τη μονόπλευρη πολιτική λιτότητας, οφείλει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, για να αντιμετωπίσει τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα».

Τι ακριβώς εννοούν οι άνθρωποι του ΣΥΝ, όταν λένε «μεταρρυθμίσεις» και «διαρθρωτικά προβλήματα», μόνο αυτοί μπορούν να το εξηγήσουν και όποτε θέλουν, ας το κάνουν. Οι εργαζόμενοι όμως γνωρίζουν ότι και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατέβηκαν στις εκλογές, έχοντας σύνθημα τις «μεταρρυθμίσεις» και τις «διαρθρωτικές αλλαγές». Οπως, επίσης, γνωρίζουν ότι δύο μήνες μετά τις εκλογές, με στόχο να διευκολυνθούν και οι περιβόητες «εισροές ξένων κεφαλαίων», κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση, και ενισχύεται η πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, αμφισβητώντας τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, των εισοδημάτων, των ιδιωτικοποιήσεων κ.ο.κ.

Δε θέλει ιδιαίτερη φιλοσοφία, για να καταλάβει κανείς την αντίληψη που κρύβεται πίσω από τις παρεμβάσεις του ΣΥΝ. Υιοθετώντας την ουσία των εφαρμοζόμενων πολιτικών και «παίζοντας» στο γήπεδο των ...βελτιώσεων του συστήματος, δεν μπορεί παρά να κινείται αποκλειστικά στον άξονα της λογικής ρυθμίσεων, που παίρνουν υπόψη τους τις παραμέτρους της οικονομίας, περιφρονούν όμως κατάφωρα όλα τα δεδομένα που αφορούν τους βασικούς συντελεστές της κοινωνικής παραγωγής. Στις σημερινές συνθήκες ένα κι ένα κάνουν δύο: `Η θα παλεύεις για πλήρη και σταθερή εργασία, με αξιοπρεπές μεροκάματο, ολοκληρωμένη ασφάλιση και πραγματική κάλυψη των αναγκών των λαϊκών οικογενειών στη μόρφωση, στην υγεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, ή θα βολοδέρνεις γύρω από οικονομικούς δείκτες για την ευρωστία της οικονομικής δραστηριότητας που, ναι μεν δημιουργείται από τους πολλούς, την καρπώνονται όμως ελάχιστοι. Δηλαδή, ή θα αγωνίζεσαι για να εξουδετερώσεις, ώσπου να την καταργήσεις, τη δράση του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του προς όφελος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, ή ανεξάρτητα, από τις όποιες κορόνες, θα διευκολύνεις την κυριαρχία του.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Μόνο ανατροπή

Οταν άρχισαν οι αθρόες ιδιωτικοποιήσεις, το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει: Kαμία μετοχή των ΔΕΚΟ στους ιδιώτες. Θέση καθαρή και κρυστάλλινη, η οποία τότε είχε λοιδορηθεί ως ...δογματική από το σύνολο των κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, αλλά και το ΣΥΝ. Οποιος θέλει να δει τις τότε θέσεις των κομμάτων, δεν έχει παρά να ανατρέξει στον Τύπο της εποχής. Σήμερα, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πέρα για πέρα τις θέσεις του ΚΚΕ. Η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ, η οποία - ελέω ...ελεύθερης αγοράς - αγοράζει από ιδιώτες ρεύμα σε τιμή υψηλότερη απ' ό,τι κοστίζει στην ίδια, απαιτεί αυξήσεις τιμολογίων 30%! Ο δε ΟΤΕ άγεται και φέρεται από κάθε είδους κερδοσκοπικά κεφάλαια, τα οποία «τοποθετούνται» στη μετοχή του με σκοπό φυσικά τον προσπορισμό κέρδους. Από τη μια έχουμε την αραβικών συμφερόντων «MIG», η οποία έχει ήδη αποκτήσει το 17% του μετοχικού του κεφαλαίου, ενώ έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε ένα ευρύ φάσμα παραγωγικών δραστηριοτήτων (βιομηχανία τροφίμων, θαλάσσιες μεταφορές) και υπηρεσιών (κλάδος υγείας). Από την άλλη, η κυβέρνηση φέρεται να εμμένει στη θέση της να τον ξεπουλήσει σε ξένα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Ετσι λένε οι σχετικές πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας, οι οποίες ισχυρίζονται ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο με τους ενδιαφερόμενους... Στο μέσο της δίνης ο ελληνικός λαός, ο οποίος καλείται, μέσω της αύξησης των τιμολογίων, να στηρίζει την κερδοφορία των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Στην κινητικότητα του διψασμένου για κέρδη κεφαλαίου πρέπει να αντιτάξουμε την κινητικοτητητα των λαϊκών αγώνων. Αυτή η πολιτική δε μεταρρυθμίζεται. Ανατρέπεται.

Διπλή πρόκληση

Με περισσή υπερηφάνεια, η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα αυξημένα κέρδη κατά 27% για το 9μηνο του 2007, έναντι του περσινού αντίστοιχου διαστήματος. Τα κέρδη της συγκεκριμένα, μετά και από φόρους, έφτασαν στα 34,48 εκατ. ευρώ, έναντι 27,18 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2006!

Δε χρειάζεται να πούμε, φυσικά, ότι τα τεράστια αυτά κέρδη προέρχονται από την αύξηση των λογαριασμών που πληρώνει ο λαός, και που κοντεύουν πλέον να μετατρέψουν και το νερό σε ...χρυσάφι. Επίσης, δε χρειάζεται να πούμε ότι σημαντικό μέρος των κερδών αυτών πηγαίνουν στις τσέπες των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου, οι οποίοι επωφελήθηκαν από την πολιτική της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ που προώθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Την ίδια μάλιστα στιγμή, η ΕΥΔΑΠ αρνείται να δώσει έστω και ένα ελάχιστο μέρος των κερδών αυτών, προκειμένου να συνδέσει το δίκτυό της με τις περιοχές των Οινοφύτων, της Θήβας, της Αυλίδας και του Ωρωπού, που πίνουν καρκινογόνο νερό λόγω της μόλυνσης του Ασωπού από την ασύδοτη δράση των βιομηχάνων!

Οπως και να το πάρει κανείς, λοιπόν, η ανακοίνωση αυτή αποτελεί διπλή πρόκληση για το λαό, ο οποίος πίνει είτε πανάκριβο νερό, είτε μολυσμένο...

Το παράσημο

Το ιαπωνικό Παράσημο του Ανατέλλοντος Ηλίου Χρυσού και Αργυρού Αστέρα θα απονεμηθεί στον πρόεδρο της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλο, ως αναγνώριση της συνεισφοράς του στις Ελληνο-ιαπωνικές οικονομικές σχέσεις. Σημειωτέον ότι έχει διατελέσει και μέλος του ΔΣ της «TOYOTA» Ιαπωνίας.

Στη σχετική ανακοίνωση της πρεσβείας της Ιαπωνίας επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος της ΔΕΗ έχει επιδείξει άριστες ικανότητες ως επιχειρηματίας. Αυτό φαίνεται και από το ποσοστό αυξήσεων που προτείνει για να προκόψουν οι μέτοχοι της ΔΕΗ.

Μετά από αυτό η ελληνική πολιτεία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρόκληση. Αυτή της επιβράβευσης του επικεφαλής της ΔΕΗ για την προσπάθειά του να «μας αλλάξει τα φώτα». Μαζί του θα πρέπει να βραβευτεί και ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση για την πολιτική της προς την ίδια κατεύθυνση, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες έθεσαν τις βάσεις για ελάχιστες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ έως 30%...

Πού θα κρυφτούν;

Ενόψει του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Μετάλλου, η ΔΑΚΕ αποφάσισε να στήσει συνδικάτο «μαϊμού» στη Μακεδονία και τη Θράκη, προκειμένου να εκλέξει «μαϊμού» αντιπροσώπους και να διαμορφώσει τους πλασματικούς συσχετισμούς. Ανακοίνωσε λοιπόν τη συγκρότηση του Συνδικάτου με έδρα τη Θεσσαλονίκη και κάλεσε το περασμένο Σάββατο στα Λουτρά Λαγκαδά Γενική Συνέλευση, στη διάρκεια της οποίας θα εκλεγόταν Εφορευτική Επιτροπή και επιτόπου θα ξεκινούσαν οι εκλογές! Μετά το Λαγκαδά, η κάλπη θα ταξίδευε τις επόμενες ημέρες στο Ν. Ρύσιο Θεσσαλονίκης, στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης και θα κατέληγε κάπου στις αρχές Δεκέμβρη, στην Καστοριά, όπου και θα άνοιγε για να γίνει η καταμέτρηση.

Τους πήραν χαμπάρι οι ταξικές δυνάμεις και τους χάλασαν τα σχέδια, όταν ξαφνικά εμφανίστηκαν στη συνέλευση του Σαββάτου, όπου διαπίστωσαν ότι οι παρόντες ήταν 5. Η συνέλευση... αναβλήθηκε επ' αόριστο. Να δούμε πού θα πάνε να κρυφτούν την επόμενη φορά...

Περί φτώχειας...

ΜΠΟΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - διά στόματος Γ. Αλογοσκούφη - να δηλώνει αποφασισμένη να «αντιμετωπίσει τη φτώχεια», όμως πώς περιμένουν να το πιστέψουμε; Από πότε είναι, κάποιος να θέλει να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο, που ...ο ίδιος δημιουργεί με την πολιτική του;

Και, βέβαια, μόνο ένας ανόητος μπορεί να πιστέψει ότι απάντηση στη φτώχεια μπορεί να είναι το περίφημο «Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής», που θέλει διά νόμου να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση...

Πώς να το κάνουμε, η φτώχεια αντιμετωπίζεται όταν παίρνεις από αυτούς που έχουν για να δώσεις σε αυτούς που δεν έχουν. Οχι όταν παίρνεις από αυτούς που έχουν λίγα για να δώσεις σε αυτούς που έχουν ελάχιστα.

Διότι, μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι από τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους μικροεπαγγελματίες θα πάρουν, για να στηρίξουν τα όποια Ταμεία δημιουργούν.

Τα κέρδη των τραπεζών, των ΑΕ, των εφοπλιστών, των καναλαρχών και των βιομηχάνων δε σκοπεύουν να τα αγγίξουν. Βλέπετε, κάτι τέτοιο ...θίγει την ανταγωνιστικότητα και είναι έξω από κάθε σκέψη τους και κάθε συζήτηση.

Αλλωστε, ο Γιώργος Αλογοσκούφης, για να ενισχύσει ακριβώς αυτήν την κατεύθυνση, φρόντισε να μας πει ότι το 20% των Ελλήνων ζει σε καθεστώς φτώχειας. Για εκείνο το ...2% των Ελλήνων, που ζει σε καθεστώς τεράστιου πλούτου, δεν ξέρει τίποτε.

ΤΑ ΛΕΝΕ ΤΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΝΤΑ μέλη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και είναι σαφέστατοι: Η αστυνομία ζήτησε να παρακολουθεί με κάμερες εκτός από την πορεία του Πολυτεχνείου εσωτερικούς χώρους και εισόδους πολυκατοικιών. Η κυβέρνηση, όμως, κάνει πως ...δεν ακούει και δεν καταλαβαίνει.

Βλέπετε, όταν πρόκειται να παρακολουθεί τον κόσμο, και αυτιά έχει, και μάτια έχει, και ό,τι θέλετε. Οταν καταγγέλλονται συγκεκριμένα πράγματα, τότε όλες οι αισθήσεις της ασθενούν...


Γρηγοριάδης Κώστας

Μόνο που η πραγματικότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν κρύβεται. Και δεν είναι τίποτε άλλο από τη θέληση των κυβερνώντων να μεταβάλουν τη χώρα σε ελεγχόμενο στρατόπεδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ