ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2007
Σελ. /40
Ωρα για αντεπίθεση

Γρηγοριάδης Κώστας

Με το χτεσινό «τρίτο γύρο» του διαλόγου για το Ασφαλιστικό οι εργαζόμενοι έχουν μπροστά τους το πανόραμα της αντιασφαλιστικής επίθεσης. Πλέον δεν υπάρχουν - και δε δικαιολογούνται - ψευδαισθήσεις για τις ριζικές ανατροπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων που προωθεί η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα. Τι έχει φανεί πεντακάθαρα από τους τρεις γύρους του διαλόγου - απάτη; Εχουμε και λέμε: Η κυβέρνηση δεν «αγγίζει» τις συντάξεις πείνας, δηλαδή τις συντάξεις που παίρνει το 65% του συνόλου των συνταξιούχων και είναι κάτω από τα 600 ευρώ. Δεν πρόκειται να αναλάβει ούτε καν τις νομοθετημένες υποχρεώσεις της απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία, που μόνο για το ΙΚΑ ξεπερνάνε τα 10 δισ. ευρώ. Χρησιμοποιεί τις ενοποιήσεις των Ταμείων για να εξομοιώσει τις συντάξεις προς τα κάτω και να αυξήσει τα όρια ηλικίας. Επεκτείνει τα όρια ηλικίας και μετά τα 67 χρόνια, αποχαρακτηρίζονται βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καταργείται το δικαίωμα συνταξιοδότησης των εργαζόμενων γυναικών κ.ο.κ. Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα και δεν επιτρέπεται καμία αναμονή, μην «τυχόν» και στο σχέδιο νόμου η κυβέρνηση αφήσει απέξω μερικές «ακραίες» διατάξεις. Οι εργαζόμενοι ας κλείσουν τα αυτιά τους στις Σειρήνες και τα πληρωμένα «παπαγαλάκια» και ας ετοιμαστούν για σκληρούς και μακροχρόνιους ταξικούς αγώνες. Η δύναμή τους είναι το μόνο που μετράνε η κυβέρνηση και οι φυσικοί και πολιτικοί σύμμαχοί της.

Κατευθυνόμενοι «διαφωνούντες»

Το άγριο κάρφωμα που έκανε ο Γ. Κεφαλογιάννης στους λαλίστατους «διαφωνούντες» της ΝΔ έρχεται να επιβεβαιώσει τον ύποπτο ρόλο τους, καθώς ο θόρυβος που προκαλούν είναι αποπροσανατολιστικός και σχεδόν πάντα κατευθυνόμενος. Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κληθείς χτες (στον «9,84») να σχολιάσει την αντίδραση ορισμένων βουλευτών της ΝΔ, που απειλούν ακόμη και με καταψήφιση νομοσχεδίων, απάντησε ωμά: «Αυτά δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ. Αυτά τα βγάλαμε τώρα έτσι για να δώσουμε περισσότερη έμφαση στις αντιδράσεις οι οποίες υπάρχουν»(!). Και για να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών, συμπλήρωσε: «Οταν θα έρθει στο σημείο να δώσει την ψήφο του, δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει βουλευτής ο οποίος θα δώσει διαφορετική ψήφο και θα καταψηφίσει προτάσεις». Εμείς δε χρειάζεται να κάνουμε κανένα άλλο σχόλιο.

Επικοινωνιακά πυροτεχνήματα

Μόνο τυχαίες δεν είναι οι επικοινωνιακές «πρωτοβουλίες» που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, σε μια στιγμή που κλιμακώνεται η αντιασφαλιστική επίθεση. Ποιες είναι αυτές; Πρώτον, για το ότι επέλεξε να φέρει χτες στην Κυβερνητική Επιτροπή το νομοσχέδιο για την ίδρυση του εθνικού ταμείου κοινωνικής συνοχής.Θυμάστε αυτό που «θα» δίνει 66 λεπτά τη μέρα στα πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεύτερον, η επίσκεψη του Κ. Καραμανλή αύριο στον Αϊ-Στράτη που προαναγγέλθηκε με τυμπανοκρουσίες και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο θα «διαφημιστεί» δεόντως τα επόμενα 24ωρα. Ας μην αυταπατώνται στο Μέγαρο Μαξίμου. Τέτοια πυροτεχνήματα κανέναν δεν παραπλανούν και το μόνο που καταφέρνουν είναι να φωτίζουν το αληθινό - αποκρουστικό πρόσωπο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

ΥΓ: Με την ευκαιρία. Ας φροντίσει ο πρωθυπουργός να στείλει μήνυμα προς το ΝΑΤΟ ότι ο Αϊ-Στράτης είναι μια «ελληνική γωνιά»... Θα το κάνει;

Ουδέν σχόλιο...

Στο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα ο απερχόμενος πρόεδρός του και σήμερα πρόεδρος της Ιταλικής Βουλής, Φάουστο Μπερτινότι, είπε μεταξύ άλλων: «Σήμερα μια αριστερή, εναλλακτική, αντικαπιταλιστική λύση δεν μπορεί να στηρίζεται στην αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας αλλά και στα θέματα του περιβάλλοντος και εκείνων των δικαιωμάτων των γυναικών και των ομοφυλόφιλων»...

Από μας ουδέν σχόλιο.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αναζητήσεις χειραγώγησης

Το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί η φιλολογία υπέρ του μετασχηματισμού του συστήματος της δικομματικής εναλλαγής σε σύστημα διπολικής εναλλαγής. Αν και επί του παρόντος ο λόγος περί «πόλου» αφορά σενάρια κεντροαριστερά, όπου «παίζουν» το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, όλη αυτή η συζήτηση και οι διεργασίες σ' αυτή την κατεύθυνση απηχούν την ανησυχία της άρχουσας τάξης μπροστά στη διαπίστωση ότι το πολιτικό σύστημα που εκφράζει τα συμφέροντά της απαξιώνεται στη συνείδηση ολοένα και περισσότερων ανθρώπων του μόχθου, που προβληματίζονται και αναζητούν διέξοδο.

Μια σειρά αστικά ΜΜΕ γράφουν και ξαναγράφουν για το ενδεχόμενο συνεύρεσης ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Σημαίνοντα στελέχη και των δύο χώρων επιχειρηματολογούν υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης. Προχτές ήταν ο Λ. Κύρκος και ο Ν. Κωνσταντόπουλος από την πλευρά του ΣΥΝ. Ο ίδιος ο Αλ. Αλαβάνος χαρακτήρισε εξαιρετικά ενδιαφέρον το εύρημα δημοσκόπησης ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ τάσσονται σε ποσοστό 60% υπέρ της συγκρότησης κεντροαριστερής κυβέρνησης, αφού έχει ήδη απευθυνθεί στο ΠΑΣΟΚ με συγκεκριμένη πρόταση συνεργασίας τριών σημείων. Τις δηλώσεις Κύρκου και Κωνσταντόπουλου έσπευσε να επικροτήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ο οποίος χτες επιπρόσθετα αναρωτήθηκε «γιατί να μη δούμε στο μέλλον και κυβερνήσεις συνεργασίας στη χώρα μας;» και πρότεινε «να ανοίξουμε ένα φόρουμ διαλόγου με το Συνασπισμό και να συζητήσουμε». Επικαλέστηκε δε ως παράδειγμα συνένωσης κομμάτων αυτό της Ιταλίας.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι στον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και στην Ελλάδα «κάτι ψήνεται» για λαϊκή κατανάλωση. Το αστικό πολιτικό σύστημα είναι βέβαιο ότι θα πάρει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προκειμένου να ανακόψει μια πορεία ριζοσπαστικοποίησης πλατιών λαϊκών δυνάμεων που εκφράστηκαν στις εκλογές με την ενίσχυση του ΚΚΕ, που εκφράζεται μέσα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Προκειμένου να παρεμποδίσει ανθρώπους του μόχθου απ' το να γυρίσουν την πλάτη στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να ανακόψουν τάσεις ριζοσπαστικοποίησης και προσέγγισης μιας φιλολαϊκής διεξόδου στην προοπτική της λαϊκής εξουσίας και τον εγκλωβισμό σε δήθεν προοδευτικές λύσεις διαχείρισης των λαϊκών προβλημάτων στα πλαίσια του συστήματος. Ο νέος εκλογικός νόμος, με πρόβλεψη πριμοδότησης του πρώτου κόμματος με 50 έδρες, δείχνει την επιμονή στις ισχυρές κυβερνήσεις. Και τα σενάρια κεντροαριστερών σχημάτων, εκεί ακριβώς αποσκοπούν, να αποπροσανατολίσουν, να καλλιεργήσουν ψεύτικες ελπίδες στο λαό, να υφαρπάξουν την εμπιστοσύνη του για μια ακόμα φορά. Αντικειμενικά σ' αυτούς τους σχεδιασμούς σιγοντάρει ο Συνασπισμός με τη συγκεκριμένη στάση του.

Ο λαός πρέπει να τους γυρίσει την πλάτη. Το ΠΑΣΟΚ όπως και η ΝΔ, είτε μόνα τους είτε σε ευρύτερους συμμαχικούς σχηματισμούς, δεν αλλάζουν. Εχουν χαράξει δρόμο. Εχουν κοινή αντιλαϊκή στρατηγική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Ο λαός να παραδειγματιστεί απ' τα όσα παρόμοια συνέβησαν στις πλάτες άλλων λαών της Ευρώπης. Να τα εγκαταλείψει, όσο νωρίτερα το κάνει τόσο καλύτερα για τα συμφέροντά του. Το δικό του δίκιο βρίσκεται αλλού, στην ενίσχυση του ΚΚΕ, στην ταξική πάλη, στη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας που θα ανοίξει το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ