ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
Η Υγεία όμηρος της αντιλαϊκής πολιτικής

Σε μια άσφαιρη αντιπαράθεση επιδόθηκαν χτες, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Φθίνει το μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων καθώς οι συνταξιοδοτήσεις υπερτερούν των προσλήψεων
Φθίνει το μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων καθώς οι συνταξιοδοτήσεις υπερτερούν των προσλήψεων
Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Υγεία «είναι αποτέλεσμα μιας πολύχρονης αντιλαϊκής πολιτικής που εμπορευματοποιεί την Υγεία» και «υποχρηματοδοτεί σκόπιμα τα δημόσια νοσοκομεία ενισχύοντας τα μονοπώλια που αυξάνουν την κερδοφορία τους», τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους, στη διάρκεια συζήτησης, χτες, στη Βουλή, σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου προς τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Χτες, ακόμα, συζητήθηκε και σχετική Επερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

«Οσο και να προσπαθείτε να εξωραΐσετε την κατάσταση στο χώρο της Υγείας, δεν εξωραΐζεται», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, απαντώντας στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης και συνολικά της πολιτικής που υπηρετούν ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Τα νοσήλια τετραπλασιάστηκαν μέσα σε 15 χρόνια!

Αναφέροντας συγκεκριμένα στοιχεία ο Χ. Χαραλάμπους είπε πως «από το 1993 μέχρι σήμερα τετραπλασιάστηκαν τα νοσήλια που αποτελούν το 80% των συνολικών εσόδων των νοσοκομείων και τα οποία καλούνται να πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων που με την απόλυτη ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βρίσκονται ουσιαστικά υπό πτώχευση. Την ίδια στιγμή οι δαπάνες για την Υγεία από τον τακτικό προϋπολογισμό παραμένουν καθηλωμένες στα περσινά επίπεδα και αφορούν μόλις και μετά βίας το 9,7% των συνολικών δαπανών».

Η συλλογική σύμβαση με τους νοσοκομειακούς γιατρούς προβλέπει την πρόσληψη δύο χιλιάδων γιατρών μέσα στο 2009, όταν το κονδύλι για όλες τις προσλήψεις στα νοσοκομεία είναι 10 εκατ. ευρώ, συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Επιπλέον, «προβλέπονται μόνο δέκα εκατομμύρια ευρώ για προσλήψεις που αντιστοιχούν μόνο σε 500 έως 700 νοσηλευτές, όταν πριν από μερικές μέρες ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι χρειάζονται προσλήψεις τουλάχιστον 18.000 νοσηλευτών για να λειτουργήσουν υποφερτά τα νοσοκομεία».

Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε πως το κονδύλι για τις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών καταδεικνύει 350 εκατομμύρια ευρώ (σ.σ. το 2009) έναντι των 339 εκατομμυρίων πέρυσι». Κάτι που «καταδεικνύει πόσο έωλη είναι η συλλογική σύμβαση, καθώς με τους μετριότερους υπολογισμούς της ΟΕΝΓΕ θα έπρεπε να εγγραφούν τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ».

Καταλήγοντας ο Χ. Χαραλάμπους επισήμανε ότι απαιτείται «κοινή δράση της εργατικής τάξης, των λαϊκών μαζών, μαζί με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να δυναμώσει η αντίσταση και να διεκδικηθεί αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν Σύστημα Υγείας».

Αντάλλαξαν κατηγορίες για να κρύψουν τη συνενοχή τους

Η «κοκορομαχία» στην οποία επιδόθηκαν ακόμα μία φορά χτες, οι αρχηγοί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προσπάθησε να καλύψει όχι μόνο τις ευθύνες που έχουν τα δύο κόμματα για τη σημερινή κατάσταση στο χώρο της Υγείας, αλλά και ότι ο ένας συμπληρώνει τον άλλο στην πιστή εφαρμογή της πολιτικής που παραδίδει την Υγεία στο μεγάλο κεφάλαιο. Αναδεικνύεται μέρα με τη μέρα πως η πάλη για την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της Υγείας προϋποθέτει την πολιτικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων, του λαού. Οτι σήμερα γίνεται όλο και πιο επιτακτικός ο απεγκλωβισμός των εργαζομένων και συνολικά των λαϊκών στρωμάτων από τις δυνάμεις του δικομματισμού και του ευρωμονόδρομου. Το ίδιο αναγκαία γίνεται η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ που είναι το μόνο κόμμα το οποίο παλεύει με διεκδικητικό πλαίσιο αντίστοιχο των σύγχρονων αναγκών, έχοντας σταθερό μέτωπο με τη λογική της εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «ξέχασε» ότι το κόμμα του όλα τα προηγούμενα χρόνια επιτάχυνε και στήριξε ολόπλευρα τη δραστηριοποίηση των ιδιωτών και στον τομέα της Υγείας, μέσα από την εισβολή ιδιωτικών εταιρειών στα διαγνωστικά κέντρα, τις συμβάσεις που υπέγραψαν με ασφαλιστικά ταμεία κτλ. Στην ίδια κατεύθυνση, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει σήμερα το έργο του προκατόχου της με την εφαρμογή των λεγόμενων «Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα».

Μη μπορώντας να διαφοροποιηθεί επί της ουσίας με την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, ο Γ. Παπανδρέου άσκησε κριτική σε ζητήματα διαχείρισης, λέγοντας πως «δε λειτουργεί τίποτα», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «κακοδιαχείριση, ρουσφέτι και τη διαφθορά».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε από τη μεριά του ότι κάθε επιχειρηματική παρουσία στον χώρο της Υγείας είναι ευπρόσδεκτη. «Η κυβέρνηση θεωρεί καλοδεχούμενη κάθε προσφορά σε θέματα Υγείας, εφόσον γίνεται με τους απαιτούμενους όρους ποιότητας και ασφάλειας», τόνισε, εμφανίζοντας ως κατόρθωμα της κυβέρνησής του το ότι η αναλογία δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών για την Υγεία είναι σήμερα 62 προς 38, ενώ, επί ΠΑΣΟΚ ήταν ισοσκελισμένες. Ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να πείσει ότι όλα είναι καλά στην Υγεία, όταν η εμπορευματοποίηση της Υγείας συνεχίζεται αμείωτα, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές, ειδικευμένο προσωπικό κτλ.


ΠΑΜΕ
Αγωνιστική παρέμβαση για την Υγεία

Παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 2 Δεκέμβρη, στις 2 μ.μ., έξω από το υπουργείο Υγείας

Στιγμιότυπο από παλιότερη παράσταση του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Υγείας
Στιγμιότυπο από παλιότερη παράσταση του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Υγείας
«Η υπόθεση της Υγείας αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα», σημειώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, που την επόμενη Τρίτη 2 Δεκέμβρη προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην Υγεία. Η κινητοποίηση θα γίνει έξω από το υπουργείο Υγείας, στις 2 μ.μ.

Συνεχίζοντας να αναπτύσσει πολύμορφη αγωνιστική παρέμβαση για το κρίσιμο θέμα της Υγείας, το ΠΑΜΕ καλεί Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, συνδικαλιστές, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους σε μαζική συμμετοχή στην παράσταση, αλλά και στην ανάληψη αντίστοιχων πρωτοβουλιών σε όλη την Ελλάδα.

Σε σχετική της ανακοίνωση, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ αναφέρεται στις τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, στην υποβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών, στην έλλειψη κλινών που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Ακόμη, στα μεγάλα προβλήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που έχουν δημιουργηθεί στους δημόσιους υπάλληλους και τις οικογένειές τους από την κρατική υποχρηματοδότηση του ΟΠΑΔ και την εμπορευματοποίηση της Υγείας, στα ελλείμματα του ΟΠΑΔ, για τα οποία οι μόνοι που δε φταίνε είναι οι εργαζόμενοι που πληρώνουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές.

Το ΠΑΜΕ μεταξύ άλλων διεκδικεί η κυβέρνηση άμεσα να χρηματοδοτήσει επαρκώς τον ΟΠΑΔ, ώστε να εξοφληθούν οι οφειλές προς τους φαρμακοποιούς και τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς. Καμιά επιχειρηματική δράση στην Υγεία. Αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και την εργοδοσία κλπ.

Νέα βάρη στα Ταμεία

Νέα βάρη στα ασφαλιστικά ταμεία επιφυλάσσει η κυβέρνηση με την απόφασή της να ανακοστολογήσει περισσότερες από 90 ιατρικές πράξεις που μένουν καθηλωμένες απ' το 1991.

Η απόφαση αυτή έγινε γνωστή χτες βράδυ μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος με την Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής, η οποία απ' την περασμένη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι δε θα εξετάζει χωρίς πληρωμή τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, λόγω χρεών του ΟΠΑΔ. Μετά τη συνάντηση, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι το σχετικό σχέδιο ανακοστολόγησης έχει προωθηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερα στοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μικροβιολογικές εξετάσεις με πολύ χαμηλές τιμές, που όμως τις αυξήσεις θα τις φορτωθούν τα Ταμεία αντί να την αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Επίσης στη συνάντηση συμφωνήθηκε η εξόφληση των χρεών του ΟΠΑΔ μέχρι τον Ιούνη του 2008 τις επόμενες 15 μέρες και τις οφειλές μέχρι τον Οκτώβρη του 2008 μέχρι το τέλος του έτους. Η Ενωση ανακοίνωσε την αναστολή των κινητοποιήσεων. Ωστόσο, εκκρεμεί η απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για πανιατρική απεργία στις 15.12.2008 και την εκτέλεση εξετάσεων με πληρωμή απ' την 1.1.2009, σε περίπτωση που δεν εξοφληθούν τα χρέη του ΟΠΑΔ προς τους συμβεβλημένους γιατρούς.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η σύγχυση και η ταλαιπωρία για τους φαρμακοποιούς και τους ασφαλισμένους του Δημοσίου μετά την ανακοίνωση της ηγεσίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) να συνεχίσει τη χωρίς πίστωση χορήγηση των φαρμάκων, παρά τη συμφωνία που έγινε μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για σταδιακή εξόφληση των χρεών του ΟΠΑΔ προς τους φαρμακοποιούς μέχρι το τέλος του Γενάρη του 2009.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ