ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Οξύνεται η ρωσο-αμερικανική κόντρα...

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσιοποίησε μέρος των συμφωνιών με τις ΗΠΑ, προκαλώντας τες να τις δώσουν στη δημοσιότητα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Εντείνονται οι κόντρες ΗΠΑ - Ρωσίας όσον αφορά στις συμφωνίες που έχουν πετύχει έως τώρα, αλλά αδυνατούν να εφαρμόσουν στο σύνολό τους στην περίπτωση της Συρίας.

Χτες, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πίεσε τις ΗΠΑ να συμφωνήσουν στη δημοσιοποίηση «όλου του πακέτου» των συμφωνιών για τη Συρία, επιλέγοντας να δημοσιοποιήσει ...μέρος αυτών των συμφωνιών με διαφορετικές ημερομηνίες (Φλεβάρη, Μάρτη, Ιούλη και Σεπτέμβρη), στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η τελευταία, που τέθηκε σε εφαρμογή στις 12 Σεπτέμβρη για την «εκεχειρία» στο Χαλέπι αλλά τερματίστηκε άδοξα, προτού καλά καλά εφαρμοστεί, μετά τις προβοκατόρικες επιθέσεις αρχικά σε θέση του συριακού στρατού στο Ντέι Εζόρ (17/9) και έπειτα σε κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας (19/9)...

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ σημείωσε πως χτες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσιοποίησε «μέρος των συμφωνιών» με τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων είναι και μία με ημερομηνία 15/7/16, όπου αναφέρεται με σαφήνεια η δημιουργία ενός συντονιστικού κέντρου επιχειρήσεων ΗΠΑ - Ρωσίας για το μοίρασμα μυστικών υπηρεσιών και στρατιωτικών ενεργειών για τον καθορισμό στόχων σε περιοχές όπου δρουν τζιχαντιστές και στο οποίο αναφερόταν η συμμετοχή ειδικών και Σύρων αξιωματούχων! Αξιωματούχων δηλαδή της κυβέρνησης του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, την οποία η Ουάσιγκτον αμφισβητεί και με την οποία δεν συνεργάζεται...

Αλλο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε χτες είναι η τελευταία ρωσο-αμερικανική συμφωνία «εκεχειρίας» στο Χαλέπι, στην οποία υπογραμμίζεται ότι οποιαδήποτε πλευρά (ΗΠΑ ή Ρωσία) μπορεί να αποχωρήσει εφόσον θεωρήσει πως δεν τηρούνται οι όροι της συμφωνίας. Η ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Σπούτνικ», επικαλούμενη σχόλιο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει επιπλέον πως η άρνηση της Ουάσιγκτον να δημοσιοποιήσει τις συμφωνίες έως τώρα με τη Ρωσία για τη Συρία «εγείρει ορισμένα ζητήματα σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ είναι ειλικρινείς ή όχι» στις προθέσεις τους να ξεχωρίσουν τη συριακή αντιπολίτευση από το «Μέτωπο Νούσρα» και να πραγματοποιήσουν κοινές επιχειρήσεις (με τη Μόσχα) «κατά των τρομοκρατών και των συνεργών τους στο έγκλημα που δεν σταματούν τις εχθροπραξίες».

Και ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα φάνηκε να τηρεί χτες σιγήν ιχθύος απέναντι στο «γάντι» που της έριξε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, η Μπουτέινα Σααμπάν, σύμβουλος του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, μιλώντας χτες σε αραβικό δίκτυο κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για αδυναμία στην αντιμετώπιση και εφαρμογή «ακόμη και συμφωνιών που υπέγραψε με τη Ρωσία», κατηγορώντας το Πεντάγωνο (όπως έκανε προχτές και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ...) ότι «δεν ακούει τις εντολές του Προέδρου Ομπάμα» και ότι υποβαθμίζει (τη ρωσο-αμερικανική συμφωνία) μέσα στο Κογκρέσο. Τόνισε έτσι ότι οι συμφωνίες αυτές δεν μπορούν να εφαρμοστούν «όσο δεν λύνεται το πρόβλημα στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης», ότι η συριακή ηγεσία «είναι κύριο μέρος σε αυτές τις διαβουλεύσεις» για κάθε σημείο της συμφωνίας και υπογράμμισε ότι η Ρωσία διαφέρει με τη Δύση γιατί σέβεται την αυτοκυριαρχία χωρών και συμμάχων. Υποστήριξε ακόμη (σύμφωνα με απόσπασμα δηλώσεων που έδωσε το συριακό πρακτορείο SANA) ότι η Ρωσία «δεν συμφώνησε σε καμία λεπτομέρεια που αφορά τη Συρία προτού πάρει τη συναίνεση της συριακής ηγεσίας».

Εντείνονται οι μάχες στο Χαλέπι

Το ίδιο διάστημα οι επιχειρήσεις στο Χαλέπι συνεχίζονται αμείωτες, με το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων» που εδρεύει στο Λονδίνο να υποστηρίζει πως ο συριακός στρατός προέλασε χτες σε βάρος αντικαθεστωτικών στην Παλιά Πόλη. Επιπλέον, η συριακή τηλεόραση μετέδωσε πως στρατεύματα κατέλαβαν τη συνοικία Φαραφίρα, που βρίσκεται κοντά στην αρχαία ακρόπολη του Χαλεπιού.

Στην Μπρατισλάβα, ο επικεφαλής του ΝATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, θυμήθηκε το «διεθνές δίκαιο» και ισχυρίστηκε πως οι επιθέσεις στο Χαλέπι συνιστούν «κατάφωρη παραβίασή του». Κάλεσε μάλιστα τη Ρωσία να κάνει «αξιόπιστες προσπάθειες για την αποκατάσταση της εκεχειρίας».

Στο Βερολίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων θα μπορούσε να επιβληθεί στη Συρία, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί εκεί.

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, δήλωσε πως η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Συρία στη μάχη της εναντίον της τρομοκρατίας και να πολεμά «για την εγκαθίδρυση της ασφάλειας στην περιοχή».

Τέλος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε πως η συνεργασία συμμάχων της Αγκυρας με τους Κούρδους της Συρίας σε μια ενδεχόμενη επίθεση για την ανακατάληψη της πόλης Ράκα «θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον της Συρίας».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντείνονται οι διεργασίες για διχοτομικό σχέδιο

Οι διαφωνίες παραμένουν, αλλά και η προθυμία όλων των πλευρών να συνεχιστεί το παζάρι

Ο ρόλος της Κύπρου ως «παρόχου ασφάλειας» έχει κρίσιμη θέση στις συνομιλίες (φωτ. βρετανικό αεροσκάφος στο Ακρωτήρι, απ' όπου εξορμούν βομβαρδιστικά προς Συρία - Ιράκ)

Copyright 2016 The Associated

Ο ρόλος της Κύπρου ως «παρόχου ασφάλειας» έχει κρίσιμη θέση στις συνομιλίες (φωτ. βρετανικό αεροσκάφος στο Ακρωτήρι, απ' όπου εξορμούν βομβαρδιστικά προς Συρία - Ιράκ)
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Κλιμακώνονται οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό, καθώς όπως είπε και ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, σύντομα θα υπάρξει νέα «τριμερής», εννοώντας νέα συνάντηση, αντίστοιχη με αυτή που είχαν την Κυριακή στη Νέα Υόρκη ο γγ του Οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί.

Μιλώντας στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς», ο Αϊντε υπενθύμισε ότι «ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας... ξέρουμε ότι δεν θα περιμένουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας να είναι ανοικτό για πολύ καιρό».

Χτες, ο Ν. Αναστασιάδης είχε στο Λονδίνο συνάντηση με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, μετά την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε πως η Βρετανία εξέφρασε την ετοιμότητά της να βοηθήσει, είτε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας είτε διαφορετικά, λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο που διαδραματίζει παραδοσιακά στο Κυπριακό, ενώ υποστήριξε και ότι «δεν διεκδικεί τον όποιον ρόλο εγγυήτριας δύναμης, αλλά είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον όποιο ρόλο της ζητηθεί και οποίος (ρόλος) συμφωνηθεί και από τις δύο κοινότητες».

Παρεμβάσεις και τακτικισμοί

Στο μεταξύ, εν αναμονή και του νέου γύρου εντατικών συνομιλιών που θα ξεκινήσει, αν και παραμένουν σημαντικές διαφωνίες, όλες οι πλευρές δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για «λύση» μέσα στους επόμενους μήνες. Σε αυτό το πλαίσιο, διαρρέουν (τυχαία;) πληροφορίες όπως ότι η Αγκυρα επιμένει στην παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα αποχώρησης (βλ. «Φιλελεύθερος»).

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού», εκφράζει ανησυχία για τις «εγγυήσεις» της συμφωνίας, αλλά επιβεβαιώνοντας το διχοτομικό χαρακτήρα της λύσης που ετοιμάζεται, υπογράμμισε: «Γίνεται λόγος για μια διζωνική ομόσπονδη δομή και μια από τις δύο ζώνες θα είναι η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία, η οποία θα έχει ξεχωριστή αστυνομία, κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν. Στη μεικτή αστυνομική δύναμη θα υπάρχουν και Τουρκοκύπριοι αστυνομικοί. Τώρα θα υπάρχουν ξεχωριστοί θεσμοί μας, δικαστήριά μας, βουλή μας και κυβέρνησή μας...». Επίσης, σε παρέμβασή του, ο Σερντάρ Ντενκτάς, «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός οικονομικών» του ψευδοκράτους, είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν είναι προετοιμασμένη οικονομικά για λύση, λόγω του αποκλεισμού της από τη διεθνή κοινότητα. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Ντενκτάς ανέφερε πως όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ είχαν μια μεταβατική περίοδο 10 ετών, όμως η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα λάβει παρόμοια περίοδο και εκφράζοντας πάλι αντιρρήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων, σχολίασε ότι αν ζούσε ο πατέρας του, Ραούφ, θα πρότεινε να πάνε σε λύση με ανεξάρτητο κράτος.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσδοκίες από τη συνεργασία με τη Βρετανία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Εντονο ενδιαφέρον προκάλεσε στα αστικά επιτελεία της Τουρκίας η επίσκεψη που ολοκλήρωσε χτες στη χώρα ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Μπορίς Τζόνσον, που μεταξύ άλλων εξέφρασε την ελπίδα του για μια «γιγάντια εμπορική συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Τζόνσον στάθηκε στη δύναμη που θα διατηρήσει η συνεργασία των δύο χωρών και μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, παίνεψε την ποιότητα των τουρκικών προϊόντων και περηφανεύτηκε που η χώρα του αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς τους. Μεταξύ άλλων, ο Τζόνσον υποστήριξε - κατά τη «Σαμπάχ» - ότι οι δύο χώρες έχουν παρόμοιες θέσεις στο ζήτημα της Συρίας, λέγοντας πως «ο κόσμος κατανοεί ότι η Τουρκία έχει κεντρική σημασία για την ασφάλεια του κόσμου και της ζωής μας». Επιπλέον, αναφερόμενος στον «γκιουλενισμό» τον περιέγραψε «νέα κατάσταση για το Ηνωμένο Βασίλειο» και πρόσθεσε ότι «πρέπει σοβαρά να εξετάσουμε όλα τα σημάδια αυτής της οργάνωσης του Γκιουλέν στη χώρα μας».

Να σημειωθεί ότι σε χτεσινή ανταπόκριση του ΑΠΕ από την Κωνσταντινούπολη, αναφέρεται ότι τις τελευταίες μέρες υπήρξαν «σενάρια» περί νέας απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, στην οποία ορισμένοι εμπλέκουν τη Βρετανία. Στο ίδιο τηλεγράφημα γίνεται αναφορά σε συνέντευξη του αντιπροέδρου του ακροδεξιού «Κόμματος της Πατρίδας», Χασάν Ατίλα Ουγούρ, στην εφημερίδα «Γιενί Σαφάκ», που μίλησε για προσπάθειες δημιουργίας «εκρηκτικής κατάστασης» στην Τουρκία, με νέα απόπειρα πραξικοπήματος μέχρι το Νοέμβρη, στην οποία θα «συμβάλουν» και κινήσεις του (ισλαμιστή επιχειρηματία και ιμάμη, πρώην συμμάχου του ΑΚΡ) Γκιουλέν αλλά και του ΡΚΚ. Ο Ουγούρ ισχυρίστηκε μάλιστα ότι με αυτά τα σχέδια συνδέονται και διάφορες επαφές Βρετανών με ισχυρές κουρδικές οικογένειες στη νοτιοανατολική Ασία, ενώ επικαλέστηκε και δημοσίευμα του βρετανικού Τύπου περί ενδεχομένου μετακίνησης στην Τουρκία 10.000 Βρετανών στρατιωτών από τις βάσεις στην Κύπρο με σκοπό την προστασία των Βρετανών πολιτών.

Πάντως, πληροφορίες άλλων ΜΜΕ της περιοχής (π.χ. κυπριακή «Καθημερινή») κατέγραφαν χτες ότι «σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, στο πρόσωπο της Βρετανίας η Αγκυρα βρίσκει έναν σύμμαχο, ο οποίος παρουσιάζει ενδιαφέρον για τη λίστα προτεραιοτήτων της τουρκικής πλευράς σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες έγινε γνωστό ότι αποπέμφθηκαν ακόμα 87 πρόσωπα από τη δύναμη της ΜΙΤ (Μυστικές Υπηρεσίες) στο πλαίσιο των ερευνών για την απόπειρα πραξικοπήματος και την «εξάρθρωση» της οργάνωσης του Γκιουλέν, ενώ ήδη διενεργείται ποινική έρευνα σε βάρος των 52.

ΔΡΕΣΔΗ
Εξερράγησαν δύο αυτοσχέδιες βόμβες

Δύο αυτοσχέδιες βόμβες εξερράγησαν στη Δρέσδη της Γερμανίας το βράδυ της Δευτέρας, μία σε τζαμί και μία σε διεθνές συνεδριακό κέντρο, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

«Ακόμη κι αν μέχρι τώρα δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης, εμείς πρέπει να προχωρήσουμε στη βάση ότι το κίνητρο ήταν ξενοφοβικό», δήλωσε ο Χορστ Κρέτσμαρ, διευθυντής της Αστυνομίας της Δρέσδης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ