Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Αυγούστου 2011 - αριθ. φύλλου: 11047

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
«Σπάρτακος» και «Κύκνοι»

Καλλιτέχνης, που κυριάρχησε για δεκαετίες ως χορευτής, χορογράφος αλλά και καλλιτεχνικός διευθυντής των περίφημων Μπαλέτων Μπολσόι (για πάνω από 30 χρόνια, από το 1964 μέχρι το 1995), ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς έρχεται στην Αθήνα τον Οκτώβρη, για τέσσερις παραστάσεις στο Θέατρο Badminton. Επικεφαλής της χορευτικής ομάδας του «Grigorovich Ballet theatre of Russia», με 70 συντελεστές, θα παρουσιάσει την ιστορική χορογραφία του για το δούλο μονομάχο «Σπάρτακο» αλλά και την τρυφερή διασκευή του για τη μοναδική «Λίμνη των Κύκνων»

«Παιδί» της σοσιαλιστικής πολιτιστικής υποδομής, ο μεγάλος καλλιτέχνης γεννήθηκε στο Λένινγκραντ το 1927. Την καλλιτεχνική του πορεία την ξεκίνησε από τα Μπαλέτα «Κίροφ - Μαρίνσκι» στα οποία χόρευε και χορογραφούσε από το 1946 μέχρι το 1962. Το 1964 μετακόμισε στα Μπολσόι ως χορογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής και εκεί παρουσίασε μεγάλες χορογραφίες σε ιστορικές παραστάσεις, όπως: «Καρυοθραύστης» (1966), «Σπάρτακος» (1967) και «Ιβάν ο Τρομερός» (1975), ενώ διασκεύασε και διάσημα έργα όπως «Λίμνη των Κύκνων», «Η Ωραία Κοιμωμένη» κ.ά. Με τον Γκριγκορόβιτς στο τιμόνι, τα μπαλέτα Μπολσόι έκαναν πάνω από 100 χρυσές περιοδείες σε όλον τον κόσμο και έγιναν η νούμερο ένα ομάδα μπαλέτου.


ΣΕΛ.  6


ΜΚΟ
Πρόθυμοι «κοινωνικοί εταίροι»

ΣΕΛ.  16
ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ
Φωνή συγκλονιστική και ασυμβίβαστη

Ενενήντα χρόνια από τη γέννηση και δεκατέσσερα χρόνια από το θάνατο της μεγάλης λαϊκής τραγουδίστριας.


ΣΕΛ.  3
ΑΓΟΡΑ ΤΕΧΝΗΣ
Η «ψυχή» του δημιουργού στο «σφυρί»

Το «παζλ» ενός από τους πλέον κερδοφόρους «κλάδους» της «πολιτιστικής βιομηχανίας» του καπιταλισμού.


ΣΕΛ.  4   -   5
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Διαγκωνισμοί για το νερό

Κανάλι που θα μεταφέρει θαλασσινό νερό στη Νεκρά Θάλασσα σχεδιάζεται από χώρες της Μέσης Ανατολής, όχι για τη σωτηρία της αλμυρής λίμνης που εξαφανίζεται, αλλά για την εξασφάλιση πόσιμου και αρδευτικού νερού.


ΣΕΛ.  9
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Επιχείρηση διαχείρισης και εξωραϊσμού

ΣΕΛ.  7

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ