ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Αμερικανοί κομάντος σε ρόλο... συμπολεμιστή Κούρδων μαχητών

Μία από τις επίμαχες φωτογραφίες Αμερικανών με τα διακριτικά των δυνάμεων YPG
Μία από τις επίμαχες φωτογραφίες Αμερικανών με τα διακριτικά των δυνάμεων YPG
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εντονα αντιδρά η Αγκυρα στις πληροφορίες και φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου από περιοχές της Βόρειας Συρίας που παρουσιάζουν Αμερικανούς κομάντος να κάθονται στο πλευρό Κούρδων μαχητών, φορώντας στολές με τα διακριτικά των κουρδικών ένοπλων «Μονάδων Λαϊκής Προστασίας» (YPG). Των δυνάμεων που η Τουρκία βλέπει σαν «κόκκινο πανί», γιατί θεωρεί πως συνεργάζονται στενά με τους Κούρδους μαχητές της οργάνωσης ΡΚΚ...

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στην Αττάλεια, κατήγγειλε την «υποκρισία» των ΗΠΑ και τη συμμετοχή Αμερικανών στρατιωτών στο πλευρό Κούρδων μαχητών, λέγοντας πως είναι «απαράδεκτο» μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων να φέρουν στις στολές τους τα διακριτικά των δυνάμεων YPG. «Τους συνιστούμε να φέρουν τα διακριτικά του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ), του "Μετώπου Αλ-Νούσρα" όταν βρίσκονται αλλού στη Συρία και της "Μπόκο Χαράμ" όταν βρίσκονται στην Αφρική», κατέληξε χαρακτηριστικά...

Αφορμή έδωσαν πρότερες πληροφορίες από το Γαλλικό Πρακτορείο, τουρκικά ΜΜΕ και την αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Daily Beast», πως μεταξύ των μαχητών των δυνάμεων SDF είναι Αμερικανοί κομάντος που φορούν τα διακριτικά της οργάνωσης YPG. Σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα, οι Αμερικανοί κομάντος εντοπίστηκαν σε πεδία συγκρούσεων στο Χάσακα, στο Φράγμα Τίσρεν και στα περίχωρα της Ράκα...

Το Πεντάγωνο, πάντως, διέψευσε τις πληροφορίες πως αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις κινούνται νότια προς την πόλη της Ράκα, ισχυριζόμενο ότι οι Αμερικανοί δεν βρίσκονται στις πρώτες γραμμές του μετώπου, γιατί η αποστολή τους είναι μόνο «συμβουλών και βοήθειας» και όχι αποστολή μάχης.

Στο μεταξύ, η κλιμάκωση των συγκρούσεων κυρίως στη Βόρεια Συρία, στα περίχωρα της Ράκα και στη μεθόριο με την Τουρκία, προκαλούν νέες προσφυγικές ροές. Διεθνή και τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων ανέβαζαν χτες σε τουλάχιστον 300.000 τους Σύρους που ζουν σε περίχωρα της Ράκα, αλλά και στο κέντρο της ομώνυμης συριακής πόλης και εγκαταλείπουν τις εστίες τους, αφότου ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη η επιχείρηση των λεγόμενων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) που απαρτίζουν Κούρδοι και Αραβες μαχητές.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» ανακατέλαβαν έξι χωριά, που βρίσκονταν στα χέρια αντικαθεστωτικών, κοντά στη συριακή πόλη Αζάζ στη μεθόριο με την Τουρκία.

Εντύπωση προκάλεσε, τέλος, η ανακοίνωση εκπροσώπου οργάνωσης αρωγής προσφύγων του ΟΗΕ πως οι πρόσφατες σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων του ιρακινού στρατού και τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στα περίχωρα της Μοσούλης (Βόρειο Ιράκ) είναι τέτοιες, που ανάγκασαν, μέσα στις τελευταίες μέρες, πάνω από 4.500 Ιρακινούς αμάχους να αναζητήσουν καταφύγιο... στη νοτιοανατολική Συρία.

ΚΟΥΒΑ
Ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις του 7ου Συνεδρίου

Στη δημοσιότητα - με αγορά, σε ειδική 32σέλιδη έκδοση στα περίπτερα της Κούβας - δόθηκαν την Τρίτη και από το βράδυ της Πέμπτης και στο διαδίκτυο οι δύο βασικές αποφάσεις του πρόσφατου 7ου Συνεδρίου του ΚΚ Κούβας. Πρόκειται για τη «Θεωρητική αντίληψη του Κουβανικού οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου της σοσιαλιστικής ανάπτυξης» και το «Εθνικό σχέδιο της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης έως το 2030: Προτάσεις για το όραμα του Εθνους, στρατηγικοί άξονες και τομείς». Τα ντοκουμέντα αυτά με βάση την απόφαση του Συνεδρίου θα συζητηθούν στις οργανώσεις του κόμματος και της νεολαίας, όπως και στις μαζικές λαϊκές οργανώσεις και στη συνέχεια με όλες τις προτάσεις και τις τροποποιήσεις - βελτιώσεις θα πάνε στη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση (τη Βουλή), όπου θα αποκτήσουν και νομική υπόσταση.

Οι αποφάσεις αυτές σημειώνεται στον πρόλογο ότι ανάμεσα σε άλλα περιγράφουν και τους «μετασχηματισμούς που χαρακτηρίζουν τις νέες αρχές, δηλαδή ότι πρέπει να αλλάξει με στόχο να εξελιχθούν και ενισχυθούν οι αρχές του δικού μας σοσιαλισμού και να οικοδομήσουμε ένα έθνος ανεξάρτητο, κυρίαρχο, σοσιαλιστικό, δημοκρατικό, βιώσιμο και με ευημερία. Οι μετασχηματισμοί αναφέρονται στην ενίσχυση του πρωταρχικού ρόλου της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα βασικά μέσα παραγωγής, στην αναγνώριση και διαφοροποίηση των διαφορετικών μορφών ιδιοκτησίας και διοίκησης που αλληλοσυνδέονται και την τελειοποίηση του σοσιαλιστικού κράτους, των οργάνων διεύθυνσής του».

Στο 2ο κεφάλαιο του πρώτου ντοκουμέντου, δίνεται αναλυτικά η αντίληψη σχετικά με τις μορφές ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής. Εξειδικεύονται σε 5 βασικές μορφές: «τη σοσιαλιστική ιδιοκτησία όλου του λαού, τη συνεταιριστική, τη μεικτή, την ιδιωτική και την ιδιοκτησία που ανήκει σε οργανώσεις πολιτικές, μαζικές, κοινωνικές και άλλες ενώσεις» και σημειώνεται ότι «σπονδυλική στήλη του μοντέλου είναι η σοσιαλιστική ιδιοκτησία όλου του λαού λόγω της επικρατέστερης λειτουργίας που επιτελεί». Οι άλλες μορφές εμφανίζονται ως συμπληρωματικές σε αυτή. Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική ιδιοκτησία μέσων παραγωγής, αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα: «Φυσικά πρόσωπα στην Κούβα μπορούν να ιδρύσουν τους παρακάτω τύπους επιχειρήσεων: 1. Μικρές επιχειρήσεις από τον εργαζόμενο και την οικογένειά του (σ.σ. αυτοαπασχολούμενοι) 2. Επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους και μικρής κλίμακας, ανάλογα με τον όγκο των εργασιών, τον αριθμό των εργαζομένων, που θα αναγνωρίζονται ως νομικά πρόσωπα». Επίσης, σημειώνεται ότι «θα ρυθμίζεται η ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων ξένης εργασίας και των μονάδων της δραστηριότητας με στόχο να εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση των κοινωνικών εσόδων και άλλων με δημόσιο χαρακτήρα». Ακόμα, διατυπώνεται η άποψη ότι «η ιδιωτική ιδιοκτησία σε συγκεκριμένα μέσα παραγωγής συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην αποτελεσματικότητα της οικονομίας και τη γενική ευημερία στο γενικό πλαίσιο, όπου έχουν προτεραιότητα οι σοσιαλιστικές σχέσεις ιδιοκτησίας».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΟΥΛ.-- Σύμφωνα με τη Σεούλ, το νοτιοκορεατικό Πολεμικό Ναυτικό έριξε χτες το πρωί προειδοποιητικές βολές κατά περιπολικού σκάφους κι ενός αλιευτικού της ΛΔ Κορέας που διέσχισαν την αμφισβητούμενη θαλάσσια συνοριακή γραμμή, στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Χερσονήσου. Τα δύο σκάφη υποχώρησαν άμεσα μετά τις προειδοποιητικές βολές.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα δέκα τραυματίστηκαν, από πυρκαγιά που ξέσπασε χτες σε λεωφορείο, κοντά στην πόλη Κρούγια της Αλβανίας. Το λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν πιστοί από την εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου Αυλώνας, με προορισμό το Ούλκιν του Μαυροβουνίου, έπιασε φωτιά για αδιευκρίνιστο λόγο. Συνολικά επέβαιναν στο λεωφορείο 35 άτομα, οι περισσότερες γυναίκες 40-60 ετών.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Η «Google» πέτυχε σημαντική νομική νίκη στη μακροχρόνια διαμάχη της με την «Oracle» σχετικά με το λογισμικό Android που χρησιμοποιείται στην πλειονότητα των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων. Το σώμα των ενόρκων επικύρωσε ομόφωνα τους ισχυρισμούς της «Google» ότι η χρήση της πλατφόρμας ανάπτυξης Java της «Oracle» για τη δημιουργία του Android προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας, δίνοντας ένα τέλος στη δικαστική διαμάχη, χωρίς ωστόσο η «Oracle» να καταφέρει να πάρει τα 9 δισ. δολάρια που ζητούσε ως αποζημίωση. Η «Alphabet», μητρική εταιρεία της «Google», χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή της την ετυμηγορία των ενόρκων ως «μια σημαντική νίκη για το οικοσύστημα του Android, για την κοινότητα της Java και για τους προγραμματιστές λογισμικού που βασίζονται σε ανοιχτές και ελεύθερες γλώσσες προγραμματισμού για τη δημιουργία καινοτόμων καταναλωτικών προϊόντων».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Παρεμβάσεις για συνέχιση των συνομιλιών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, είχε χτες ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, καθώς γίνονται παρεμβάσεις για να συνεχιστούν άμεσα οι συνομιλίες για τη «λύση» του Κυπριακού, μετά την εμφάνιση του ηγέτη του ψευδοκράτους σε Σύνοδο του ΟΗΕ και την αναβολή της χτεσινής συνάντησης Ακιντζί - Αναστασιάδη.

Προχτές, με τον Κύπριο Πρόεδρο είχε τηλεφωνική επαφή και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, που, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, επικοινώνησε και με τον Μ. Ακιντζί και «κάλεσε τους δύο ηγέτες να επαναλάβουν τις συναντήσεις, το συντομότερο δυνατό».

Στην Κύπρο βρίσκεται από προχτές ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, που μετά από συνάντησή του με τον Ακιντζί μίλησε για «μια πρόκληση την οποία πρέπει να δουλέψουμε», προσθέτοντας ότι όλοι θα πρέπει να προβληματιστούμε σχετικά με το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών και να εργαστούμε από κοινού για να δούμε πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτήν την κατάσταση.

Ο Ν. Αναστασιάδης, σε χτεσινές του δηλώσεις επίσης επιμένει ότι «ποτέ δεν υπήρξε άλλη τόσο καλή ευκαιρία (για το Κυπριακό)».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Εντόπισαν σήμα του «μαύρου κουτιού»

KΑΪΡΟ.--

Ο επικεφαλής ερευνητών του δυστυχήματος από τη συντριβή του αεροσκάφους της «EgyptAir», Αϊμαν αλ Μοκάντεμ, ανακοίνωσε χτες πως εντοπίστηκαν σήματα του λεγόμενου «μαύρου κουτιού» του αεροσκάφους τύπου Α320 που συνετρίβη πριν από μία βδομάδα ανοιχτά των βόρειων αιγυπτιακών ακτών συμπαρασύροντας στο θάνατο 66 άτομα.

Ο αξιωματούχος είπε ότι πλέον το πεδίο ερευνών μειώθηκε σε ακτίνα πέντε χλμ., σημειώνοντας πως αυτό δεν σημαίνει αυτόματα και την ανεύρεση του λεγόμενου «μαύρου κουτιού» αλλά σοβαρές ελπίδες για τον εντοπισμό του. Πρόσθεσε πως απαιτείται «τεχνολογία αιχμής» και πως στις έρευνες συμβάλλει, μεταξύ άλλων, ειδικό σκάφος του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού που ειδικεύεται στον υποθαλάσσιο εντοπισμό των λεγόμενων «μαύρων κουτιών» αεροσκαφών που συνετρίβησαν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ