ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να μην τολμήσουν να πειράξουν ούτε έναν απεργό στην εκπαίδευση!

Ανακοίνωση εξέδωσε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και αγωνιστές εκπαιδευτικοί δηλώνουν στον «Ριζοσπάστη» ότι δε θα εκχωρήσουν το δικαίωμα στην απεργία

MotionTeam

Απάντηση στη μεθοδευμένη και γενικευμένη προσπάθεια εκφοβισμού που εξαπέλυσε η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες απέναντι στους εκπαιδευτικούς που απήργησαν στις 21 Απρίλη με τις ταξικές δυνάμεις, δίνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), προειδοποιώντας «να μην τολμήσουν να πειράξουν ούτε έναν απεργό στην εκπαίδευση» και ξεκαθαρίζοντας ότι «η υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία είναι υπόθεση όλων».

Η ανακοίνωση της ΕΓ του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Με έγγραφα των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Αιγαίου, Κρήτης, κ.ά., κλήθηκαν σε απολογία εκπαιδευτικοί διότι "δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις" και απήργησαν στις 21 Απρίλη, ημέρα απεργίας που κήρυξαν τα ταξικά συνδικάτα. Πρόκειται για συντονισμένη προσπάθεια εκφοβισμού των απεργών εκπαιδευτικών.

Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις, δηλαδή το Υπουργείο Παιδείας, προειδοποιούν τους απεργούς εκπαιδευτικούς πως "...η συμμετοχή σε απεργίες που δεν κηρύσσονται από τα επίσημα συνδικαλιστικά όργανα των ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, είναι παράνομες..." και ως εκ τούτου καλούν "...να εφαρμοστεί ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας...".

Οι πρακτικές αυτές εκφοβισμού συνάντησαν τη σθεναρή και αποφασιστική στάση των απεργών εκπαιδευτικών που όχι μόνο αρνήθηκαν να απολογηθούν αλλά έκαναν απολύτως σαφές ότι θα ξανααπεργήσουν στις απεργίες που καλεί το ΠΑΜΕ.

Δηλώνουμε ότι η συμμετοχή στις απεργίες της απειθαρχίας, στις απεργίες που κηρύσσουν τα ταξικά συνδικάτα, είναι στάση ζωής, είναι "τέκνο της ανάγκης και ώριμο τέκνο της οργής"!

Είναι ζήτημα συνείδησης, ελεύθερης σκέψης και δράσης. Είναι ζήτημα ταξικής συνείδησης, ατομικής, συλλογικής πάλης και αλληλεγγύης. Είναι πόλεμος στον πόλεμο των καπιταλιστών! Και πίσω απ' αυτό δεν πρόκειται να κάνουμε πόντο!

Αλίμονο στους ανθρώπους και στα κινήματα, στους εργάτες του πνεύματος και το δάσκαλο που θα ζητήσουν την άδεια των αφεντικών και του συστήματος για να αγωνιστούν, για να διεκδικήσουν την ταξική τους χειραφέτηση.

Οταν ο δάσκαλος είναι σκυφτός, ο λαός μένει στην αμορφωσιά!

Νόμιμο είναι ό,τι υπηρετεί τα λαϊκά δικαιώματα και γι' αυτή τη νομιμότητα δε χρειαζόμαστε την άδεια ούτε του αστικού κράτους, ούτε του εργοδότη, ούτε των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Φοβούνται την εξάπλωση της απειθαρχίας στους νόμους τους και το σύστημά τους. Γι' αυτό και παίρνουν μέτρα θωράκισης του συστήματος, ασκούν βία και καταστολή σε όποιον αντιστέκεται.

Ευθύνες γι' αυτήν την εξέλιξη έχουν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και κυρίως οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού, ΠΑΣΚ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Στην κυριολεξία, έστρωσαν το δρόμο για την εγκύκλιο - φόβητρο των Περιφερειακών Διευθύνσεων. Στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ (πρωτίστως) αλλά και η ΠΑΣΚ, σε ρόλο εισαγγελέα και πριν τον εισαγγελέα ήταν αυτοί που έκριναν παράνομες τις απεργίες των συνδικάτων του ΠΑΜΕ!!!

Η περίπτωση της Β' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου είναι χαρακτηριστική!

Καλούμε τα ΔΣ, τις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων και των ΕΛΜΕ, όλων των Σωματείων και των Συνδικάτων να καταδικάσουν τις πρακτικές εκφοβισμού των απεργών εκπαιδευτικών, να εκφράσουν άμεσα και έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Να αποσυρθεί τώρα η εγκύκλιος του εκφοβισμού, των διώξεων και της κρατικής καταστολής.

Να μην τολμήσουν να πειράξουν ούτε έναν απεργό! Θα έχουν να κάνουν με ολόκληρο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με τη μαχόμενη εργατική τάξη.

Η υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία είναι υπόθεση όλων!»

«Κάθε φορά που μας καλεί η τάξη μας, θα ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ»

Οι προσπάθειες εκφοβισμού έπεσαν στο κενό από την πρώτη στιγμή στην αποφασιστικότητα των εκπαιδευτικών να αντισταθούν, κάνοντας σαφές ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να απολογηθούν, αλλά θα απεργούν κάθε φορά που οι ίδιοι αποφασίζουν.

Συγκεκριμένα, στο γραφείο του κάλεσε αναπληρώτρια εκπαιδευτικό ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, με σκοπό να την συνετίσει και της ανέφερε ότι ενδεχόμενη συμμετοχή της σε επόμενη απεργιακή κινητοποίηση που δεν καλύπτεται θα έχει συνέπειες που προβλέπονται από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα. Η εκπαιδευτικός μιλώντας στον «Ρ» αναφέρει: «Στην τρομοκρατία και τον αντικομμουνισμό που έχουν εξαπολύσει εναντίον της εργατικής τάξης πρέπει να απαντήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη μαχητικότητα. Δε θα μας φοβίσουν. Δήλωση μετανοίας δεν υπογράφουμε. Αν θέλουν να δώσουμε υπόσχεση ότι δεν θα ξανασυμβεί η μόνη που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν στην ίδια ταξική γραμμή με μπροστάρη το ΠΑΜΕ».

«Δεν παραχωρούμε το δικαίωμά μας στην απεργία ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΔΟΕ - ΟΛΜΕ - ΑΔΕΔΥ. Θα απεργούμε κάθε φορά που μας καλεί η τάξη μας. Το δίκιο είναι με το μέρος των εργαζομένων και θα κριθεί στους δρόμους. Το αν και πότε θα κάνουν απεργία οι εκπαιδευτικοί για το αναφαίρετο αυτό δικαίωμά τους, δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει αρμοδιότητα της κυβέρνησης ή οποιασδήποτε Περιφερειακής Διεύθυνσης», δήλωσε στον «Ρ» ο Χρήστος Μπίκας, δάσκαλος στη Λάρισα, ο οποίος ενημερώθηκε για το έγγραφο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας.

«Επειδή τίποτα δε χαρίζεται τα πάντα κατακτιώνται με αγώνα, γι' αυτό συνεχίζουμε με το ΠΑΜΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στην πρώτη γραμμή. Μακριά από 'μας το "δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις". Δεν είμαστε μόνοι. Συμπορευόμαστε με τα αδέλφια μας την εργατική τάξη στο δρόμο του χρέους και της τιμής», είπε στον «Ρ» η Τασία Κοντογιάννη εκπαιδευτικός στη Λιβαδειά.

MotionTeam

ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θεμελίωσαν γυμνάσιο από χαρτοκιβώτια

Συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας για τη σχολική στέγη

Την πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού, πολιτική ταξικών φραγμών στη μόρφωση για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, κατήγγειλαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, με την κινητοποίηση που έκαναν χτες το πρωί. Απαίτησαν άμεση επίλυση του προβλήματος σχολικής στέγης αλλά και άμεση κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικούς με μόνιμη και σταθερή δουλειά, υλικοτεχνική υποδομή κλπ.

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, πραγματοποίησαν πορεία ως το δημαρχείο. Εκεί μπροστά οι μαθητές προχώρησαν σε μια συμβολική κίνηση. Πραγματοποίησαν τελετή θεμελίωσης, ανέγερσης και εγκαινίων του νέου γυμνασίου, που δημιούργησαν από μεγάλα χαρτοκιβώτια. Μάλιστα, τήρησαν το τελετουργικό μέχρι κεραίας, από το κόψιμο της κορδέλας μέχρι την πλειοδοσία των υποσχέσεων που χρόνια τώρα δίνουν νομάρχες, δήμαρχοι και κυβερνητικοί παράγοντες.

Με το ψήφισμα διαμαρτυρίας που επέδωσαν στο δήμο κατήγγειλαν τις ευθύνες των κυβερνήσεων που με την πολιτική τους στόχο έχουν «την υποβάθμιση της παιδείας προς όφελος των λίγων, οι οποίοι θέλουν αγράμματους ανθρώπους που δε διεκδικούν αλλά υποτάσσονται».

ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εξόρμηση της ΚΝΕ στις σχολές του ΟΑΕΔ

Κόντρα στο κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρείται να επιβληθεί

Μαζική εξόρμηση έξω από τις σχολές του ΟΑΕΔ στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί μέλη της ΚΝΕ. Κάλεσαν τους σπουδαστές να συμμετέχουν μαζικά στον αγωνιστικό ταξικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, να δυναμώσουν τον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων που στήνει στο απόσπασμα τα δικαιώματά τους στη μόρφωση και τη δουλειά με δικαιώματα. Παράλληλα τα μέλη της ΚΝΕ έδωσαν απάντηση στο κλίμα τρομοκρατίας και αντικομμουνισμού που επιχειρεί να διαμορφώσει η Διεύθυνση της 1ης ΕΠΑΣ. Οπως κατήγγειλε η Οργάνωση της ΚΝΕ, μέλος της που την προηγούμενη ημέρα πήγε στη σχολή του με προκηρύξεις για την Πρωτομαγιά, κλήθηκε από τη διεύθυνση να δώσει εξηγήσεις και δέχθηκε απειλές ότι θα «φάει» 5ήμερη αποβολή και ότι δε θα αποφοιτήσει ποτέ! Στην ίδια ΕΠΑΣ ενόψει της προηγούμενης απεργίας η διεύθυνση είχε επιχειρήσει να απαγορεύσει στα στελέχη του ΠΑΜΕ να ενημερώσουν τους σπουδαστές φτάνοντας στο σημείο να κληθεί η αστυνομία.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org