ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Κάλεσμα για αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ

Τα συμπεράσματα από τη δράση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και η αγωνιστική συνέχεια συζητήθηκαν χτες στη Λάρισα

Από το μεγάλο συλλαλητήριο στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του μήνα
Από το μεγάλο συλλαλητήριο στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του μήνα
Πραγματοποιήθηκε χτες στη Λάρισα συνεδρίαση της διευρυμένης Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, όπου έγινε η αποτίμηση της δράσης της, παίρνοντας υπόψη και τις πρόσφατες πανελλαδικές κινητοποιήσεις, ενώ παράλληλα αποφασίστηκαν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.

Δύναμή μας η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Αναφορικά με τα συμπεράσματα από τις φετινές πανελλαδικές αγροτικές κινητοποιήσεις, επισημάνθηκε ότι μέσα στο γενικότερο κλίμα απογοήτευσης και μοιρολατρίας που καλλιεργείται συνολικά στον λαό, δόθηκε μια δύσκολη μάχη, κόντρα στον αυταρχισμό, στις συκοφαντίες και τα ψέματα της κυβέρνησης ενάντια στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα, με στόχο να μη βγει ούτε ένα τρακτέρ στα μπλόκα. Σε αυτήν την προσπάθεια αξιοποιήθηκαν εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση, άλλοι παράγοντες, καθώς και κάποιοι «πρόθυμοι» αγρότες συνδικαλιστές που εξυπηρετούν ατομικά συμφέροντά τους και έκαναν συντονισμένες ενέργειες για να αποδυναμωθούν οι κινητοποιήσεις.

Επισημάνθηκε ότι όσο θα οξύνονται τα προβλήματα που γεννά η αντιλαϊκή πολιτική, τόσο θα μεγαλώνει και η επίθεση ενάντια στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα. Σημειώθηκε πως η επίθεση αυτή είχε και έχει στόχο να αποκόψει την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων από τη μεγάλη πλειοψηφία των βιοπαλαιστών αγροτών, καθώς και να βάλει φραγμό σε αιτήματα που έχουν ευρύτερη απήχηση και δυσκολεύουν την κυβέρνηση, όπως αυτό των κατώτερων εγγυημένων τιμών για τα αγροτικά προϊόντα.

Παρ' όλα αυτά, όπως επισημάνθηκε και στη συζήτηση, έγιναν σημαντικές κινητοποιήσεις, στήθηκαν μπλόκα σε διάφορες περιοχές, έγινε μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη στην έκθεση «Agrotica». Σε αυτές τις κινητοποιήσεις επιβεβαιώθηκε ο καθοριστικός ρόλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που σήμερα συσπειρώνει 13 Ομοσπονδίες και περίπου 200 Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους στη βάση του κοινού πλαισίου πάλης, στην προσπάθεια να κρατήσει αναμμένη τη φλόγα του αγώνα ανάμεσα στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους. Επιβεβαιώθηκε ότι αποτελεί μεγάλη κατάκτηση του κινήματος η δημιουργία και η λειτουργία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, η οποία συνεχίζει να αποτελεί «καρφί στο μάτι» των αντιπάλων της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Από τη συζήτηση βγήκε το συμπέρασμα ότι χρειάζεται ένταση της προσπάθειας για να δυναμώσει κι άλλο το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, με μαζικοποίηση των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών και τη δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν. Σημειώθηκε η ανάγκη να γίνονται πιο τακτικά συνελεύσεις και συσκέψεις, να υπάρχει ουσιαστική και σταθερή λειτουργία για όλα τα προβλήματα που αφορούν τη ζωή και την επιβίωση των κατοίκων της υπαίθρου.

Τονίστηκε ότι από τη Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, μέχρι και το επίπεδο των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων, χρειάζεται να υπάρχει συντεταγμένη δράση και λειτουργία, ενιαία άποψη πάνω σε βασικά ζητήματα όπως το πλαίσιο πάλης και ο ρόλος του διεκδικητικού κινήματος, οι μορφές πάλης, ο ρόλος των διεπαγγελματικών. Ειδικά, όπως σημειώθηκε, τώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει συνδικαλιστικό νόμο για τους αγρότες και θέλει να αξιοποιήσει διάφορους «πρόθυμους» αγροτοσυνδικαλιστές.

Αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ στις 22 Μάρτη

Παίρνοντας υπόψη ότι τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται, ότι το επόμενο διάστημα η αναθεώρηση της ΚΑΠ θα είναι σε χειρότερη κατεύθυνση, με μείωση των κονδυλίων και των ενισχύσεων, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να δοθεί συνέχεια στον πολύμορφο, δύσκολο και μακρόχρονο αγώνα που δίνει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Οπως τονίστηκε, αυτό που πρέπει να συνειδητοποιηθεί είναι η αναγκαιότητα αγωνιστικών κινητοποιήσεων με μαζική συμμετοχή για να υπάρχουν αποτελέσματα, σε διαφορετική περίπτωση το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο και είναι η παραπέρα επιδείνωση της θέσης των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων.

Το αμέσως επόμενο πανελλαδικό αγωνιστικό ραντεβού είναι για την Κυριακή 22 Μάρτη, στο Κιλελέρ, στο μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, για να τιμηθεί αγωνιστικά η 110η επέτειος ξεσηκωμού των Θεσσαλών κολίγων. Για το συλλαλητήριο αυτό αποφασίστηκε να βγει ανακοίνωση, να γίνουν περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά από κάθε Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Σύλλογο.

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ συνομολόγησε στο «κουκούλωμα» του «συνεδρίου» - παρωδία της ΓΣΕΕ

Τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ απέναντι στην άθλια μεθόδευση της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, η οποία ουσιαστικά δεν επέτρεψε τη δημοσιογραφική κάλυψη του «συνεδρίου» - παρωδία στο Καβούρι, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Οπως σημειώνει, σε όλη αυτή τη μεθόδευση, που στόχο είχε να κρύψει από τους εργαζόμενους τις πομπές της, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ είχε συμμάχους τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό στους δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ τονίζει πως η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ παρότι «έγκαιρα είχε ειδοποιηθεί για την επιχείρηση αποκλεισμού δημοσιογράφων, επανειλημμένα το πρωί της Τρίτης, 25 Φλεβάρη, ενημερώθηκε τηλεφωνικά και με ενημερωτικά σημειώματα, αλλά και διά ζώσης στη συνεδρίαση του ΔΣ, και για τα αστυνομικά μέτρα, και για τον αποκλεισμό ακόμα και των διαπιστευμένων από την ουσιαστική κάλυψη των εργασιών του συνεδρίου, ενημερώθηκε και για δεύτερο αποκλεισμό διαπιστευμένων δημοσιογράφων, εντούτοις αρνήθηκε επίμονα και κατηγορηματικά να κάνει το στοιχειώδες: Να παρέμβει η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ ως σωματείο εργαζομένων δημοσιογράφων στην ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη κάλυψη των εργασιών του συνεδρίου από όλους τους δημοσιογράφους που είχαν πάει στο Καβούρι, και οι οποίοι εμποδίζονταν να εργαστούν ουσιαστικά με βάση αυτό που επιβάλλει η ευθύνη τους για την ενημέρωση. Και ύστερα μιλούν για ανεμπόδιστη ενημέρωση και δημοκρατία. Και τα δύο είχαν ουσιαστικά καταλυθεί, και για τα δύο η εργοδοτική - κυβερνητική πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ δεν αντέδρασε».

Αντι-ΚΚΕ τύφλωση και τυχοδιωκτισμός...

Οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ, του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα πανεπιστήμια έχουν αρχίσει διάφορους αντι-ΚΚΕ και αντι-ΠΑΜΕ εξυπνακισμούς, με αφορμή το «συνέδριο» της ΓΣΕΕ την Τρίτη 25/2. Εγκαλούν το ΠΑΜΕ γιατί, όπως λένε, «συνθηκολόγησε» και δεν αποχώρησε από τις εκλογές για τη νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ. Αυτά παθαίνεις όταν προσπαθείς να χωρέσεις την πραγματικότητα στο σχήμα που σε βολεύει.

Γιατί η πραγματικότητα λέει ότι αυτοί που έδωσαν τη μάχη τόσους μήνες με τη συνδικαλιστική μαφία, αλλά και την περασμένη Τρίτη, μέσα και έξω, στο Καβούρι, δεν ήταν προφανώς ούτε ορισμένες δεκάδες μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ούτε βέβαια οι αντιπρόσωποί τους - που ούτε μεταξύ τους δεν συμφώνησαν για το ποια στάση πρέπει να κρατήσουν - αλλά οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Ούτε μια δήλωση της προκοπής δεν μπόρεσαν να κάνουν οι δυο από τους τρεις που αποχώρησαν από το «συνέδριο», στην οποία δεν βρίσκει κανείς ούτε καταγγελία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, ούτε αναφορά στον εργοδοτικό συνδικαλισμό, παρά μόνο γενικολογίες.

Αλλά και πριν από το Καβούρι υπήρχαν η Ρόδος, η Καλαμάτα, η Πάτρα, η Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα, η Κατερίνη, η Καβάλα, το Ηράκλειο, η Εύβοια, η Κοζάνη, η Βέροια, η Αλεξανδρούπολη, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η Ομοσπονδία Μετάλλου και πολλά άλλα. Μπορούν να πουν μια περίπτωση που έκαναν κάτι; Αντίθετα, μιλούσαν και μιλούν για «μάχη μηχανισμών για τις καρέκλες», κρατώντας ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον «αστικοποιημένο και κομματικοποιημένο συνδικαλισμό».

Η πραγματικότητα επίσης λέει ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με την αποφασιστική τους στάση μέσα κι έξω από το «συνέδριο» - παρωδία, ακύρωσαν το σχεδιασμό Παναγόπουλου - Κιουτσούκη - Βασιλόπουλου, κυβέρνησης και εργοδοσίας, που δεν ήθελαν «στα πόδια τους» ταξικές Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Για να έχουν το πεδίο ανοιχτό για να χειραγωγούν Ομοσπονδίες και σωματεία, να μαγειρεύουν συσχετισμούς, και το κυριότερο, να προωθήσουν ανενόχλητοι ακόμα πιο αντιδραστικές αλλαγές στη λειτουργία και τον χαρακτήρα του συνδικαλιστικού κινήματος, να υπονομεύουν αγωνιστικές διεργασίες που αναπτύσσονται από τα κάτω, να σπέρνουν χωρίς εμπόδια το δηλητήριο της ταξικής συναίνεσης και συνεργασίας.

Αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό. Οι ταξικές δυνάμεις δεν τους έκαναν τη χάρη και βγαίνουν απ' αυτήν τη μάχη πιο δυνατές, πιο μαχητικές στον αγώνα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για την ισχυροποίηση των σωματείων και των συνδικάτων, για σωματεία ταξικά - όχι κυβερνητικά και εργοδοτικά. Σε έναν πόλεμο που θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Το να ενοχλείται η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ απ' αυτήν την εξέλιξη, είναι κατανοητό. Αλλά η ενόχληση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των ΕΑΑΚ δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα του απλού τυχοδιωκτισμού...

Υπάρχουν βέβαια αγωνιστές από αυτόν το χώρο που θα δώσουμε μαζί τις μάχες που έχουμε μπροστά. Η αγωνία τους να ορθώσουν τείχη μαρτυρά τη χρεοκοπία της πολιτικής τους, πολιτική ουράς των «αριστερών κυβερνήσεων» και υπεράσπισης των κόκκινων γραμμών της «αριστερής» διαχείρισης «μέχρι τέλους».

Υ.Γ. Μιλώντας για τυχοδιωκτισμό, οι ίδιες δυνάμεις τους τελευταίους μήνες κάνουν επίθεση στο ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, λέγοντας ότι «ρέπουν στον εθνικισμό», αναφερόμενες στην πρωτοπόρα δράση τους στα νησιά του Αιγαίου ενάντια στις συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων, στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ που μετατρέπει τα νησιά σε φυλακές, και σε αντιπαράθεση με το ρατσιστικό δηλητήριο... Ομως, μετά από τις μαζικές και δυναμικές λαϊκές κινητοποιήσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες στα νησιά, άλλαξαν τροπάρι και μιλάνε για «λαϊκή εξέγερση» κ.α. Σε τέτοιες κωλοτούμπες οδηγεί η αντι-ΚΚΕ τύφλωση...


Ρ.

Νέο «αγροτοδικείο» σήμερα στην Καλαμάτα

Ενα ακόμα «αγροτοδικείο» στήνεται σήμερα στην Καλαμάτα, σε βάρος 27 αγροτών που πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις του 2016.

Με ανακοίνωσή τους οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Μεσσήνης και Χανδρινού καταγγέλλουν τη νέα δικαστική δίωξη και καλούν τους αγρότες του νομού σε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια Καλαμάτας, στις 9 π.μ., τονίζοντας πως το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, η αγροτιά που μάχεται στα μπλόκα για την επιβίωσή της, δεν πρόκειται να φοβηθεί και να κάνει πίσω.

«Αναδεικνύεται ότι το κράτος δουλεύει μια χαρά και έχει συνέχεια όταν πρόκειται να καταστείλει τις λαϊκές κινητοποιήσεις. Επί ΣΥΡΙΖΑ σχηματίστηκε η δικογραφία, επί ΝΔ δικαζόμαστε», επισημαίνουν, τονίζοντας ότι ουσιαστικά αυτή η ενιαία επίθεση «στρέφεται ενάντια στο ίδιο το συνδικαλιστικό μας δικαίωμα, στο δικαίωμα να αγωνιζόμαστε για την επιβίωση των οικογενειών μας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ