ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
Διγλωσσία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Επίσημα λέει να φύγει επιτέλους η χωματερή από το Θριάσιο και δηλώνει ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 24, από πίσω όμως τα στελέχη του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ψηφίζουν και ζητάνε ακριβώς τα αντίθετα. Ο λόγος για το ΣΥΝ και δημάρχους του στην Ανατολική Αττική. Γιατί ενώ για παράδειγμα επίσημα ο ΣΥΝ λέει, ότι πρέπει να απομακρυνθεί η χωματερή από τα Ανω Λιόσια, ο δήμαρχος Καλυβίων Π. Φιλίππου και πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ πρόσφατα συμφώνησε, σε κοινή συνεδρίαση με τον ΕΣΔΚΝΑ, να ζητηθεί η επίσπευση του περιφερειακού σχεδιασμού. Να συνεχιστεί, πολύ απλά, να αποτελούν τα Ανω Λιόσια τη χωματερή όλης της Αττικής.

Στον ακριβώς διπλανό Δήμο Κερατέας ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Σ. Ιατρού (στέλεχος του ΣΥΝ και πρώην νομαρχιακός σύμβουλος) από τις πρώτες του κινήσεις στη δημοτική αρχή ήταν να φέρει στο δημοτικό συμβούλιο και να πάρει ομόφωνη απόφαση υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 24 που εμπορευματοποιεί τα δάση. Για να μη θυμηθούμε παλιότερες δηλώσεις του για τα σκουπίδια, ότι η χωματερή των Ανω Λιοσίων αντέχει πολύ ακόμα και ότι πρέπει να εξετάσουμε και τη λύση της καύσης των απορριμμάτων..! Τελικά, ας μας πουν οι κατά τα άλλα οικολογικά ευαίσθητοι του ΣΥΝ, τι από όλα ισχύει, ή μήπως το μόνο που ισχύει είναι η διγλωσσία;..

Ευαισθησία ... για το περιβάλλον

Χαιρετισμό, σε συνέντευξη Τύπου της «ΜΙΝΟΑΝ ΓΚΡΟΥΠ», για μια υπερμεγέθη τουριστική επένδυση στο Κάβο Σίδερο στην Κρήτη, απηύθυνε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φ. Πάλλη - Πετραλιά χτες, προκειμένου να αποδείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το «ξεμπλοκάρισμα» τέτοιου μεγέθους επενδύσεων. (Οπως έγινε ακόμη περισσότερο και με τη σκανδαλώδη τροπολογία για την επένδυση Κωνσταντακόπουλου στη Μεσσηνία).

«Στόχος μας είναι να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία», είπε, και γι' αυτό η κυβέρνηση προώθησε την απλοποίηση των διαδικασιών και τη δραστική μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Είναι το γνωστό ψευτοεπιχείρημα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να επιτρέψει στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο να φτιάξει ό,τι θέλει, όπου θέλει, όσο θέλει, μετατρέποντας σε κουρελόχαρτα τους όποιους χωροταξικούς κανόνες, τις πολεοδομικές ρυθμίσεις, τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Αλλά σα να μη φτάνουν όλα αυτά, η υπουργός πρόσθεσε και μια φράση για την «προστασία του περιβάλλοντος», που είναι και της ...μόδας. Για ποια «προστασία» μιλάει όμως, όταν όλα ανατρέπονται για να περάσει η μεγάλη τουριστική επένδυση; Προφανώς, αναφέρεται στο «περιβάλλον» που καθορίζεται ως το κατάλληλο για να περιβάλλει τις ξενοδοχειακές μονάδες και τις παραθεριστικές κατοικίες, προς πώληση ή ενοικίαση, και το γρασίδι στα γήπεδα γκολφ.

Αυτό εννοούν και οι μεγαλοεπιχειρηματίες όταν μιλούν για «περιβάλλον».

Εισπρακτικές οι αλλαγές του νέου ΚΟΚ

Οσο και αν επιμένει υποκριτικά η κυβέρνηση ότι στόχος της με το νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) είναι η βελτίωση της οδικής ασφάλειας, κοινή πεποίθηση είναι ότι η αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος δεν μπορεί να βασίζεται σε εισπρακτικού και κατασταλτικού χαρακτήρα μέτρα. Αλλωστε, δεν είναι μόνον η κακή οδική συμπεριφορά των όποιων οδηγών αιτία των ατυχημάτων, αλλά και μια σειρά άλλοι παράγοντες, όπως, π.χ., το ίδιο το ανεπαρκές και σε πάρα πολλά σημεία επικίνδυνο οδικό δίκτυο.

Ηδη, την αντίθεσή τους με τα υπέρογκα πρόστιμα που προβλέπει ο νέος ΚΟΚ έχουν εκφράσει πολλοί επιστημονικοί φορείς, ενώ δε λείπουν και οι φωνές που υποστηρίζουν πως υπάρχουν και άρθρα που διέπονται από αντιεπιστημονικές αντιλήψεις.

Επειδή το θέμα είναι σοβαρό, πρωτίστως απαιτείται η ενημέρωση του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, απαιτείται η καλλιέργεια συνείδησης οδικής ασφάλειας ακόμα και από την προσχολική ηλικία. Από εκεί πρέπει να αρχίσει κανείς και όχι από τα εισπρακτικά μέτρα που επέλεξε η κυβέρνηση. Αλλωστε, για την οδική ασφάλεια υπάρχει από το 1996 ομόφωνο πόρισμα Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, μόνο που οι ομόφωνες αυτές προτάσεις έχουν μείνει στα χαρτιά. Οπως στα χαρτιά έχουν μείνει, επίσης, και δεκάδες μελέτες αρμόδιων επιστημονικών φορέων και πανεπιστημίων.

Κοντολογίς, με πνεύμα καταστολής και επιβολής ποινών, είναι σίγουρο ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται. Οσο το θέμα της οδικής ασφάλειας δεν «εισάγεται» στην Εκπαίδευση, από τις πρώτες της βαθμίδες, κάθε συζήτηση και κάθε μέτρο είναι άνευ ουσιαστικής σημασίας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κοινωνικοπολιτικός αγώνας

Ο επίμονος και μαζικός αγώνας του φοιτητικού κινήματος κατά των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, που προωθούνται στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Ετσι κι αλλιώς η πάλη κατά του νόμου - πλαισίου για τα πανεπιστήμια άνοιξε όλα τα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης. Επομένως, το κίνημα για τα προβλήματα στην Παιδεία χρειάζεται να πάρει παλλαϊκά χαρακτηριστικά και ακόμη πιο μαζικά, επίμονα και δυναμικά, κατά του νόμου -πλαισίου, αλλά να δώσει και συνέχεια αφού ήδη εξαγγέλθηκε το νομοσχέδιο για την Ερευνα σαν απαραίτητο συμπλήρωμα στο νόμο - πλαίσιο, ενώ θα υπάρχουν αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Βεβαίως, οι νόμοι που επιβάλλουν τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις ψηφίζονται στη Βουλή. Και ψηφίζονται από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία. Σήμερα από τη ΝΔ, προηγουμένως από το ΠΑΣΟΚ. Που τώρα μπορεί να καταψηφίζει στη Βουλή τους νόμους αφού θέλει να εμφανίζεται ότι κάνει αντιπολίτευση, όπως έκανε και η ΝΔ όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση και η ίδια αντιπολίτευση. Αλλά δεν παύουν και τα δύο κόμματα να υπηρετούν με την πολιτική τους τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας απ' όποια θέση και αν βρίσκονται. Για παράδειγμα, η τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου στην επιτροπή της Βουλής για το νόμο - πλαίσιο της ΝΔ έγινε δεκτή από την υπουργό Παιδείας, αφού στο στρατηγικό ζήτημα που υπηρετούν οι αλλαγές συμφωνούν.

Και αυτή ακριβώς η πραγματικότητα πρέπει να συνειδητοποιείται από το σύνολο της νεολαίας και του λαού και η ίδια η εμπειρία των αγώνων συμβάλλει σ' αυτό. Ο αγώνας ενάντια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση στόχο δεν μπορεί να έχει μόνο την αποτροπή των συγκεκριμένων σχεδιασμών, αφού ήδη η θεσμοθέτησή τους με το νόμο - πλαίσιο σήμερα και στη συνέχεια με το νόμο για την έρευνα έρχεται να επιβάλει αυτό που γίνεται από τη δεκαετία του 1980 ακόμη με το πρόγραμμα «ΕΡΑΣΜΟΥΣ» της ΕΕ. Δηλαδή, το γεγονός ότι οι εταιρείες είναι ήδη πολλά χρόνια, από την εποχή των πρώτων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, στα πανεπιστήμια.

Το συμπέρασμα, επομένως, για τη νεολαία και τους εργαζόμενους που βγαίνει αβίαστα είναι ότι μαζί με την αναγκαιότητα να πάρει παλλαϊκά χαρακτηριστικά ο αγώνας ενάντια στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, να γίνει μαζικός και αποφασιστικός, πρέπει να καταδικάσει αποφασιστικά τα κόμματα της πλουτοκρατίας που εκφράζουν και υπηρετούν αυτή την πολιτική, ως το ελάχιστο ώστε να γίνει ένα βήμα πιο μπροστά προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών. Δηλαδή, αυτό που διεκδικούν οι ίδιοι πρωταγωνιστώντας στα αμφιθέατρα και τους δρόμους. Πρέπει με την πολιτική τους στάση και δράση να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας άλλης λαϊκής πλειοψηφίας, η οποία, συγκροτημένη στη δική της συμμαχία, θα παλεύει για την ανατροπή της σημερινής πολιτικής. Για την ανάδειξη της δικής της εξουσίας. Που θα επιβάλει με τους δικούς της πλέον εκπροσώπους στους δικούς της λαϊκούς θεσμούς και όχι με τους σημερινούς, που τους ψηφίζουν, π.χ., για τη Βουλή, λαϊκές δυνάμεις αλλά υπηρετούν την πλουτοκρατία, κόντρα στα λαϊκά συμφέροντα, να προωθούνται φιλολαϊκοί νόμοι. Αλλά προϋπόθεση γι' αυτό είναι λαός και νεολαία να τσακίσουν πολιτικά και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ