ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συνέδριο της ΓΣΕΕ θα γίνει με αντιπροσώπους εργαζόμενους, όχι εργοδότες!

Συνέδριο της ΓΣΕΕ θα γίνει με αντιπροσώπους εργαζόμενους, εκλεγμένους μέσα από πραγματικές διαδικασίες σωματείων και όχι εργοδότες, ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά το ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή του μετά και τη χτεσινή συνεδρίαση της επιτροπής της ΓΣΕΕ για τη νομιμοποίηση των οργανώσεων που θα πάρουν μέρος στο επικείμενο συνέδριο, κατά την οποία οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας ακολούθησαν τη γνωστή παρελκυστική τους τακτική.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει τα εξής:

«Συνεδρίασε ξανά σήμερα η επιτροπή για τη νομιμοποίηση των οργανώσεων, προκειμένου να πάρουν μέρος στο 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, που θα γίνει στις 14 - 17 Μάρτη στην Καλαμάτα.

Για άλλη μια φορά, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, της ομάδας Βασιλόπουλου, ΣΥΡΙΖΑ, ακολούθησαν τη συνηθισμένη παρελκυστική τακτική τους. Παρόλο που η ΔΑΣ (δυνάμεις του ΠΑΜΕ), με συγκεκριμένα στοιχεία, καταδεικνύει οργανώσεις που φέρνουν εργοδότες και νόθους αντιπροσώπους στο συνέδριο, αρνούνται να συζητήσουν επί της ουσίας, για να αποκλειστούν αυτοί οι αντιπρόσωποι.

Ουσιαστικά, δηλαδή, δεν πρόκειται για συζήτηση νομιμοποίησης οργανώσεων και αντιπροσώπων, αλλά για μια παρωδία της διαδικασίας.

Συνέδριο θα γίνει με αντιπροσώπους εργαζόμενους και όχι εργοδότες, εκλεγμένους μέσα από πραγματικές διαδικασίες σωματείων.

Ο καθένας ας αναλάβει την ευθύνη του, για το αν θέλει ή όχι το ξεκαθάρισμα αυτής της σήψης μέσα στις γραμμές των συνδικάτων και της ΓΣΕΕ.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση και πάλη απέναντι σε αυτήν την κατάσταση αλλοτρίωσης του συνδικαλιστικού κινήματος, για συνδικάτα εργατών και όχι εργοδοτών!

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην Καλαμάτα, τη μέρα έναρξης του συνεδρίου!».

Αλλη μια επικίνδυνη και προκλητική απόφαση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ

Παράλληλα, με άλλη ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ καταγγέλλει το γεγονός ότι οι εργατοπατέρες στην ηγεσία της ΓΣΕΕ προχωρούν σε απομάκρυνση συνδικαλιστών της ΔΑΣ από μια σειρά επιτροπών στις οποίες συμμετέχουν ως εκπρόσωποι των εργαζομένων, με στόχο να φεύγουν από τη μέση όλα τα εμπόδια για την παραπέρα κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης...

«Αβέρτα διορίζουν τους εκπρόσωπους της εργοδοσίας», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας ότι «σε αγαστή συνεργασία και συνεννόηση η ηγεσία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ομάδα Βασιλόπουλου - ΣΥΡΙΖΑ) με την κυβέρνηση και την εργοδοσία προχώρησαν εν κρυπτώ σε άλλη μια προκλητική απόφαση. Στα πλαίσια της προσπάθειας της ηγεσίας της ΓΣΕΕ να φύγουν από τη μέση όλα τα εμπόδια για να περνούν όλες οι αντεργατικές ανατροπές σε βάρος της εργατικής τάξης, προχώρησαν σε αλλαγή του εκπροσώπου από την επιτροπή για τους εσωτερικούς κανονισμούς των επιχειρήσεων».

Οπως αναφέρει το ΠΑΜΕ, εξηγώντας τη σημασία της κίνησης για τους εργοδότες, μέσα από τους εσωτερικούς κανονισμούς, η εργοδοσία προσπαθεί να περνά «στους χώρους δουλειάς πέρα από την αντεργατική νομοθεσία της κυβέρνησης ακόμη περισσότερα που να κάνουν τη ζωή των εργαζομένων ακόμα χειρότερη».

Και συνεχίζει:

«Θυμίζουμε ότι πριν από λίγο καιρό προχώρησαν στην αλλαγή του εκπροσώπου των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ και διόρισαν ανώτερο διευθυντικό στέλεχος εκπρόσωπο της εταιρείας "Σκλαβενίτης".

Θυμίζουμε ακόμη ότι προχώρησαν στην αλλαγή του εκπροσώπου των εργαζομένων στο άρθρο 15 του Ν.1264 - που ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων - για την προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών, όσων δηλαδή είναι στα ΔΣ των συνδικαλιστικών οργανώσεων, όσων μπαίνουν μπροστά για την οργάνωση των εργαζομένων. Και εκεί έστειλαν ως εκπρόσωπο τον δικό τους άνθρωπο (από το ΙΝΕ - ΚΑΝΕΠ) που εκπαιδεύει συνδικαλιστές στον "κοινωνικό εταιρισμό" και στην υποταγή στα "θέλω" εργοδοσίας και κυβέρνησης, προωθητή των προγραμμάτων για φθηνό εργατικό δυναμικό στην εργοδοσία.

Ολως τυχαίως όλοι οι εκπρόσωποι που "αλλάχτηκαν" προέρχονταν από τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες και συνδικάτα που συμπορεύονται με το ΠΑΜΕ.

Οι εργαζόμενοι να προβληματιστούν, να αναρωτηθούν. Αυτοί που ορίστηκαν μπορούν να τους εκπροσωπούν; Μπορούν να τους υπερασπίζουν από την επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας;

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να στείλουν στον κάλαθο των αχρήστων τις νόθες πλειοψηφίες που σήμερα παριστάνουν στη ΓΣΕΕ τους εκπροσώπους των εργαζομένων».

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για την πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΙΥΕ

Τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις και ενέργειες της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΟΙΥΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ - ομάδα Βασιλόπουλου) καταγγέλλουν μια σειρά από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία.

Στις σχετικές ανακοινώσεις προστίθενται οι καταγγελίες που εξέδωσαν τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας και Αρτας, οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Λογιστών και Συνταξιούχων ΙΚΑ, τα Σωματεία Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής, Εργαζομένων «Forthnet - Netmed», Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, ΟΤΑ Αττικής, Χρηματοπιστωτικού Αττικής και Εμποροϋπαλλήλων Φθιώτιδας.

Συνεχίζονται οι περιοδείες και οι πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ στη Μεσσηνία

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι περιοδείες και οι πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ στην Καλαμάτα, με αφορμή την πραγματοποίηση του συνεδρίου της ΓΣΕΕ στην πόλη.

Σήμερα, Πέμπτη, θα γίνουν περιοδείες σε καταστήματα τραπεζών.

Αύριο, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση σωματείων, με θέμα: «Συνέδριο ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα - Η ανάγκη ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και η αλλαγή συσχετισμών - Οι θέσεις του ΠΑΜΕ».

Οι σχετικές πρωτοβουλίες θα κορυφωθούν στις 14 Μάρτη, μέρα έναρξης του συνεδρίου, με την κινητοποίηση που οργανώνεται στο χώρο διεξαγωγής του.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Σφυρίζει κλέφτικα...

Επιχειρώντας να κρύψει αυτό που με αφορμή και τις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις έχει πλήρως αποκαλυφθεί, ότι δηλαδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στέκεται εχθρικά απέναντι στα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης, σε πρόσφατη συνέντευξή του (εφημερίδα «Εθνος»), επαναλαμβάνει όλα τα γνωστά ψεύδη και τις συκοφαντίες που ξεστόμισε πολλές φορές, πριν και κατά τη διάρκεια των μπλόκων. Αν και προκλητικός, καταντάει πλέον πληκτικός ο υπουργός όταν επιμένει να λέει πως τάχα η κυβέρνηση ικανοποίησε πολλά από τα αγροτικά αιτήματα και ότι το επόμενο διάστημα θα ικανοποιήσει κι άλλα. Οι αγωνιζόμενοι αγρότες τον έχουν προκαλέσει πολλές φορές να πει συγκεκριμένα ποιο από τα αιτήματα που τέθηκαν στη συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με το κυβερνητικό κλιμάκιο έγινε δεκτό, αλλά συγκεκριμένη απάντηση δεν δίνει. Αντίθετα, προσπαθεί να ξεγλιστρήσει με παραπλανητικές και προκλητικές για τους αγρότες δηλώσεις, του τύπου «τα προβλήματα δεν λύνονται με ανέξοδους λαϊκισμούς και συνθήματα»!

* * *

Ο Στ. Αραχωβίτης στη συνέντευξή του αναφέρεται σε κάποια αιτήματα που, όπως λέει, η κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει, τα οποία όμως ποτέ δεν τέθηκαν από τους αγωνιζόμενους αγρότες, αλλά αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της αντιλαϊκής ΚΑΠ της ΕΕ. Για παράδειγμα:

  • Οι ενισχύσεις «de minimis», που είναι ψίχουλα και αφορούν δυο - τρία προϊόντα και λίγους παραγωγούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι χιλιάδες παραγωγοί αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, όπως το βαμβάκι, το λάδι, το γάλα κ.ά., δεν παίρνουν ούτε αυτά τα ψίχουλα. Το πραγματικό αίτημα των αγροτών είναι αναπλήρωση από το κράτος του εισοδήματος που έχασαν οι παραγωγοί όλων των προϊόντων, εξαιτίας των πολύ χαμηλών τιμών που επέβαλαν οι εμποροβιομήχανοι, των καταστροφών στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες, όπως και των συνεπειών από το εμπάργκο της Ρωσίας. Επ' αυτού του συγκεκριμένου αιτήματος, η κυβέρνηση δεν απαντάει και «περί άλλα τυρβάζει».
  • Η θέσπιση του εργόσημου και για τους μετανάστες που δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα έγγραφα για τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα μας. Ομως οι αγρότες άλλα ζήτησαν για τη μείωση του κόστους παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση 50% στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, φτηνό νερό άρδευσης και να μην επιβληθεί το «περιβαλλοντικό τέλος» που επιβάλλει τώρα η κυβέρνηση παρά τις υποσχέσεις για πενταετή αναστολή, χτύπημα της κερδοσκοπίας των μονοπωλίων στα αγροτικά εφόδια και κατάργηση του ΦΠΑ, έργα υποδομής κ.ά. Για όλα αυτά, βέβαια, η κυβέρνηση δεν βγάζει τσιμουδιά.
  • Οι μικροπιστώσεις με χαμηλό επιτόκιο που - όπως είπε - η κυβέρνηση επεξεργάζεται αυτή τη περίοδο, ενώ θυμήθηκε και την «κάρτα του Αγρότη». Αλλο ζητούν, όμως, οι αγρότες, και συγκεκριμένα, άτοκα καλλιεργητικά δάνεια, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Οσον αφορά τη διαβόητη «κάρτα του Αγρότη», αυτή μένει στα αζήτητα, καθότι όλοι έχουν αντιληφθεί ότι στόχο έχει την εξυπηρέτηση του τραπεζίτη και όχι του αγροτοκτηνοτρόφου.
* * *

Τέλος, ο ισχυρισμός του υπουργού ότι «η αναβίωση των συνεταιρισμών που προωθεί η κυβέρνηση μπορεί να δώσει σαφή πλεονεκτήματα στους μικρούς παραγωγούς έναντι των μεγάλων εκμεταλλεύσεων» δεν πατάει πουθενά και ένα μόνο παράδειγμα, αυτό της χρεοκοπίας του συνεταιρισμού αγελαδοτρόφων «ΘΕΣ ΓΑΛΑ πιες», τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίαζε ως «μοντέλο» προς αυτήν την κατεύθυνση, φτάνει για να τον διαψεύσει πανηγυρικά. Η συνέντευξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική, η οποία, σε συνδυασμό με τις βαριές επιπτώσεις από την ΚΑΠ της ΕΕ, οδηγεί την αγροτιά στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Την απάντησή τους οι αγρότες την έδωσαν στα μπλόκα και στις άλλες κινητοποιήσεις. Κι αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν...


Π. Ρ.


nullΤετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org