ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
Να γίνει πριν την Κοπεγχάγη η συζήτηση για το Κυπριακό
  • Aπό τις 7 του Νοέμβρη έχει ζητήσει συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα
  • Ο Αντ. Σκυλλάκος έθεσε χτες το θέμα στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής

Πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης (12 του Δεκέμβρη) πρέπει να γίνει στη Βουλή η συζήτηση για το Κυπριακό σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Αυτό ζήτησε χτες το ΚΚΕ διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, Αντ. Σκυλλάκου, στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι πρέπει να οριστεί μέρα για την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση με θέμα το Κυπριακό, που ζήτησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, από τις 7 του Νοέμβρη. Βάσει του κανονισμού της Βουλής η συζήτηση πρέπει να γίνει μέχρι τις 6 του Δεκέμβρη, ένα μήνα μετά την υποβολή της σχετικής αίτησης, και σε κάθε περίπτωση πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι θα καθοριστεί η ημερομηνία συζήτησης μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό.

Ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όσους βουλευτές το επιθυμούν να τοποθετηθούν επί του Κυπριακού, αφού ενημερωθούν από την κυβέρνηση φυσικά πριν την Κοπεγχάγη. Αυτό, πρότεινε, μπορεί να γίνει με νέα σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας, όπου θα μπορούν να παραβρεθούν και να μιλήσουν και όσοι άλλοι βουλευτές θέλουν και είναι μέλη της επιτροπής. Εναλλακτικά, είπε, ίσως μπορεί να γίνει κοινή συνεδρίαση όλων των διαρκών επιτροπών είτε με οποιονδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο. Για τις προτάσεις αυτές ο πρόεδρος της Βουλής επιφυλάχτηκε να απαντήσει.

Η διάσκεψη των προέδρων ασχολήθηκε και με το θέμα των ψηφοφοριών για τις άρσεις ασυλίας των βουλευτών και ο Απ. Κακλαμάνης είπε ότι θα συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους πείσει οι σχετικές ψηφοφορίες να είναι φανερές και όχι μυστικές όπως μέχρι τώρα. Με την πρόταση συμφώνησε ο ΣΥΝ και διαφώνησε η ΝΔ.

Ο Αντ. Σκυλλάκος παρατήρησε ότι οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής σε σχέση με την άρση ασυλιών είναι επαρκείς. Πρόβλημα, είπε, υπάρχει μερικές φορές με τον τρόπο που γίνεται η χρήση τους από κόμματα και βουλευτές. Δε βρίσκει, τόνισε, σύμφωνο το ΚΚΕ, να μετατραπεί η ψηφοφορία σε ονομαστική γιατί δεν πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση των μυστικών ψηφοφοριών για μία σειρά από ζητήματα προσωπικού χαρακτήρα αφού με την ονομαστική ψηφοφορία μπορεί πιο εύκολα να εξασφαλίζεται ο έλεγχος και η «ευθυγράμμιση» του βουλευτή.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Φορτώθηκε «καθήκοντα» ο Γ. Παπανδρέου

Ενημερωμένος από πρώτο χέρι για τις προτεραιότητες της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και φορτωμένος με καθήκοντα για την προώθησή τους επιστρέφει από την Ουάσιγκτον ο Γ. Παπανδρέου. Τις προτεραιότητες της αμερικανικής κυβέρνησης περιέγραψε με σαφήνεια ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Ελληνα ομόλογό του. Οπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα του ΑΠΕ, βασική προτεραιότητα για τις ΗΠΑ αποτελεί αυτές τις μέρες η διευθέτηση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, σύμφωνα με δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

Ο Κ. Πάουελ χαρακτήρισε «ιστορική ευκαιρία» το «σχέδιο Ανάν» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο πλευρές αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της στιγμής και θα ανταποκριθούν στα χρονοδιαγράμματα του σχεδίου, τοποθετούμενες μέχρι τις 30 Νοέμβρη, κατά τρόπο που θα μας επιτρέπει να προχωρήσουμε. «Στο διάστημα που απομένει ως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα εκτιμήσουμε εάν έχει σημειωθεί πρόοδος και θα δούμε τι περιθώρια έχουμε και αν υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί στην Τουρκία, είτε ημερομηνία για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, είτε "ημερομηνία για ημερομηνία"».

Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στη χτεσινή δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το «σχέδιο Ανάν», δήλωσε ότι την εκλαμβάνει ως «αίτημα για προδιαπραγμάτευση πριν από τη διαπραγμάτευση. Εκτιμώ ότι δεν είναι αυτό που θα ήθελε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Θα μπορούσε ωστόσο να εκληφθεί και ως ένα θετικό πρώτο βήμα από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Ντενκτάς θα αντιληφθεί ότι έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε τα παιχνίδια, να σοβαρευτούμε και να δούμε ότι οι δύο λαοί έχουμε μια κοινή μοίρα. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί με την απόφαση για ένα ενιαίο κράτος».

Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε εξάλλου «συγκινητική» τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα από τους Τουρκοκυπρίους στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη υπέρ του «σχεδίου Ανάν». Επανέλαβε την ευχή για λύση του πολιτικού προβλήματος πριν από τις 12 Δεκέμβρη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ακόμη και στο αίτημα για ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, «με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα πληρούνται τα κριτήρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση». Αναφερόμενος σε όσα διεμείφθησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών, ο Γ. Παπανδρέου μετέφερε τη δέσμευση της αμερικανικής πλευράς «να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μη χαθεί η ευκαιρία της 12ης Δεκεμβρίου».

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν μεταξύ άλλων την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις στο Ιράκ, ενώ ο Κ. Πάουελ εξέφρασε το θαυμασμό του για τις πρόσφατες επιτυχίες της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ρόλο και στα εθνικά θέλει ο Χριστόδουλος

Αυξημένο ρόλο στα εθνικά και κοινωνικά θέματα, προφανώς προς όφελος της κυρίαρχης πολιτικής, διεκδικεί ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος αυτή τη φορά δε δίστασε να επιδείξει τις αγωνιστικές περγαμηνές του για τη συμμετοχή του σε διαδηλώσεις για το Κυπριακό τη δεκαετία του '50. (σ.σ. Αργότερα, στη χούντα, όπως έχει δηλώσει, ασχολούνταν με τις σπουδές του...).

Μιλώντας χτες σε φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «η Εκκλησία έχει λόγο και στα εθνικά και στα κοινωνικά ζητήματα, όσο και αν ορισμένοι επιθυμούν να παραμείνει αυτή και ο προκαθήμενός της στο περιθώριο χωρίς φωνή, με παρουσία μόνο σε φολκλορικές εκδηλώσεις». Ας πάψουν, πρόσθεσε, ορισμένοι να κάνουν μαθήματα στον Αρχιεπίσκοπο για το πότε πρέπει να μιλά, γιατί τα εθνικά θέματα είναι στο ρόλο της Εκκλησίας». Ο ίδιος έκανε αναφορά στη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις για την Κύπρο τη δεκαετία του 1950. «Τότε, το Κυπριακό ήταν σε μεγάλη έξαρση και εμείς οι φοιτητές, βγαίναμε στους δρόμους και φάγαμε ξύλο από την Αστυνομία». «Ψάχνω, συνέχισε, στα παλιά μαυρόασπρα φιλμ από εκείνη την περίοδο να ανακαλύψω και τον εαυτό μου ανάμεσα στους διαδηλωτές, γιατί ήμουν από τότε ζωηρός, όχι μόνο τώρα» είπε ο κ. Χριστόδουλος.

Αναφερόμενος σε όσους τον κατηγορούν ότι μιλά πολύ, είπε ότι είναι πολλά τα προβλήματα. «Και η ανεργία είναι δικό μου πρόβλημα, αλλά και η ανηθικότητα. Και ας πάψουν ορισμένοι να κάνουν μαθήματα στον Αρχιεπίσκοπο πότε πρέπει να μιλάει και πότε όχι. Και τα εθνικά μας θέματα είναι μέσα στο ρόλο της Εκκλησίας». «Ηδη είναι αρκετά αυτά που έχω πει για να πλέξουν απόψε σενάρια» κατέληξε και απευθυνόμενος στους εμβρόντητους δημοσιογράφους είπε: «Εσείς, τα παιδιά της τηλεόρασης, θα πρέπει να μου κάνετε εικόνα»!

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Επιδιώξαμε το σχέδιο Ανάν!

Το Κυπριακό αναμένεται να συζητηθεί την Πέμπτη στην κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Στην εισήγησή του, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στη σημερινή εξέλιξη για την επίλυση του Κυπριακού οδήγησε η ωρίμανση της εθνικής μας στρατηγικής για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το σχέδιο Ανάν, θα επισημάνει, ότι δεν είναι ένα σχέδιο το οποίο ήρθε απροσδόκητα και απροειδοποίητα, αλλά ότι εμείς ωθήσαμε τις εξελίξεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σημίτης θα τονίσει ότι έχουμε την ευκαιρία για μία εποικοδομητική διαπραγμάτευση και πως ούτε πανηγυρίζουμε, ούτε γυρίζουμε την πλάτη στα προτεινόμενα, ενώ θα σημειώσει ότι η στιγμή είναι κρίσιμη.

Ο πρωθυπουργός θα διευκρινίσει επίσης ότι στόχος μας είναι μία δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, ενώ θα επισημάνει ότι η διεύρυνση ξεκινά και με την Κύπρο. Είμαστε αποφασισμένοι, θα τονίσει ο κ. Σημίτης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και θα πετύχουμε την καθαρή λύση της ένταξης.

Τέλος, ο πρωθυπουργός θα σημειώσει, πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι η υπογραφή της ένταξης προωθεί την προσπάθεια της επίλυσης με την ίδια δυναμική που έως σήμερα την προωθεί η προοπτική της ένταξης. Για αυτό και η δυναμική - θα αναφέρει - θα διατηρηθεί και μετά την Κοπεγχάγη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ