ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Θολή κατάσταση

Αμερικανοί, Ευρωπαίοι αλλά και η αφγανική αντιπολίτευση σπεύδουν στον εξόριστο βασιλιά Σαχ

Ο μουλάς Ομάρ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι «επιτίθενται σε όσα δημιούργησαν» και καλεί τους πρόσφυγες να επιστρέψουν εκτιμώντας «λίγες» τις πιθανότητες στρατιωτικού πλήγματος

Παιδιά Αφγανών προσφύγων στο Πακιστάν

Associated Press

Παιδιά Αφγανών προσφύγων στο Πακιστάν
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Θολή παραμένει η κατάσταση στο εσωτερικό του Αφγανιστάν, όπου διαδηλωτές πυρπόλησαν, χτες, την -εκκενωμένη- αμερικανική πρεσβεία, λίγη ώρα πριν την επίσημη ανακοίνωση του ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Μοχάμαντ Ομάρ, προς τους Αφγανούς πρόσφυγες να επιστρέψουν στις εστίες τους, γιατί «οι πιθανότητες αμερικανικού στρατιωτικού πλήγματος είναι λιγότερες». Την ίδια στιγμή, μέγας θόρυβος έχει προκληθεί στις ΗΠΑ από τη μετάδοση αποσπασμάτων συνέντευξης του μουλά Ομάρ από το σταθμό «Φωνή της Αμερικής», ενώ παράλληλα Αμερικανοί, Ευρωπαίοι αλλά και Αφγανοί αντιπολιτευόμενοι στρέφουν την προσοχή τους στον εξόριστο, ξεχασμένο μέχρι πρότινος, βασιλιά του Αφγανιστάν Σαχ.

Χιλιάδες υποστηρικτές των Ταλιμπάν πραγματοποίησαν, χτες, διαδήλωση κατά των ΗΠΑ, την πρώτη του είδους από τις 11 Σεπτέμβρη, στην Καμπούλ. Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας και τα αυτοκίνητα που υπήρχαν σε αυτό. Το κτίριο έχει εκκενωθεί από το 1989, αλλά χρησιμοποιούνταν από ντόπιο προσωπικό, το οποίο δεν υπέστη τραυματισμούς. Η λεηλασία της πρεσβείας σταμάτησε λίγο αργότερα, μετά από παρέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας των Ταλιμπάν, που επέτρεψαν και την άφιξη της πυροσβεστικής.

Ενώ ο μουλάς Ομάρ εκτιμούσε ως «λιγοστές» τις πιθανότητες στρατιωτικού πλήγματος και καλούσε τους πρόσφυγες να επιστρέψουν και οι μάχες μαίνονταν σφοδρότατες στα βόρεια της χώρας ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τη Βόρεια Συμμαχία, τα βλέμματα στρέφονταν στη Ρώμη. Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα ο εξόριστος 86χρονος βασιλιάς του Αφγανιστάν, Μοχάμαντ Ζαχίρ Σαχ, τον οποίο συνάντησε, χθες, ο επιτετραμμένος εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρώμη, αλλά και Βρετανοί ευρωβουλευτές των Συντηρητικών.

Ο ίδιος ο Σαχ φέρεται να δήλωσε πρόθυμος να «επιστρέψει στην πατρίδα του, αν είναι ασφαλής, είτε ως αρχηγός κράτους είτε ως διαμεσολαβητής», ενώ οι Βρετανοί ευρωβουλευτές εκτιμούσαν ότι «η παλινόρθωση ενός καθεστώτος συνταγματικής μοναρχίας θα είναι η καλύτερη δυνατή λύση, σήμερα, για το Αφγανιστάν». Την άποψη ότι ο Σαχ μπορεί να διαδραματίσει «σοβαρό ρόλο» είχε εκφράσει, πριν από 3 ημέρες, και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, στο Αφγανιστάν, Φραντσέσκο Βεντρέλι. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε τις εκτιμήσεις και αρκέστηκε να δηλώσει ότι βρίσκεται σε επαφή με όλες τις αντι-Ταλιμπάν αφγανικές οργανώσεις ή προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο.

Στη Ρώμη, όμως, σπεύδει 5μελής αντιπροσωπεία και της αφγανικής αντιπολίτευσης, η οποία φέρεται να τάσσεται υπέρ της ενεργότερης ανάμειξής του και της ανάληψης, από αυτόν, της διακυβέρνησης της χώρας, σε μια πρώτη «μεταβατική» φάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπροσωπεία της Βόρειας Συμμαχίας θα επισκεφθεί αφγανικές οργανώσεις και σε Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία.

«Δημιουργήσατε αυτό που πολεμάτε»

Εντονη αντιπαράθεση έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η μετάδοση αποσπασμάτων συνέντευξης του μουλά Ομάρ από τη «Φωνή της Αμερικής», παρά τις, περί του αντιθέτου, πιέσεις που δέχτηκε από την αμερικανική ηγεσία, δεδομένου ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του δικτύου. Στην πολύκροτη συνέντευξη ο μουλάς Ομάρ εκτιμά ότι «οι ΗΠΑ δε θα μπορέσουν να νικήσουν τους Ταλιμπάν» και υπογραμμίζει ότι «δεν πρόκειται για τον Μπιν Λάντεν, αλλά για μία αντιπαράθεση με το Ισλάμ και με τον αφγανικό λαό, που καλείται να υπερασπίσει την παράδοση και τις αξίες του», καταλήγοντας στο ότι «αν τελικά θα το πράξει αυτό ο αφγανικός λαός είναι ένα άλλο ζήτημα».

Σε άλλο απόσπασμα, ο μουλάς Ομάρ κατηγορεί την αμερικανική ηγεσία ότι «επιτίθεται σήμερα στο κακό που η ίδια δημιούργησε» και τονίζει ότι οι ισλαμικές κυβερνήσεις που συντάσσονται με τις ΗΠΑ, εξαρτώνται από την Ουάσινγκτον, αλλά βρίσκονται σε τεράστια απόσταση από το λαό τους, του οποίου η αντίδραση θα πρέπει να ληφθεί υπόψην.

Ολα τα λεφτά στις αμυντικές δαπάνες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το ποσό των 40 δισ. που αρχικά ενεκρίθη για τις αμυντικές δαπάνες από το Κογκρέσο ήταν ψίχουλα, ή ακόμη καλύτερα πρόγευση γι' αυτό που ακολούθησε, αν κρίνει κανείς από την απόφαση της Τρίτης, της Βουλής των Αντιπροσώπων, όσον αφορά το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ και κυρίως τον «πόλεμο των άστρων», που η επίθεση της 11ης Σεπτέβρη απέδειξε ότι είναι ανώφελος, στρατηγικά μιλώντας τουλάχιστον.

Συγκεκριμένα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το βράδυ της Τρίτης -τοπική ώρα- προσχέδιο νόμου που καθορίζει τους κύριους προσανατολισμούς των αμερικανικών αμυντικών δαπανών, που συνολικά πλησιάζουν τα 344 δισ. δολάρια.

Τα μέλη της αμερικανικής Βουλής ενέκριναν το κείμενο στην πρώτη ανάγνωσή του με ψήφους 398 υπέρ έναντι 17 κατά. Ενα νομοσχέδιο που προβλέπει πως οι αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2002 θα προσεγγίσουν τα 344 δισ. δολάρια, εκ των οποίων 8 δισ. θα διατεθούν για την ανάπτυξη του αντιβαλλιστικού συστήματος άμυνας, του Εθνικού Αντιπυραυλικού Συστήματος των ΗΠΑ όπως έχει προτείνει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους!

Αντιθέτως, η Γερουσία, που θα πρέπει κι αυτή να εγκρίνει τις αμυντικές δαπάνες, έχει αναβάλλει τη σχετική ψηφοφορία για την ερχόμενη βδομάδα. Ακολούθως τα δύο κείμενα που θα εγκριθούν από τα δύο Σώματα θα εναρμονιστούν σε ένα κοινό θέσπισμα, που θα διαμορφωθεί σε κοινές διαβουλεύσεις μεταξύ τους. Στη Βουλή, οι αντιπρόσωποι του αμερικανικού έθνους ψήφισαν έναν όρο, που επιτρέπει στον Μπους να δαπανήσει ένα τμήμα των κονδυλίων (400 εκατ. δολάρια), που προορίζονται για την αντιπυραυλική άμυνα, για την ενίσχυση της αντιτρομοκρατικής άμυνας, έπειτα από τις τρομακτικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το αμυντικό νομοσχέδιο, κυρίως δε το τμήμα του που αφορά την αντιβαλλιστική ασπίδα, αναμενόταν να προκαλέσει μεγάλες αντιδικίες κατά τη συζήτησή του στο Κογκρέσο, όμως η δημοκρατική αντιπολίτευση είχε δεσμευτεί να μην αντιτάξει πολεμική στάση στο κείμενο, «λόγω της τραγωδίας που έπληξε τη χώρα, μετά τα τρομοκρατικά πλήγματα».

Περικοπές δαπανών ανάλογες με το βάθος της κρίσης...

«Το κρίσιμο ερώτημα στον νέο προϋπολογισμό δεν είναι αν θα περικοπούν οι δημόσιες δαπάνες, αλλά πόσο θα περικοπούν. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί και από το ξεκαθάρισμα του τοπίου, το οποίο συνεχίζει να παραμένει θολό». Αυτά αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2002, δίνοντας έτσι το στίγμα των πολύ μεγάλων αβεβαιοτήτων που επικρατούν αυτή τη στιγμή, αλλά και την ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης να σκληρύνει ακόμα περισσότερο την ούτως ή άλλως αντιλαϊκή κατεύθυνση της δημοσιονομικής της πολιτικής και να προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές δημόσιων δαπανών, προκειμένου να εναρμονίσουν την πορεία υλοποίησης του νέου προϋπολογισμού με τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στο μέγαρο Μαξίμου ενημερωτική συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου. Ο τελευταίος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση και σε μια εμφανή προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τις όποιες αρνητικές συνέπειες υπάρξουν στην οικονομία από την πρόσφατη κρίση - συνέπειες, όποιες και αν είναι θα επιδιώξουν, ως συνήθως, να μετακυλήσουν στα λαϊκά στρώματα - κινήθηκε και πάλι στη γραμμή «ναι μεν θα υπάρξουν συνέπειες και για την Ελλάδα, αλλά θα είναι μικρότερες σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Πάλι τυχεροί είμαστε δηλαδή...

Αναφερόμενος για το προσχέδιο προϋπολογισμού που την ερχόμενη Δευτέρα 1η Οκτώβρη θα εγκριθεί τυπικά από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθεί στη συνέχεια στη διαρκή επιτροπή της Βουλής, θα έχει δυο εναλλακτικά σενάρια. Το πρώτο θα είναι «αυτό που διαμορφώθηκε πριν από την κρίση και ένα εναλλακτικό που προβλέπει κάπως μικρότερη ανάπτυξη και κάποιες περικοπές δαπανών». Τη στιγμή που οι στενοί του συνεργάτες δηλώνουν ευθέως ότι όλες οι δημόσιες δαπάνες - εκτός από αυτές που αφορούν Ολυμπιακούς Αγώνες, μαζί με ασφάλεια κλπ, τους τόκους του δημόσιου χρέους και αυτές του υπουργείου Αμυνας - είναι υποψήφιες για περικοπή, ανάλογα με τον βάθος της κρίσης, ο Γ. Παπαντωνίου επιχείρησε να παρουσιάσει και πάλι μια επίπλαστη εικόνα, δηλώνοντας ότι δε θα γίνουν περικοπές από την εισοδηματική πολιτική, αλλά «οι όποιες περικοπές θα είναι μικρές και θα αφορούν καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου».

Ο,τι προστάξουν ΗΠΑ - ΕΕ

Παντού πλέον βλέπουν τρομοκράτες.

Σε ερώτηση που έγινε χτες προς τον Γ. Παπαντωνίου για τη λίστα 27 τρομοκρατικών - κατά την αμερικανική άποψη - οργανώσεων που αναμένεται να περιέλθουν και στα χέρια των ελληνικών αρχών και ειδικά για ενδεχόμενη ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών, απάντησε ότι «υπάρχει συνεργασια με τις νομισματικές αρχές των ΗΠΑ, όχι μόνο δική μας αλλά όλων των ευρωπαϊκών χωρών και ασφαλώς θα κάνουν ό,τι αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση σε συμφωνία με τις ΗΠΑ». Ερωτώμενος επίσης αν μπλοκαριστούν λογαριασμοί απάντησε θετικά, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στο διεθνή αγώνα κατά της τρομοκρατίας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ