ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πρόγραμμα της Ομάδας Νάμα για τη χειμερινή θεατρική περίοδο

Η θεατρική Ομάδα Νάμα της Ελένης Σκότη και του Γιώργου Χατζηνικολάου τη φετινή θεατρική περίοδο για πρώτη φορά θα δραστηριοποιηθεί ταυτόχρονα σε δύο θέατρα με τέσσερις παραστάσεις: Στο «Επί Κολωνώ», που παραμένει η έδρα της, από την αρχή της νέας περιόδου θα επαναλάβει τις δύο πετυχημένες της παραστάσεις: τη βραβευμένη «Αγαπητή Ελένα» της Λουντμίλα Ραζουμόσκαγια, που θα συνεχιστεί για 3η χρονιά, και την παράσταση «Αγριος Σπόρος» του Γιάννη Τσίρου, που θα συνεχιστεί για 2η χρονιά. Στο «Σύγχρονο Θέατρο» θα ανεβάσει δύο νέες παραστάσεις, κλασικού ρεπερτορίου, το «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς και το έργο «Η Δύναμη του Σκότους» του Λέοντος Τολστόι.

Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα της Ομάδας Νάμα για τη θεατρική περίοδο 2016-2017 έχει ως εξής:

«Λεωφορείον ο Πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς, από αρχές Οκτώβρη του 2016, στο «Σύγχρονο Θέατρο». Ερμηνεύουν: Κόρα Καρβούνη, Γιάννης Τσορτέκης, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Γιώργος Δάμπασης, Μιχαήλ Γιαννικάκης, Αθηνά Αλεξοπούλου, Γιώργος Γερωνυμάκης, Κωστής Χαραμουντάνης, Χριστίνα Δημητριάδη.

«Η Δύναμη του Σκότους» του Λέοντος Τολστόι, από τέλος Γενάρη του 2017, στο «Σύγχρονο Θέατρο». Ερμηνεύουν: Πέγκυ Τρικαλιώτη, Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Αθανασία Κουρκάκη, Χρήστος Σαπουντζής, Θανάσης Χαλκιάς, Μιχαήλ Γιαννικάκης, Μαρία Προιστάκη, Βαλέρια Δημητριάδου, Αθηνά Αλεξοπούλου.

«Αγαπητή Ελένα» της Λουντμίλα Ραζουμόσκαγια, από αρχές Οκτώβρη του 2016, στο «Επί Κολωνώ». Ερμηνεύουν: Αριέττα Μουτούση, Γιάννης Λεάκος, Μιχάλης Πανάδης, Χρήστος Κοντογεώργης, Ηρώ Πεκτέση.

«Αγριος Σπόρος» του Γιάννη Τσίρου, από αρχές Οκτώβρη του 2016, στο «Επί Κολωνώ». Ερμηνεύουν: Τάκης Σπυριδάκης, Ντάνη Γιαννακοπούλου, Ηλίας Βαλάσης.

Η «Αριστοφανιάδα» στην Πάτρα

Η «Αριστοφανιάδα», η καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, «κάνει στάση» αυτή τη φορά στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πατρών, την Κυριακή 4 και τη Δευτέρα 5 Σεπτέμβρη, παρουσιάζεται στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας, στις 9.30 το βράδυ, ένας ξεκαρδιστικός ύμνος στο συνολικό έργο του Αριστοφάνη βασισμένο σε μία πρόταση της ομάδας ΙΔΕΑ.

«Μέσα σε μιάμιση ώρα, με καταιγιστικούς ρυθμούς παρουσιάζονται μπροστά στα μάτια του κοινού όλοι οι σπουδαίοι ρόλοι, οι κεντρικές συμβάσεις, τα μοτίβα και η δημιουργική ευφυΐα του πατέρα της κωμωδίας.

Ο Αριστοφάνης πεθαίνει πάνω σε μια πρόβα τη στιγμή ενός έντονου διαπληκτισμού με τους ηθοποιούς του και πηγαίνοντας στον Αδη προσπαθεί να πείσει τους θεούς του Κάτω Κόσμου να του χαρίσουν μια εβδομάδα ζωής, ώστε να ανεβάσει το τελευταίο έργο του και ...το πανηγύρι αρχίζει.

Εργα και ημέρες του μεγάλου μας κωμικού παρελαύνουν επί σκηνής, σε ένα ξεκαρδιστικό, δροσερό αλλά και συγκινητικό έργο, ανακατεύοντας με μαεστρία όλα τα ύφη της κωμωδίας!».

Συντελεστές: Δραματουργική επεξεργασία - σύνθεση κείμενων: Ομάδα ΙΔΕΑ (Κώστας Γάκης, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Αθηνά Μουστάκα) και Δημήτρης Ζουγκός, Σκηνοθεσία - μουσική: Κώστας Γάκης, Sound Designer - Μουσικός επί σκηνής: Στέφανος Τορτόπογλου, Σκηνικά: Παναγιώτα Κοκκορού, Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα, Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, Βοηθός σκηνοθέτη: Ιρις Κανδρή.

Πρωταγωνιστούν: Αντώνης Καφετζόπουλος, Γεράσιμος Γεννατάς, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Ευαγγελία Μουμούρη, Γιάννης Δρακόπουλος, Θάνος Τοκάκης.

Η παράσταση «Επτά επί Θήβας» περιοδεύει στην Αττική

Οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, μετά από την περιοδεία της σε όλη την Ελλάδα, έρχεται από αύριο 28 Αυγούστου έως τις 12 Σεπτέμβρη σε θέατρα της Αττικής. Τελευταίος σταθμός της περιοδείας, πριν από την επιστροφή στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης, το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στις 12 Σεπτέμβρη.

Πιο αναλυτικά, η παράσταση θα ανέβει αύριο Κυριακή 28 Αυγούστου, στο Κηποθέατρο Παπάγου, την Τετάρτη 31 Αυγούστου, στο Παλαιό Ελαιουργείο, στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Aισχύλεια 2016», την Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη, στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας, τη Δευτέρα 5 Σεπτέμβρη, στο Θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Στη σκιά των βράχων», την Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη, στο Κατράκειο Θέατρο στη Νίκαια και την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη στο Αλσος Νέας Σμύρνης, στο πλαίσιο των Ιωνικών Γιορτών 2016.

Η παράσταση παρουσιάζεται σε μια νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Η υπόθεση του έργου:

Το θέμα των «Επτά επί Θήβας» είναι η σύγκρουση των δύο γιων του Οιδίποδα. Μετά την αποκάλυψη των φρικτών πράξεών του, ο Οιδίποδας άφησε το θρόνο στους δύο γιους του, τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη. Εκείνοι συμφώνησαν να κυβερνούν τη Θήβα εναλλάξ. Ωστόσο, όταν ήρθε η σειρά του Πολυνείκη να αναλάβει την εξουσία, ο Ετεοκλής δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Αυτό προκάλεσε την οργή του Πολυνείκη, ο οποίος συμμάχησε με τον βασιλιά του Αργους Αδραστο και οργάνωσε εκστρατεία εναντίον της Θήβας. Επτά αρχηγοί από καθένα από τα δύο αντίπαλα στρατεύματα παρατάχθηκαν εκατέρωθεν των επτά πυλών της πόλης. Ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης κατέληξαν να βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο στην έβδομη πύλη...

Συντελεστές: Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας, Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις, Σκηνικά - κοστούμια: Κέννυ Μακ Λέλλαν, Μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης, Χορογραφία - κίνηση: Εντι Λάμε, Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος.

Διανομή: Ετεοκλής: Γιάννης Στάνκογλου / Χρίστος Στυλιανού, Πολυνείκης: Γιάννης Στάνκογλου / Χρίστος Στυλιανού, Αγγελος: Γιώργος Καύκας, Κήρυκας: Αλέξανδρος Τσακίρης, Αντιγόνη: Νάντια Κοντογεώργη, Ισμήνη: Ιώβη Φραγκάτου.

Χορός: Λουκία Βασιλείου, Δημήτρης Δρόσος, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Κλειώ - Δανάη Οθωναίου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Σταυριάννα Παπαδάκη, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Αλεξία Σαπρανίδου, Εύη Σαρμή, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιώργος Σφυρίδης, Ευανθία Σωφρονίδου, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org