ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ
Πέντε λεπτά κατέστρεψαν κόπους ενός χρόνου

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες στα χωριά Σούλι και Μεγάλο Βάλτο,της Κορινθίας, που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πλήττονται από χαλάζι. Η τεράστια καταστροφή που προξένησε η θεομηνία στη σοδειά της σταφίδας, πριν λίγες μέρες, έδωσε ένα ακόμα βαρύ χτύπημα στους παραγωγούς.

Ηταν αρκετά 5 λεπτά χαλαζόπτωσης για να καταστραφεί η παραγωγή της σταφίδας και παράλληλα οι κόποι μιας χρονιάς. Κόποι 1.200 ανθρώπων, που είναι οι κάτοικοι των δυο χωριών και έχουν ως βασική καλλιέργεια τη "λευκή σουλτανίνα", η οποία αποτελεί και την κύρια πηγή του εισοδήματός τους. Μεγάλες ζημιές έγιναν επίσης στις καλλιέργειες των οπωροκηπευτικών και κυρίως σε αχλαδιές και μηλιές στο χωριό Βελίνα,που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

Προχτές το απόγευμα στους δρόμους των δυο χωριών (Σούλι και Μεγάλος Βάλτος), ο κόσμος δεν κυκλοφορούσε και όταν ρωτούσες πού βρίσκονται, έπαιρνες μόνο μια απάντηση: "Στα χωράφια, προσπαθούν να σώσουν ό,τι απέμεινε από τους κόπους μιας χρονιάς...". Μιας χρονιάς που όπως και η περσινή ήταν δύσκολη, όχι μόνο γιατί η καταστροφή ήταν μεγάλη, αλλά και γιατί ο αγροτικός κόσμος υποφέρει ήδη αρκετά από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση και έχει οδηγήσει τους αγρότες σε αδιέξοδο.

Στα δυο χωριά περιόδευσαν αμέσως μετά τις καταστροφές ο γραμματέας της ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, Θ. Παπαδόπουλος και ο επικεφαλής της ΝΑΣ του νομού Κορινθίας, Ηλ. Μπράβος,προκειμένου να συζητήσουν με τους παραγωγούς για τη συγκεκριμένη καταστροφή και τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, αλλά και να εκφράσουν τη συμπαράσταση του ΚΚΕ. Στο Σούλι η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον κοινοτάρχη του χωριού, Γ. Μπούμπη,τον ανταποκριτή του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) στο χωριό, Β. Μύττα και τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, Γ. Βελέντζα.

Οι ζημιές είναι μεγάλες

"Η καταστροφή στα κτήματα ήταν πολύ μεγάλη, περίπου 800 από τα 2.000 στρέμματα με σουλτανίνα, που ανήκουν σε 100 παραγωγούς, πάθανε ζημιά από 40% μέχρι και 100% της συνολικής παραγωγής". Αυτό τόνισε ο Β. Μύττας,ο οποίος ενημέρωσε και την κεντρική διοίκηση του ΕΛΓΑ στην Πάτρα, προκειμένου να στείλει συνεργείο για να εκτιμήσει τις ζημιές. Στην περιοχή πήγε ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ κ. Τσοκανάς,αλλά μέχρι την Παρασκευή δεν είχε πάει το συνεργείο των γεωπόνων του ΕΛΓΑ, για να εκτιμήσει την καταστροφή. Οι αποζημιώσεις πάντως από την περσινή ζημιά που είχε γίνει την 1η Αυγούστου, δόθηκαν στα τέλη του περασμένου Μάη.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού δε στάθηκε όμως μόνο στην καταστροφή. Υπογράμμισε ότι "οι αγρότες αντιμετωπίζουν μια σειρά από μεγάλα προβλήματα. Οι μεγάλες αυξήσεις στα φυτοφάρμακα με την παράλληλη μείωση των τιμών των προϊόντων, η συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής των καυσίμων, καθώς και ο μεγάλος ΦΠΑ που καλούνται να πληρώσουν οι παραγωγοί, έχουν πλήξει κύρια τον αγροτικό κόσμο".

Δε φταίει μόνο το χαλάζι

"Η κατάσταση είναι απελπιστική, υπάρχει έντονη ανησυχία στον κόσμο, υπογράμμισε ο Γ. Μπούμπης, πρόεδρος της κοινότητας. Βέβαια, συνέχισε, δε φταίει μόνο το χαλάζι, υπάρχουν και άλλα προβλήματα που πηγάζουν από αλλού. Σ' αυτό το σημείο ο κοινοτάρχης έκανε αναφορά και στις σχέσεις των εμπόρων με τους παραγωγούς, "δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν ρίξει τους αγρότες και δεν τους έχουν πληρώσει. Μέσα στο "παιχνίδι" της ελεύθερης διακίνησης των προϊόντων, οι χαμένοι είναι πάντα οι παραγωγοί".

Εξάλλου, την Τετάρτη το βράδυ, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι φορείς του χωριού Σουλίου και συγκεκριμένα τα μέλη των ΔΣ της κοινότητας, του αγροτικού συνεταιρισμού, του αγροτικού συλλόγου και οι ιδιώτες παραγωγοί, συνέταξαν έγγραφο με τα αιτήματά τους, το οποίο κοινοποίησαν στο υπουργείο Γεωργίας και στους βουλευτές του νομού. Οι παραγωγοί ζητάνε "γρήγορη εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ, καθώς και γρήγορη εκκαθάριση και καταβολή των αποζημιώσεων. Κρατική μέριμνα για τις πέραν του ΕΛΓΑ παροχές. Δραστηριοποίηση του τεχνοκρατικού και επιστημονικού προσωπικού του υπουργείου Γεωργίας για ένταξη της περιοχής στα προγράμματα "Αντιχαλαζοπληκτικής Προστασίας" της ΕΕ. Τέλος, ζητούν να υπάρχει η δυνατότητα δήλωσης περισσοτέρων στρεμμάτων για αποξήρανση και μείωση της στρεμματικής παραγωγής για αποξήρανση".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ:

Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Θεωρεί επιτυχία την καταστροφή

Ο υπουργός Γεωργίας επιχειρεί να καταλογίσει ευθύνες στους αγρότες για τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στη γεωργία και θεωρεί θετικές τις αποφάσεις της ΕΕ

Στο έλεος των αντιαγροτικών μέτρων των Βρυξελλών αφήνει ο υπουργός Γεωργίας τους αγρότες, ενώ από πάνω προσπαθεί να τους καταλογίσει και ευθύνες για τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στην ελληνική γεωργία!Ο Στ. Τζουμάκας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, προσπάθησε με διάφορα "τερτίπια" να μετριάσει τις εντυπώσεις μετά τις ολέθριες αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για τις αγροτικές τιμές και επιδοτήσεις στα οπωροκηπευτικά. Επίσης επιχείρησε να αποποιηθεί τόσο των ευθυνών του, όσο και αυτών της κυβέρνησης, συνολικότερα. Βέβαια, μέσα στους διάφορους λεκτικούς ακροβατισμούς που έκανε χτες, παραδέχτηκε πως οι βόρειες χώρες της ΕΕ "σάρωσαν" για άλλη μια φορά, σε βάρος των συμφερόντων των νοτίων χωρών και ιδιαίτερα της Ελλάδας.

Με τα λεγόμενά του ο υπουργός Γεωργίας έκανε "γαργάρα" την απόφαση για το"μαύρο πακέτο" αγροτικών τιμών και συναφών μέτρων 1996/97, αλλά δεν παρέλειψε να ισχυριστεί πως το ολέθριο μέτρο της προσαύξησης του 15% στην εκτιμώμενη παραγωγή για τον υπολογισμό του προστίμου συνυπευθυνότητας, στο βαμβάκι, παραλίγο να περάσει κατά το ήμισυ (7,5%), αλλά τελικά ο επίτροπος της ΕΕ δεν το επέτρεψε! Για το θέμα αυτό πρόσθεσε πως η τιμή στο βαμβάκι θα μειωθεί κι άλλο και κάλεσε τους αγρότες να εγκαταλείψουν τη βαμβακοκαλλιέργεια, προκειμένου να πετύχουν καλύτερες τιμές!

Οσον αφορά την καταστροφική αναθεώρηση της ΚΟΑ οπωροκηπευτικών, ο Στ. Τζουμάκας ισχυρίστηκε πως υπήρξαν σημαντικές κατακτήσεις για τη χώρα μας: Δε θα ισχύει η εθνική συμμετοχή για τις Ομάδες Παραγωγών και το κόστος θα επωμίζονται μισό μισό οι Ομάδες Παραγωγών και η Κοινότητα και ακόμα ότι καθιερώθηκε ο "θεσμός" των διεπαγγελματικών οργανώσεων. Μόνο όμως που οι Ομάδες Παραγωγών θα έχουν ως συνέπεια, εκτός των άλλων, τη διάλυση των συνεταιρισμών, ενώ οι διεπαγγελματικές οργανώσεις θα εξυπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων - εξαγωγέων. Επιτυχία ήταν όμως κατά τον υπουργό Γεωργίας και το γεγονός ότι μπήκαν στο καθεστώς της ΚΟΑ τα καρπούζια και τα πεπόνια. Επίσης, στις επιτυχίες συγκαταλέγονται και η παράταση της μεταβατικής περιόδου για νωπά και μεταποιημένα οπωροκηπευτικά κατά ένα και δύο έτη, αντίστοιχα. Για τις αποσύρσεις ακόμα δέχτηκε ότι το τελικό ποσοστό του 10% είναι πολύ μικρό, ωστόσο βρήκε ευκαιρία να ρίξει ευθύνες στους ροδακινοπαραγωγούς και τους συνεταιριστές για τις "κομπίνες" που γίνονται στις αποσύρσεις. Μάλιστα, για το ζήτημα των αποσύρσεων, βρήκε ως "άλλοθι" τις προτάσεις της ΕΑΣ Βέροιας που ανάμεσα σε άλλα έκαναν λόγο για αποποινικοποίηση των παραβάσεων στις αποσύρσεις.

Σώστε το Νέστο

Δεκατέσσερις οικολογικές οργανώσεις παρεμβαίνουν - με συναυλία την Τετάρτη στην Καβάλα - στις διαδικασίες "αναπτυξιακής" αξιοποίησης του Νέστου και υπενθυμίζουν πως προϋπόθεση για την όποια αξιοποίηση του ποταμού είναι να συνεχίσει να υπάρχει με όλο του το μεγαλείο...

Δεκατέσσερις οικολογικές οργανώσεις, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, διοργανώνουν μουσική συναυλία στο πλαίσιο της εκστρατείας τους για την προστασία του οικοσυστήματος του ποταμού Νέστου που κινδυνεύει. Η συναυλία, στην οποία θα πάρει μέρος το συγκρότημα "Χειμερινοί Κολυμβητές", θα γίνει την Τετάρτη 31 Ιούλη στις 9 το βράδυ, στο Φρούριο της Καβάλας.

Τα τελευταία χρόνια ο ποταμός Νέστος - τονίζουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις - υφίσταται σοβαρότατη υποβάθμιση και οι διεθνούς σημασίας βιότοποί του καταστρέφονται συστηματικά, ενώ εκατοντάδες είδη σπάνιων ζώων, πουλιών και φυτών απειλούνται με εξαφάνιση, από:

  • Την κατασκευή μεγάλων έργων (π. χ. τα φράγματα της ΔΕΗ, τους οδικούς άξονες) χωρίς τον κατάλληλο σχεδιασμό και τις απαραίτητες μελέτες.
  • Τις ανεξέλεγκτες δραστηριότητες, όπως τα λατομεία, τα αυθαίρετα, την απόρριψη αποβλήτων.
  • Την εντατική γεωργία με τη χρήση χημικών, την υπερβόσκηση, την παράνομη υλοτομία και το κυνήγι.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ανακοίνωση των οικολογικών οργανώσεων στις επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία φραγμάτων από τη ΔΕΗ, εξαιτίας της μείωσης της ποσότητας νερού και φερτών υλών στο ποτάμι και στο Δέλτα, που προστατεύεται από τη διεθνή συνθήκη Ραμσάρ.

"Σήμερα - τονίζουν - τα έργα συνεχίζονται, νέα σχεδιάζονται και η πρώτη δοκιμή προγραμματίζεται για το φθινόπωρο του 1997, κάτω από το άλλοθι μιας καθυστερημένης και ανεπαρκούς "μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων", ενώ καμία μελέτη από αυτές που η ΔΕΗ δεσμεύτηκε να εκπονήσει συμπληρωματικά δεν έγινε".

Κάτω από αυτές τις συνθήκες - επισημαίνουν - απρόβλεπτες θα είναι οι συνέπειες: Στις πηγές ύδρευσης των Νομών Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης. Στην υγεία και ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών. Στην αλιεία, τη γεωργία και τον τουρισμό. Σε σπάνιους βιότοπους και είδη που απειλούνται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Τέλος, οι οικολογικές οργανώσεις δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να διατηρηθεί το σημαντικότατο αυτό οικοσύστημα.

Η μάχη στα χωράφια

"Προσπαθούμε να γλιτώσουμε ό,τι μπορούμε". Ο Παν. Μητάς βρισκόταν στο χωράφι του και με ζωγραφισμένη την αγωνία στο πρόσωπό του, είχε αρχίσει το ράντισμα, προκειμένου να γλιτώσει ό,τι μπορούσε από τα 15 στρέμματα της παραγωγής του, που είχε σχεδόν καταστραφεί. "Η ζημιά που πάθαμε φέτος, τόνισε, δεν είναι τόσο ποσοτική όσο ποιοτική. Τη συγκεκριμένη σταφίδα την κάνουμε εξαγωγή στην Αγγλία και τώρα δεν πρόκειται να μας την πάρουν. Επιπλέον, συνέχισε, είμαστε αναγκασμένοι να ραντίζουμε το χωράφι με φυτοφάρμακα και να το ποτίζουμε περισσότερο, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει και το κόστος παραγωγής. Δυο χρόνιες τώρα ζούμε το δικό μας δράμα", κατέληξε.

Λίγα μέτρα πιο κει ο Γ. Ντρέτσιος και η γυναίκα του έδιναν τη δική τους μάχη. "Τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα καιρικά φαινόμενα. Εχουν καταστραφεί 5 στρέμματα με σταφίδα. Μερικά κομμάτια μάλιστα του χωραφιού έχουν πάθει χειρότερη ζημιά από πέρσι", είπε στο "Ρ" ο Γ. Ντρέτσιος. "Το κακό, συνέχισε, είναι ότι και φέτος δε θα μπορούμε να πουλήσουμε τη σταφίδα μας και το χειρότερο ότι τα χρήματα από τις αποζημιώσεις θα τα πάρουμε σε 10 μήνες, μέχρι τότε όμως εμείς θα πρέπει να βρούμε χρήματα για να ξεκινήσουμε την καινούρια παραγωγή".

Ούτε την περσινή αποζημίωση δεν πήραμε

Δυο χιλιόμετρα από το Σούλι είναι ο Μεγάλος Βάλτος, το δεύτερο χωριό όπου οι καλλιέργειες των κατοίκων δέχτηκαν το απρόσμενο πλήγμα. Μόλις κατεβήκαμε από τα αυτοκίνητα, μας πλησίασε ένας κάτοικος του χωριού και αφού ρώτησε από πού είμαστε, μας είπε αυθόρμητα: "Είμαστε εγκαταλειμμένοι, είστε οι πρώτοι που μας έρχεστε εδώ. Οι υπόλοιποι μας θυμούνται λίγες μέρες πριν τις εκλογές". Ο Κ. Παπακωνσταντίνου,που είναι ένας από τους αγρότες που έχει πληγεί από την καταστροφή, στη συνέχεια τόνισε ότι "και φέτος οι παραγωγοί έπαθαν μεγάλη ζημιά. Αρκετοί, συνέχισε, δεν έχουμε πάρει ούτε την περσινή αποζημίωση και φέτος πάθαμε και δεύτερη καταστροφή. Δεν ξέρω τι θα γίνουμε... ".

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού του χωριού Κ. Καρδάρας επισήμανε ότι "εκτός από τις καιρικές αναποδιές, οι αγρότες της περιοχής αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα. Η τιμή στη σταφίδα και τα αμπελοειδή είναι πιο χαμηλή από την προπέρσινη, ενώ τα φυτοφάρμακα έχουν φτάσει στα ύψη, η εμπορία των φυτοφαρμάκων έχει γίνει επικίνδυνη - τόνισε. Πρόπερσι πουλήσαμε τη σταφίδα 220 δραχμές και φέτος ένας Θεός ξέρει πόσο".

"Καταστράφηκαν 15 στρέμματα από την παραγωγή μου" είπε στο "Ρ" ο

"Καταστράφηκαν 15 στρέμματα από την παραγωγή μου", είπε στο "Ρ" ο Παναγιώτης Μύττας

Η καταστροφή είναι ποιοτική. Η συγκεκριμένη σταφίδα, προορίζονταν για

Η καταστροφή είναι ποιοτική. Η συγκεκριμένη σταφίδα προοριζόταν για εξαγωγή, που πλέον είναι αδύνατον να γίνει

Ραντίζουν τη σταφίδα, για να γλυτώσουν ότι απόμεινε...

Ραντίζουν τη σταφίδα, για να γλιτώσουν ό,τι απέμεινε...

ΝΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις

Με ανακοίνωση της η ΝΕ του ΚΚΕ, σχετικά με τις καταστροφές, επισημαίνει ότι "πρέπει να γίνει άμεση και αντικειμενική εκτίμηση της παραγωγής που καταστράφηκε, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των Συνεταιρισμών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις, χωρίς περικοπές και μειώσεις, καθώς και να γίνει ρύθμιση των χρεών των παραγωγών που έχουν πληγεί περισσότερο και των οποίων το εισόδημα στηρίζεται κυρίως στις καλλιέργειες που καταστράφηκαν από το χαλάζι".

Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, στην ανακοίνωση της καλεί τη Νομαρχική και Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Ενώσεις του νομού, να συμπαρασταθούν στους πληγέντες παραγωγούς, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημά τους, σε μια περίοδο που η ΕΕ ετοιμάζεται να επιβάλει και νέα, εκτός των ήδη γνωστών, αντιαγροτικά μέτρα σε βάρος των αγροτών και της αγροτικής μας οικονομίας.

Περίπου 800 στρέμματα σταφίδες κατέστρεψε το χαλάζι

"Μέχρι να πάρουμε τις αποζημιώσεις, πρέπει να βρούμε χρήματα για να ξεκινήσουμε τη νέα παραγωγή". Με τα χαρακτηριστικά αυτά λόγια, ο Γ. Ντρέτσιος εξέφρασε την αγωνία του για την καταστροφή



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ