ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Αυτοκτονίες εργαζομένων σε συνθήκες γαλέρας

ΣΕΝΤΣΕΝ.-- Σειρά αυτοκτονιών, που αποδίδονται στην υπερβολική πίεση και το άγχος, παρατηρούνται στο εργοστάσιο της πολυεθνικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρονικών της «Foxconn», στη Νότια Κίνα. Την Τρίτη και την Τετάρτη ακόμα δύο εργαζόμενοι έδωσαν τέλος στη ζωή τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των αυτόχειρων στους 11, μόνο για το 2010. Η εταιρεία παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, γνωστή ως «Foxconn» ή «Hon Hai Precision Industry», που εδρεύει στην Ταϊβάν, κατασκευάζει σειρά προϊόντων για λογαριασμό εταιρειών όπως η «Apple» (Mac mini, iPod, iPhone), συνεργάζεται με την «Intel», την «Dell», την «Hewlett-Packard», τη «Sony», τη «Nintendo», τη «Microsoft», τη «Motorola» κ.ά.

Ο κινεζικός όμιλος, στον οποίο έχουν σημειωθεί τα κρούσματα αυτοκτονιών, απασχολεί περισσότερους από 400.000 εργαζόμενους. Καταγγελίες αναφέρουν συνθήκες γαλέρας, τουλάχιστον 12 ώρες ημερησίως, παραβιάζοντας την κινεζική νομοθεσία, με την ανοχή των κρατικών αρχών, με εξευτελιστικές αμοιβές, της τάξης των 1.000 γουάν (104 ευρώ) το μήνα, χωρίς να ανταλλάσσουν κουβέντα, ενώ υφίστανται και «καψώνια».

Η αυτοκτονία της Τρίτης αποδόθηκε σε «ερωτική απογοήτευση του αυτόχειρα», ενώ μέχρι το βράδυ δεν είχαν δοθεί λεπτομέρειες για τον 11ο αυτόχειρα. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Τέρι Γου, έσπευσε στην Κίνα από την Ταϊβάν, υποσχόμενος φαιδρά μέτρα πρόληψης, όπως η τοποθέτηση πλέγματος ασφαλείας γύρω από τα κτίρια και συμφωνητικά στα οποία ο εργαζόμενος θα δεσμεύεται ότι δε θα αυτοκτονήσει, ενώ υποχρεούνται να δουν και ψυχίατρο εάν αυτό κριθεί απαραίτητο από τον προϊστάμενό τους.

Η «Apple», από τους κύριους συνεργάτες της εταιρείας, σε δήλωσή της υποστήριξε ότι δεσμεύεται για «ασφαλείς συνθήκες στα δίκτυα παραγωγής» και ότι «η αντιμετώπιση των υπαλλήλων διακρίνεται από σεβασμό και αξιοπρέπεια»...

ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ
Μέτωπο αγώνα φοιτητών και εργατών

ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ.--

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης οι φοιτητές και η κυβέρνηση του Λουίς Φορτούνιο καθώς τη Δευτέρα για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα συνεχίστηκαν οι καταλήψεις τουλάχιστον 10 Πανεπιστημίων του Πουέρτο Ρίκο ενώ το Σαββατοκύριακο έγιναν το επίκεντρο μεγάλων λαϊκών διαδηλώσεων όπως ακριβώς και μερικές ημέρες πριν, κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας και ειδικά στο Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας στο Ρίο Πιέδρας, που πλέον αποτελεί την πρώτη γραμμή του αγώνα.

Οι διαδηλώσεις αλλά και οι καταλήψεις των Πανεπιστημίων αφορούν το πακέτο μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης Φορτούνιο, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος από 45% σε 12% μέσα στη διετία γεγονός που έχει σημάνει όχι μόνο τη διεύρυνση των αντιδράσεων αλλά και την άτυπη δημιουργία ενός μετώπου εργατών-φοιτητών, που είναι πλέον αποδέκτης και της αλληλεγγύης και της στήριξης λαϊκών κινημάτων από όλη την αμερικανική ήπειρο. Αλληλεγγύης για τον αγώνα αλλά και καταγγελίας για την προσπάθεια καταστολής του κινήματος αυτού και ειδικά των φοιτητών που αντιμετωπίζουν τον κλοιό των δυνάμεων ασφαλείας, τη διακοπή της ηλεκτροδότησης και υδροδότησης. Οι φοιτητές έχουν τη συμπαράσταση από εργαζόμενους και οικογένειες που προσπαθούν να τους στηρίξουν πηγαίνοντάς τους νερό και τροφή ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τον αγώνα και την κατάληψη. Την πρακτική αυτή απέναντι στους φοιτητές και την καταστολή καταδίκασε με ανακοίνωσή του και το Κομμουνιστικό Κόμμα των ΗΠΑ, που συνάμα καταδικάζει την πολιτική του κυβερνήτη Λουίς Φορτούνιο και απαιτεί την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων στις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει από τα μέσα Απριλίου ενάντια στο νέο πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, επιπλέον 10%, στον προϋπολογισμό.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Εκκλήσεις και ... επικρίσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Νέα έκκληση αποδοχής της συμφωνίας ανταλλαγής πυρηνικού καυσίμου, που υπογράφτηκε από την Τεχεράνη, την Τουρκία και τη Βραζιλία και κοινοποιήθηκε, το Σαββατοκύριακο, στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ), διατύπωσε, χθες, ο Ιρανός Πρόεδρος, χρησιμοποιώντας προς τον Μπαράκ Ομπάμα ήπιο τόνο και οξύτατο κατά του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο Αχμαντινετζάντ κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του «να μη χάσει την ιστορική ευκαιρία συνεργασίας που δίνεται μέσα από αυτήν τη συμφωνία».

Αντίθετα, σκληρά ήταν τα λόγια του Αχμαντινετζάντ όσον αφορά στη ρωσική ηγεσία, την οποία κατηγόρησε ότι «υπαναχώρησε απέναντι στις αμερικανικές πιέσεις». Ο Αχμαντινετζάντ υποστήριξε ότι «είναι πλέον δύσκολο να εξηγήσει κανείς τη συμπεριφορά της Μόσχας», συμπληρώνοντας ότι πια «δεν είναι σαφές αν η Ρωσία είναι φίλη ή όχι του Ιράν». Κατέληξε, δε, ότι θα πρέπει η ρωσική προεδρία να «διορθώσει τάχιστα τη θέση της».

Αμεσα αντέδρασε η Μόσχα διά του συμβούλου σε διεθνή ζητήματα του Προέδρου Μεντβέντεφ, Σεργκέι Πρικχόνικο, που τόνισε ότι η Ρωσία «δρα και αποφασίζει με γνώμονα πάντα εθνικά και κρατικά συμφέροντα και δεν υιοθετεί ούτε φιλο-αμερικανική ούτε φιλο-ιρανική στάση». «Η Ρωσία τάσσεται σταθερά ενάντια στην πολιτική ακρότητα, στην αδιαφάνεια και στην ασυνέπεια, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αποφάσεις παγκόσμιας σημασίας», επεσήμανε δηκτικά.

Στο μεταξύ, να προωθήσουν τη «διαμεσολαβητική επιτυχία» τους προσπαθούν με κάθε τρόπο οι Βραζιλία και Τουρκία. Η Αγκυρα, μετά την επιστολή προς τον Αμερικανό Πρόεδρο όπου τον καλούσε να «δώσει μια ευκαιρία στο διάλογο», έστειλε ανάλογες ενημερώσεις σε 26 χώρες, παρουσιάζοντας τη συμφωνία ως «πλήρως εναρμονισμένη με την πρόταση ανταλλαγής πυρηνικού καυσίμου που εκπόνησε, τον περασμένο Οκτώβρη, η ΔΕΑΕ».

Ανάλογου περιεχομένου επιστολή απηύθυνε προς τους Προέδρους των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γαλλίας και του Μεξικού, ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΝΓΚΣΤΟΝ.-- Ο Τζαμαϊκανός Συνήγορος του Πολίτη Χέρο Μπλερ ανακοίνωσε ότι οι νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και συμμοριών ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 49. O πραγματικός πόλεμος που διεξάγεται στους δρόμους του Κίνγκστον και σε άλλες πόλεις ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή, μετά την προσπάθεια των αρχών να συλλάβουν και να εκδώσουν στις ΗΠΑ τον «ντον» Κρίστοφερ «Ντούντους» Κόουκ. Χθες ο πρωθυπουργός Μπρους Γκόλντινγκ τόνισε ότι η τάξη θα αποκατασταθεί, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό του Κόουκ συνεχίζονται.

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Νέος γύρος διαδηλώσεων και συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας εργαζομένων, αλλά και φοιτητών ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης του Προέδρου Ρενέ Πρεβάλ και της πρόθεσής του να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2011 και απαιτώντας την άμεση απομάκρυνση της κατοχικής δύναμης του ΟΗΕ - Minustah.

ΛΙΜΑ.--- Πλοίο που μετέφερε 200 επιβάτες βυθίστηκε στον Αμαζόνιο κοντά στην πόλη Ικίτος στα βορειοανατολικά του Περού και μέχρι αργά χθες περίπου 100 άνθρωποι ήταν αγνοούμενοι, σύμφωνα με τις αρχές.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Βρετανός ερευνητής Δρ. Μαρκ Γκάσον εξακρίβωσε ότι τα εμφυτεύσιμα τσιπ σε ζώα και ανθρώπους προσβάλλονται από ιούς που χτυπούν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με εύλογα αρνητικές συνέπειες για την υγεία...

ΣΚΟΠΙΑ.-- Διαφωνίες στην ηγεσία του συγκυβερνώντος στην ΠΓΔΜ αλβανικού κόμματος, DUI, έχουν εκδηλωθεί εάν το κόμμα αυτό πρέπει να παραμείνει ή να αποχωρήσει από το συνασπισμό του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο αρχηγός του κόμματος, Αλί Αχμέτι, τάσσεται υπέρ της παραμονής στην κυβέρνηση, ενώ η αντιπρόεδρος του κόμματος, Τεούτα Αρίφι, προτείνει αποχώρηση μέχρι τον Ιούνη εάν δεν επιλυθεί η εκκρεμότητα με την ονομασία της χώρας.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Στους πιλότους επιρρίπτει ευθύνες για τη συντριβή του αεροσκάφους του Πολωνού Προέδρου Λεχ Καζίνσκι τον περασμένο μήνα ο Πολωνός αντιπρόσωπος στη Διακρατική Αεροπορική Επιτροπή, που ερευνά το συγκεκριμένο δυστύχημα. Ο ίδιος επεσήμανε πως, κατά τη γνώμη του, οι πιλότοι αγνόησαν επανειλημμένα τις προειδοποιήσεις των οργάνων του προεδρικού αεροσκάφους, ενώ, παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι ο αρχηγός της αεροπορίας, στρατηγός Αντρέι Πλάικ, βρισκόταν στο πιλοτήριο τη στιγμή της συντριβής.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ρεσιτάλ υποκρισίας

ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Υποκριτικές δηλώσεις για δήθεν τερματισμό των βασανιστηρίων στις κατοχικές φυλακές κολαστήρια, του Αφγανιστάν, έκανε ο Αμερικανός ταξίαρχος Μαρκ Μάρτινς, αναπληρωτής διοικητής των κατοχικών φυλακών, όπως η Μπαγκράμ και η διάδοχος κατάσταση της Περουάν, ισχυριζόμενος ότι άλλαξαν οι τεχνικές...

Χαρακτηριστικές του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των πρακτικών που ακολουθούνται είναι οι δηλώσεις Αμερικανού στρατιώτη ο οποίος κατήγγειλε συναδέλφους του για χρήση ναρκωτικών και για συμμετοχή στη δολοφονία τριών αμάχων, στο νότιο Αφγανιστάν. Ο καταγγέλλων προκειμένου να σιωπήσει και να ξεχάσει όσα είπε, υπέστη άγριο ξυλοδαρμό, από συναδέλφους του ως αντίποινα, φτάνοντας στο νοσοκομείο λίγο πριν το θάνατο.

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των Αφγανών δηλώνει πεπεισμένη ότι οι Ταλιμπάν χρηματοδοτούνται και ενισχύονται συστηματικά από τις ΗΠΑ, σύμφωνα και με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian».

Παράλληλα, συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον αμερικανο - ΝΑΤΟικών κατοχικών βάσεων, στο Αφγανιστάν, με την τελευταία να αναφέρεται χτες στην περιοχή της Κανταχάρ, όπου παγιδευμένο αυτοκίνητο προκάλεσε τον τραυματισμό δύο Αφγανών και υλικές ζημιές.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ