ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 2024
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΗ
Στους δρόμους για τη ζωή μας, απέναντι από τα κέρδη τους!

Ανεβάζουν ρυθμούς τα σωματεία μπροστά στη νέα μεγάλη μάχη

Από την παρέμβαση στην Κοζάνη για το νέο εργοδοτικό έγκλημα
Από την παρέμβαση στην Κοζάνη για το νέο εργοδοτικό έγκλημα
«

Απέναντι στα κέρδη τους, προτάσσουμε τη ζωή μας»: Με το σύνθημα αυτό, παίρνοντας τη σκυτάλη από την απεργία στις 28 Φλεβάρη, τα συνδικάτα της χώρας ετοιμάζονται για την επόμενη απεργιακή αναμέτρηση με την κυβέρνηση και την εργοδοσία στις 17 Απρίλη.

Με εφαλτήριο τη νέα πανεργατική απεργία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία θέτουν στο επίκεντρο τα αιτήματα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μέτρα προστασίας του εισοδήματος από την ακρίβεια. Παράλληλα, υψώνουν για μια ακόμα φορά τη φωνή τους, επαναλαμβάνοντας πως δεν θα επιτρέψουν τη συγκάλυψη των αιτιών για το έγκλημα στα Τέμπη ούτε την ατιμωρησία των υπευθύνων για αυτό.

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στη Νάουσα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία και στη Βέροια στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.

Τα συνδικάτα κινούνται σε ρυθμούς απεργιακής προετοιμασίας, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να ανακοινώσει τον νέο κατώτατο μισθό, αν και το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, όπου θα ανακοινώνονταν τα ψίχουλα της αύξησης, αναβάλλεται λόγω της πρότασης μομφής.


Κόντρα λοιπόν στις αυξήσεις - κοροϊδία, οι οποίες εξανεμίζονται από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, τα συνδικάτα διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις και ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών. Απαιτούν να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι, μεταξύ αυτών και ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου, που παρέδωσε στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, αφαιρώντας τη συλλογική διαπραγμάτευση από τα σωματεία. Παλεύουν για να κηρυχθούν υποχρεωτικές οι κλαδικές Συμβάσεις που υπογράφονται και να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι για τις ΣΣΕ.

Την ώρα που τα κυβερνητικά στελέχη διαφημίζουν τις «αυξήσεις» στον βασικό μισθό και επαναλαμβάνουν ότι το ποσό που θα ανακοινωθεί «θα έχει μπροστά το 8», τα συνδικάτα αναδεικνύουν την κλοπή των τριετιών και των αυξήσεων που θα επέφεραν στις αποδοχές των μισθωτών. Ζητούν την καθολική επαναφορά και «ξεπάγωμα» των τριετιών που η κυβέρνηση της ΝΔ διέγραψε με το «έτσι θέλω», από το 2012 μέχρι το 2023, καταγγέλλοντας την προσπάθεια να διαγραφεί μια 12ετία ζωής και δουλειάς, μαζί και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή.

Οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα εκατοντάδες πρωτοβάθμια κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, που βγήκαν στους δρόμους στις 28 Φλεβάρη, παίρνουν στα χέρια τους την προετοιμασία της απεργίας στις 17 Απρίλη, όπως και της απεργίας της 1ης Μάη, με το κλίμα να «θερμαίνεται» σε χώρους δουλειάς και κλάδους που οργανώνουν στάσεις εργασίας, απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις τόσο για τις ΣΣΕ όσο και για μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Μάλιστα, δίπλα στην αναμέτρηση με την εργοδοσία και τους πολιτικούς της εκφραστές, έχουν ανοιχτό μέτωπο με τους συνοδοιπόρους της στους συνδικαλιστικούς φορείς, με την ηγεσία της ΓΣΕΕ, που προσφέρει τη δική της στήριξη στο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο για τον κατώτατο μισθό, τις κλαδικές συμβάσεις και τον χρόνο εργασίας, ενώ καταγράφηκε για μια φορά ακόμα απούσα από την τελευταία πανεργατική απεργία.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε πλατιά σύσκεψη για την οργάνωσή της, την Τετάρτη 3 Απρίλη, καλώντας σε μαζική συμμετοχή τα συνδικάτα ιδιωτικού και δημόσιου φορέα, καθώς και τους λαϊκούς φορείς της πόλης.

Παρέμβαση για το εργοδοτικό έγκλημα στην Κοζάνη

Παρέμβαση στην έδρα του υπεργολάβου που εργαζόταν ο εργαζόμενος που έχασε τη ζωή του την Πέμπτη 21 Μάρτη, σε έργο κατασκευής χαλικόδρομου για το αιολικό πάρκο που κατασκευάζεται στην περιοχή του Βερμίου στην Κοζάνη, πραγματοποίησαν εκπρόσωποι του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ).

«Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εταιρειών», διαδήλωσαν και απαίτησαν με κάθε τρόπο και μέσο να στηριχτεί η οικογένεια του συναδέλφου και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας στο εργοτάξιο. Κάλεσαν τους εργαζόμενους «να υπερασπιστούμε τις ζωές μας από αυτούς που μπροστά στα κέρδη τους δεν λογαριάζουν τίποτα».

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν παρέμβαση και στο Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας της Επιθεώρησης Εργασίας. Τα σωματεία απαίτησαν να ενταθούν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να πιεστεί η κυβέρνηση ώστε να ενισχυθούν τα τμήματα του ΣΕΠΕ.

Οπως καταγγέλλουν, το Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας στην Κοζάνη είναι εγκληματικά υποστελεχωμένο με 4 επιθεωρητές και 1 οδηγό και στο τέλος του 2024 θα απομείνουν 2 επιθεωρητές για 2 νομούς (Κοζάνη και Γρεβενά) και εκατοντάδες χώρους δουλειάς.

Τα σωματεία της Κοζάνης είναι σε συντονισμό με το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας, καθώς τη διερεύνηση έχει αναλάβει το ΣΕΠΕ Ημαθίας.

Απαιτούν από κάθε αρμόδιο φορέα να διαλευκάνει άμεσα τις αιτίες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό αυτό έγκλημα και να αποδοθούν οι ευθύνες. Ούτε σκέψη για φόρτωμα των ευθυνών στον συνάδελφο, για επίκληση της «ατομικής ευθύνης» ή του «ανθρώπινου λάθους».

Σε κινητοποιήσεις και οι σχολικές καθαρίστριες

Κινητοποιήσεις για τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων οργανώνουν στις 27 και 28 Μάρτη το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και το Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Πειραιά.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα Τετάρτη θα είναι μέρα δράσης, ενημέρωσης και παρέμβασης στους δήμους για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, ενώ αύριο Πέμπτη θα γίνουν στάση εργασίας (11 π.μ. έως τέλος ωραρίου) και διαμαρτυρία στις 12 μ. στο υπουργείο Εσωτερικών.

Τα δύο Συνδικάτα καλούν τα σωματεία του κλάδου, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων, που δουλεύουν με «μισό μεροκάματο, μισό ένσημο», χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, χωρίς ωράριο και σταθερή εργασία. «Φτάνει πια η ομηρία», τονίζουν. Οι κυβερνήσεις και η πλειοψηφία των δημάρχων «δηλώνουν στα λόγια ότι κατανοούν το έργο μας, τη δουλειά μας», καταγγέλλουν τα Συνδικάτα, αλλά στην πράξη «επικαλούνται διάφορες δικαιολογίες προκειμένου να μας κρατούν ομήρους στις πολιτικές τους».

Σήμερα μάλιστα η πλειοψηφία των δημάρχων «αντί να ζητήσει επιπλέον μόνιμο προσωπικό και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάει συμβασιούχους εργαζόμενους μέσα από την κοινωφελή εργασία και από το πρόγραμμα 55 - 67», σχολιάζουν.

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία διεκδικούν: Πλήρες ωράριο για όλους. Να σταματήσουν τώρα τα 3ωρα, τα 4ωρα, τα σπαστά ωράρια. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, με επιπλέον κρατική χρηματοδότηση. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να καλυφθούν οι ανάγκες καθαριότητας των σχολειών. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να δοθούν σε όλους τους εργαζόμενους στη σχολική καθαριότητα Μέσα Ατομικής Προστασίας. Παροχή αξιόπιστων μέσων εργασίας, όχι επιβλαβών για την υγεία των μαθητών και εργαζομένων (καθαριστικά, αναλώσιμα).


ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟ «ΖΑΓΟΡΙ»
Δεν θα περάσουν τα ωράρια - λάστιχο και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Με στάση εργασίας την 1/4 για υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ απαντούν στην εργοδοτική τρομοκρατία

Μαχητική απάντηση στις διαρκείς πιέσεις της εργοδοσίας στη βιομηχανία εμφιάλωσης νερού «Ζαγόρι» στα Γιάννενα, για επιβολή διευθέτησης του χρόνου εργασίας, έδωσαν οι εργάτες του ομίλου με την απόφασή τους να προχωρήσουν σε εναλλασσόμενες στάσεις εργασίας και στις 3 βάρδιες την ερχόμενη Δευτέρα 1 Απρίλη, διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς. Την απόφαση πήραν το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας σε μαζική Γενική Συνέλευση του επιχειρησιακού τους σωματείου.

Θρασύτατες απειλές από την εργοδοσία

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές της διοίκησης του σωματείου, η εργοδοσία όλο το προηγούμενο διάστημα επιχειρεί συστηματικά να παρέμβει στη λειτουργία της συνδικαλιστικής οργάνωσης, ζητώντας ουσιαστικά τη διάλυσή της και την παραίτηση των εργατών από κάθε διεκδίκηση. Μάλιστα, το θράσος της εργοδοσίας έφτασε στο σημείο να εκτοξεύει απειλές ακόμη και μέσω γραπτού μηνύματος που μεγαλομέτοχος της εταιρείας απέστειλε στον πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου, γράφοντας ...επί λέξει: «Ντροπή. Από σήμερα όλα αλλάζουν. Θα δεις. Σαν δεν ντρέπεσαι. Μην τολμήσεις να μου ξαναμιλήσεις». Τα παραπάνω καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΧΗΤΟΣ ΑΕΒΕ», υπογραμμίζοντας ότι κάθε απειλή της εταιρείας είναι απόδειξη της δύναμης των εργατών.

«Νομίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα μας εκφοβίσει. Οτι θα μας κάνει να αποδεχτούμε τα εφιαλτικά σενάριά τους για δουλειά μέχρι τελικής πτώσης. Το σωματείο το φτιάξαμε για να σταματήσουμε να είμαστε έρμαια και ξεμοναχιασμένοι στα νύχια της εργοδοσίας. Το φτιάξαμε για να είμαστε "όλοι για έναν και ένας για όλους", για να τα βγάλουμε πέρα και να ζήσουμε καλύτερα τις οικογένειές μας. Γι' αυτό ζητάμε αυξήσεις, δεδουλευμένα και στοιχειώδη δικαιώματα και όχι για να πάμε διακοπές στη Μύκονο και στο Ντουμπάι», αναφέρει χαρακτηριστικά η καταγγελία του επιχειρησιακού σωματείου, υπογραμμίζοντας ότι η επίθεση είναι ομολογία αδυναμίας, ομολογία ότι χωρίς τους εργάτες τίποτα δεν κουνιέται. Πρόσθετα η ανακοίνωση επισημαίνει ότι «το "όραμα" που έχουν για εμάς, το ξέρουμε, το έχουμε ζήσει τα προηγούμενα καλοκαίρια, κι όχι μόνο». «Ας αφήσουν τις απειλές και ας καθίσουν όμορφα και ήρεμα στο τραπέζι να συμφωνήσουμε τους όρους που θα δουλεύουμε, όπως πολλές φορές έχουμε ενημερώσει, και αυτά να περιληφθούν στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», καταλήγει το σωματείο.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργάτες στο «Ζαγόρι» συγκρότησαν το επιχειρησιακό τους σωματείο πέρυσι το καλοκαίρι επιβάλλοντας στην πράξη την τήρηση της πενθήμερης εργασίας, όπως προβλέπει η σύμβασή τους. Στην αταλάντευτη στάση τους, η εργοδοσία, σε συνεννόηση με τους βιομηχάνους στον κλάδο των τροφίμων και ποτών, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, παρήγγειλε και πέτυχε τον περασμένο Σεπτέμβρη (με τον αντεργατικό νόμο Γεωργιάδη) τη νομοθέτηση της κατάργησης του πενθημέρου για τις βιομηχανίες συνεχούς παραγωγής με το σύστημα των εναλλασσόμενων βαρδιών και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στον κλάδο της εμφιάλωσης. Ωστόσο οι εργάτες στα εργοστάσια εμφιάλωσης στο «Ζαγόρι», με όπλο τις απεργίες στις 21 Σεπτέμβρη και 28 Φλεβάρη, ακύρωσαν την εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων εξαναγκάζοντας την εργοδοσία να αποστείλει μέχρι και τελεσίγραφο για την εφαρμογή «τετράβαρδου» προγράμματος εργασίας και τη γενίκευση της 6ήμερης εργασίας από 1 Απρίλη.

Σήμερα οι εργάτες συσπειρωμένοι στο επιχειρησιακό τους σωματείο διεκδικούν υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς για όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, άμεση επαναφορά των τριετιών, τήρηση της νομοθεσίας που αφορά την απασχόληση και αμοιβή των οδηγών, καθώς και μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ