ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάρτη 2020
Σελ. /20
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις μαζικές απολύσεις στο αεροδρόμιο

Συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν σήμερα συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας

Eurokinissi

Παρέμβαση στο αεροδρόμιο της Αθήνας, ενάντια στα σχέδια των εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης «Swissport» και «Skyserv» να προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, πραγματοποίησαν χτες το πρωί αντιπροσωπείες της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, του Σωματείου Εργαζομένων στην «Swissport», της Ομοσπονδίας Προσωπικού Αεροπορικών Μεταφορών και το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ» Αττικής.

Οι απολύσεις αφορούν περίπου 300 εργαζόμενους που δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, φτάνοντας μέχρι και δέκα χρόνια εργασίας. Ο τρόπος μάλιστα με τον οποίο ενημερώθηκαν πως χάνουν τη δουλειά τους ήταν με τηλεφωνικές κλήσεις, ακόμα και με τη μαζική αποστολή μηνύματος στα κινητά τους τηλέφωνα. Οπως έγραφε η εταιρεία στα μηνύματα «είναι στη δυσάρεστη θέση να σταματήσει άμεσα τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου», ενώ οι μισοί υπάλληλοι αορίστου χρόνου «θα ενταχθούν στο καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης». Την ίδια τακτική τής εκ περιτροπής απασχόλησης ακολουθεί και η εταιρεία «Goldair Handling».

Κατά τη χτεσινή παρέμβαση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απαίτησαν συνάντηση με την εργοδοσία, οι εκπρόσωποι της οποίας απουσίαζαν. Σήμερα, Παρασκευή, αντιπροσωπεία τους θα βρεθεί στο υπουργείο Εργασίας ζητώντας συνάντηση.

«Στον πόλεμο με τον κορονοϊό, κυβέρνηση και εργοδοσία συνεχίζουν να μας χτυπούν πισώπλατα», τονίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε κοινή τους ανακοίνωση. Διεκδικούν να γυρίσουν όλοι στις θέσεις τους, εργοδοσία και κυβέρνηση να εξασφαλίσουν τη μισθοδοσία και καλούν τους εργαζόμενους να μην παραλάβουν τα χαρτιά της απόλυσης μέχρι να ενημερωθούν από τα συνδικαλιστικά τους όργανα.

Οπως σχολιάζουν, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αναφέρεται συνεχώς στην «κατάσταση πολέμου», που τάχα πρέπει «όλοι μαζί» να αντιμετωπίσουμε τον «αόρατο εχθρό», μαζί με την εργοδοσία κηρύσσει τον πόλεμο «ενάντια στα δικαιώματά μας και στέλνουν στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους». Ετσι, στο αεροδρόμιο «το σύνολο των εργαζομένων που εργάζονταν για χρόνια ασταμάτητα και με άθλια μεθόδευση δεν μετατρέπονταν οι συμβάσεις τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, βρίσκονται στην ανεργία και μάλιστα με ενημέρωση με μήνυμα στο κινητό...».

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απαιτούν να σταματήσει η προκλητική επίθεση και υπενθυμίζουν ότι οι εταιρείες του αεροδρομίου τα προηγούμενα χρόνια έβγαζαν κέρδη στην πλάτη χιλιάδων εργαζομένων, που αμείβονται με μισθούς πείνας και δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης. Καλούν την κυβέρνηση «άμεσα να μετατρέψει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου, όπως αυτοδίκαια συμβαίνει σε άλλους παραγωγικούς κλάδους» και να γυρίσουν όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους.

Τις απολύσεις στις οποίες προχωρούν οι εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης στα αεροδρόμια της χώρας καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου.

ΚΚΕ: Να ακυρωθούν οι απολύσεις, να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων

Να ακυρωθούν οι απολύσεις των εργαζομένων στις παραπάνω εταιρείες ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας. Συγκεκριμένα, ζητούν μέτρα ώστε να θεωρηθούν παράνομες και άκυρες οι απολύσεις, παράνομη και καταχρηστική η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων.

«Είναι προφανές ότι οι επιχειρήσεις αξιοποιούν όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο και τα μέτρα που νομοθετεί με τις ΠΝΠ η σημερινή κυβέρνηση στο όνομα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της επιδημίας. Η εργοδοσία, τη μείωση της επιβατικής κίνησης εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού τη φορτώνει στους εργαζόμενους», σημειώνεται στο κείμενο της Ερώτησης.

Προκλητική κάλυψη στο αντεργατικό όργιο από την κυβέρνηση

Αποκαλυπτικές οι δηλώσεις του Γ. Βρούτση

«Καμία επιχείρηση δεν κάνει συμβόλαιο διά βίου συμβίωσης. Πάντα αλλάζουν οι εργαζόμενοι. Υπάρχουν προσλήψεις - απολύσεις και σε κανονικές περιόδους...!». Αυτά έλεγε χτες σε μία από τις συνεντεύξεις του ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, επιχειρώντας προκλητικά να δικαιολογήσει το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, με το οποίο οι επιχειρήσεις για τουλάχιστον 6 μήνες μπορούν να κόβουν στο μισό τον εργατικό μισθό, αφού τους δίνεται η δυνατότητα να περιορίζουν μέχρι και 50% το χρόνο εργασίας για τους εργαζόμενους.

Στον ίδιο προκλητικό τόνο, ισχυρίστηκε πως δήθεν «όλα τα μέτρα είναι έκτακτα, αναγκαία και προσωρινού χαρακτήρα, για να περιφρουρήσουμε τις θέσεις εργασίας...». Μόνο που η ίδια η διάταξη που διαμόρφωσε η κυβέρνηση, ειδικά για το συγκεκριμένο μέτρο, προβλέπει την εξάμηνη εφαρμογή του, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη, επιβεβαιώνοντας πέρα για πέρα τις ανησυχίες των εργαζομένων, ότι τα μέτρα αυτά επιβάλλονται σήμερα, αλλά στοχεύουν στο αύριο. Ηρθαν για να μείνουν και όχι για να καταργηθούν, όπως υποκριτικά υπόσχεται η κυβέρνηση.

Ούτε βέβαια το οπλοστάσιο αυτό δίνεται στις επιχειρήσεις για να αποφευχθούν οι απολύσεις. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει. Αν πράγματι η κυβέρνηση ήθελε να προστατέψει τις θέσεις εργασίας - όπως ισχυρίζεται - θα μπορούσε να απαγορεύσει τις απολύσεις για όσο διάστημα κρατά η κρίση της επιδημίας και να καταστήσει άκυρες τις χιλιάδες απολύσεις που έγιναν από τις αρχές Μάρτη. Κάτι που όχι μόνο δεν το κάνει, με αποτέλεσμα κάθε μέρα χιλιάδες εργαζόμενοι να στέλνονται από τους εργοδότες στο σπίτι τους, αλλά διαμορφώνει και το νομοθετικό πλαίσιο, έτσι που οι επιχειρήσεις να έχουν λυμένα τα χέρια και να κάνουν ό,τι θέλουν με το εργατικό δυναμικό. Να το έχουν δηλαδή στη διάθεσή τους όταν το χρειάζονται, και μάλιστα με τους όρους που το θέλουν, και να απαλλάσσονται απ' αυτό, όταν κρίνουν πως δεν τους χρειάζεται. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο την πραγματικότητα στους χώρους δουλειάς, στο έδαφος των ήδη ψηφισμένων αντεργατικών νόμων.

Την ίδια στιγμή, ο Γ. Βρούτσης ομολόγησε πως το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας δεν είναι καινούριο, πως προϋπήρχε της σημερινής κρίσης, όπως και η δυνατότητα για ομαδικές απολύσεις, την οποία σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού χρέωσε στον ΣΥΡΙΖΑ. Πράγματι, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τη δεκαετία που πέρασε, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, εξόπλισαν μέχρι τα δόντια την εργοδοσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε την εκ περιτροπής εργασία, ενώ η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους έχει την υπογραφή και των δύο κομμάτων.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας για να δικαιολογήσει τα μέτρα κατέφυγε στη συμφωνία της κυβέρνησης με τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις.«Δώσαμε τα χέρια με τους κοινωνικούς εταίρους...», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Βρούτσης, επιβεβαιώνοντας και αυτός τον ρόλο της πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ, η οποία ανοιχτά δίνει και αυτές τις κρίσιμες ώρες για την εργατική τάξη την πλήρη στήριξή της προς το κεφάλαιο, προκειμένου να ξεσαλώσει σε βάρος των εργαζομένων.

Για την κατάσταση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη

Στους εκατοντάδες απολυμένους εργαζόμενους του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» έρχονται να προστεθούν και οι δεκάδες απολυμένοι του αεροδρομίου «Μακεδονία». Η «Skyserv», εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης, ανακοίνωσε την Πέμπτη 26/3 στους 16 εργαζομένους της ότι χάνουν τη δουλειά τους. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, που εργάζονται με ανανεωνόμενες μηνιαίες συμβάσεις για κάποια χρόνια στο αεροδρόμιο. Οι προϊστάμενοί τους, τους διαβεβαίωσαν υποκριτικά ότι μετά από αυτήν την κατάσταση θα είναι οι πρώτοι που θα ξαναπάρουν, προσθέτοντας ότι στη συγκεκριμένη εταιρεία δεν δικαιούνται καν τα 800 ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Στο ίδιο πλαίσιο, εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου στην «Ellinair» και στην «Αerocandia» υποχρεούνται από τις 27/3 σε αναγκαστική άδεια χωρίς να προσδιορίζεται το πόσο θα κρατήσει αυτή η άδεια και τι θα γίνει με τους μισθούς τους. Ο κατάλογος συνεχίζεται με τους εκατοντάδες εργαζόμενους που δουλεύουν στις επισιτιστικές αλυσίδες του χώρου, στο χάντλινγκ κ.τ.λ.

Τόσο οι απολύσεις για τους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου όσο και το καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας για τους αορίστου προβλέπονται από τις πρόσφατες ΠΝΠ της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας. Στα μέτρα της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων που απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και είναι οι πρώτοι που πληρώνουν το μάρμαρο, με τη μη ανανέωση των συμβάσεων, δηλαδή με την απόλυσή τους.

Ταυτόχρονα, η ρήτρα απολύσεων, η υποχρέωση δηλαδή των επιχειρήσεων να μην κάνουν απολύσεις για να δικαιούνται τα γενναία μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ισχύει για τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου, αφήνοντας ξεκρέμαστους τους χιλιάδες που απασχολούνται με καθεστώς «ευελιξίας». Το ίδιο ισχύει και με το καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας, που προτείνεται από τις ΠΝΠ της κυβέρνησης ως μια από τις πολλές εναλλακτικές που διαθέτει η εργοδοσία για να φορτώσει στους εργαζόμενους την όποια «χασούρα».

Τι κι αν η αναβάθμιση του αεροδρομίου «Μακεδονία» αναδείχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα σε «Εργο της Χρονιάς 2019»; Ενα έργο που υποτίθεται θα συντελούσε στην αύξηση του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη, θα την μετέτρεπε σε έναν πολύ ελκυστικό προορισμό και κορυφαίο επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο... Tι κι αν η εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και συνολικά 14 περιφερειακά αεροδρόμια, η «Fraport», σημειώνει έσοδα πάνω από 300 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία τους;

Η πραγματικότητα που αναδεικνύεται και στην περίπτωση του αεροδρομίου «Μακεδονία», παρά τα ωραία, μεγάλα και αισιόδοξα σχέδια, είναι ότι για ακόμη μια φορά το μάρμαρο το πληρώνουν οι εργαζόμενοι είτε την περίοδο της ανάπτυξης και των επενδύσεων, με την εντατικοποίηση της εργασίας να σπάει κόκαλα, είτε πολύ περισσότερο την περίοδο των τελευταίων βδομάδων.

Γίνεται φανερό ότι, εν μέσω πανδημίας, κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν στο μυαλό τους να σαρώσουν όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει μείνει όρθιο από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια. Ουσιαστικά καλούν τους εργαζόμενους να μοιραστούν τις ζημίες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες, να βάλουν πλάτη για άλλη μια φορά στη μοιρασιά του κόστους. Ο λαός μας έχει αποκτήσει τεράστια πείρα από την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης. Γνωρίζει πολύ καλά ότι η αστική τάξη και τα κόμματά της, αξιοποιώντας ακόμα και το σοβαρό ζήτημα της υγείας, παίρνουν μέτρα για να σταθεροποιήσουν την κερδοφορία τους, φορτώνοντας νέα βάσανα στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις συνθήκες χρειάζεται να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι, να μη συναινέσουν με οποιονδήποτε τρόπο στο περαιτέρω τσάκισμα των δικαιωμάτων τους. Ορμητικά και μαχητικά να εμπιστευτούν και να συμπορευτούν με τα ταξικά σωματεία, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης της υγείας, της δουλειάς, της ζωής των εργαζομένων.

Χρειάζεται άμεσα, με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, να εξασφαλιστούν: Ο συχνός καθαρισμός και η απολύμανση όλων των εργασιακών χώρων στο αεροδρόμιο. Ποσοτική και ποιοτική επάρκεια απολυμαντικών και άλλων μέσων προστασίας (γάντια, μάσκες κ.λπ.). Η καθημερινή κάλυψη του χώρου από τεχνικό Ασφαλείας, γιατρό Εργασίας, νοσοκόμες. Επίσης να καταργηθούν όλες οι αντεργατικές διατάξεις των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις.


Κυριαζής ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ