ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2017
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Χοντραίνουν οι πιέσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες ΗΠΑ - Ρωσίας στα Βαλκάνια, και ιδιαίτερα στη Σερβία, εντείνονται επικίνδυνα όσο περνά ο καιρός. Αυτό απέδειξαν οι τελευταίες αφόρητες πιέσεις του Αμερικανού αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών, Μπράιαν Χόιτ Γι, στον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στο Βελιγράδι.

Ο Γι πίεσε τον Βούτσιτς να σταματήσει τη στενή συνεργασία με τη Ρωσία και «να μην έχει το ένα πόδι στο μονοπάτι ένταξης στην ΕΕ και το άλλο στη Μόσχα». Εξέφρασε ανοικτά τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για τη σερβική πολιτική φιλίας έναντι της Μόσχας και επανέφερε τις αντιρρήσεις της κυβέρνησης Τραμπ στο ενδεχόμενο να ικανοποιήσει το Βελιγράδι το ρωσικό αίτημα και να δώσει καθεστώς διπλωματικής ασυλίας στους Ρώσους που υπηρετούν στο ρωσο-σερβικό κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στη σερβική πόλη Νις (κοντά στα σύνορα με Βουλγαρία και Κοσσυφοπέδιο) με το «επιχείρημα» πως «αποτελεί στην πραγματικότητα ρωσική βάση κατασκοπείας στα Βαλκάνια». Ο Αμερικανός αξιωματούχος απαίτησε έτσι από τη Σερβία να εναρμονίσει την εξωτερική της πολιτική με αυτήν της ΕΕ, «θυμίζοντας» ότι μονοπώλια από την ΕΕ έκαναν πέρσι επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, ενώ τα ρωσικά μονοπώλια έκαναν επενδύσεις «μόνον 80.000.000 δολαρίων». Αξίωσε έτσι, ορθά - κοφτά, από τη Σερβία, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, να προσαρμόσει τη στάση της απέναντι στη Ρωσία με τις αποφάσεις των Βρυξελλών. Ζήτησε επίσης από το Βελιγράδι να εντείνει τις προσπάθειες για «πλήρη ομαλοποίηση» των σχέσεών του με την Πρίστινα, πιέζοντας για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου από τη Σερβία.

Οι δηλώσεις Γι προκάλεσαν την αντίδραση Σέρβων υπουργών που χαρακτήρισαν τις πιέσεις του Αμερικανού αξιωματούχου «απαράδεκτες» και «ωμή παρέμβαση» που δεν προέρχεται «από έναν φίλο ή κάποιον που σέβεται τη χώρα μας και το δικαίωμά μας να λαμβάνουμε ανεξάρτητα αποφάσεις».

Πληροφορίες του σερβικού Τύπου αναφέρουν ότι η συζήτηση έγινε σε υψηλούς τόνους και ο Αλ. Βούτσιτς χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, αντικρούοντας τις θέσεις του Αμερικανού αξιωματούχου.

Ρωσικές αντιδράσεις

Οργή για τις απροκάλυπτες πιέσεις των ΗΠΑ εξέφρασε, όπως αναμενόταν, και η Ρωσία. Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών καλούνται οι ΗΠΑ να πάψουν να παρεμβαίνουν στη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας και «να μην επιβάλλουν εχθρικά ιδεολογικά στερεότυπα που υπονομεύουν τα θεμέλια της διεθνούς σταθερότητας και συνεργασίας στα Βαλκάνια και συνολικά στην Ευρώπη». Η ίδια ανακοίνωση κατέληξε με την ακόλουθη «υπενθύμιση»: «Οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος της ΕΕ και πιθανότατα δεν γνωρίζουν ότι η Ρωσία συνεργάζεται με πολλές ευρωπαϊκές χώρες προς το κοινό όφελος. Κανένας δεν πρέπει να εμποδίζει τη Σερβία να ακολουθήσει την ίδια προσέγγιση με γνώμονα το εθνικό της συμφέρον».

  • Εκατοντάδες Σέρβοι συνταξιούχοι βγήκαν χτες στους δρόμους του Βελιγραδίου διαμαρτυρόμενοι για τις πρόσφατες περικοπές στις συντάξεις πείνας που παίρνουν στο πλαίσιο λιτότητας, με αφορμή πρόσφατο δανεισμό από το ΔΝΤ.
ΚΥΠΡΟΣ
Το ψευδοκράτος ενισχύει σχέδια και προκλήσεις

Στο πλαίσιο μεθοδεύσεων ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (σ.σ. ΤΔΒΚ είναι η ονομασία που προκλητικά υιοθετούν Αγκυρα - Κατεχόμενα για το ψευδοκράτος) θα πάρει τη θέση της ως ένας σημαντικός ενεργειακός παίκτης στην περιφέρεια της Μεσογείου» είπε ο «υπουργός Ενέργειας» του ψευδοκράτους Σουνάτ Ατούν, που μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού» ανέδειξε πόσο βαθύτερα εμπλέκεται η Κύπρος στους οξυνόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς όλης της γειτονιάς μας.

Ο Ατούν υποστήριξε ότι τον περασμένο Ιούλη ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για αέριο και πετρέλαιο, που ψευδοκράτος - Τουρκία είχαν ξεκινήσει στην περιοχή από το 2011 και τα ευρήματα δείχνουν «ουσιαστικά αποθέματα φυσικού αερίου στην ΤΔΒΚ», και υποστήριξε ότι η άφιξη μιας νέας πλατφόρμας γεωτρήσεων (που αναμένεται να στείλει η Αγκυρα) ίσως οδηγήσει στην κατασκευή ενός νέου αγωγού στην περιοχή. Είπε επίσης πως στις αρχές του 2018 θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις σε πιο ρηχά νερά και θα ακολουθήσουν άλλες σε βαθύτερα σημεία.

Είναι καθαρό πως τέτοια σχέδια για νέους αγωγούς αφορούν ευρύτερες επιδιώξεις ισχυρών ενεργειακών κολοσσών και «κόντρες» για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου και τους δρόμους μεταφοράς του προς τις μεγάλες αγορές (Δύσης και Ανατολής) στις οποίες εμπλέκονται ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα (αρκεί να δει κανείς ποιες εταιρείες ενδιαφέρονται ή έχουν ήδη ξεκινήσει γεωτρήσεις στην περιοχή, όπως ENI, TOTAL, EXXON MOBIL κ.ά.).

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ελληνοκυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες ότι το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε οικονομική ενίσχυση προς την «τουρκοκυπριακή κοινότητα» στο όνομα της συμβολής «στην ευημερία των Μαρωνιτών που επιθυμούν να επανεγκατασταθούν» στα Κατεχόμενα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

TOKIO - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- «Εάν οι προσπάθειες που καταβάλλει διεθνώς ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δεν σταματήσουν το Ιράν από την απόκτηση πυρηνικών δυνατοτήτων, τότε το Ισραήλ θα δράσει στρατιωτικά μόνο του», απείλησε χτες από το Τόκιο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Ισραηλινός υπουργός Πληροφοριών, Ισραελ Κατζ. Ο Κατζ επέμεινε ότι στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα πρέπει να γίνουν αλλαγές ώστε να αποτραπεί άπαξ διά παντός το ενδεχόμενο να αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε την Τετάρτη την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» στο πλαίσιο επιθετικής πολιτικής έναντι του Ιράν, με το οποίο συνεργάζεται στενά η συγκεκριμένη οργάνωση. Μεταξύ άλλων επιβάλλονται κυρώσεις σε βάρος οποιασδήποτε οντότητας αποκαλυφθεί πως υποστηρίζει τη «Χεζμπολάχ» ενώ ασκούνται πιέσεις στην ΕΕ να χαρακτηρίσει τη «Χεζμπολάχ» «τρομοκρατική οργάνωση», όπως έκαναν οι ΗΠΑ το 1997. Αυτά ενώ χτες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, ανακοίνωσε πως θα πάει σε Ισραήλ και Αίγυπτο στα τέλη Δεκέμβρη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ακόμη και οι σοροί των νεκρών γίνονται εμπόρευμα στον καπιταλισμό, όπως αποδεικνύει έρευνα του πρακτορείου «Ρόιτερς». Σύμφωνα με την έρευνα, εκατοντάδες εταιρείες στις ΗΠΑ κάνουν εμπόριο με τις σορούς νεκρών των οποίων οι συγγενείς αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα έξοδα μίας κηδείας ή τις δωρίζουν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα για ερευνητικούς σκοπούς.

ΣΑΝΑΑ.-- Ακόμη 13 άτομα, που φέρεται πως ήταν τζιχαντιστές οργάνωσης - παρακλαδιού της «Αλ Κάιντα» στην κεντρική Υεμένη, σκοτώθηκαν χτες από τις βόμβες αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους στην επαρχία Μπάιντα. Η προηγούμενη επιδρομή των ΗΠΑ στην περιοχή είχε γίνει στις 16 Οκτώβρη.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Σε κλίμα έντασης διεξήχθησαν χτες οι επαναληπτικές προεδρικές εκλογές στην Κένυα μετά την ακύρωση από το Ανώτατο Δικαστήριο του εκλογικού αποτελέσματος της 8ης Αυγούστου, στις οποίες επανεξελέγη ο απερχόμενος Πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα. Από νωρίς το πρωί, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών έξω από αρκετά εκλογικά τμήματα στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι αλλά και στη μεγαλύτερη παραγκούπολη «Κιμπέρα» της πόλης, με απολογισμό τουλάχιστον 3 νεκρούς.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Μετά την πρόσφατη αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Καμπούλ, το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν αναδεικνύουν και πληροφορίες ότι σχεδιάζουν τώρα και αναβάθμιση της «δράσης» της CIA. Στο μεταξύ, έντονες ήταν οι αντιδράσεις της Ρωσίας σε κατηγορίες που αυτή τη φορά εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν ότι εξοπλίζει τους Ταλιμπάν.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Τουλάχιστον 47 εργάτες σκοτώθηκαν χτες δυτικά της ινδονησιακής πρωτεύουσας, μετά από έκρηξη σε ένα εργοστάσιο κατασκευής πυροτεχνημάτων. Τα ακριβή αίτια δεν είχαν γίνει γνωστά, ωστόσο είναι γνωστό ότι σε πολλές τέτοιες μονάδες απουσιάζουν εντελώς τα μέτρα ασφάλειας για τους εργάτες.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Η Nordea Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα στις σκανδιναβικές χώρες με έδρα στη φινλανδική πρωτεύουσα, ανακοίνωσε χτες ότι θα προχωρήσει σε 6.000 απολύσεις έως το 2021, με στόχο να μειώσει το εργασιακό «κόστος» και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Η τράπεζα απασχολεί περίπου 31.800 εργαζόμενους, οι περισσότεροι σε Φινλανδία, Σουηδία και Δανία, όμως διατηρεί παραρτήματα και σε Νορβηγία, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν χτες το πρωί όταν επιβατικό τρένο συγκρούστηκε με φορτηγό του φινλανδικού στρατού στο σημείο που διασταυρώνονται οι σιδηροδρομικές γραμμές με τον δρόμο. Στο φορτηγό επέβαιναν οκτώ στρατιώτες, τρεις από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους και τέσσερις τραυματίστηκαν. Το τέταρτο θύμα ήταν επιβάτης του τρένου.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Το «Ζαχάρωφ» στην αντιδραστική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας

Στο πλαίσιο της γνωστής τακτικής της ΕΕ ως ιμπεριαλιστικού οργανισμού να προωθεί την πολιτική της ανά τον κόσμο, το φετινό βραβείο «Ζαχάρωφ» για τη λεγόμενη «ελευθερία της σκέψης» θα απονεμηθεί στις 13 Δεκέμβρη στη «δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας». Συγκεκριμένα, στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Χούλιο Μπόρχες και τους λεγόμενους πολιτικούς κρατούμενους (όπως ο Λεοπόλντο Λόπες και άλλοι), που πρωτοστάτησαν στις βίαιες συγκεντρώσεις κατά της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η ΕΕ αναπαράγει τα περί 130 θυμάτων της αντιπολίτευσης στις διαδηλώσεις το τελευταίο καλοκαίρι, όταν πολλοί από αυτά είναι οπαδοί της κυβέρνησης που δολοφονήθηκαν (κάποιοι κάηκαν ζωντανοί) από τα τάγματα θανάτου που έχουν συγκροτήσει ορισμένες από τις δυνάμεις της ...δημοκρατικής αντιπολίτευσης και άλλοι είναι αστυνομικοί. Τους Βενεζουελάνους αστούς πολιτικούς πρότειναν οι ευρωομάδες του Λαϊκού Κόμματος και των Φιλελευθέρων, ενώ στους τελικούς υποψηφίους συγκαταλεγόταν επίσης με πρόταση των Πρασίνων η Aura Lolita Chavez Ixcaquic από την Γουατεμάλα για τη δράση της ενάντια στις εξορρυκτικές εταιρείες, και από την πλευρά των σοσιαλδημοκρατών ο Dawit Isaak δημοσιογράφος από την Ερυθραία και τη Σουηδία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ