Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Το ψευδοκράτος ενισχύει σχέδια και προκλήσεις

Στο πλαίσιο μεθοδεύσεων ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (σ.σ. ΤΔΒΚ είναι η ονομασία που προκλητικά υιοθετούν Αγκυρα - Κατεχόμενα για το ψευδοκράτος) θα πάρει τη θέση της ως ένας σημαντικός ενεργειακός παίκτης στην περιφέρεια της Μεσογείου» είπε ο «υπουργός Ενέργειας» του ψευδοκράτους Σουνάτ Ατούν, που μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού» ανέδειξε πόσο βαθύτερα εμπλέκεται η Κύπρος στους οξυνόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς όλης της γειτονιάς μας.

Ο Ατούν υποστήριξε ότι τον περασμένο Ιούλη ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για αέριο και πετρέλαιο, που ψευδοκράτος - Τουρκία είχαν ξεκινήσει στην περιοχή από το 2011 και τα ευρήματα δείχνουν «ουσιαστικά αποθέματα φυσικού αερίου στην ΤΔΒΚ», και υποστήριξε ότι η άφιξη μιας νέας πλατφόρμας γεωτρήσεων (που αναμένεται να στείλει η Αγκυρα) ίσως οδηγήσει στην κατασκευή ενός νέου αγωγού στην περιοχή. Είπε επίσης πως στις αρχές του 2018 θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις σε πιο ρηχά νερά και θα ακολουθήσουν άλλες σε βαθύτερα σημεία.

Είναι καθαρό πως τέτοια σχέδια για νέους αγωγούς αφορούν ευρύτερες επιδιώξεις ισχυρών ενεργειακών κολοσσών και «κόντρες» για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου και τους δρόμους μεταφοράς του προς τις μεγάλες αγορές (Δύσης και Ανατολής) στις οποίες εμπλέκονται ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα (αρκεί να δει κανείς ποιες εταιρείες ενδιαφέρονται ή έχουν ήδη ξεκινήσει γεωτρήσεις στην περιοχή, όπως ENI, TOTAL, EXXON MOBIL κ.ά.).

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ελληνοκυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες ότι το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε οικονομική ενίσχυση προς την «τουρκοκυπριακή κοινότητα» στο όνομα της συμβολής «στην ευημερία των Μαρωνιτών που επιθυμούν να επανεγκατασταθούν» στα Κατεχόμενα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ