ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2017
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Συνεχίζεται το «παιχνίδι» τακτικής

Η ισπανική κυβέρνηση ετοιμάζεται για την εφαρμογή της άρσης της αυτονομίας της Καταλονίας

Οι καταλανικές σημαίες ανέμιζαν και χτες στη Βαρκελώνη, εκφράζοντας τον εγκλωβισμό λαϊκών δυνάμεων στα αστικά συμφέροντα

Copyright 2017 The Associated

Οι καταλανικές σημαίες ανέμιζαν και χτες στη Βαρκελώνη, εκφράζοντας τον εγκλωβισμό λαϊκών δυνάμεων στα αστικά συμφέροντα
Ρευστές ήταν οι εξελίξεις χτες το βράδυ στην Ισπανία, με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν σχετικά με τη στάση που θα τηρούσαν η καταλανική κυβέρνηση και το τοπικό Κοινοβούλιο μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Ισπανίας στις 21/10 για ενεργοποίηση του λεγόμενου άρθρου 155 του Συντάγματος, που προβλέπει την άρση της αυτονομίας της Καταλονίας, με μέτρα όπως τη διάλυση της τοπικής κυβέρνησης και του τοπικού Κοινοβουλίου και την ανάληψη της διοίκησης από την κεντρική κυβέρνηση, ταυτόχρονα με την προκήρυξη εκλογών σε διάστημα έξι μηνών.

Χτες, για άλλη μια φορά, ο Καταλανός Πρόεδρος Κάρλες Πουιτζντεμόντ ήταν εκείνος που θα ανακοίνωνε το πώς θα εξελίσσονταν τα πράγματα: Αν θα προχωρούσε σε ανακήρυξη μονομερούς ανεξαρτησίας, ή, όπως διαρρεόταν, αν θα το απέφευγε, επιχειρώντας απεμπλοκή με προκήρυξη πρόωρων εκλογών για το Δεκέμβρη. Η ανακοίνωση αναμενόταν στη 1.30 το μεσημέρι, αργότερα ανακοινώθηκε ότι η ανακοίνωση θα γινόταν μια ώρα μετά και τελικά αναβλήθηκε μέχρι νεοτέρας. Ενώ στις 5 το απόγευμα αναμενόταν η συνεδρίαση τόσο της καταλανικής Βουλής όσο και της Επιτροπής της Γερουσίας της Ισπανίας. Τελικά ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές και παρέπεμψε το θέμα της απάντησης στο άρθρο 155 στο τοπικό Κοινοβούλιο.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, μέσω της αντιπροέδρου Σοράγια Σανταμαρία, που μίλησε στην Επιτροπή της Γερουσίας, κατηγόρησε την καταλανική κυβέρνηση και τον Κ. Πουιτζντεμόντ ότι επιμένει να παραμένει «εκτός νόμου και συνταγματικής τάξης» και προκαλεί «μεγάλη ζημιά στην οικονομία». Ανέφερε ότι 1.502 επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει την έδρα τους από την Καταλονία και υπάρχει μεγάλη πτώση στον Τουρισμό και το εμπόριο. Ετσι, κατέληξε, η εφαρμογή του άρθρου 155 είναι επιβεβλημένη.

Την ίδια ώρα, μερικές εκατοντάδες κόσμου της Καταλονίας, κυρίως νέοι και φοιτητές, είχαν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της τοπικής κυβέρνησης στη Βαρκελώνη, ζητώντας άμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, και καλούσαν τον Πρόεδρο «να μην προδώσει» το αυτονομιστικό κίνημα μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτώβρη (που σημαδεύτηκε από την καταστολή της κεντρικής κυβέρνησης, είχε συμμετοχή 42% και το 90% ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας). Στην πραγματικότητα, οι αστικές δυνάμεις που στηρίζουν την ανεξαρτησία καταφέρνουν να εγκλωβίζουν μικροαστικά στρώματα, εργαζόμενους και νέους να παλεύουν κάτω από ξένες για τα δικά τους συμφέροντα σημαίες, μένοντας στο πλαίσιο μιας άσφαιρης εθνικιστικής αντιπαράθεσης, η οποία «βγάζει λάδι» τον ουσιαστικό αντίπαλο, που είναι η ίδια η καπιταλιστική εξουσία.

Διαφοροποιήσεις στο καταλανικό αστικό πολιτικό σύστημα

Τα «ήξεις αφίξεις» του κυβερνητικού συνασπισμού «Μαζί για το ναι», από το νεοφιλελεύθερο Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Κόμμα (PDEC) του Πουιτζντεμόντ και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα Ρεπουμπλικανική Αριστερά και «Λαϊκή Ενότητα» (CUP, υποτιθέμενη ριζοσπαστική δύναμη, που στηρίζει χωρίς να συμμετέχει και καλλιεργεί αυταπάτες περί «αυτοδιάθεσης του λαού» στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος), προέρχονται από το γεγονός ότι υπάρχουν εσωτερικές διαφοροποιήσεις. Το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών οδήγησε βουλευτές και δημάρχους εκλεγμένους με το PDEC να δηλώσουν ότι θα παραιτηθούν.

Από την Τετάρτη το βράδυ έως τα ξημερώματα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, που όμως δεν κατέληξε σε συγκεκριμένη θέση. Οι αντιπαραθέσεις αυτές αφορούν ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, που βλέπουν ότι η πορεία προς την ανεξαρτητοποίηση μπορεί να φέρει μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία. Το διακύβευμα, με όποια εξέλιξη, είναι η αναβάθμιση της θέσης της καταλανικής αστικής τάξης και ξεκινά με αφετηρία ότι η Καταλονία κατέχει το 1/5 του ΑΕΠ της Ισπανίας.

Ο απεγκλωβισμός των λαϊκών στρωμάτων από τα αδιέξοδα των εθνικισμών, αναπτύσσοντας τη λαϊκή πάλη ενάντια στον πραγματικό ταξικό αντίπαλο, την καπιταλιστική εξουσία, είναι μονόδρομος για να ανοίξει μια διαφορετική, πραγματικά φιλολαϊκή προοπτική.

ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Οι ΗΠΑ ενισχύουν διαρκώς τη στρατιωτική τους παρουσία

Στέλνουν στην περιοχή και δεύτερο αεροπλανοφόρο

ΣΕΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τεράστιες διαστάσεις αποκτά η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού, όπου χτες έγινε γνωστό ότι στέλνουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο, το πυρηνοκίνητο «USS Theodore Roosevelt», που σύμφωνα με διεθνή και αμερικανικά ΜΜΕ κατευθυνόταν στον Περσικό Κόλπο και άλλαξε πορεία για να καταπλεύσει στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου.

Ηδη, στο λιμάνι Μπουσάν της Νότιας Κορέας έχει καταπλεύσει το επίσης πυρηνοκίνητο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Ronald Reagan», που την περασμένη βδομάδα πήρε μέρος σε πολυήμερες κοινές ασκήσεις με το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) της Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ΠΝ, οι δυνάμεις αυτές θα διεξάγουν θαλάσσιες επιχειρήσεις και θα επισκέπτονται «συμμαχικά» λιμάνια στο πλαίσιο της ευρύτερης αμερικανικής «παρουσίας στην περιοχή της Ασίας, του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού».

Στο μεταξύ, την περασμένη Τρίτη ξεκίνησαν άλλες κοινές ασκήσεις, μεταξύ ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Πρόκειται για κοινά γυμνάσια με αντικείμενο τον «εντοπισμό» και την «αντιμετώπιση» πιθανών πυραυλικών επιθέσεων, στο πλαίσιο της ετοιμότητας για «απόκρουση» των απειλών της Βόρειας Κορέας. Σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, αναμένεται να φτάσει στη Σεούλ, για κατ' ιδίαν επαφές με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, αλλά και ενόψει της επίσκεψης που θα κάνει στη χώρα ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον επόμενο μήνα.

Την ίδια στιγμή, μεγάλη είναι η ετοιμότητα και στις δυνάμεις της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Προχτές, ξεκίνησε η άσκηση «Ρacific Thunder» («Κεραυνός του Ειρηνικού»), που γίνεται κάθε χρόνο με την Πολεμική Αεροπορία της Νότιας Κορέας.

Οι διαστάσεις και η συχνότητα των ασκήσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους επιβεβαιώνουν το βάθεμα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιφέρεια, όπου οι εκπρόσωποι των αμερικανικών μονοπωλίων διασταυρώνουν τα ξίφη τους με εκπροσώπους ανταγωνιστών, όπως των ρωσικών, των κινεζικών κ.τ.λ.

Στο μεταξύ, ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Πιλ σημείωσε μιλώντας στο CNN πως οι προειδοποιήσεις της χώρας του πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν και πως αυτή «έκανε πάντα τα λόγια της πράξη».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων των κομμάτων για τον πιθανό σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα» (από τα χρώματα των κομμάτων) έγινε χτες, με τα θέματα «προστασία του περιβάλλοντος» και «μετανάστευση - άσυλο» να βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών.

Οσον αφορά την περιβαλλοντική πολιτική, όλα τα κόμματα τάσσονται υπέρ της συμφωνίας του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Οι Πράσινοι όμως θέλουν να τεθούν εθνικοί, πιο αυστηροί στόχοι από τη γερμανική κυβέρνηση, δηλαδή να προχωρήσει πιο γρήγορα η ενεργειακή μετάβαση, με κλείσιμο εργοστασίων άνθρακα (και άλλων ρυπογόνων) και με ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Θυμίζουμε ότι σε αυτόν τον τομέα συγκρούονται πολλά επιχειρηματικά συμφέροντα, εντός και εκτός Γερμανίας.

Στη μεταναστευτική - προσφυγική πολιτική, επίσης υπάρχει συμφωνία στο βασικό στόχο, που είναι η προσαρμογή των «ροών» στις ανάγκες της αγοράς.

Στο μεταξύ, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Αγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ, και ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, συναντήθηκαν μόνοι τους χωρίς τους Πράσινους, λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών.

Στη θεματική ενότητα «Ευρώπη», που θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες, όλα τα κόμματα συμφωνούν στην ενίσχυση της ΕΕ, αλλά υπάρχουν ορισμένες επιμέρους διαφοροποιήσεις.

Στις συνομιλίες της περασμένης Τρίτης, τα τέσσερα κόμματα συμφώνησαν σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και ότι πρέπει να διατηρηθεί η απομείωση του κρατικού χρέους, όπως προβλέπει και το γερμανικό Σύνταγμα.

Την ίδια μέρα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, κατά την πρώτη συνεδρίασή της, ακριβώς ένα μήνα μετά τις εκλογές, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

ΚΙΝΑ
Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο του ΚΚ

ΠΕΚΙΝΟ.--

Νέα ώθηση στη ραγδαία επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής σε όλο το εύρος της κινεζικής οικονομίας αναμένεται να δώσει το 19ο Συνέδριο του ΚΚ Κίνας (ΚΚΚ), που ολοκληρώθηκε με την ένταξη της «σκέψης του Σι Τζινπίνγκ για μια νέα εποχή για το σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά» στο καταστατικό του κόμματος, «σκέψη» που αναβαθμίζεται στο επίπεδο της «σκέψης του Μάο».

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με την εκλογή νέων κομματικών οργάνων, ενώ ο Σι Τζινπίνγκ επανεκλέχτηκε ΓΓ της ΚΕ του κόμματος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά», η απόφαση του Συνεδρίου ξεχωρίζει στα βασικά σημεία για την «υποστήριξη των προσπαθειών μας» παράγοντες όπως τη «συνέχιση της πλήρους εμβάθυνσης των μεταρρυθμίσεων», ενώ υπογραμμίζει πως «πρέπει να αναπτύξουμε μια εκσυγχρονισμένη οικονομία», να δοθεί προτεραιότητα στη «διαρθρωτική μεταρρύθμιση» αλλά και «να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της οικονομίας με πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς της αγοράς». Αναλύεται γενικά η ανάγκη «να δυναμώσουμε ρωμαλέα την καινοτόμα ικανότητα και την ανταγωνιστικότητα της κινεζικής οικονομίας».

Οσον αφορά τη λεγόμενη «σκέψη του Σι Τζινπίνγκ», αυτή εστιάζει σε πλευρές όπως η ενίσχυση της θέσης της Κίνας στον κόσμο (στο φόντο της όξυνσης των ανταγωνισμών και ανακατατάξεων στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα), η καταπολέμηση της διαφθοράς (απομονώνοντας συμπτώματα ενός φαινομένου που σε συνθήκες επέκτασης των καπιταλιστικών σχέσεων μόνο να ενισχυθεί μπορεί).

ΗΠΑ
«Αποκαλύψεις» εγγράφων για τη δολοφονία Κένεντι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη δημοσιοποίηση περίπου 3.150 απόρρητων κρατικών εγγράφων (πολλών εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων) που αφορούν στη δολοφονία του Αμερικανού Προέδρου Τζον Κένεντι στις 22 Νοέμβρη του 1963 είχε προγραμματίσει αργότερα χτες βράδυ η κυβέρνηση του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, παρά την αντίθετη γνώμη υψηλόβαθμων στελεχών της CIA και του FBI.

Τα αρχεία, ή έστω ένα μέρος αυτών, αναμενόταν να δημοσιοποιηθούν από την ιστοσελίδα των «Εθνικών Αρχείων» του Κογκρέσου. Ειδικοί ερευνητές πάντως ανέμεναν πως κάποιες κρίσιμες πληροφορίες θα παραμείνουν απόρρητες όπως π.χ. τα αρχεία της ομοσπονδιακής Αρχής Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, IRS, αναφορικά π.χ. με τα φορολογικά και περιουσιακά στοιχεία του Τζακ Ρούμπι, που δολοφόνησε τον εργάτη Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ που φέρεται σαν ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας Κένεντι.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση αξιοποιείται στο έπακρο από την κυβέρνηση Τραμπ στο πλαίσιο του «πολέμου» με τις μυστικές και άλλες κρατικές υπηρεσίες που φαίνεται πως έχει ανοίξει αμέσως μετά την εκλογή του, τον Νοέμβρη του 2016.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ