Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Χοντραίνουν οι πιέσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες ΗΠΑ - Ρωσίας στα Βαλκάνια, και ιδιαίτερα στη Σερβία, εντείνονται επικίνδυνα όσο περνά ο καιρός. Αυτό απέδειξαν οι τελευταίες αφόρητες πιέσεις του Αμερικανού αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών, Μπράιαν Χόιτ Γι, στον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στο Βελιγράδι.

Ο Γι πίεσε τον Βούτσιτς να σταματήσει τη στενή συνεργασία με τη Ρωσία και «να μην έχει το ένα πόδι στο μονοπάτι ένταξης στην ΕΕ και το άλλο στη Μόσχα». Εξέφρασε ανοικτά τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για τη σερβική πολιτική φιλίας έναντι της Μόσχας και επανέφερε τις αντιρρήσεις της κυβέρνησης Τραμπ στο ενδεχόμενο να ικανοποιήσει το Βελιγράδι το ρωσικό αίτημα και να δώσει καθεστώς διπλωματικής ασυλίας στους Ρώσους που υπηρετούν στο ρωσο-σερβικό κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στη σερβική πόλη Νις (κοντά στα σύνορα με Βουλγαρία και Κοσσυφοπέδιο) με το «επιχείρημα» πως «αποτελεί στην πραγματικότητα ρωσική βάση κατασκοπείας στα Βαλκάνια». Ο Αμερικανός αξιωματούχος απαίτησε έτσι από τη Σερβία να εναρμονίσει την εξωτερική της πολιτική με αυτήν της ΕΕ, «θυμίζοντας» ότι μονοπώλια από την ΕΕ έκαναν πέρσι επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, ενώ τα ρωσικά μονοπώλια έκαναν επενδύσεις «μόνον 80.000.000 δολαρίων». Αξίωσε έτσι, ορθά - κοφτά, από τη Σερβία, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, να προσαρμόσει τη στάση της απέναντι στη Ρωσία με τις αποφάσεις των Βρυξελλών. Ζήτησε επίσης από το Βελιγράδι να εντείνει τις προσπάθειες για «πλήρη ομαλοποίηση» των σχέσεών του με την Πρίστινα, πιέζοντας για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου από τη Σερβία.

Οι δηλώσεις Γι προκάλεσαν την αντίδραση Σέρβων υπουργών που χαρακτήρισαν τις πιέσεις του Αμερικανού αξιωματούχου «απαράδεκτες» και «ωμή παρέμβαση» που δεν προέρχεται «από έναν φίλο ή κάποιον που σέβεται τη χώρα μας και το δικαίωμά μας να λαμβάνουμε ανεξάρτητα αποφάσεις».

Πληροφορίες του σερβικού Τύπου αναφέρουν ότι η συζήτηση έγινε σε υψηλούς τόνους και ο Αλ. Βούτσιτς χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, αντικρούοντας τις θέσεις του Αμερικανού αξιωματούχου.

Ρωσικές αντιδράσεις

Οργή για τις απροκάλυπτες πιέσεις των ΗΠΑ εξέφρασε, όπως αναμενόταν, και η Ρωσία. Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών καλούνται οι ΗΠΑ να πάψουν να παρεμβαίνουν στη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας και «να μην επιβάλλουν εχθρικά ιδεολογικά στερεότυπα που υπονομεύουν τα θεμέλια της διεθνούς σταθερότητας και συνεργασίας στα Βαλκάνια και συνολικά στην Ευρώπη». Η ίδια ανακοίνωση κατέληξε με την ακόλουθη «υπενθύμιση»: «Οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος της ΕΕ και πιθανότατα δεν γνωρίζουν ότι η Ρωσία συνεργάζεται με πολλές ευρωπαϊκές χώρες προς το κοινό όφελος. Κανένας δεν πρέπει να εμποδίζει τη Σερβία να ακολουθήσει την ίδια προσέγγιση με γνώμονα το εθνικό της συμφέρον».

  • Εκατοντάδες Σέρβοι συνταξιούχοι βγήκαν χτες στους δρόμους του Βελιγραδίου διαμαρτυρόμενοι για τις πρόσφατες περικοπές στις συντάξεις πείνας που παίρνουν στο πλαίσιο λιτότητας, με αφορμή πρόσφατο δανεισμό από το ΔΝΤ.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ