Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

TOKIO - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- «Εάν οι προσπάθειες που καταβάλλει διεθνώς ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δεν σταματήσουν το Ιράν από την απόκτηση πυρηνικών δυνατοτήτων, τότε το Ισραήλ θα δράσει στρατιωτικά μόνο του», απείλησε χτες από το Τόκιο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Ισραηλινός υπουργός Πληροφοριών, Ισραελ Κατζ. Ο Κατζ επέμεινε ότι στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα πρέπει να γίνουν αλλαγές ώστε να αποτραπεί άπαξ διά παντός το ενδεχόμενο να αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε την Τετάρτη την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» στο πλαίσιο επιθετικής πολιτικής έναντι του Ιράν, με το οποίο συνεργάζεται στενά η συγκεκριμένη οργάνωση. Μεταξύ άλλων επιβάλλονται κυρώσεις σε βάρος οποιασδήποτε οντότητας αποκαλυφθεί πως υποστηρίζει τη «Χεζμπολάχ» ενώ ασκούνται πιέσεις στην ΕΕ να χαρακτηρίσει τη «Χεζμπολάχ» «τρομοκρατική οργάνωση», όπως έκαναν οι ΗΠΑ το 1997. Αυτά ενώ χτες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, ανακοίνωσε πως θα πάει σε Ισραήλ και Αίγυπτο στα τέλη Δεκέμβρη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ακόμη και οι σοροί των νεκρών γίνονται εμπόρευμα στον καπιταλισμό, όπως αποδεικνύει έρευνα του πρακτορείου «Ρόιτερς». Σύμφωνα με την έρευνα, εκατοντάδες εταιρείες στις ΗΠΑ κάνουν εμπόριο με τις σορούς νεκρών των οποίων οι συγγενείς αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα έξοδα μίας κηδείας ή τις δωρίζουν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα για ερευνητικούς σκοπούς.

ΣΑΝΑΑ.-- Ακόμη 13 άτομα, που φέρεται πως ήταν τζιχαντιστές οργάνωσης - παρακλαδιού της «Αλ Κάιντα» στην κεντρική Υεμένη, σκοτώθηκαν χτες από τις βόμβες αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους στην επαρχία Μπάιντα. Η προηγούμενη επιδρομή των ΗΠΑ στην περιοχή είχε γίνει στις 16 Οκτώβρη.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Σε κλίμα έντασης διεξήχθησαν χτες οι επαναληπτικές προεδρικές εκλογές στην Κένυα μετά την ακύρωση από το Ανώτατο Δικαστήριο του εκλογικού αποτελέσματος της 8ης Αυγούστου, στις οποίες επανεξελέγη ο απερχόμενος Πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα. Από νωρίς το πρωί, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών έξω από αρκετά εκλογικά τμήματα στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι αλλά και στη μεγαλύτερη παραγκούπολη «Κιμπέρα» της πόλης, με απολογισμό τουλάχιστον 3 νεκρούς.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Μετά την πρόσφατη αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Καμπούλ, το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν αναδεικνύουν και πληροφορίες ότι σχεδιάζουν τώρα και αναβάθμιση της «δράσης» της CIA. Στο μεταξύ, έντονες ήταν οι αντιδράσεις της Ρωσίας σε κατηγορίες που αυτή τη φορά εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν ότι εξοπλίζει τους Ταλιμπάν.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Τουλάχιστον 47 εργάτες σκοτώθηκαν χτες δυτικά της ινδονησιακής πρωτεύουσας, μετά από έκρηξη σε ένα εργοστάσιο κατασκευής πυροτεχνημάτων. Τα ακριβή αίτια δεν είχαν γίνει γνωστά, ωστόσο είναι γνωστό ότι σε πολλές τέτοιες μονάδες απουσιάζουν εντελώς τα μέτρα ασφάλειας για τους εργάτες.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Η Nordea Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα στις σκανδιναβικές χώρες με έδρα στη φινλανδική πρωτεύουσα, ανακοίνωσε χτες ότι θα προχωρήσει σε 6.000 απολύσεις έως το 2021, με στόχο να μειώσει το εργασιακό «κόστος» και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Η τράπεζα απασχολεί περίπου 31.800 εργαζόμενους, οι περισσότεροι σε Φινλανδία, Σουηδία και Δανία, όμως διατηρεί παραρτήματα και σε Νορβηγία, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν χτες το πρωί όταν επιβατικό τρένο συγκρούστηκε με φορτηγό του φινλανδικού στρατού στο σημείο που διασταυρώνονται οι σιδηροδρομικές γραμμές με τον δρόμο. Στο φορτηγό επέβαιναν οκτώ στρατιώτες, τρεις από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους και τέσσερις τραυματίστηκαν. Το τέταρτο θύμα ήταν επιβάτης του τρένου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ