ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Να συνεχιστεί το «Βοήθεια στο Σπίτι» με μόνιμους εργαζόμενους

Συνάντηση του δημάρχου, Κ. Πελετίδη, με τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα

Tη θέση της δημοτικής αρχής υπέρ των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και της μονιμοποίησης των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις υπογράμμισε ο δήμαρχος Πατρέων, Κ. Πελετίδης, σε συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι». Στη συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, αναγνωρίστηκε η συμβολή των εργαζομένων του «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίοι όλα τα προηγούμενα χρόνια καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες. Σημειώθηκε δε η ομηρία στην οποία τους έχουν καταδικάσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στους δήμους να επιλέξουν αν θα συνεχίσουν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ή όχι.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Κ. Πελετίδης σημείωσε ότι η δημοτική αρχή εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και αποφάσισε τη συνέχιση του προγράμματος και τη μονιμοποίηση των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Υπογράμμισε δε τις διεκδικητικές πρωτοβουλίες που η δημοτική αρχή έχει πάρει, όπως η πορεία για την ανεργία Πάτρα - Αθήνα αλλά και η κινητοποίηση ενόψει του προϋπολογισμού, στις οποίες μπαίνει πάντα το ζήτημα της μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων εργαζομένων. «Κάτω από αυτό το πρίσμα, δεν θα μπορούσε η δημοτική αρχή να σταθεί εναντίον τους ή απέναντί τους», σημείωσε ο Κ. Πελετίδης.

Αναφορικά με τη στάση του νομικού που εκπροσωπούσε τον δήμο σε δικαστική υπόθεση των εργαζομένων, η δημοτική αρχή σημειώνει ξεκάθαρα: «Λέμε ότι έχουν απόλυτο δίκιο να διαμαρτύρονται. Γιατί η Νομική Υπηρεσία, σε αντίθεση με την πολιτική της δημοτικής αρχής και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με το επιχείρημα ότι υποχρεούται να λειτουργεί στο πλαίσιο της αστικής αντεργατικής νομοθεσίας, προέβη σε αυτήν την τοποθέτηση. Πράγμα που, δυστυχώς, δεν συμβαίνει πρώτη φορά.

Πραγματικά, δεν γνωρίζουμε εάν το αποτέλεσμα της δίκης με μία διαφορετική, υποστηρικτική τοποθέτηση του νομικού θα ήταν θετικό. Η πείρα του τελευταίου διαστήματος έχει δείξει πως στην πλειοψηφία τους, δίκες που έχουν να κάνουν με μονιμοποιήσεις εργαζομένων έχουν αρνητικές αποφάσεις, επειδή οι αστικοί νόμοι, εναρμονισμένοι με τις ανάλογες Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ρητά απαγορεύουν τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων».

Καταλήγοντας, ο δήμαρχος τόνισε ότι αυτό «σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως η δημοτική αρχή αδιαφορεί, αντιθέτως θα πάρει όποια μέτρα χρειάζονται προκειμένου να στηριχθεί το δίκαιο αίτημα των συγκεκριμένων εργαζομένων και δεσμεύτηκε πως ό,τι χρειαστούν, στο επίπεδο της διεκδίκησής τους, νομικής ή όχι, η δημοτική αρχή είναι στη διάθεσή τους να το κάνει».

Απαλλαγές και μειώσεις ανταποδοτικών τελών

Μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών, με τη μείωση ή απαλλαγή τους από την πληρωμή ανταποδοτικών τελών αποφάσισε ο Δήμος Πατρέων.

Συγκεκριμένα, απαλλάσσονται από ανταποδοτικά τέλη άποροι, πολύτεκνοι με τέσσερα και άνω προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, γονείς με τρία προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ, άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 67%, και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, χήρος ή χήρα που δεν έχει τελέσει άλλο γάμο με ένα ή δύο προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ, μακροχρόνια άνεργα ζευγάρια (πάνω από ένα έτος) οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, δηλώνουν στη φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ. και έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 7.000 ευρώ, μονογονεϊκές οικογένειες των περιπτώσεων απόκτησης τέκνου - τέκνων χωρίς γάμο ή χωρίς σύμφωνο συμβίωσης με προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, για τις παραπάνω κατηγορίες των πολύτεκνων, τριτέκνων και ατόμων με αναπηρία, με μεγαλύτερο εισόδημα από το προαναφερθέν και τους μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, δηλώνουν στη φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ. και έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 7.000 ευρώ, αποφασίστηκε μείωση κατά 50% των ανταποδοτικών τελών που πληρώνουν.

«Ο Δήμος Πατρέων, με γνώμονα τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, παρά τη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, το ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και τις ελλείψεις σε προσωπικό, εξαντλεί όλα τα περιθώρια, υλοποιεί μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών», σημειώνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του δήμου.

Σύσκεψη για τον Τουρισμό στα νησιά

Σύσκεψη στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πραγματοποιήθηκε προχτές το πρωί με τη συμμετοχή του υπουργού, Παναγιώτη Κουρουμπλή, του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού, της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά, βουλευτών, περιφερειαρχών, δημάρχων και εκπροσώπων φορέων από τα νησιά του Αιγαίου, με θέμα, όπως αναφερόταν στη σχετική πρόσκληση, «της περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης των νησιών που έχουν αντιμετωπίσει το βάρος της προσφυγικής κρίσης».

Ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, κατά την παρέμβασή του επανέλαβε τις θέσεις του ΚΚΕ για το Προσφυγικό /Μεταναστευτικό και τόνισε πως ο τουρισμός και οι διακοπές είναι κοινωνικό δικαίωμα και όχι πολυτελές εμπόρευμα προς πώληση με σκοπό το κέρδος, όπως είναι ο ήλιος, η θάλασσα, το περιβάλλον, η πολιτιστική κληρονομιά. Στην αντίληψη του ΚΚΕ η ανάπτυξη τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού τουρισμού δίνει στα λαϊκά στρώματα τη δυνατότητα πρόσβασης και γνωριμίας με τους λαούς άλλων χωρών, την ιστορία, τον πολιτισμό, τις φυσικές ομορφιές τους. Πρόσθεσε ότι, σήμερα ο πλουτισμός των μεγαλοξενοδόχων συνδέεται με άθλιες συνθήκες εργασίας και διαμονής της πλειοψηφίας των εργαζομένων, με αδήλωτη εργασία, με συμβάσεις μιας μέρας, με το αίσχος της μαθητείας/σύγχρονης δουλείας με 200-250 ευρώ και εργασία από νύχτα σε νύχτα.

Ειδικότερα για την ανάπτυξη του τουρισμού σε όφελος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, και των μικρών ιδιοκτητών, όσο αυτό είναι δυνατό στον καπιταλισμό, ο Στ. Τάσσος πρότεινε την αύξηση των δικαιούχων του κοινωνικού τουρισμού, την κατάργηση του ορίου των 80 χλμ. για κοινωνικό τουρισμό μεταξύ τόπου κατοικίας και τόπου παραθερισμού στα όρια ενός δήμου, την επαναλειτουργία της ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκη - Μυτιλήνη - Θεσσαλονίκη που σταμάτησε το 2014, τη μόνιμη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά και την αποσύνδεσή του από το Προσφυγικό, την επάνοδο των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων και την υποχρεωτική εφαρμογή τους, κατώτερο μισθό 751 ευρώ, επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους, ανέργους και εποχικούς αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, η καταβολή του οποίου θα γίνεται άμεσα με την εγγραφή του δικαιούχου στους καταλόγους του ΟΑΕΔ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δεν συζητήθηκε το ζήτημα της αγοράς ακινήτου

Aπέρριψε η διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής το αίτημα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» να συζητηθεί εκτός ημερησίας διάταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου η απόφαση της Περιφερειακής Αρχής για την αγορά ακινήτου, στο Δήμο Περιστερίου, στη θέση Ροσινιόλ, που θα στεγάσει τις κεντρικές της υπηρεσίες.

Επικαλούμενη διάταξη της νομοθεσίας, η διοίκηση υποστήριξε, στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης, ότι αρμόδια για μια τέτοια απόφαση είναι η Οικονομική Επιτροπή και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την αγορά του ακινήτου που είναι σε εξέλιξη. Δεσμεύτηκε δε να φέρει το θέμα για συζήτηση, όταν... θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Εξηγώντας το κατεπείγον του θέματος, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Γ. Μανουσογιαννάκης τόνισε ότι η Περιφέρεια προχωρά στην αγορά ακινήτου εν κρυπτώ, διαθέτοντας 22 εκατ. ευρώ. Στο δε αίτημα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπογραμμίζονται το μεγάλο οικονομικό κόστος που θα έχει για την περιφέρεια η εν λόγω αγορά, καθώς και οι σοβαρές ενστάσεις που έχει διατυπώσει η αρμόδια Επιτροπή Καταλληλότητας που είχε οριστεί και αφορούν, ανάμεσα σε άλλα, στις δυσκολίες προσβασιμότητας, στη θέση που επιλέγεται και σε ζητήματα στατικής επάρκειας που εντοπίζονται.

Την ίδια στιγμή που «απλόχερα» η Περιφέρεια προσανατολίζεται στη διάθεση του παραπάνω ποσού, δεν έχει προχωρήσει η υλοποίηση του έργου «Δράσεις Κοινωνικής Πολιτικής στην περιοχή του Δήμου Περάματος», προϋπολογισμού 320.000 ευρώ, που είχε εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο το Φλεβάρη του 2015 μετά από πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Το θέμα έθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στη χτεσινή συνεδρίαση σημειώνοντας: «Θεωρούμε απαράδεκτο από τη μία να ανοίγουν με μεγάλη ευκολία όλες οι πόρτες για να διοχετευτεί ζεστό χρήμα εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη να μην μπορεί να εκταμιευθεί το ποσό των 320.000 ευρώ».

Από την πλευρά της, η Διοίκηση υποστήριξε ότι δεν έχει προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος επειδή ο δήμος δεν έχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Δεσμεύτηκε να φέρει νέα προγραμματική σύμβαση, με το παραπάνω ποσό, αλλά διαφορετικούς όρους, καθώς πολλές δράσεις που προβλέπονταν καλύπτονται από προγράμματα που ήδη «τρέχουν» στην περιοχή.

Στο λιμάνι του Γερολιμένα στη Λακωνία αποβιβάστηκαν χτες το μεσημέρι οι 38 πρόσφυγες που επέβαιναν σε θαλαμηγό. Φορτηγό ρυμούλκησε εκεί το σκάφος τους, καθώς, μέσω του διεθνούς αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, ζήτησαν βοήθεια από το Λιμενικό. Στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Γερολιμένα όπου υπό 7 μποφόρ έπλεε η θαλαμηγός έφθασε άμεσα παραπλέον φορτηγό πλοίο που ρυμούλκησε τη θαλαμηγό, ενώ για να συνδράμουν έσπευσαν και δύο πλωτά του Λιμενικού, δεύτερο φορτηγό πλοίο και αλιευτικό.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org