Παρασκευή 27 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Να συνεχιστεί το «Βοήθεια στο Σπίτι» με μόνιμους εργαζόμενους

Συνάντηση του δημάρχου, Κ. Πελετίδη, με τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα

Tη θέση της δημοτικής αρχής υπέρ των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και της μονιμοποίησης των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις υπογράμμισε ο δήμαρχος Πατρέων, Κ. Πελετίδης, σε συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι». Στη συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, αναγνωρίστηκε η συμβολή των εργαζομένων του «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίοι όλα τα προηγούμενα χρόνια καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες. Σημειώθηκε δε η ομηρία στην οποία τους έχουν καταδικάσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στους δήμους να επιλέξουν αν θα συνεχίσουν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ή όχι.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Κ. Πελετίδης σημείωσε ότι η δημοτική αρχή εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και αποφάσισε τη συνέχιση του προγράμματος και τη μονιμοποίηση των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Υπογράμμισε δε τις διεκδικητικές πρωτοβουλίες που η δημοτική αρχή έχει πάρει, όπως η πορεία για την ανεργία Πάτρα - Αθήνα αλλά και η κινητοποίηση ενόψει του προϋπολογισμού, στις οποίες μπαίνει πάντα το ζήτημα της μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων εργαζομένων. «Κάτω από αυτό το πρίσμα, δεν θα μπορούσε η δημοτική αρχή να σταθεί εναντίον τους ή απέναντί τους», σημείωσε ο Κ. Πελετίδης.

Αναφορικά με τη στάση του νομικού που εκπροσωπούσε τον δήμο σε δικαστική υπόθεση των εργαζομένων, η δημοτική αρχή σημειώνει ξεκάθαρα: «Λέμε ότι έχουν απόλυτο δίκιο να διαμαρτύρονται. Γιατί η Νομική Υπηρεσία, σε αντίθεση με την πολιτική της δημοτικής αρχής και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με το επιχείρημα ότι υποχρεούται να λειτουργεί στο πλαίσιο της αστικής αντεργατικής νομοθεσίας, προέβη σε αυτήν την τοποθέτηση. Πράγμα που, δυστυχώς, δεν συμβαίνει πρώτη φορά.

Πραγματικά, δεν γνωρίζουμε εάν το αποτέλεσμα της δίκης με μία διαφορετική, υποστηρικτική τοποθέτηση του νομικού θα ήταν θετικό. Η πείρα του τελευταίου διαστήματος έχει δείξει πως στην πλειοψηφία τους, δίκες που έχουν να κάνουν με μονιμοποιήσεις εργαζομένων έχουν αρνητικές αποφάσεις, επειδή οι αστικοί νόμοι, εναρμονισμένοι με τις ανάλογες Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ρητά απαγορεύουν τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων».

Καταλήγοντας, ο δήμαρχος τόνισε ότι αυτό «σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως η δημοτική αρχή αδιαφορεί, αντιθέτως θα πάρει όποια μέτρα χρειάζονται προκειμένου να στηριχθεί το δίκαιο αίτημα των συγκεκριμένων εργαζομένων και δεσμεύτηκε πως ό,τι χρειαστούν, στο επίπεδο της διεκδίκησής τους, νομικής ή όχι, η δημοτική αρχή είναι στη διάθεσή τους να το κάνει».

Απαλλαγές και μειώσεις ανταποδοτικών τελών

Μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών, με τη μείωση ή απαλλαγή τους από την πληρωμή ανταποδοτικών τελών αποφάσισε ο Δήμος Πατρέων.

Συγκεκριμένα, απαλλάσσονται από ανταποδοτικά τέλη άποροι, πολύτεκνοι με τέσσερα και άνω προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, γονείς με τρία προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ, άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 67%, και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, χήρος ή χήρα που δεν έχει τελέσει άλλο γάμο με ένα ή δύο προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ, μακροχρόνια άνεργα ζευγάρια (πάνω από ένα έτος) οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, δηλώνουν στη φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ. και έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 7.000 ευρώ, μονογονεϊκές οικογένειες των περιπτώσεων απόκτησης τέκνου - τέκνων χωρίς γάμο ή χωρίς σύμφωνο συμβίωσης με προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, για τις παραπάνω κατηγορίες των πολύτεκνων, τριτέκνων και ατόμων με αναπηρία, με μεγαλύτερο εισόδημα από το προαναφερθέν και τους μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, δηλώνουν στη φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ. και έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 7.000 ευρώ, αποφασίστηκε μείωση κατά 50% των ανταποδοτικών τελών που πληρώνουν.

«Ο Δήμος Πατρέων, με γνώμονα τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, παρά τη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, το ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και τις ελλείψεις σε προσωπικό, εξαντλεί όλα τα περιθώρια, υλοποιεί μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών», σημειώνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του δήμου.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ