ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Συνεχίζουν τις αγωνιστικές παρεμβάσεις για την Υγεία

Πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια

Στιγμιότυπο από την παράσταση διαμαρτυρίας
Στιγμιότυπο από την παράσταση διαμαρτυρίας
Παράσταση διαμαρτυρίας στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια πραγματοποίησαν προχτές αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομάδας Γυναικών της ΟΓΕ της πόλης. Κατά τη διάρκεια συνάντησης με την υπεύθυνη διευθύντρια της 1ης ΥΠΕ, Χρ. Κισκήρα - στην οποία επιδόθηκε και το υπόμνημα των φορέων - συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι κάτοικοι της Λαυρεωτικής.

Οπως αναφέρεται και στο υπόμνημα, στο Λαύριο λειτουργεί μόνο ένα Κέντρο Υγείας (ΚΥ) με βάση το οργανόγραμμα του 1987, το οποίο έπαιρνε υπόψη του τον πληθυσμό εκείνης της περιόδου και προβλέπει 1 διευθυντή, 2 επιμελητές Α' και 3 επιμελητές Β'. Την περίοδο εκείνη λειτουργούσαν παράλληλα και δύο υποκαταστήματα του ΙΚΑ πλήρως στελεχωμένα, στα οποία υπηρετούσαν 3 γενικοί γιατροί στο καθένα από αυτά. Σήμερα, μετά από το διπλασιασμό του πληθυσμού, τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ έχουν κλείσει και το ΚΥ λειτουργεί σε 24ωρη βάση χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Η κάλυψη σε αναλώσιμα είναι ανεπαρκής, με αποτέλεσμα πολλές φορές συνοδοί ασθενών να ψάχνουν να βρουν υλικά και φάρμακα από φαρμακεία.

Από τη μεριά της, η διευθύντρια της 1ης ΥΠΕ υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική, ενώ για τις ελλείψεις στα αναλώσιμα, όπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο, «δεν παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, κάτι που διαψεύστηκε μετά από λίγο και την τηλεφωνική επικοινωνία με την αποθήκη». Για την έλλειψη φαρμάκων είπε ότι αρμόδια ακόμα είναι τα νοσοκομεία και όντως μπορεί να ζητάνε τα ΚΥ πέντε και να δίνουν δύο, όμως αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Σχετικά με την Κερατέα, όπου λειτουργεί στην περιοχή μόνο το κέντρο «Πρίφτη» ως ιδιωτικό ιατρείο, δήλωσε ότι υπάγεται σε άλλη αρχή, η οποία διαχειρίζεται τα ζητήματα των «Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα» (ΣΔΙΤ).

Αγωνιστικό σχέδιο για τη συνέχεια

Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, σύσκεψη φορέων στην Κερατέα για την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό με σκοπό τη συνολική διεκδίκηση για την Υγεία, καθώς και κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας.

Τα αιτήματα των αγωνιστικών παρεμβάσεων που αναπτύσσουν το ΕΚ Λαυρίου και οι φορείς της περιοχής, μεταξύ άλλων, είναι: Αμεση κάλυψη του ΚΥ Λαυρίου, με μόνιμο και πλήρους απασχόλησης ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό, παίρνοντας υπόψη την αύξηση του πληθυσμού, τις μόνιμες δομές προσφύγων, το λιμάνι. Λειτουργία του κτιρίου «Πρίφτη» στην Κερατέα ως Κέντρου Υγείας. Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος. Κάλυψη όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων εργασίας με σχέσεις μόνιμης εργασίας. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση στην Επιτροπή Αναφορών σχετικά με τη μονοπώληση του φαρμάκου

Στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζητήθηκε την Τρίτη 24/1 η Αναφορά του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κατά της απόφασης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να παραχωρήσει το δικαίωμα σε μη φαρμακοποιούς να αποκτήσουν άδεια λειτουργίας φαρμακείων.

Η απελευθέρωση της αγοράς φαρμάκου, με βάση την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ και σε συνεργασία κυβέρνησης και κουαρτέτου, εντάσσεται στην πολιτική στήριξης των μεγάλων επιχειρηματιών στο χώρο της διακίνησης φαρμάκου, είτε είναι φαρμακοποιοί είτε όχι. Είναι η ίδια πολιτική που υποβαθμίζει και εμπορευματοποιεί ακόμα περισσότερο την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού.

Στην παρέμβασή του στην Επιτροπή Αναφορών ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος υπογράμμισε:

«Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στηρίξει την απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει άδεια φαρμακείου σε μη φαρμακοποιούς, με επιχείρημα την ελεύθερη επιχειρηματική δράση και τη διαφύλαξη των σχετικών ευρωενωσιακών συνθηκών, θέτει πάνω ακόμα και από την υγεία του λαού τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τα συμφέροντα αυτά μπορούν πλέον να δημιουργήσουν εμπορικές αλυσίδες φαρμακείων και να μονοπωλήσουν την αγορά. Αυτοί είναι οι άκαμπτοι οικονομικοί κανόνες του συστήματος περί ανταγωνιστικότητας.

Μονοπώληση της αγοράς του φαρμάκου σημαίνει ευθεία βολή ενάντια στα σημερινά μεμονωμένα φαρμακεία και φαρμακοποιούς. Ελευθερία στη διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων προς τα πάνω. Ελεγχος της ποιότητας και καταλληλότητας των φαρμάκων όχι με βάση την ανάγκη των ασθενών, αλλά τα κέρδη των εμπόρων φαρμάκων και Υγείας.

Αυτή είναι η κατάληξη της πολιτικής που ενισχύει το φάρμακο και την Υγεία ως εμπόρευμα και όχι ως λαϊκό δικαίωμα, όπως θα έπρεπε να είναι και να παρέχεται από το κράτος εντελώς δωρεάν χωρίς καμιά συμμετοχή των ασθενών, χωρίς περικοπές και πλαφόν. Επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ ότι όσο η έρευνα, παραγωγή και διακίνηση του φαρμάκου βρίσκονται στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων, η κατάσταση του λαού, αλλά και των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών θα χειροτερεύει.

Το ΚΚΕ καταψήφισε όλες τις μορφές απελευθέρωσης της αγοράς φαρμάκων (π.χ. απελευθέρωση ωραρίου φαρμακείων, δυνατότητα πώλησης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από σούπερ μάρκετ, δυνατότητα πολλαπλών αδειών φαρμακείου είτε σε φαρμακοποιούς είτε σε μη φαρμακοποιούς σε βάρος των μικρών αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών κ.λπ.). Θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στον αγώνα για το δικαίωμα του λαού στη δημόσια και δωρεάν Υγεία, ενάντια στην εμπορευματοποίησή της.

Για φάρμακο χωρίς διαχωρισμό σε λίστες, δωρεάν, χωρίς καμιά επιβάρυνση για τους ασθενείς, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και πλήρη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, και με κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων».

Ο

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ: Προειδοποιητικές στάσεις εργασίας, ενάντια στις καθυστερήσεις των πληρωμών και τις απολύσεις, έχει προκηρύξει η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών. Η πρώτη στάση εργασίας θα γίνει σήμερα Παρασκευή (9.00 - 13.00) και η δεύτερη αύριο Σάββατο (μεσάνυχτα έως 4 π.μ.). Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς (10 π.μ. στο προαύλιο της «Ευρώπης» την Παρασκευή και 1 π.μ. στην «Ιριδα» το Σάββατο).

ΣΕΤΗΠ: Σε σύσκεψη καλεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) την Κυριακή 29/1, στις 11 π.μ., στο ΕΚΑ (3ης Σεπτέμβρη και Μάρνη), τους εργαζόμενους που πρόσφατα έγιναν μέλη του.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: Σε κινητοποιήσεις κατεβαίνουν την επόμενη βδομάδα επιχειρησιακά σωματεία στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών, ενάντια στις απολύσεις, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την εντατικοποίηση της εργασίας κ.ά. Στη «Nokia» θα γίνει στάση εργασίας την Τρίτη 31/1. Στη «Cyta Hellas» στάση εργασίας την Τετάρτη 1/2 και στη «Wind» απεργία την Πέμπτη 2/2.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Με παραστάσεις διαμαρτυρίας στα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, την Τρίτη 31/1, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι 42 συμβασιούχοι που απασχολούνταν στο Δήμο Κορίνθου και η δημοτική αρχή αρνείται να ανανεώσει τις συμβάσεις τους. Την κινητοποίηση αποφάσισε η Επιτροπή Αγώνα που έχουν δημιουργήσει, σε σύσκεψη που έκανε την περασμένη Τρίτη.

ΟΒΣΑ
Σήμερα η συγκέντρωση για το ΚΕΑΟ

Συγκέντρωση ενάντια στην απαράδεκτη απόφαση του υπουργείου Εργασίας που μεταβιβάζει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) όλες τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές, ακόμα και για ποσά κάτω των 5.000 ευρώ, διοργανώνει σήμερα η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας. Η ΟΒΣΑ καλεί όλα τα σωματεία και τις ενώσεις έξω από το υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) στις 8.30 π.μ.

Διεθνής αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους στον Τουρισμό

Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού και των Ξενοδοχείων που την Τετάρτη 25/1 οργάνωσαν Μέρα Πανελλαδικής Δράσης, διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και προστασία των ανέργων, εκφράζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις από άλλες χώρες. Συγκεκριμένα, μηνύματα αλληλεγγύης έφτασαν στο ΠΑΜΕ από τις οργανώσεις «Left Block» της Αυστρίας, «Labour Coallition» της Παλαιστίνης, από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της ΠΣΟ και τη Διεθνή Συνδικαλιστική Οργάνωση Εργαζομένων στον Τουρισμό της ΠΣΟ.

Αντικαθιστούν «παλιούς» εργαζόμενους με «φθηνότερους»

Τις απολύσεις εργαζομένων από το κατάστημα της επιχείρησης «Κωτσόβολος» στη Λαμία καταγγέλλουν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας. Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για τρεις απολύσεις που έγιναν την Τετάρτη 25/1 και αφορούσαν πωλητές που δούλευαν για περισσότερα από δέκα χρόνια στην εταιρεία. Επισημαίνουν ότι στόχος της εργοδοσίας είναι να αντικαταστήσει τους παλιότερους εργαζόμενους, αφού στο μεταξύ έχει προσλάβει νέους εργαζόμενους με χαμηλότερους μισθούς και λιγότερα δικαιώματα.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας διεκδικεί την άμεση επαναπρόσληψη των τριών απολυμένων εργαζόμενων και ζητά γι' αυτόν το λόγο την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας. Αντίστοιχα, το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους στον «Κωτσόβολο» και συνολικά στον κλάδο του Εμπορίου να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα, συμμετέχοντας στην οργανωμένη συλλογική δράση μέσα από τις γραμμές του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ