ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ
Στάση εργασίας αύριο και συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση του Σωματείου τους

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στον όμιλο «Μαρινόπουλος» στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στον όμιλο «Μαρινόπουλος» στη Θεσσαλονίκη
Σε στάση εργασίας, αύριο, Σάββατο (12.00 - 15.00), σε όλα τα καταστήματα και τις αποθήκες του ομίλου «Μαρινόπουλος» στη Βόρεια Ελλάδα, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου «Μαρινόπουλος» στη Βόρεια Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή.

Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας προγραμματίζουν συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο «Carrefour - Μακεδονία», στη Θεσσαλονίκη.

Διεκδικούν την άμεση εξόφληση του μισθού Δεκέμβρη, σταθερή καταβολή της μισθοδοσίας στο τέλος κάθε μήνα, πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων του ομίλου «Μαρινόπουλος» στη Βόρεια Ελλάδα αναφέρεται στον υπονομευτικό ρόλο του πανελλαδικού σωματείου, που ακόμα και τώρα πετώντας λάσπη προσπαθεί να βάλει και πάλι εμπόδια στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων.

«Συνεχίζουμε στο δρόμο που χαράξαμε όταν ιδρύσαμε το σωματείο μας κάτω από δύσκολες συνθήκες», αναφέρει, «αφού η πλειοψηφία του πανελλαδικού σωματείου δεν επέτρεψε να γίνουν εκλογές στο νομό μας, στο παράρτημα Θεσσαλονίκης, για να "καθαρίσει" τη δικαιολογημένη - σταθερή αντίστασή μας στα βάρβαρα σχέδια της εργοδοσίας για μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, για βλαπτικές μεταβολές των όρων εργασίας. Αλλωστε, από καιρό η πλειοψηφία της διοίκησης του πανελλαδικού σωματείου δεν λειτουργούσε σωστά, κρατούσε κρυφές επαφές με την εργοδοσία, συμφώνησε σε αλλαγές συμβάσεων και απολύσεις (π.χ. επιδόματα, καθαριότητα, φύλαξη), ενώ γνώριζε σχέδια της επιχείρησης δεν ενημέρωνε τους συναδέλφους, δεν οργάνωνε την αντίστασή τους.

Ποτέ τα συμφέροντα της εργοδοσίας δεν κάλυψαν τις ανάγκες των εργαζομένων

Το σωματείο μας στη Β. Ελλάδα, με βάση τις ανάγκες και τα προβλήματά μας, συσπειρώνει ολοένα και περισσότερους συναδέλφους. Ιδρύθηκαν δύο παραρτήματα που πραγματοποίησαν αρχαιρεσίες για την εκλογή διοίκησης. Δεν θα ακολουθήσουμε στον κατήφορο που ακολουθεί η πλειοψηφία της διοίκησης του πανελλαδικού σωματείου με τις συκοφαντίες και τα ψέματα που εξαπολύει ενάντια στους εργαζόμενους που παλεύουν μέσα από το σωματείο μας και μέσα από Επιτροπές Αγώνα σε όλη την Ελλάδα. Δεν θα παρακολουθήσουμε την κατρακύλα, να παρουσιάζει τους "διορισμένους" από την ίδια σαν παραρτήματα και μαζί με στελέχη της επιχείρησης να τους κατοχυρώνει να διακινούν τις καθησυχαστικές - παραπλανητικές - συκοφαντικές ανακοινώσεις της.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας! Δεν υπάρχουν "βόρειοι" και "νότιοι", "παλιοί" και "νέοι", "8ωροι" και "4ωροι"!

Υπάρχουν, από τη μια, οι εργαζόμενοι με τις ανάγκες τους και, από την άλλη, οι εργοδότες με τα συμφέροντά τους. Εμείς από την πείρα μας υποστηρίζουμε ότι ποτέ τα συμφέροντα της εργοδοσίας δεν κάλυψαν τις ανάγκες των εργαζομένων. Στα τελευταία χρόνια επιβεβαιώθηκε στην πράξη ότι οι εργαζόμενοι πληρώσαμε τα κέρδη τους στην ανάπτυξη και τη ζημιά τους στην κρίση».

Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο Δήμο Αθήνας

Τις άθλιες συνθήκες εργασίας που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων καταγγέλλει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στο Δήμο Αθηναίων, διεκδικώντας μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία τους. Οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει 24ωρη απεργία για σήμερα, Παρασκευή, και αποχή από την εργασία τους το Σάββατο και την Κυριακή.

Τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους εκφράζει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. «Στο Δήμο της Αθήνας οι συνθήκες εργασίας στην καθαριότητα και στο πράσινο βάζουν καθημερινά σε άμεσο κίνδυνο την υγεία, τη σωματική ακεραιότητα, ακόμα και τη ζωή των συναδέλφων, όπως μαρτυρούν τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα κάθε χρόνο», σημειώνει στην ανακοίνωσή του, και επισημαίνει πως η δημοτική αρχή και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχουν τεράστιες ευθύνες για τις άθλιες συνθήκες εργασίας.

Οπως υπογραμμίζει, «η έλλειψη υποδομών, η τραγική κατάσταση των μηχανημάτων, οι ελλείψεις στα στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας, η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού, συναντώνται σε κάθε αμαξοστάσιο, σε κάθε τόπο δουλειάς. Είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών που εφαρμόζονται συστηματικά από όλες τις κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, για μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης κι όλων των παροχών που σχετίζονται με αυτή (Υγεία, Ασφάλιση, σύνταξη κ.τ.λ.). Πολιτικές που εφαρμόζουν με προθυμία η πλειοψηφία των δημοτικών αρχών όπως και του Δήμου της Αθήνας, που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ. Πολιτικές που έχουν στην προμετωπίδα τους την τελική λύση της εκχώρησης αυτών των υπηρεσιών σε ιδιώτες, ώστε να μπορέσουν στα συντρίμμια των εργασιακών μας δικαιωμάτων να αυξήσουν τα κέρδη τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι για να περάσουν από την κρίση στην ανάπτυξη, σε όφελός τους και σε βάρος μας».

Το Συνδικάτο καλεί σε συμμετοχή στην απεργία, καθώς και σε οργάνωση του αγώνα μπροστά στο χτύπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στα ΒΑΕ, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, χτύπημα που θα φέρει κατάργηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας (150 ευρώ) και θα φορτώσει 9 επιπλέον χρόνια δουλειάς στους εργαζόμενους, ανεβάζοντας την ηλικία συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια.

Ολο και πιο συχνά τα «ατυχήματα»...

Την ίδια ώρα, το νέο εργατικό «ατύχημα» σε συμβασιούχο εργαζόμενη στο Δήμο Αγίου Δημητρίου (Μπραχάμι) καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ.

Το «ατύχημα» έγινε το Σάββατο 21/1, όταν η εργαζόμενη προσπάθησε να τοποθετήσει κάδο στο απορριμματοφόρο. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί στα δάχτυλα και να υποβληθεί σε μικροχειρουργική επέμβαση «και ευτυχώς η πρόβλεψη είναι καταρχήν θετική». Το πλήρωμα του απορριμματοφόρου (οδηγός και εργάτες), σημειώνει η ΔΑΣ, «ήταν όλοι συνάδελφοι συμβασιούχοι που έχουν παραταθεί οι συμβάσεις τους»...

Παράλληλα, η ΔΑΣ αναφέρεται στη στάση του Σωματείου Εργαζομένων και του προέδρου του και στελέχους της «Συνδικαλιστικής Ανατροπής»: «Εντύπωση προκαλεί η μέχρι σήμερα στάση από το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Αγ. Δημητρίου που με "λάιτ τρόπο" κατήγγειλε τη δημοτική αρχή. Αντίστοιχη εντύπωση προκαλεί η στάση του λαλίστατου προέδρου του Σωματείου, μέλους του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ και στελέχους της "Συνδικαλιστικής Ανατροπής", ο οποίος είχε γεμίσει τις ιστοσελίδες του ίντερνετ με ανακοινώσεις καταγγελίας ενάντια στο Σωματείο του Δήμου Φυλής όταν και εκεί είχε υπάρξει εργατικό ατύχημα, κάτι που απέφυγε επιμελώς για το ατύχημα που συνέβη στο δήμο του. Ούτε βέβαια ενημέρωσε την ΠΟΕ ΟΤΑ για το εργατικό ατύχημα, όπως τότε κατηγορούσε το Σωματείο του Δήμου Φυλής».

Επίσης, ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Α' Βαθμού Πρέβεζας καταγγέλλει το ατύχημα που σημειώθηκε στις 20/1, ανάμεσα σε απορριμματοφόρο που κινούνταν προς τη χωματερή αποκομιδής και ένα ακόμα όχημα. Οπως σημειώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων, το ατύχημα είχε ως συνέπεια τον τραυματισμό της συνοδηγού του απορριμματοφόρου στο πόδι. Το σωματείο καταγγέλλει «την υποστελέχωση υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, την υποβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού», πλευρές της πολιτικής που ευθύνεται για τις «απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που ως αποτέλεσμα έχουν τα ατυχήματα».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ»
Συνεχίζουν τον αγώνα για τις δίκαιες διεκδικήσεις τους

Συσπειρωμένοι στο πανελλαδικό Σωματείο τους, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης») και με την ταξική αλληλεγγύη να δυναμώνει καθημερινά, συνεχίζουν τον αγώνα τους.

Χτες, πραγματοποίησαν νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου βρίσκεται το πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Κατέθεσαν υπόμνημα με τις διεκδικήσεις τους, απαιτώντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό την επόμενη φορά που θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη.

Με το υπόμνημά τους απαιτούν: Εξασφάλιση των θέσεων εργασίας με διατήρηση των δικαιωμάτων τους, σε οποιονδήποτε εργοδότη (ΜΑRΚΕΤ ΙΝ, ΜΑΣΟΥΤΗΣ, DISCOUNT MARKT, ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ κ.ά.), λειτουργήσει (όλα ή μέρος αυτών ή μεμονωμένα) τα καταστήματα. Καταβολή των δεδουλευμένων τους. Διαγραφή των οφειλών τους σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, εφορία. Αμεση καταβολή του βοηθήματος των 1.000 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους.

Κατά την παρέμβασής τους κατήγγειλαν, επίσης, το γεγονός ότι σε κάθε κινητοποίησή τους βρίσκουν μπροστά τους αστυνομικές δυνάμεις και δήλωσαν ότι δεν τρομοκρατούνται.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος στις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης» ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τη Δευτέρα 30/1, στις 9 π.μ., έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου είναι προγραμματισμένη να εκδικαστεί από το Γ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο η υπόθεση της παρακολούθησης των εργαζομένων που αποκαλύφθηκε στις 26/2/2012, όταν άτομα κατέγραφαν με κάμερα έξω από το ΕΚΘ τους εργαζομένους που θα συμμετείχαν εκείνη τη μέρα στη συνέλευση του σωματείου. Θυμίζουμε ότι συνδικαλιστές του σωματείου τούς αποκάλυψαν, κάλεσαν την αστυνομία, η οποία τους συνέλαβε και υπέβαλαν μηνύσεις σε βάρος τους. Μήνυση είχε υποβληθεί και σε βάρος της τότε εργοδοσίας, ως ηθικού αυτουργού της επιχείρησης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ