ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Πανεργατική συγκέντρωση για την απόλυση της εγκύου

Την Παρασκευή, στις 8 μ.μ., έξω από το παλιό Εργατικό Κέντρο

Με πανεργατική συγκέντρωση την Παρασκευή 29 Αυγούστου στις 8 μ.μ. έξω από το παλιό Εργατικό Κέντρο, οι ταξικές δυνάμεις της Ζακύνθου δίνουν αποφασιστική συνέχεια στη μάχη ενάντια στην απόλυση της εγκύου εργαζόμενης από το κατάστημα παιδικών ειδών «Ροζαλί», γενικεύοντας τον αγώνα για την προστασία της μητρότητας.

Τη συγκέντρωση διοργανώνει το ΠΑΜΕ και ήδη καλούν με ανακοινώσεις τους το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Η εργαζόμενη Αλκηστη Μανωλοπούλου δούλευε στο κατάστημα «Ροζαλί» από το Δεκέμβρη του 2007. Στελέχη του Εργατικού Κέντρου και των ταξικών συνδικάτων, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό της, συνελήφθησαν το βράδυ της 10ης Αυγούστου, επειδή έγραφαν συνθήματα υπέρ της εργαζόμενης, δυο μέρες πριν την απόλυσή της.

«Φαίνεται καθαρά ότι η μητρότητα αντιμετωπίζεται εχθρικά και αποτελεί απειλή για τα συμφέροντα των αφεντικών» τονίζει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων στο κάλεσμα για τη συγκέντρωση της Παρασκευής και υπενθυμίζει ότι «ανάλογα φαινόμενα είχαμε και έχουμε και στα ξενοδοχεία της Ζακύνθου».

«Η μητρότητα στέκεται εμπόδιο και διώκεται από τους εργοδότες. Η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία είναι ο μόνος θεός που πιστεύουν. Το πρότυπο του "καλού" εργαζόμενου που γίνεται λάστιχο, έχει εξοντωτικό ωράριο, αμείβεται λίγο και είναι ανασφάλιστος πρέπει να το σπάσει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα» σημειώνει το Σωματείο και η ανακοίνωση καταλήγει ανάμεσα σε άλλα:

«Η απαράδεκτη συμπεριφορά της εργοδοσίας των καταστημάτων "Ροζαλί" έχει τις πλάτες όχι μόνο της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των αστυνομικών, εισαγγελικών αρχών και της Επιθεώρησης στο νησί μας, που σπεύδουν να πάρουν το μέρος της εργοδοσίας».

Αντίστοιχα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί σε ένταση της πάλης «για να διεκδικήσουμε την υπεράσπιση της μητρότητας, τη λήψη μέτρων για να απαγορευτούν ουσιαστικά οι απολύσεις, για να αναγνωριστεί η μητρότητα ως κοινωνικό δικαίωμα».

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Πιο ευάλωτοι στην αντεργατική επίθεση

Τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ επιβεβαιώνουν τη συμβολή των μεταναστών στην υπερκερδοφορία του κεφαλαίου, που καθιστά επιτακτική την ενιαία απάντηση στον κοινό αντίπαλο

Τις βάρβαρες συνθήκες τις οποίες βιώνουν οι μετανάστες εργάτες στους χώρους δουλειάς περιγράφουν ανάγλυφα οι καταστάσεις του ΙΚΑ για το έτος 2005. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι γίνονται αντικείμενο πιο έντονης εκμετάλλευσης σε σχέση με τους Ελληνες συναδέλφους τους και αποτελούν ακόμα πιο φθηνό εργατικό δυναμικό, που χρησιμοποιείται από την εργοδοσία για να αυξήσει παραπέρα τα κέρδη της.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα του νομοθετικού πλαισίου, που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μαζί με τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, το οποίο έχει μετατρέψει τους μετανάστες σε έρμαιο της εργοδοσίας. Ταυτόχρονα, η πίεση στους μετανάστες εργάτες χρησιμοποιείται εκβιαστικά από το κεφάλαιο, προκειμένου να χτυπήσει συνολικά μεροκάματα και εργασιακά δικαιώματα.

Από το σύνολο των 2.219.304 μισθωτών - ασφαλισμένων στο ΙΚΑ (δεν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στις οικοδομοτεχνικές εργασίες), οι 1.982.130 είναι Ελληνες και οι 237.174 είναι μετανάστες εργάτες.

Η υποαπασχόληση είναι υψηλή και στις δύο κατηγορίες μισθωτών και κυρίως στους μετανάστες. Το 45,17% των Ελλήνων εργατών και το 61,07% των αλλοδαπών εργατών πραγματοποίησαν από ένα έως 249 μεροκάματα. Κατά μέσο όρο, οι Ελληνες εργάτες αυτής της ομάδας δούλεψαν μόλις 122,66 μέρες και οι μετανάστες 127,09 μέρες το χρόνο. Ενώ μόλις το 35,87% των Ελλήνων εργατών και το 21,52% των αλλοδαπών εργατών είχαν πλήρη απασχόληση για το έτος 2005.

Ο μέσος όρος των ετήσιων αποδοχών αυτής της ομάδας (1-249 μεροκάματα) ήταν μόλις 4.288 ευρώ για τους Ελληνες εργάτες και ακόμα χαμηλότερος για τους αλλοδαπούς εργάτες, μόλις 3.410 ευρώ. Ανάλογη είναι η εικόνα και σε όσους είχαν πλήρη απασχόληση. Οι ετήσιες αποδοχές των Ελλήνων εργατών με πλήρη απασχόληση ήταν 15.893 ευρώ, ενώ των μεταναστών εργατών 9.737 ευρώ.

Ενιαία η επίθεση

Οπως φαίνεται στον πίνακα, οι ετήσιες αποδοχές των μεταναστών εργατών είναι χαμηλότερες των Ελλήνων εργατών σε όλες τις ομάδες απασχόλησης. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή η διαφορά αυξάνεται όσο απομακρυνόμαστε από την κατάσταση υποαπασχόλησης προς την πλήρη απασχόληση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:

  • Στην ομάδα από 1 έως 49 μεροκάματα το χρόνο, οι Ελληνες εργάτες δούλεψαν κατά μέσο όρο 25,16 μέρες και οι μετανάστες εργάτες 24,62 μέρες. Ενώ όμως δούλεψαν σχεδόν τις ίδιες μέρες, οι μέσες ετήσιες αποδοχές των μεταναστών είναι μειωμένες κατά 15,96% συγκριτικά με τις ετήσιες αποδοχές των Ελλήνων.
  • Στην ομάδα της πλήρους απασχόλησης (300 μεροκάματα), οι Ελληνες εργάτες έκαναν κατά μέσο όρο 304,19 μεροκάματα και οι μετανάστες 303,65 μεροκάματα. Εδώ η διαφορά γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Οι μέσες ετήσιες αποδοχές των μεταναστών είναι μειωμένες κατά 38,73% συγκριτικά με αυτές των Ελλήνων.

Τα στοιχεία για τις αποδοχές, αν διαβαστούν «ανάποδα», βγάζουν ένα ακόμα πολύ χρήσιμο συμπέρασμα: Το γεγονός ότι μικραίνει η διαφορά των μέσων ετήσιων αποδοχών Ελλήνων και μεταναστών εργατών, όσο φθάνουμε σε συνθήκες πλήρους υποαπασχόλησης (1-49 μεροκάματα), δείχνει ότι οι πολιτικές που γενικεύουν και επεκτείνουν αυτές τις μορφές εργασίας χτυπάνε το ίδιο όλους τους εργάτες.

ΠΕΜΕΝ
Στις 3 Σεπτέμβρη η Γενική Συνέλευση

Κάλεσμα σε όλους τους μηχανικούς του Εμπορικού Ναυτικού να πάρουν μαζικά μέρος στη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη, στις 10 π.μ. στα γραφεία της, απευθύνει η ΠΕΜΕΝ. Θέμα της συνέλευσης είναι η εκλογή εφορευτικής επιτροπής, τροποποίηση καταστατικού και αρχαιρεσίες για εκλογή νέας διοίκησης.

Με ανακοίνωσή της, αφού επισημαίνει τη χειροτέρευση της θέσης του μηχανικού, όπως άλλωστε και όλων των εργαζομένων, τους καλεί να απομονώσουν τις Σειρήνες του εφοπλιστικού κεφαλαίου και με τη συμμετοχή τους να διεκδικήσουν το δικαίωμα «να έχουμε συνδικάτα όργανα πάλης των μηχανικών, των ναυτεργατών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας». Να μπολιάσουν με τις δημοκρατικές - εκλογικές διαδικασίες του σωματείου το σύνολο των ναυτεργατικών σωματείων που αποτελούν τη νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ, με το σύστημα της απλής αναλογικής, χωρίς αποκλεισμούς και τον επαίσχυντο περιορισμό του 1/10 που επιβάλλει το χουντικό καταστατικό της ΠΝΟ.

Επιβάλλεται, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, να πείσουμε κάθε μηχανικό για την αναγκαιότητα οργάνωσης και πάλης μέσα στο σωματείο, να μεταλαμπαδεύσουμε στην αυριανή βάρδια των μηχανικών τους αγώνες και τις κατακτήσεις του ναυτεργατικού κινήματος για το παρόν και το μέλλον. Κάθε ψήφος του μηχανικού μετράει πολλαπλάσια για την ανάπτυξη αγώνων, για την υπεράσπιση των εργασιακών - κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα και την πολιτική ζωή για μια φιλολαϊκή πολιτική.

Σε επίσχεση από χτες

Σε επίσχεση βρίσκονται από χτες οι εργαζόμενοι στο φράγμα Πείρου - Παραπείρου στην Πάτρα, μετά από την αποφασιστική παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων της Πάτρας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν δεδουλευμένα που τους χρωστά η «ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ», η οποία έχει αναλάβει το έργο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ