ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΚΡΟΣ 31ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΣ
Τον έστειλαν για δουλειά κυριακάτικα και χωρίς καμιά προστασία

Θύμα του καθεστώτος των εργολαβιών έπεσε ένας ακόμα εργάτης που έπεσε στο φρεάτιο του ασανσέρ, μέσα στο Δημαρχείο Αγίου Δημητρίου

Τραγικό θάνατο μέσα στο Δημαρχείο του Αγίου Δημητρίου, βρήκε προχτές ένας εργάτης, που, όπως χιλιάδες ακόμα, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του και αναζήτησε καταφύγιο στην Ελλάδα. Ο Ασίφ Μαντσούρ από το Πακιστάν έβαφε κυριακάτικα (!) την ανοιχτή πόρτα του ασανσέρ στον 4ο όροφο του κτιρίου, όταν έπεσε στο κενό και βρέθηκε στην οροφή του θαλάμου που βρισκόταν σταθμευμένος στο ισόγειο.

Ο θάνατος δεν ήταν ακαριαίος, το χτύπημα όμως ήταν καίριο. Σαν αποτέλεσμα, μετά τις 9.20 το πρωί, στο σημείο όπου εργαζόταν ο 31χρονος μετανάστης, είχε απομείνει το αίμα του και μία από τις σαγιονάρες που φορούσε, δείγμα κι αυτό της προχειρότητας μέσα στην οποία τον έστελναν για δουλειά...

Οσοι μειώνουν το «κόστος», σκοτώνουν εργάτες

Το νέο θανατηφόρο «ατύχημα», που πριν ακόμα συμπληρωθούν οκτώ μήνες ανεβάζει τους νεκρούς εργάτες του 2008 στους 81, φέρνει στην επιφάνεια τις συνέπειες που έχει για χιλιάδες εργάτες το καθεστώς των εργολαβιών το οποίο εξαπλώνεται ραγδαία στο όνομα του «μικρότερου κόστους» για τους μεγαλοεργοδότες.

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, ο εργάτης ανήκε σε συνεργείο εργολαβικής εταιρείας, στην οποία η δημοτική αρχή είχε αναθέσει τις εργασίες επισκευής του κτιρίου. Την Κυριακή το πρωί δούλευε με έναν ακόμα συμπατριώτη του, χωρίς να επιβλέπει το έργο κάποιος εργοδηγός από το συνεργείο, ούτε κάποιος από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πόρτα του ασανσέρ ήταν ανοιχτή με ειδικό κλειδί, που σημαίνει ότι ο εργάτης δούλευε δίπλα στο κενό. Η έρευνα του ΚΕΠΕΚ (που συνεχίζεται) έδειξε ότι δεν υπήρχαν μέτρα προστασίας πίσω από το θάλαμο, ενώ συνδικαλιστές του δήμου δήλωσαν πως το ασανσέρ παρουσίαζε συχνά προβλήματα.

«Τα παιδιά τα ήξερα, έρχονταν κι έπαιρναν νερό...», δήλωσε στον «Ρ» - που βρέθηκε στο σημείο του «ατυχήματος» - η Κατερίνα Λυράκη, ιδιοκτήτρια αναψυκτηρίου απέναντι από το Δημαρχείο, η οποία ειδοποίησε το ΕΚΑΒ. «Οταν εγώ πήγα και τον βρήκα, το ένα μέρος του κορμιού του και το κεφάλι του ήταν απ' τη μια μεριά και τα πόδια του απ' την άλλη», εξήγησε σοκαρισμένη.

Εγκληματικές οι ευθύνες της δημοτικής αρχής

Καταγγέλλοντας το νέο «ατύχημα», οι ΚΟ Μπραχαμίου του ΚΚΕ τονίζουν ότι η δημοτική αρχή (ΝΔ) «ανέχτηκε τη δουλειά την Κυριακή παράνομα χωρίς άδεια και τους απαραίτητους όρους υγείας και ασφάλειας και μάλιστα μέσα στο ίδιο το Δημαρχείο. Είναι δε χαρακτηριστική η αδιαφορία τους για τον νεκρό εργάτη, καθώς επίσης και η προσπάθεια παρεμπόδισης του ελέγχου και της αυτοψίας του χώρου όπου έγινε το έγκλημα, για τη διαπίστωση των αιτιών και των συνθηκών θανάτου από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα συνδικαλιστικά όργανα». Κανείς από τη δημοτική αρχή δε συνόδευσε το νεκρό εργάτη στον «Ευαγγελισμό» όπου μεταφέρθηκε, κανείς δε νοιάστηκε ούτε καν για το πώς θα κηδευτεί ένας άνθρωπος, που η οικογένειά του στο Πακιστάν περίμενε κάποια στιγμή να τον ξαναδεί.

«Η Δημοτική Αρχή είναι συνυπεύθυνη και συνένοχη για το έγκλημα που έγινε, γιατί, μέσα από τις εργολαβίες, ενισχύει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, ανέχεται και συγκαλύπτει τις παρανομίες του εργολάβου, ενώ θα έπρεπε να ενδιαφέρεται για την ασφάλεια όλων των εργαζομένων στα όρια του Δήμου και τα δικαιώματά τους, επιβλέποντας και ελέγχοντας», επισημαίνεται ακόμα στην ανακοίνωση. Σήμερα το πρωί, στις 9 π.μ., το Παράρτημα Μπραχαμίου του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας, έξω από το Δημαρχείο.

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ
Κινητοποιήσεις αύριο και την Πέμπτη

Παράσταση διαμαρτυρίας και από τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας

Στους δρόμους βγαίνουν ξανά αύριο και μεθαύριο οι κλωστοϋφαντουργοί της Νάουσας

Motion Team

Στους δρόμους βγαίνουν ξανά αύριο και μεθαύριο οι κλωστοϋφαντουργοί της Νάουσας
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στα Κλωστήρια της Νάουσας με απόφαση του Εργατικού Κέντρου της πόλης, συνεχίζοντας τον αγώνα με κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα κι όχι των τραπεζιτών και του Ομίλου Λαναρά. Αύριο Τετάρτη θα αποκλείσουν συμβολικά το δρόμο μπροστά από το «Εργοστάσιο Γ», στις 10 το πρωί, ενώ την Πέμπτη διοργανώνουν συγκέντρωση - παράσταση στον ΟΑΕΔ Νάουσας, στις 10 το πρωί.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για το συνεχιζόμενο εμπαιγμό κυβέρνησης και εργοδοσίας, που έχει αποτέλεσμα να παραμένουν απλήρωτοι για 4ο μήνα και αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της ανεργίας. Διεκδικούν άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων Μάη, Ιούνη, Ιούλη, να δοθεί η επιδότησης αδείας, κανονική πληρωμή κάθε μήνα, να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο, να μη γίνει ούτε μία απόλυση, δουλειά με δικαιώματα, καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, έκτακτη οικονομική ενίσχυση τώρα, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, 3.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο του ομίλου Λαναρά.

Την αλληλεγγύη τους στους κλωστοϋφαντουργούς του Ομίλου Λαναρά εκφράζουν έμπρακτα τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας, τα οποία μεθαύριο Πέμπτη διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης, στις 11 π.μ., απαιτώντας συνάντηση με την υφυπουργό. Το κάλεσμα στην κινητοποίηση υπογράφουν τα Συνδικάτα Κλωστοϋφαντουργών Ιματισμού και Δέρματος, Οικοδόμων, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εμποροϋπαλλήλων, Τροφίμων - Ποτών, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Λογιστών.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Σαρώνουν» ελλείψεις και συμβασιούχοι

Σε συστράτευση με το ΠΑΜΕ στον αγώνα για μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καλεί τους εργαζόμενους του Δήμου Θεσσαλονίκης η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία», με αφορμή τη διαρκή μείωση του προσωπικού στη διεύθυνση καθαριότητας του Δήμου.

Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, ελλείψεις προσωπικού υπάρχουν σε όλα τα εργοτάξια της καθαριότητας. Το προσωπικό, ειδικά σε περιόδους αδειών, επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο. Ο τρόπος λειτουργίας της διεύθυνσης αναγκάζει τους εργαζόμενους, κυρίως συμβασιούχους, να δουλεύουν για είκοσι μέρες ή και ένα μήνα συνεχόμενα, χωρίς ανάπαυση και χωρίς να αμείβονται όπως προβλέπουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Π.χ., η αμοιβή για ένα Σαββατοκύριακο είναι 45 ευρώ, πολύ κάτω από το ημερομίσθιο.

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να στρατευτούν με το ΠΑΜΕ στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό, για 5νθημερο - 35ωρο και 30ωρο για τα ΒΑΕ. Για εφαρμογή και επέκταση της νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια. Καλεί τους εργαζόμενους του Δήμου Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν μαζικά στο πανεργατικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ και μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους να πουν όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών των Δήμων με επιχορήγησή τους αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Νεκρός και στην Πάτρα

Τη μάχη με τη ζωή έχασε 27χρονος εργαζόμενος σε εταιρεία εγκατάστασης κλιματιστικών, μετά από 1,5 μέρα νοσηλείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Την περασμένη Παρασκευή, ο Γιώργος Θωμάς έπεσε από σκαλωσιά τριών μέτρων, με αποτέλεσμα να υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και να χτυπήσει στη σπονδυλική στήλη. Ο εργαζόμενος υποβλήθηκε σε εγχείρηση, τελικά όμως δεν κατάφερε να επιβιώσει. Η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τους καθημερινούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο κυνήγι για το μεροκάματο, σημειώνοντας ότι η εργατική τάξη θρηνεί ένα ακόμα θύμα της «ανταγωνιστικότητας». Το «ατύχημα» έγινε σε συνθήκες καύσωνα, κάτι που γεννά ερωτηματικά για το αν ο εργάτης θα έπρεπε να είχε πάρει εντολή να ανέβει στη σκαλωσιά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ