ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σε ρόλο εμπόρων οι Ενώσεις Συνεταιρισμών

Σε πολύ χαμηλότερη τιμή, σε σχέση με πέρσι, πουλούν φέτος οι αγρότες το σιτάρι και το καλαμπόκι

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα διαμορφώνεται φέτος η τιμή του σιταριού κι ανάλογα φαίνεται ότι θα διαμορφωθεί και για το καλαμπόκι, με αποτέλεσμα το ισχνό εισόδημα των μικρομεσαίων παραγωγών να δέχεται ένα ακόμα σκληρό και καίριο πλήγμα.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΣΝΛ) επισημαίνει ότι οι ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση βαρύνουν την κυβέρνηση, που εφαρμόζει την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και υλοποιεί τις συμφωνίες στο πλαίσιο του ΠΟΕ, αλλά και τις Ενώσεις Συνεταιρισμών που συμπεριφέρονται ως έμποροι αγροτικών προϊόντων, αντί να στηρίζουν τα συμφέροντα των αγροτών.

Η ανακοίνωση αναφέρει: Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας εκφράζει για μια ακόμα φορά την ανησυχία της για τα παιχνίδια που παίζονται σε βάρος των αγροτών σχετικά με την τιμή πώλησης του σιταριού. Πολύ έγκαιρα, στην περίοδο της συγκομιδής, είχαμε εκφράσει τις ανησυχίες μας ότι προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά την τιμή του σιταριού και για μια ακόμη φορά επιβεβαιωνόμαστε.

Η πρόσφατη σύσκεψη των προέδρων των Ενώσεων Συνεταιρισμών στις Σέρρες αυτό απέδειξε. Οι Ενώσεις Συνεταιρισμών, αντί να πάρουν όλα τα μέτρα ώστε να στηρίξουν το εισόδημα των αγροτών, φαίνεται πως λειτουργούν ως έμποροι σιταριού. Ενώ θα μπορούσαν από την περίοδο της συγκομιδής να καθορίσουν μια ικανοποιητική τιμή που θα κάλυπτε τα έξοδα και θα άφηνε ένα λογικό κέρδος στους αγρότες, αναγκάζοντας έτσι και τους ιδιώτες εμπόρους να καθορίσουν αντίστοιχη, ή και ψηλότερη τιμή, δεν το έκαναν. Αντίθετα, λειτουργούν «με τους νόμους της αγοράς», μετατρέπονται από Ενώσεις Συνεταιρισμών σε εμπόρους που η μόνη προσπάθειά τους είναι να αγοράσουν το σιτάρι από τους παραγωγούς σε χαμηλές τιμές και να το πουλήσουν βγάζοντας το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος.

Την ίδια ώρα καράβια ξεφορτώνουν εισαγόμενο σιτάρι σε πολύ χαμηλές τιμές, στο πλαίσιο των συμφωνιών του ΠΟΕ για εισαγωγή αγροτικών ομοειδών προϊόντων, ακόμη και αν το ελληνικό σιτάρι και τα άλλα προϊόντα έχουν την επάρκεια να καλύψουν τη ζήτηση. Οι διακηρύξεις περί αυστηρών ελέγχων δεν πείθουν κανένα. Ερχεται σιτάρι αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας και βέβαια αφήνει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος στους εμπόρους.

Η ανακοίνωση συνεχίζει: Η ίδια κατάσταση φαίνεται πως διαμορφώνεται και για την τιμή του καλαμποκιού, καθώς υπάρχουν εισαγωγές σε πολύ χαμηλές τιμές κι αυτό θα επηρεάσει και την τιμή που θα πουλήσουν οι Ελληνες παραγωγοί. Πέρσι ο παραγωγός είχε πάρει από 24 έως 26 λεπτά το κιλό και φέτος φαίνεται ότι θα πουλήσει φθηνότερα, όταν, μάλιστα, το υψηλό κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κι άλλο, λόγω της υψηλής τιμής στο πετρέλαιο, στα λιπάσματα, στους σπόρους κ.ά.

Υπάρχει, βεβαίως, και η πλευρά της υψηλής κερδοσκοπίας ενάντια στους καταναλωτές. Παρά το γεγονός ότι μειώνεται η τιμή του σιταριού, δε φαίνεται ότι θα υπάρχει αντίστοιχη μείωση της τιμής του ψωμιού και άλλων βασικών ειδών διατροφής, επιτρέποντας η κυβέρνηση, για ακόμη φορά, στους εμπόρους να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του λαού μας.

Το ίδιο γίνεται με τις τιμές των ζωοτροφών για τις οποίες έχουμε διαμορφώσει το αίτημα να επιδοτούνται εξ ολοκλήρου από το κράτος, όταν η τιμή που τις αγοράζει ο κτηνοτρόφος υπερβαίνει τα 18 λεπτά το κιλό.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας καλεί τους αγρότες να συσπειρωθούν στους αγροτικούς συλλόγους και να επιβάλουν με τους αγώνες τους ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, να απαιτήσουν από τις ΕΑΣ ικανοποιητικές τιμές στα σιτηρά και στο καλαμπόκι και όχι να παίζουν το ρόλο του εμπόρου - Πόντιου Πιλάτου...

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Στα ίδια επίπεδα οι τιμές

Αμελητέα μείωση εμφάνισαν οι τιμές των υγρών καυσίμων που κατέγραψε την προηγούμενη βδομάδα το υπουργείο Ανάπτυξης σε σύγκριση με εκείνες που επικρατούσαν μια βδομάδα πριν. Ετσι, την Παρασκευή 22 Αυγούστου, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στα 1,185 ευρώ το λίτρο από 1,192 ευρώ που ήταν στις 13 του μήνα. Με βάση τις νέες τιμές, οι «ανώτατες» για τις νησιωτικές περιοχές στις οποίες επιβάλλεται το πλαφόν διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για νησιά με τουλάχιστον τρία βενζινάδικα: Η τιμή της αμόλυβδης στα 1,236 ευρώ το λίτρο, της σούπερ αμόλυβδης στα 1,435 ευρώ, της σούπερ στα 1,315 ευρώ και του ντίζελ στα 1,348 ευρώ το λίτρο.
  • Για νησιά με μέχρι 2 βενζινάδικα: Η τιμή της αμόλυβδης στα 1,246 ευρώ το λίτρο, της σούπερ αμόλυβδης στα 1,445 ευρώ, της σούπερ στα 1,325 ευρώ και του ντίζελ στα 1,358 ευρώ το λίτρο.
Πρόστιμο σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων

Στην επιβολή προστίμου ύψους 29.347 ευρώ στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Ολύμπιον», στην οδό Καραολή και Δημητρίου 16 στο Κερατσίνι, προχώρησε η Νομαρχία Πειραιά, καθώς, μετά από έλεγχο, εντοπίστηκαν παραβάσεις σε βάρος του επιπέδου περίθαλψης και μεταχείρισης των ηλικιωμένων.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε: Ο αριθμός των ηλικιωμένων υπερέβαινε κατά 6 τον εγκεκριμένο της άδειας λειτουργίας, το προσωπικό ήταν ελλιπέστατο, δεν υπήρχαν χειρολισθήρες στους διαδρόμους για την ασφάλεια των ηλικιωμένων, δεν υπήρχε τεχνικός ασφαλείας, χώρος φυσικοθεραπείας και προσωρινής νοσηλείας και δεν υπήρχαν παραστατικά απολύμανσης - μυοκτονίας και αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να κυκλοφορούν ζωύφια.

Στην επιχείρηση δόθηκε περιθώριο ενός μηνός να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις.

Εξαγορές στο χώρο της ... Ψυχιατρικής

Στην εξαγορά του 50% των μετοχών της ψυχιατρικής κλινικής «Ιπποκράτης» στην Περαία Θεσσαλονίκης, έναντι 3 εκατ. ευρώ, προχώρησε η «Euromedica», διευρύνοντας ακόμα περισσότερο την παρουσία της στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Η κλινική που εξαγοράστηκε λειτουργεί από το 1970, έχει δυναμικότητα 112 κρεβάτια και στεγάζεται σε έκταση περίπου 6 στρεμμάτων.

Με την κίνησή της αυτή, η εταιρεία «Euromedica» δείχνει την πρόθεσή της να επεκταθεί και στον τομέα της Ψυχιατρικής, αφού ήδη συμμετέχει με ποσοστό 50% στην ψυχιατρική κλινική «Κασταλία» στην Καρδίτσα, ενώ, από ό,τι φαίνεται, διαπραγματεύεται την απόκτηση και άλλων ψυχιατρικών κλινικών.

Στην κατάσχεση εφτά περίπου τόνων ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης προχώρησαν τα κλιμάκια ελέγχου της Νομαρχίας Πειραιά. Συγκεκριμένα κατάσχεσαν:

  • 6.934 κιλά κατεψυγμένο βοδινό ποντίκι προέλευσης Ιταλίας σε ατομικές συσκευασίες, ιδιοκτησίας της εταιρείας «Ερμής ΑΕ», από αποθήκες ψυγείων στον Πειραιά λόγω έλλειψης σημάνσεων στην ελληνική γλώσσα.
  • 22,2 κιλά διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα από το παντοπωλείο του Κολοκοτρώνη Ιωάννη στον Πειραιά λόγω έλλειψης ενδείξεων και παρουσίας ευρωτίασης (μούχλα).
  • 21 λίτρα γάλατα, από το σούπερ μάρκετ του Σαρρή Παναγιώτη στον Πειραιά, με σημεία απόψυξης και επανακατάψυξης και με λήξη ορίου συντήρησης.
ΚΙΝΑ
Η πιο κερδοφόρα τράπεζα

Αν πιστέψουμε τα διεθνή πρακτορεία, η κινέζικη τράπεζα Industrial & Commercial Bank κατέγραψε κέρδη - ρεκόρ ύψους 9,42 δισ. δολαρίων στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου και έγινε η πιο κερδοφόρα τράπεζα σε ολόκληρο τον κόσμο, σε μία περίοδο που το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα κλυδωνίζεται από την πιστωτική κρίση. Τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας αυξήθηκαν κατά 57% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ξεπερνώντας τα κέρδη της HSBC (7,72 δισ. δολ.), της έτερης μεγάλης ανταγωνίστριας τράπεζας στην ευρύτερη περιοχή.

Η κερδοφορία της υπερδιπλασιάστηκε από το 2005, ενώ η στρατηγική της παραμένει επικεντρωμένη στις χορηγήσεις δανείων στο εσωτερικό της Κίνας. Οταν η τράπεζα επρόκειτο να μπει στο Χρηματιστήριο, η Goldman Sachs, η Allianz και η American Express, γνωστοί πολυεθνικοί χρηματοοικονομικοί όμιλοι, έσπευσαν να εξαγοράσουν το 7,2% των μετοχών της το Γενάρη του 2006, εννέα μήνες πριν τη δημόσια προσφορά. Η αξία της επένδυσής τους έχει τετραπλασιαστεί.

Η ICBC έχει την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο, διαθέτει 16.476 υποκαταστήματα στην Κίνα και 112 εκτός της χώρας, ενώ οι πελάτες της ανέρχονται σε 170 εκατ. άτομα, όσο δηλαδή είναι ο πληθυσμός της Ρωσίας και του Καναδά μαζί.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ