Τρίτη 26 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΙΝΑ
Η πιο κερδοφόρα τράπεζα

Αν πιστέψουμε τα διεθνή πρακτορεία, η κινέζικη τράπεζα Industrial & Commercial Bank κατέγραψε κέρδη - ρεκόρ ύψους 9,42 δισ. δολαρίων στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου και έγινε η πιο κερδοφόρα τράπεζα σε ολόκληρο τον κόσμο, σε μία περίοδο που το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα κλυδωνίζεται από την πιστωτική κρίση. Τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας αυξήθηκαν κατά 57% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ξεπερνώντας τα κέρδη της HSBC (7,72 δισ. δολ.), της έτερης μεγάλης ανταγωνίστριας τράπεζας στην ευρύτερη περιοχή.

Η κερδοφορία της υπερδιπλασιάστηκε από το 2005, ενώ η στρατηγική της παραμένει επικεντρωμένη στις χορηγήσεις δανείων στο εσωτερικό της Κίνας. Οταν η τράπεζα επρόκειτο να μπει στο Χρηματιστήριο, η Goldman Sachs, η Allianz και η American Express, γνωστοί πολυεθνικοί χρηματοοικονομικοί όμιλοι, έσπευσαν να εξαγοράσουν το 7,2% των μετοχών της το Γενάρη του 2006, εννέα μήνες πριν τη δημόσια προσφορά. Η αξία της επένδυσής τους έχει τετραπλασιαστεί.

Η ICBC έχει την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο, διαθέτει 16.476 υποκαταστήματα στην Κίνα και 112 εκτός της χώρας, ενώ οι πελάτες της ανέρχονται σε 170 εκατ. άτομα, όσο δηλαδή είναι ο πληθυσμός της Ρωσίας και του Καναδά μαζί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ