ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Κινητοποίηση σήμερα στον ΟΑΕΔ για τους ανέργους

Προσυγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στη στάση του Μετρό στον Αλιμο

Από παλιότερη κινητοποίηση των οικοδόμων και άλλων συνδικάτων για την ανεργία
Από παλιότερη κινητοποίηση των οικοδόμων και άλλων συνδικάτων για την ανεργία
Κινητοποίηση για τα προβλήματα των ανέργων οργανώνει σήμερα, στις 11 π.μ., στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στον Αλιμο, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Καλεί τους ανέργους να πάρουν μέρος, με προσυγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στη στάση του Μετρό στον Αλιμο.

Στην ανακοίνωση το Συνδικάτο αναφέρει: «Η ανεργία στον κλάδο των κατασκευών συνεχίζει να καλπάζει με αμείωτη ένταση, αφού και η πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που συνθλίβει το λαό για λογαριασμό των κατασκευαστών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και όλων αυτών που ζουν από το δικό μας ιδρώτα συνεχίζεται χωρίς σταματημό. Τα ελάχιστα έργα που γίνονται και θα γίνουν το επόμενο διάστημα θ' απασχολήσουν πολύ μικρό αριθμό συναδέλφων, με συρρικνωμένους μισθούς, με πετσοκομμένα μεροκάματα. Η συμβατική οικοδομή ελάχιστα κινείται. Τις επιπτώσεις από την παρατεταμένη ανεργία δε χρειάζεται να τις περιγράψει κανείς, τις ζούμε όλοι στο πετσί μας. Τις βιώνει η πλειοψηφία του κλάδου, οι ανασφάλιστοι».

Το Συνδικάτο διεκδικεί: Εκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ για όλους τους άνεργους οικοδόμους. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους και αύξησή του στα 600 ευρώ. Μείωση των προϋποθέσεων για τη χορήγησή του. Δωρεάν μετακίνηση με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας. Μέτρα για την ικανοποίηση των αναγκών των παιδιών των ανέργων για δωρεάν κατασκηνώσεις. Να μην αποκλειστεί κανένα παιδί οικοδόμου. Επαναλειτουργία του ΟΕΚ και κατασκευή φτηνών εργατικών κατοικιών.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Αντιδρά στην τροπολογία για μείωση του προσωπικού

Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων

Πρωτοβουλίες για να μπλοκαριστεί με οργανωμένη πάλη η τροπολογία του υπουργείου Υγείας, με την οποία τινάζονται κυριολεκτικά στον αέρα τα εργασιακά δικαιώματα και οι θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία, αναλαμβάνουν το Σωματείο προσωπικού ιδιωτικών κλινικών, γηροκομείων, εργαστηρίων, διαγνωστικών κέντρων και συναφών χώρων και το Συνδικάτο εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία Πειραιά.

Σήμερα το πρωί, αντιπροσωπεία των δύο σωματείων θα κάνει παρεμβάσεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες που δέχτηκαν τη συνάντηση (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ). Το απόγευμα καλούν σε κοινή σύσκεψη όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου, στις 6 μ.μ., στον 3ο όροφο του ΕΚΑ, για την οργάνωση παράστασης διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Με τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, οι ιδιωτικές κλινικές θα μπορούν να μειώνουν μέχρι και κατά 50% το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Ο αριθμός του προσωπικού των ιδιωτικών κλινικών υπολογίζεται σήμερα ανάλογα με τον αριθμό των κλινών (Π.Δ. 517 / 91 και 235 / 00). Με την τροπολογία, ο αριθμός του προσωπικού «θα συναρτάται με την πληρότητα των κλινών», ενώ «η μείωση του απασχολούμενου προσωπικού δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 50% από τα προβλεπόμενα στο ΠΔ».

Οπως προκύπτει, σχεδόν το μισό προσωπικό μιας κλινικής θα εναλλάσσεται μεταξύ ανεργίας και ολιγοήμερης εργασίας, θα καθιερωθούν τα «μπλοκάκια» και τα δουλεμπορικά γραφεία - είτε ονομαστούν ΜΚΟ είτε είναι εργολαβικές εταιρείες - μέσω των οποίων οι επιχειρηματίες θα νοικιάζουν εργαζομένους για ορισμένες μέρες ανάλογα με την κίνηση της πελατείας τους. Παράλληλα, αυτό το μέτρο «ξεκλειδώνει» συνολικές ανατροπές που αφορούν και τον κρατικό τομέα της Υγείας, αφού και αυτός προσαρμόζει τη λειτουργία του με βάση τα επιχειρηματικά κριτήρια, τη μείωση του «κόστους» των υπηρεσιών, των εργαζομένων κλπ.

Διεκδικούν ρεύμα και νερό για φτωχή οικογένεια

Να συνδεθούν αμέσως οι παροχές ρεύματος και νερού που κόπηκαν στο σπίτι φτωχής οικογένειας απαίτησε η Επιτροπή Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καρδίτσας, με παρέμβαση στα τοπικά γραφεία της ΔΕΗ και στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Καρδίτσας (ΔΕΥΑΚ). Η Επιτροπή αποτελείται από σωματεία και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, το Σύλλογο Γυναικών της ΟΓΕ, το ΜΑΣ, την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καθώς και τον Ιστορικό Σύλλογο της Λαϊκής Βιβλιοθήκης.

Η ΔΕΗ προχώρησε, πριν καιρό, σε διακοπή της παροχής ρεύματος, αλλά και σε αφαίρεση του ρολογιού, εξαιτίας απλήρωτων λογαριασμών. Για την επανατοποθέτηση του ρολογιού, η ΔΕΔΔΗΕ ζητάει από την οικογένεια να καταθέσει εφάπαξ σε τραπεζικό λογαριασμό το ποσό των 300 ευρώ. Ομως η οικογένεια, η οποία αποτελείται από πατέρα με 72% αναπηρία, ένα παιδί που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία, ένα άλλο που είναι άνεργο και τη μάνα που εργάζεται μόνο 2 μέρες τη βδομάδα σα λαντζέρισσα, αδυνατεί να ανταποκριθεί σε αυτήν την απαίτηση. Αντιπροτείνει να πληρώσει σε δόσεις για την επανατοποθέτηση του ρολογιού, να γίνει διακανονισμός των χρεών και να μπει στο πρόγραμμα κοινωνικού τιμολογίου.

Οι τοπικοί υπεύθυνοι της ΔΕΗ απέρριψαν τα αιτήματα και η Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις παρεμβάσεις. Θετική έκβαση είχε η παρέμβαση στην ΔΕΥΑΚ, καθώς έγινε επανασύνδεση της παροχής νερού και διακανονισμός των χρεών, ικανοποιώντας την οικογένεια που ήταν αναγκασμένη να παίρνει με κουβάδες νερό από το διπλανό δημοτικό πάρκο, για τις καθημερινές της ανάγκες.

Ο

«COCA COLA»: Αντιπροσωπεία από το Σωματείο Εργαζομένων στην «Coca Cola» της Θεσσαλονίκης βρέθηκε χτες στη Λάρισα, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που διοργανώνει πανελλαδικά για τις απολύσεις συναδέλφων τους και το κλείσιμο εργοστασίων. Τους υποδέχτηκαν στις 11 το πρωί στην πλατεία Λαού, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και εργαζόμενοι της περιοχής. Τη συμπαράσταση στον αγώνα τους μετέφερε ο Πάρις Λιόλιος, γγ του ΕΚΛ, που μίλησε στην εκδήλωση υποδοχής.

ΠΑΤΡΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνουν σήμερα στις 11.30 το πρωί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δ. Ελλάδας - Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων (εθνική οδός Πατρών - Κορίνθου), η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας, διεκδικώντας να μην κλείσει καμία κοινωνική δομή των δήμων, για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή, το δικαίωμα των απόμαχων της δουλειάς στην απαιτούμενη φροντίδα από το «Βοήθεια στο Σπίτι».

ΠΟΕΕΠ: Νέα επιχείρηση τρομοκράτησης και ποινικοποίησης του αγώνα των απεργών της πολυεθνικής «Coca Cola 3E», στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ). Οπως αναφέρει, η πολυεθνική «προσπαθεί να εγκλωβίσει ακόμη και τη Δικαιοσύνη, ζητώντας απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης με έκδοση προσωρινής διαταγής έως ότου συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα (27 Ιουνίου 2014 στην Αθήνα) και απαιτεί 6μηνη φυλάκιση των εργαζομένων και νέα οικονομική αποζημίωση».

ΕΚ ΛΕΣΒΟΥ: Με επιτυχία έγινε την Τρίτη η εκδήλωση - ομιλία του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου με θέμα «Φασισμός - Το όπλο του συστήματος ενάντια στην εργατική τάξη», στο Στέκι Εργαζομένων και Ανέργων στην Κομνηνάκη. Η εκδήλωση περιελάμβανε βίντεο, με θέμα το ρόλο της Χρυσής Αυγής, ομιλία από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Θανάση Αλεξίου και συζήτηση. Παρέμβαση έκανε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος των Ρωσόφωνων Λέσβου, όπου παρουσίασε φωτογραφίες με τις βιαιότητες των ναζί.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Σε σύσκεψη για το Ασφαλιστικό καλεί το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου, αύριο Παρασκευή 27 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ. στα γραφεία του (Ευγενίδου 5, πλατεία Αγ. Λουκά).

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς καλεί στην παράσταση της θεατρικής ομάδας του ΠΑΜΕ - αφιέρωμα στον Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Αλλαξε τον κόσμο, το έχει ανάγκη», που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 30/6, στις 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο του 4ου - 5ου Λυκείου Βότση (Μ. Αλεξάνδρου και Αν. Θράκης).

Εκδήλωση στην Ελευσίνα

Εκδήλωση με θέμα «Ποιος κλείνει τα εργοστάσια; Το καπιταλιστικό κέρδος και όχι οι εργατικοί αγώνες» οργανώνουν εργατικά σωματεία σήμερα στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα. Το κάλεσμα στη συζήτηση απευθύνουν η Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία Χαλυβουργίας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας - Ειδυλλίας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας (ΣΕΕΝ ΑΒΕΕΚ) , το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Αττικής, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ασπροπύργου. Θα μιλήσουν: ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του Σωματείου Χαλυβουργίας κατά τη διάρκεια της 9μηνης ηρωικής απεργίας, ο Θανάσης Κοτρώνης, συνδικαλιστής στο Μέταλλο, και ο Παντελής Παπαβασιλείου, μέλος ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και πρόεδρος του παραρτήματος Θριασίου «Μασίνα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ