Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 2014 - αριθ. φύλλου: 11875

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Παρασκευή ξεκινάει το Διήμερο για Ελληνες και μετανάστες εργάτες στο ΦΙΞ

ΣΕΛ.  12
Αύριο η εκδήλωση για την παρουσίαση της έκδοσης για τον Μπρεχτ

ΣΕΛ.  21

Μειώνουν κονδύλια για παιδικούς σταθμούς - κοινωνικές δομές!

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τη χρηματοδότηση και λειτουργία τους

Τη μείωση κατά 15 εκατ. ευρώ των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ που αφορούν στο πρόγραμμα των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ Με Αναπηρίες (ΚΔΑΠ - ΜΕΑ), ανακοίνωσε, χτες, από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου. Χωρίς καμιά εγγύηση και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Χιλιάδες λαϊκές οικογένειες θα αποκλειστούν και φέτος από το πρόγραμμα, ενώ όσοι «τυχεροί» κερδίσουν μια θέση, ενδεχομένως να χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν το μειωμένο προϋπολογισμό.

ΚΚΕ:«Να παρθούν μέτρα για να ενισχυθούν 100% με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό όλες οι κοινωνικές δομές, οι οποίες πρέπει να είναι μόνιμες με μόνιμους εργαζόμενους, να μην πληρώνει κανείς εργαζόμενος, δηλαδή να είναι δωρεάν και να αντιμετωπίζουν όλες τις ανάγκες που υπάρχουν για τον παιδικό πληθυσμό, τα ΑμΕΑ και τους ηλικιωμένους».


ΣΕΛ.  7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Κρίκος» η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», είναι κρίκος στην πορεία απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ΕΕ και με διαφορετικούς ρυθμούς προχωράει σε όλα τα κράτη - μέλη.

Στην Ελλάδα, έχουν προηγηθεί νόμοι που προέβλεπαν τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, το «σπάσιμο» της επιχείρησης σε θυγατρικές, προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν πιο εύκολα, την παράδοση ακόμα και των κοιτασμάτων λιγνίτη στους ιδιώτες. Ολα αυτά προετοίμασαν το έδαφος για την πώληση παραγωγικών μονάδων, ορυχείων και δικτύων της ΔΕΗ, όπως σχεδιάζεται τώρα.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και ο λαός έχουν συσσωρεύσει πείρα για το πού οδήγησε η στρατηγική της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας. Το ρεύμα ακρίβυνε για τα λαϊκά νοικοκυριά, οι εργασιακές σχέσεις τσακίστηκαν στη ΔΕΗ και οι λογαριασμοί φορτώθηκαν βαριά χαράτσια, για να διασφαλίζεται η κερδοφορία των επιχειρηματιών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Είναι, λοιπόν, πέρα για πέρα κάλπικες οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ότι δήθεν δε θα θιχτούν τα (ήδη διαλυμένα) εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τα στελέχη τους στο συνδικαλιστικό κίνημα έχουν την πρώτη ευθύνη για τις σημερινές αρνητικές εξελίξεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι συνδικαλιστικά στελέχη που σήμερα σηκώνουν παντιέρα έβαλαν πλάτη στη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, που ήταν το πρώτο βήμα στην ιδιωτικοποίηση.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να σταθούν αυστηρά και απέναντι σε εκείνα τα κόμματα, που ενώ στα λόγια καταγγέλλουν την πώληση μέρους της ΔΕΗ, δεν αμφισβητούν τη στρατηγική της απελευθέρωσης Ενέργειας, αλλά προσπαθούν να την εξωραΐσουν. Τέτοιο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμίζουμε ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ ήταν κομβική στην πορεία απελευθέρωσης της Ενέργειας. Στο άρθρο 129β, περιελάμβανε αποφάσεις για απελευθέρωση του ανταγωνισμού, τις οποίες ακολούθησε μια σειρά από οδηγίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και μέχρι σήμερα δεν αμφισβητεί την «αναγκαιότητα» να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας.

Είναι αποκαλυπτική η σκοπιά από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, με αφορμή το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ». Μιλώντας χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό («Real fm»), ο Γ. Σταθάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε:

«Υπογραμμίζω εδώ ότι η Ελλάδα έχει προσαρμοστεί πλήρως μέχρι στιγμής στην απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, που έχει ως αφετηρία την Κομισιόν. Δηλαδή, από το 1998 μέχρι σήμερα, η Ελλάδα, βήμα προς βήμα, έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο (...) Εχει προχωρήσει, λοιπόν, πλήρως το θεσμικό πλαίσιο και γι' αυτό μιλάμε για ένα πρωτόγνωρο ατόπημα (σ.σ. της κυβέρνησης)».

Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της απελευθέρωσης και του ανταγωνισμού, κοροϊδεύει όμως ότι μέσα σ' αυτές τις συνθήκες είναι δυνατόν να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού, αν υπάρξει μια «δημόσια ΔΕΗ» και επανα-ρυθμιστεί το θεσμικό πλαίσιο για τους ιδιώτες.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στον αντίποδα αυτής της κυβέρνησης, επειδή κινείται μέσα στο ίδιο πλαίσιο της ΕΕ και της πολιτικής απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας. Επιβεβαιώνεται και από αυτό το παράδειγμα ότι η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποτελέσει απάντηση στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Μονόδρομος για τους εργαζόμενους του κλάδου και για όλο το λαό είναι η πάλη ενάντια στη με οποιονδήποτε τρόπο προώθηση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ενταγμένη στον αγώνα κατά της απελευθέρωσης του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, με κοινωνικοποίησή της, με δημιουργία ενός ενιαίου κρατικού φορέα Ενέργειας που θα ικανοποιήσει όλες τις συνδυασμένες λαϊκές ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια, στο πλαίσιο μιας άλλης, λαϊκής οικονομίας και εξουσίας.


Μήνας - «φωτιά» ο Ιούλης για το Ασφαλιστικό

Μήνας - «φωτιά» είναι ο Ιούλης, καθώς μπαίνουν σε εφαρμογή ορισμένα από τα μέτρα για το Ασφαλιστικό που ψήφισε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα και πλήττουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και ασφαλισμένους, στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα.


ΣΕΛ.  11

Ενισχύεται ο αποκλεισμός του ΚΚΕ από τα αστικά ΜΜΕ μετά τις εκλογές

Πάνω από τέσσερις βδομάδες έχουν περάσει από τις πρόσφατες εκλογές και οι εμφανίσεις των εκπροσώπων του ΚΚΕ στα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας είναι μόλις 15, ενώ στα περιφερειακά κανάλια της Αττικής 6.

Και όλα αυτά, ενώ υπάρχουν σε βδομαδιάτικη βάση δεκάδες τηλεοπτικά πολιτικά πάνελ, που έχουν φιλοξενήσει εκατοντάδες εκπροσώπους των άλλων κομμάτων. Η εκπροσώπηση των άλλων κομμάτων στα ΜΜΕ είναι πολλαπλάσια από αυτή του ΚΚΕ, ακόμη και εκείνων των κομμάτων τα οποία καταγράφηκαν με πολύ μικρότερη πολιτική δύναμη από αυτήν του ΚΚΕ.

Προς τι αυτή η ενίσχυση του αποκλεισμού; Προφανώς, οι διεργασίες ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού, που είναι σε εξέλιξη, και η προσπάθεια εδραίωσης του νέου διπολισμού δε συμβιβάζονται με την παρουσία και το λόγο του ΚΚΕ στα ΜΜΕ, που αποκαλύπτει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα αυτών των σχεδιασμών.ΙΡΑΚ
Οξύνονται οι αποσχιστικές πιέσεις και οι σφοδρές συγκρούσεις

ΣΕΛ.  19
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Μνημόνια διαρκείας, ενεργειακά και διείσδυση στα ανατολικά στην ατζέντα

ΣΕΛ.  3


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org