ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δυο εργάτες δε γύρισαν σπίτι χτες

Ο ένας σκοτώθηκε στο λιμάνι του Βόλου κι ο άλλος στην Τίλυσο της Κρήτης

Στους 31 έφτασαν χτες οι νεκροί εργάτες του 2004, σύμφωνα μόνο με τα στοιχεία που φτάνουν στο «Ρ».

Ενας λιμενεργάτης, μόλις 37 χρόνων, ο Μακούχας Κορδάτος, άφησε χτες την τελευταία του πνοή σ' ένα σαπιοκάραβο, στο λιμάνι του Βόλου, την ώρα που έδινε τη μάχη για το μεροκάματο. Ηταν περίπου 10 το πρωί, όταν συνέβη το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα. Ο 37χρονος βοηθούσε στην τοποθέτηση μιας μπαγέτας από τη «Χαλυβουργία Θεσσαλίας» - μια πλάκα χάλυβα διαστάσεων 12 επί 12 μέτρα και βάρους 5 έως 6 τόνων - στο αμπάρι του πλοίου, με σημαία Αζερμπαϊτζάν, Peshidit Behdyboy. Εκείνη την ώρα, η μπαγέτα τον παρέσυρε και τον «κόλλησε» στον τοίχο του πλοίου, σκοτώνοντάς τον.

Ο τραγικός θάνατος του Μακούχα Κορδάτου ήρθε να προσθέσει ακόμα έναν νεκρό εργάτη στη ματοβαμμένη λίστα των εργατικών ατυχημάτων, στο βωμό του κέρδους της εργοδοσίας. Το Σωματείο Λιμενεργατών Βόλου έχει διαμαρτυρηθεί πολλές φορές στους αρμόδιους για τις επικίνδυνες συνθήκες δουλιάς στο λιμάνι και για την έλλειψη μέσων και υποδομής. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναγκάζονται να δουλεύουν σε σαπιοκάραβα, ενώ δεν υπάρχει σύγχρονη γερανογέφυρα, με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε καλάθια παλιών και μεταχειρισμένων γερανών και να δουλεύουν σε ύψος πολλών μέτρων, σαν εναερίτες και όχι σαν λιμενεργάτες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την έλλειψη αυτή έχει καταθέσει σχετική Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ.

Χτες στο χώρο όπου σημειώθηκε το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα έφτασε αμέσως ο Ν. Γκατζής, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ και ο Γ. Λούμας, μέλος της ΝΕ του Κόμματος, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τους εκπροσώπους του Σωματείου Λιμενεργατών για το συμβάν. Οπως δήλωσε ο Ν. Γκατζής, στη συνάντηση που είχε μαζί τους, το ΚΚΕ θα συνεχίσει ν' αγωνίζεται, εντός κι εκτός Βουλής, για την επίλυση των προβλημάτων των λιμενεργατών και του λιμανιού του Βόλου.

  • Ενας ακόμα εργάτης σκοτώθηκε χτες στο Ηράκλειο Κρήτης. Πρόκειται για τον Αντώνη Νίκου, ο οποίος στα 54 χρόνια του δούλευε σε εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Επεσε από ύψος 5 μέτρων, ενώ δούλευε στην περιοχή κεραιών Βασιλικού στο Δήμου Τιλύσου για λογαριασμό της εταιρίας «Ιντραμέτ». Σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων του, ο Αντώνης καρφώθηκε κυριολεκτικά στα σίδερα που βρίσκονταν στη βάση.
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Αρχισαν επίσχεση στο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» για τους απλήρωτους μισθούς

Δυναμική αγωνιστική απάντηση δέχτηκε χτες η ασύδοτη δράση των εφοπλιστών, από τα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων «ΡΟΔΟΣ», «ΠΑΤΜΟΣ» και «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» του εταιρικού σχήματος ΑΝΕΚ - ΔΑΝΕ, δηλαδή του Γιάννη Βαρδινογιάννη. Οι ναυτεργάτες των τριών πλοίων ενωμένοι και αποφασισμένοι και έχοντας στο πλευρό τους τα ναυτεργατικά ταξικά συνδικάτα ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ που έχουν σηκώσει το βάρος της οργάνωσης του αγώνα, έκοψαν τη φόρα των πλοιοκτητών και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να ακυρώσουν στην πράξη τη ναυτεργατική νομοθεσία κουρελιάζοντας τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και εργασιακά δικαιώματα. Το εταιρικό σχήμα με την πλήρη κάλυψη του ΥΕΝ έχει να καταβάλει μισθούς εδώ και τρεις μήνες, οφείλει δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, ολόκληρη την άδεια του 2003 και επιπλέον έχει εγκαταλείψει τα πληρώματα των πλοίων «ΡΟΔΟΣ» και «ΠΑΤΜΟΣ», τα οποία βρίσκονται ακινητοποιημένα στο μόλο Δραπετσώνας, χωρίς νερό και τροφή!

Οι ναυτεργάτες των πλοίων βρίσκονται στο πόδι από προχτές το πρωί, όταν με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και συνάδελφό τους ναυτεργάτη Γ. Τούσσα «εισέβαλαν» στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και συναντήθηκαν με τον υπουργό Μ. Κεφαλογιάννη. Χτες η κινητοποίησή τους άρχισε να εκτυλίσσεται λίγο μετά τις 10 το πρωί όταν το πλοίο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά. Εκεί το περίμεναν οι ναυτεργάτες των δύο άλλων πλοίων και οι συνδικαλιστές των δύο ταξικών σωματείων. Επί τόπου προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Αν και είχε προγραμματισμένη αναχώρηση για τις 3 το μεσημέρι, οι ναυτεργάτες, παρά τους εκβιασμούς και τις απειλές από τους εκπροσώπους της εταιρίας, παρέμειναν στον καταπέλτη του πλοίου. Στις 4 το μεσημέρι και κάτω από την αγωνιστική πίεση των ναυτεργατών έγινε νέα συνάντηση μεταξύ υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και εκπροσώπων των ναυτεργατών στην οποία συμμετείχε και ο Βαρδινογιάννης, ο οποίος πρότεινε να γίνει διακανονισμός και συγκεκριμένα να καταβάλει την ερχόμενη Δευτέρα 300.000 ευρώ έναντι των δεδουλευμένων και να δίνει κάθε μήνα ένα 20% από τα οφειλόμενα μαζί με το μισθό.

Μέχρι αργά χτες το βράδυ το καράβι παρέμενε ακινητοποιημένο καθώς γινόταν συζήτηση των πληρωμάτων προκειμένου να αποφασίσουν. Από την πλευρά της η εταιρία προσπάθησε να στρέψει επιβάτες ενάντια στα πληρώματα.

«ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ ΑΒΕΕ»
Απέλυσε συνδικαλιστή

Την εργοδοσία της επιχείρησης «ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ ΑΒΕΕ» στη Μεταμόρφωση για την παράνομη απόλυση του εργαζόμενου - συνδικαλιστή Ανέστη Χαραλαμπίδη, μέλους της διοίκησής του, καταγγέλλει, σε ανακοίνωση, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» και απαιτεί την άμεση παρέμβαση του υπουργού Εργασίας. «Η συνδικαλιστική δράση βρίσκεται υπό άγριο διωγμό», επισημαίνει ειδικότερα στην ανακοίνωση το Συνδικάτο και σημειώνει ότι «η εργοδοσία με προκλητικό τρόπο, παραβιάζοντας την εργατική νομοθεσία που προστατεύει το δικαίωμα στο συνδικαλισμό και ιδιαίτερα τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των εργαζομένων, συμπεριφέρεται με δικτατορικό τρόπο. Ο σκοπός είναι προφανής: Να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, να συνεχίσει χωρίς εμπόδια την άγρια εκμετάλλευσή τους, να στείλει μήνυμα προς τους εργαζόμενους».

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τους αδειάζουν στο κενό

Τρεις μέρες βρίσκονταν στην ταράτσα του κτιρίου επί της οδού Δωδεκανήσου 97, απειλώντας ότι θα αυτοκτονήσουν τέσσερις από τους 180 απολυμένους συμβασιούχους του Δήμου Περιστερίου. Στην πράξη αυτή απόγνωσης τους έσπρωξε η αντεργατική πολιτική του ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ. Τελικά, χτες το μεσημέρι, οι τέσσερις συμβασιούχοι απέσπασαν τη δέσμευση από το δήμαρχο Περιστερίου να τους επαναπροσλάβει, με την προϋπόθεση ότι θα δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια από την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζουμε ότι οι 180 απολυμένοι συμβασιούχοι δούλευαν για αρκετά χρόνια στο Δήμο Περιστερίου μέσω των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ) που καθιέρωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ενας ακόμα μηχανισμός συρρίκνωσης των εργατικών δικαιωμάτων που πρόσφερε φθηνό εργατικό δυναμικό ορισμένου χρόνου και μετατροπής των εργαζομένων σε αντικείμενο πολιτικής και εργασιακής ομηρίας των εκάστοτε κυβερνήσεων. Το ίδιο καθεστώς ομηρίας διαιωνίζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με το Προεδρικό Διάταγμα για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο, αποκλείοντας τη συντριπτική πλειοψηφία τους από το δικαίωμα στη μόνιμη, σταθερή και πλήρη δικαιωμάτων εργασία.

Ο Π. Σοφός, μέλος της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Αγωνιστική Συμπαράταξη» κατήγγειλε στο «Ρ»: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θεσμοθέτησε τα ΤΣΑ, με στόχο να υποβαθμίσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας. Ψευδαίσθηση που ειδικά στο Περιστέρι καλλιέργησαν και τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) και οι δημοτικές τους παρατάξεις»...

Ημερίδα για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας διοργανώνει για σήμερα, Σάββατο 26 Ιούνη, στις 4.30 το απόγευμα στο Πολυτεχνείο, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Η Ημερίδα θα γίνει στο αμφιθέατρο της Αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο (κτίριο Πατησίων). Σκοπός της συγκεκριμένης εκδήλωσης είναι το άνοιγμα του διαλόγου με άλλους φορείς και εργαζόμενους για το ζήτημα των συνθηκών εργασίας και της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο ρόλο των τεχνικών στα σχετικά ζητήματα (π.χ. στο ρόλο του Τεχνικού Ασφάλειας).

ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Συνεδριάζουν οι Γραμματείες του ΠΑΜΕ

Τις αμέσως επόμενες μέρες, θα συνεδριάσουν οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ σε όλους τους νομούς της Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να εκτιμήσουν και να προγραμματίσουν τη δράση τους για το επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό και με την οικονομική εξόρμηση που έχει ξεκινήσει. Ετσι, την ερχόμενη Τρίτη, 29/6, θα συνεδριάσει η Γραμματεία της Εύβοιας στη Χαλκίδα, την Τετάρτη, 30/6, η Γραμματεία στη Θήβα και θα ακολουθήσουν το Σάββατο, 3/7, στη Λαμία, τη Δευτέρα, 5/7, στην Αμφισσα και την Τετάρτη, 7/7, στη Λιβαδειά.

ΠΑΤΡΑ
Στάσεις μεταλλεργατών

Με τετράωρες στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια, κλιμακώνουν από χθες τις κινητοποιήσεις τους οι μεταλλεργάτες στην πολυεθνική εταιρία «ΚΡΟΟΥΝ ΕΛΑΣ - ΚΑΝ» στην Πάτρα και διεκδικούν ικανοποιητική Διμερή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι κινητοποιήσεις των μεταλλεργατών έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη βδομάδα και είχαν προχωρήσει σε τρίωρη στάση εργασίας καθημερινά. Στον αντίποδα, η εργοδοσία, εκμεταλλευόμενη την επαίσχυντη ΣΣΕ που υπέγραψε η ΓΣΕΕ με το ΣΕΒ, αρνείται να ικανοποιήσει ακόμα και στοιχειώδη αιτήματα των εργατών. Στο πλευρό των αγωνιζόμενων μεταλλεργατών, βρίσκεται το κλαδικό Σωματείο Μετάλλου στην Πάτρα, το οποίο, με ανακοίνωση συμπαράστασης που εξέδωσε, στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα τους και τονίζει πως στόχος του ΣΕΒ και της κυβέρνησης είναι η κατάργηση των Διμερών Συλλογικών Συμβάσεων για αρχή και στη συνέχεια και των Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων, με προοπτική την εισαγωγή της ατομικής σύμβασης εργασίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ