ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΑΒ
Πάνε για Ολυμπιακό ρεκόρ στο ξεπάτωμα

Εργασία μέχρι εξάντλησης, βάρβαρη καταστρατήγηση των εργασιακών και ανθρώπινων δικαιωμάτων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και στο Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και παραπέρα άλωση του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας στις «μυλόπετρες» των Ολυμπιακών Αγώνων των πολυεθνικών επιβάλλουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας.

Στο όνομα της ...«εθνικής υπόθεσης» περικόπηκαν οι άδειες όλου του προσωπικού των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας από τις 26 του Ιούλη έως και τις 30 του Αυγούστου και από τις 10 έως τις 30 του Σεπτέμβρη. Ετσι, οι εργαζόμενοι και γιατροί, ήδη εξαντλημένοι απ' τις τεράστιες ελλείψεις, υποχρεούνται να εντατικοποιήσουν ακόμα περισσότερο τη δουλιά τους και μάλιστα χωρίς να πληρωθούν για την υπερεργασία τους.

Δουλιά σε εξοντωτικούς ρυθμούς, χωρίς ρεπό, καταστρατηγώντας κάθε εργασιακό και ανθρώπινο δικαίωμα, επιβάλλεται και στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ. Μάλιστα, οι επιτακτικές ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων κρίνονται απ' την κυβέρνηση μεγαλύτερης σημασίας απ' την υγεία των πολιτών, αφού αν και η επαρχία αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ελλείψεων στα παραρτήματα του ΕΚΑΒ, αποφασίστηκε η μετακίνηση προσωπικού από την περιφέρεια για την περίοδο των Αγώνων.

Αποκαλυπτική των σχεδιασμών είναι η αλληλογραφία του προέδρου του ΕΚΑΒ, Χρ. Ρέσσου, με το αρμόδιο τμήμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του ΕΚΑΒ και άλλες υπηρεσίες.

Σε έγγραφο του τμήματος προς τον Χρ. Ρέσσο με ημερομηνία 16.3.2004 με θέμα «Πρόγραμμα Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και σχεδιασμός πόλης» αναφέρεται το σχέδιο προγράμματος των πληρωμάτων ασθενοφόρων για την περίοδο 23 του Ιούλη έως και 2 του Σεπτέμβρη 2004. «Το πρόγραμμα, αναφέρεται, αφορά όλες τις καλύψεις που μας έχουν ζητηθεί βάσει σχετικού εγγράφου από τον Οργανισμό 2004 και τον σχεδιασμό πόλης κάλυψης αναγκών των Νομών Αττικής, Πειραιώς, Κορίνθου». Σύμφωνα με το τμήμα, για να καλυφθεί το πρόγραμμα χρειάζονται 1.400 άτομα, εκ των οποίων τα 700 για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων (κάλυψη ασθενοφόρων, κινητών μονάδων και μοτοσικλετών), 630 άτομα για το σχεδιασμό πόλης (καλύψεις πολιτών, επισήμων, πολιτιστικών εκδηλώσεων, αεροδρόμια, λιμάνια, εθνικοί δρόμοι κ.ά.) και 70 άτομα για τη στελέχωση του επιχειρησιακού κέντρου.

«Σήμερα ο αριθμός των πληρωμάτων που εργάζονται στα ασθενοφόρα είναι 560 - σ.σ. σύμφωνα με το σωματείο είναι 525 - άρα υπολείπονται 840 άτομα, τα οποία θα πρέπει να είναι διαθέσιμα το συντομότερο δυνατό, ώστε να αποκτηθεί η κατάλληλη εμπειρία και ο βαθμός ετοιμότητάς τους να είναι ο μέγιστος δυνατός και επιπλέον να γίνει ο κατάλληλος καταμερισμός βάσει των πραγματικών δεδομένων», αναφέρεται στο έγγραφο. «Με αυτά τα δεδομένα - τονίζεται σε άλλο σημείο - τα πληρώματα θα πρέπει να εργαστούν υποχρεωτικά επτά εξτρά βάρδιες (σ.σ. το μήνα) πέραν του κανονικού τους προγράμματος. Αντιλαμβάνεστε βέβαια ότι το πρόγραμμά τους θα είναι πολύ συμπιεσμένο και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα εργάζονται επί 15νθήμερο-20ήμερο χωρίς κανένα ρεπό». Ο σχεδιασμός αυτός βέβαια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Σωματείου Εργαζομένων, δεν υλοποιείται στην πράξη, οπότε το πιθανότερο είναι ότι δε θα υπάρχει ούτε ένα ρεπό το μήνα.

Οι ...300 του ΕΚΑΒ

Δουλεμπορικοί όροι εργασίας προβλέπονται όμως και για τους 300 νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους, που αναμένεται να φτάσουν στο ΕΚΑΒ στα τέλη Ιούνη. Από αυτούς οι 150 θα είναι διορισμένοι στην Αθήνα και οι υπόλοιποι 150 έχουν διορισμούς στην επαρχία. Παρά τις τεράστιες ανάγκες της επαρχίας (ένα ασθενοφόρο ανά πόλη στην κάθε βάρδια), τόσο οι νεοπροσλαμβανόμενοι όσο και μόνιμο προσωπικό του ΕΚΑΒ που υπηρετεί στην επαρχία μετακινούνται στην Αθήνα μέχρι το τέλος και των Παραολυμπιακών για να καλυφθούν όπως όπως οι ανάγκες.

Σε έγγραφο του Χρ. Ρέσσου προς τους διευθυντές των παραρτημάτων του ΕΚΑΒ στην επαρχία, με ημερομηνία 23.6.2004, αναφέρεται: «Παρακαλούμε να ενημερώσετε τους ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους του κλάδου ΔΕ πληρωμάτων ασθενοφόρων του παραρτήματος και των τομέων ευθύνης σας, που έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της κεντρικής υπηρεσίας του ΕΚΑΒ, για την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων για τα παρακάτω: Για τη διαμονή τους έχει εξασφαλιστεί χώρος και έχει διαμορφωθεί στις κτιριακές εγκαταστάσεις της κεντρικής υπηρεσίας του ΕΚΑΒ. Για τη σίτισή τους έχει διενεργηθεί διαγωνισμός και έχει υπογραφεί σύμβαση με εστιατόριο».

Και μπορεί για τους μόνιμους εργαζόμενους να εξασφαλίστηκε ...ένα ράντζο στην κεντρική υπηρεσία, αλλά οι σχεδιασμοί είναι ακόμα χειρότεροι για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Σε έγγραφο του Χρ. Ρέσσου στις 21.5.2004 προς το Συντονιστικό Οργανο Τομέα Υγείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αναφέρεται: «Παρακαλούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα εξασφάλισης για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της διαμονής και σίτισης του νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού. Παραδείγματος χάριν, στις κατασκηνώσεις του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στον Αγιο Ανδρέα ή όπου αλλού εσείς κρίνετε»!

Μετά από αυτά το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Αθήνας προχώρησε σε Γενική Συνέλευση στις 23.6.2004 και αποφάσισε: Κανείς εργαζόμενος να μην εργαστεί πέραν του κανονικού του ωραρίου και του μηνιαίου του προγράμματος εξτρά βάρδιες. Να έρθει σε επικοινωνία με τα σωματεία της επαρχίας προκειμένου να μη μετακινηθούν εργαζόμενοι απ' την επαρχία γιατί αυτό θα έχει αποτέλεσμα να μείνουν ακάλυπτες πόλεις. Σε ό,τι αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους υπογραμμίζει ότι πρέπει η πρόσληψή τους να γίνει εκεί που είναι η οργανική τους θέση.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Καταργούν την αργία

Σε «ατζέντη» εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγάλων σούπερ μάρκετ και πολυκαταστημάτων, που έχουν εγκατασταθεί στην πόλη της Χαλκίδας, έχει μετατραπεί ο πρώην συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ και νυν νομάρχης Εύβοιας (με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ) Θ. Μπουραντάς. Με την ιδιότητά του αυτή, δε χάνει την ευκαιρία να βάλλει κατά των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ετσι, ενώ πριν από μερικούς μήνες αναγκάστηκε, κάτω από την πίεση και αντίδραση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας και μικρομεσαίων εμπόρων να πάρει πίσω απόφασή του (το 1995, στην πρώτη θητεία του ως νομάρχη), με την οποία επέτρεπε τη λειτουργία σε τοπική μεγάλη αλυσίδα σούπερ - μάρκετ το Σάββατο μετά τις 6 και τις Κυριακές, επανήλθε «εν κρυπτώ και παραβύστω» με νέα, «φωτογραφική» απόφαση, πάλι υπέρ της συγκεκριμένης τοπικής αλυσίδας σούπερ - μάρκετ!

Ετσι, με απόφαση που υπέγραψε στις 26/1/2004 επιτρέπει «κατ' εξαίρεση, τη λειτουργία των μεικτών παντοπωλείων και ιχθυοπωλείων του Δήμου Χαλκιδέων κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας κάθε έτους, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών, τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και των επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής της Χαλκίδας». Σημειωτέον ότι στη Χαλκίδα λειτουργούν αυτή τη στιγμή πέντε με έξι παντοπωλεία από τα 150 που λειτουργούσαν πριν από λίγα χρόνια.

Με αυτήν τη «φωτογραφική» διάταξη εξυπηρετείται κατά τον καλύτερο τρόπο η τοπική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, που λειτουργεί τις Κυριακές και αργίες ως ...παντοπωλείο και ιχθυοπωλείο με τους εργαζόμενους σε ρόλο (υποχρεωτικό) «συγγενών των εργοδοτών ή πελατών», αφού η απόφαση του «φιλεργατικού» νομάρχη προνοεί ότι επιτρέπεται η κατ' εξαίρεση λειτουργία, «εφ' όσον δεν απασχολούν προσωπικό με σχέση εξαρτημένης εργασίας». Η νέα αντεργατική μεθόδευση αποκαλύφθηκε και καταγγέλλεται από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, που ετοιμάζει την αντεπίθεσή του.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ»
Να ανακληθούν οι απολύσεις

Την άμεση επαναπρόσληψη των 10 μηχανικών αεροσκαφών, ζήτησε από τη διοίκηση των «Ολυμπιακών Αερογραμμών», ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στους απολυμένους εργαζόμενους και δήλωσε ότι για το θέμα αυτό το ΚΚΕ θα καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή. Ο βουλευτής του Κόμματος, συνοδευόμενος από στελέχη της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Αερομεταφορών (ΕΣΚ), πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της διοίκησης της εταιρίας. Στη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση, ο πρόεδρος της εταιρίας Π. Παπαγεωργίου είπε ότι «... οι εργαζόμενοι θυσιάστηκαν για το καλό της εταιρίας και των υπόλοιπων εργαζομένων... γιατί δεν αντέχουν τα οικονομικά της εταιρίας», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να επαναπροσληφθούν! Επίσης, είπε ότι οι συγκεκριμένες προσλήψεις έγιναν «παράνομα» από την προηγούμενη διοίκηση και ως εκ τούτου ο ίδιος ήταν αναγκασμένος να τους απολύσει!

Οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για την επαναπρόσληψη των 10 εργαζομένων και καλούν την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ) να πάψει να «σφυρίζει αδιάφορα» και να απαιτήσει την ανάκληση των απολύσεων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ