ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2023
Σελ. /20
«ΚΟΛΑΦΟΣ» ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Η ΕΑΡΙΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Καθήλωση μισθών και πάγωμα τριετιών, «κόφτες» στην Υγεία και παραπέρα εμπορευματοποίησή της, περικοπές και ένταση της φοροληστείας για να πιάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα, πογκρόμ πλειστηριασμών, νέος γύρος επίθεσης σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, εκτίναξη της ενεργειακής φτώχειας και του κόστους κατοικίας και μεταφορών ελέω «πράσινης μετάβασης», κράτος ακόμα πιο εχθρικό στις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που διαμορφώνει το κοινό πρόγραμμα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ για τα επόμενα χρόνια, όπως αυτό αποτυπώνεται και στις «συστάσεις» της Κομισιόν για την Ελλάδα που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, στο πλαίσιο της «κανονικότητας» των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ.

Η έκθεση ξεσκεπάζει τα προεκλογικά παραμύθια τόσο της ΝΔ, που ως η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση παρουσιάζει την αντιλαϊκή της ατζέντα ως δήθεν προϋπόθεση για τη λαϊκή ευημερία, με ανέκδοτα περί «αυξήσεων μισθών» κ.ο.κ., όσο και τις κορόνες από την «αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση» των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, περί «ισχυρής αντιπολίτευσης», αφού μία προς μία οι δεσμεύσεις που περιγράφει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν και τη δική τους σφραγίδα.

Παράλληλα σημαίνει συναγερμό για τον λαό, που χωρίς καθυστέρηση, μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους του, τους φορείς του, πρέπει να βρεθεί από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών σε θέσεις μάχης. Σε αυτό το μετερίζι εγγύηση είναι ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, που πάει «ανάποδα» στη στρατηγική του κεφαλαίου, την οποία όλα τα υπόλοιπα κόμματα υπηρετούν. Γι' αυτό και τώρα είναι η ώρα ακόμα περισσότεροι στις εκλογές της 25ης Ιούνη να κάνουν το βήμα, να ενισχύσουν ακόμα πιο αποφασιστικά το ΚΚΕ, τη μοναδική λύση μέσα και έξω από τη Βουλή για την υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων.

Τσεκούρι σε δαπάνες, φοροληστεία χωρίς τέλος για τα ματωμένα πλεονάσματα

Βασικό στοιχείο που αποτυπώνεται και στις συστάσεις της Κομισιόν είναι η επιστροφή στη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, που μεταφράζεται σε νέο τσεκούρι σε δαπάνες για τις λαϊκές ανάγκες και ένταση της φοροληστείας για να διασφαλίζονται τα ματωμένα πλεονάσματα, που με τη σειρά τους θα γίνονται νέα πακέτα για τη στήριξη του κεφαλαίου.

Με τα λόγια της Κομισιόν, η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στη «διασφάλιση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, ιδίως περιορίζοντας τις πρωτογενείς δαπάνες το 2024 σε όχι περισσότερο από 2,6%».

Σκοπός είναι να διασφαλίζεται ο «κουμπαράς» με τα πακέτα και τα προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με τη «διατήρηση των εθνικών χρηματοδοτούμενων δημοσίων επενδύσεων και διασφάλιση της αποτελεσματικής απορρόφησης των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης κι άλλων ευρωπαϊκών κονδυλίων, ιδίως για την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης».

Ο ορίζοντας φυσικά των αντιλαϊκών μέτρων και δεσμεύσεων που σηματοδοτούν τα παραπάνω εκτείνεται και πέρα από το 2024, οπότε «η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί μια μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική σταδιακής και βιώσιμης εξυγίανσης, σε συνδυασμό με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις».

Πρόκειται για κοινό στόχο της ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που έχουν ως «ένα το κρατούμενο» την επιστροφή στα ματωμένα πλεονάσματα, ενώ τσακώνονται για το ποιος μπορεί να τα διασφαλίσει. Τέτοιο στοιχείο άλλωστε αποτέλεσε και η αντιπαράθεση για τα «κοστολογημένα» προγράμματά τους, το πόσο προσαρμοσμένα είναι δηλαδή στον στενό κορσέ της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Κι ενώ μπροστά βρίσκεται η συζήτηση για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας στην ΕΕ, που σηματοδοτεί και νέα μνημόνια διαρκείας για τους λαούς.

Θυμίζουμε πως μόλις την περασμένη Κυριακή με άρθρο του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ζητούσε από την επόμενη κυβέρνηση την «κατά το δυνατόν αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων του δημόσιου τομέα», και μάλιστα αυτό να συνδεθεί και με ειδικό «επενδυτικό ταμείο» για τη στήριξη της «πράσινης μετάβασης» και του ασφαλιστικού συστήματος. Οι εργαζόμενοι δηλαδή να ματώσουν για να μεγαλώσει η «προίκα» για τα «πράσινα» αρπακτικά αλλά και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ατελείωτα τα «προαπαιτούμενα» για το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης

Η Κομισιόν στις συστάσεις της καλεί ακόμη την επόμενη κυβέρνηση να επιταχύνει τις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις», πάνω στα χνάρια όσων νομοθέτησε τα προηγούμενα χρόνια «ως μέρος του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» η κυβέρνηση της ΝΔ, με τις πλάτες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για τα πάνω από 350 προαπαιτούμενα του νέου υπερμνημονίου που περιμένουν στη σειρά: Αντεργατικά μέτρα καθήλωσης των μισθών και έντασης της εκμετάλλευσης (βλέπε δίπλα), παραπέρα εμπορευματοποίηση σειράς τομέων όπως το νερό, μέτρα για «αποτελεσματικό» αντιλαϊκό κράτος... Μάλιστα, όπως σημειώνουν τις μέρες αυτές τα αστικά επιτελεία, τα χρονικά περιθώρια για τα προαπαιτούμενα της τέταρτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης πιέζουν, εξ ου και η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί «τάχιστα».

Ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εστιάζει στην «αναμόρφωση» του φορολογικού συστήματος, ώστε να είναι ακόμα πιο «φιλικό προς τις επενδύσεις». Και για να είναι τα «σκυλιά δεμένα» για τους «επενδυτές» με νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια, η Κομισιόν συστήνει «εισαγωγή προκαταβολής φόρου, διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μεταξύ άλλων με αναθεώρηση της τρέχουσας φορολογικής δομής για τους αυτοαπασχολούμενους και ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης με την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών», αλλά και με καλύτερη «αξιοποίηση» των στοιχείων από τις ηλεκτρονικές πληρωμές για την επέλαση ιδιαίτερα στους επαγγελματίες.

Ενώ ξεχωριστή αναφορά υπάρχει στη μεταρρύθμιση του κτηματολογίου, με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και τη σύσταση και λειτουργία του Ελληνικού Οργανισμού Κτηματολογίου.

Παράλληλα, η Επιτροπή καλεί σε επιτάχυνση των πλειστηριασμών και των εκβιασμών προς τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, αφού η Κομισιόν σημειώνει πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να συνεχίσουν να μειώνονται, όπως και να προχωρήσει η περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, για την κερδοφόρα «αξιοποίησή» τους, κόντρα στις λαϊκές ανάγκες.

Επίσης καλεί να «τρέξουν» οι «μεταρρυθμίσεις» για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, σύμφωνα και με τον πρόσφατο νόμο - έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ και την πολιτική «συνύπαρξης» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι λοιποί.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα «να ολοκληρώσει την ανάπτυξη του πλαισίου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να υιοθετήσει ισχυρότερα κίνητρα για την εγγραφή ενός επαρκούς αριθμού οικογενειακών γιατρών», «πλαίσιο» που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν πρόλαβε να τελειώσει τη ...δουλειά, με την κυβέρνηση ΝΔ να την επαναφέρει.

Υπενθυμίζεται ότι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού αποτελεί το εργαλείο περικοπής εξετάσεων, θεραπειών κ.ά., με το πρόσχημα της επιβεβλημένης αποσυμπίεσης των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ η ΠΦΥ κρίνεται ως το κλειδί που ανοίγει την πόρτα στη «μείωση των δαπανών θεραπευτικής περίθαλψης», στην οποία αναφέρεται και η έκθεση της Κομισιόν.

Ακριβώς ενταγμένο μέσα σε αυτή τη «μεταρρύθμιση» βρίσκεται και το μέτρο για την εφαρμογή του συστήματος ελέγχου πρόσβασης στα νοσοκομεία (gatekeeping), που βρίσκονται στην έκθεση της Κομισιόν.

Επέλαση των «πράσινων» αρπακτικών, στο «σκοτάδι» ο λαός

Εννοείται ότι από τις δεσμεύσεις της επόμενης κυβέρνησης, τις οποίες θα εφαρμόσει από κοινού με το «υπουργείο αντιπολίτευσης» των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και αυτές για την επιτάχυνση της στρατηγικής της «πράσινης μετάβασης», που σημαίνει παραπέρα γιγάντωση της ενεργειακής φτώχειας και πανάκριβα «πράσινα» εμπορεύματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν καλεί σε «διατήρηση της δυναμικής στη σταθερή εφαρμογή» των προαπαιτούμενων του «REPowerEU» με σκοπό την ταχεία έναρξη εκτέλεσης του προγράμματος, που περιλαμβάνει άγρια «πράσινα» χαράτσια, επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης, χωροθέτηση ΑΠΕ «όπου, όπως και όποτε» θέλει ο επενδυτής, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία και στο περιβάλλον, αλλά και ανακατατάξεις στον ενεργειακό χάρτη οι οποίες μυρίζουν μπαρούτι.

Με βάση τα παραπάνω, η Επιτροπή ζητάει από την επόμενη κυβέρνηση: Να μειώσει την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και να επιταχύνει περαιτέρω τη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών ανεφοδιασμού. Να επεκταθούν παραπέρα οι ΑΠΕ, με την ολοκλήρωση και την επιβολή των νέων νομικών πλαισίων για τη διαδικασία αδειοδότησης και για offshore αιολικά πάρκα, αύξηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και της χωρητικότητας αποθήκευσης, προώθηση της αποκεντρωμένης παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και θέσπιση νομοθεσίας για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου και βιομεθανίου.

Παράλληλα, με προμετωπίδα την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, δίνεται σήμα για νέα «κίνητρα» στους μεγάλους ομίλους, για έργα όπως π.χ. οι «έξυπνοι μετρητές», με τον λογαριασμό να καταλήγει σταθερά στον λαό. Το ίδιο και στις μεταφορές, όπου συνιστάται η στήριξη για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, ιδίως με την προώθηση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε η Κομισιόν καλεί σε απόσυρση των όποιων ελάχιστων μέτρων για το κόστος της Ενέργειας βρίσκονται σε ισχύ, τα οποία βέβαια ήδη η κυβέρνηση έχει αποσύρει στο μεγαλύτερο μέρος τους, με πρόσχημα την επιστροφή των τιμών στα «προ κρίσης» επίπεδα, τιμές που παραμένουν πάντως πολύ πάνω απ' ό,τι βρίσκονταν τα προηγούμενα χρόνια. Αλλωστε η Κομισιόν προκαταλαμβάνει και για νέες αυξήσεις τιμών, λέγοντας ότι σε αυτό το ενδεχόμενο τα μέτρα θα πρέπει να είναι «στοχευμένα» προς τους πλέον εξαθλιωμένους. Την ίδια ώρα συνιστά να διατηρηθούν τα «κίνητρα» για την εξοικονόμηση Ενέργειας, με τον λαό να χαρατσώνεται άγρια και να κόβει όλο και περισσότερο και απ' αυτήν τη στοιχειώδη ανάγκη του. Επιπλέον, σημειώνει ότι οι σχετικές «αποταμιεύσεις» του αστικού κράτους - και αυτές από το χαράτσωμα του λαού - θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τον έτερο στόχο της αστικής τάξης, τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ