ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2023
Σελ. /20
«Δεσμεύσεις» για παγωμένες τριετίες τουλάχιστον μέχρι το 2027

Αλλη μια «μούφα» για τους μισθωτούς αποδεικνύονται οι εξαγγελίες της ΝΔ για «τετραετία αυξήσεων στους μισθούς», κάτι που αποδεικνύεται από τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στην Εαρινή Εκθεση της ΕΕ. Οπως ακριβώς έγινε και με τις αυξήσεις που υπόσχονταν την προηγούμενη τετραετία, και τελικά μόνο το 2022 οι μισθωτοί μέτρησαν απώλεια 7,4% στην αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού, έτσι και για τα επόμενα χρόνια το εισόδημα των εργαζομένων θα συνεχίσει να στραγγαλίζεται, για να ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Το απαραβίαστο λοιπόν «ευαγγέλιο» για όλα τα κόμματα του κεφαλαίου, οι συστάσεις της ΕΕ, που αποτυπώνονται και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, δείχνουν ότι στο μεταξύ συνεχίζεται το «πάγωμα των τριετιών». Πρόκειται για τα επιδόματα που παίρνουν οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό για κάθε τρία χρόνια προϋπηρεσίας και τα οποία έχουν παγώσει από το 2012, στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Ο μνημονιακός νόμος, που έχουν εφαρμόσει από τότε όλες οι κυβερνήσεις, παραμένει ενεργός και υποτίθεται ότι θα πάψει να εφαρμόζεται όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10% μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση.

Ετσι, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν οι τριετίες θα παραμείνουν παγωμένες τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2026. Κι αυτό γιατί η πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν είναι ακόμα χειρότερη και από τις όποιες εξαγγελίες της κυβέρνησης, αφού το ξεπάγωμα των τριετιών στους κατώτατους μισθούς του ιδιωτικού τομέα σπρώχνεται κατευθείαν στο... 2027! Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η ανεργία αναμένεται να μειωθεί σε 11,8% φέτος, 10,9% το 2024, 10% το 2025 και 9,8% το 2026. Κατά συνέπεια, μόνο το 2027 μπορούν να ελπίζουν οι μισθωτοί στο ξεπάγωμα των τριετιών.

Βέβαια το κακό δεν σταματά εδώ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα κι αν οι τριετίες ξεπαγώσουν το 2027, ο χρόνος θα αρχίσει να μετρά από εκείνη τη χρονική στιγμή και μετά, δηλαδή δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Επομένως, ο χρόνος που διανύει κάποιος εργαζόμενος που αμείβεται ήδη με τον κατώτατο μισθό σήμερα, όπως και τα επόμενα χρόνια, δεν θα μετράει ως προϋπηρεσία αλλά χάνεται. Σε αυτήν την περίπτωση, για να δει κάποιος μισθωτός αύξηση στον κατώτατο μισθό θα πρέπει να συμπληρώσει την τριετία από εκείνο το χρονικό σημείο και πέρα, στην περίπτωσή μας από το 2027 και μετά. Δηλαδή, καμία αύξηση λόγω προϋπηρεσίας δεν θα γίνει στον κατώτατο μισθό πριν από το 2029!

Για να γίνει κατανοητή η κλοπή που γίνεται στους εργαζόμενους, αν ξεπάγωναν σήμερα οι τριετίες, όπως είναι το αίτημα εκατοντάδων εργατικών συνδικάτων που έχει απορριφθεί από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ένας εργαζόμενος με μία τριετία και με βάση τον σημερινό κατώτατο μισθό (780 ευρώ) αυτομάτως θα έβλεπε τον μισθό του να φτάνει στα 858 ευρώ μεικτά.

Οι προϋποθέσεις για πραγματική αύξηση των μισθών

Στον αντίποδα αυτής της κοροϊδίας στέκονται οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, με εκατοντάδες συνδικάτα να παλεύουν για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης ως αφετηρίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού, που σήμερα πρέπει να οριστεί στα 850 ευρώ ως βάση για νέες αυξήσεις, με ταυτόχρονη επαναφορά των τριετιών. Οπως και για επαναφορά των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της υποχρεωτικότητάς τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να αυξηθούν οι μισθοί σε όλες τις κλίμακες. Να επανέλθουν επίσης η μετενέργεια και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Διεκδικήσεις που στηρίζει ανεπιφύλακτα το ΚΚΕ, τις έχει φέρει άλλωστε με κάθε τρόπο και στη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια, με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να τις απορρίπτουν ασυζητητί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τις παραπάνω διεκδικήσεις, ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό και έχει μία τουλάχιστον τριετία θα λαμβάνει 935 ευρώ μεικτά.

Νέα φοροεπιδρομή και στους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες

Δεσμεύσεις για «σταθερότητα» στη φοροληστεία και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών επιφυλάσσει το δεδομένο αντιλαϊκό πρόγραμμα της επόμενης μέρας, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση της Κομισιόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξεχωριστή μνεία γίνεται στη λεγόμενη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», φωτογραφίζοντας απευθείας τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και ΕΒΕ, μια «διεύρυνση» που θα τους φορτώσει νέα βάρη στην τρέχουσα φοροεπιδρομή διαρκείας.

Ετσι, τώρα, στο όνομα της αντιμετώπισης της «φοροδιαφυγής», έρχεται ο νέος γύρος επίθεσης. Οι αυτοαπασχολούμενοι θυμούνται καλά ότι την προηγούμενη φορά που άνοιξε τέτοια συζήτηση από τα επιτελεία της ΕΕ και τις κυβερνήσεις της, κατέληξε, πρώτον, στην κατάργηση του αφορολόγητου, δεύτερον, στη διεύρυνση και μονιμοποίηση των «αντικειμενικών κριτηρίων», τρίτον, στην επιβολή του χαρατσιού του «τέλους επιτηδεύματος» και, τέταρτον, στην αύξηση των κερδών των τραπεζικών ομίλων μέσω κρατήσεων και των προμηθειών αφού διευρύνθηκαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Τα παραπάνω έγιναν νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και εφαρμόστηκαν εναλλάξ από όλους, ενώ η έκθεση της Κομισιόν, που βασίζεται στις προτάσεις της ΝΔ για τα επόμενα χρόνια, προδιαγράφει την κλιμάκωση της επίθεσης στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αυτά, σε συνδυασμό με τις νέες θηλιές που περνάνε στον λαιμό τους, όπως με τα «κόκκινα» δάνεια που πολλαπλασιάζονται, με το 47% να έχει τουλάχιστον μια ληξιπρόθεσμη οφειλή, δείχνουν τι έρχεται, στο όνομα πάντα της «επενδυτικής βαθμίδας» και της θωράκισης των επιχειρηματικών ομίλων.

Με κριτήριο ψήφου τόσο τη σημερινή δύσκολη κατάσταση όσο και όσα ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα και θα εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ με την ουσιαστική συμφωνία των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι και ΕΒΕ μία επιλογή έχουν: Τη στήριξη στο ΚΚΕ, τη δύναμη που έχει αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο πλευρό τους, που δεν στριμώχνει τις ανάγκες και την ίδια την επιβίωσή τους στους στόχους της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Που στηρίζει κάθε δίκαιο αίτημά τους για μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, κατάργηση των άδικων φόρων και χαρατσιών.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ
Ακάθεκτη η «υπεραπόδοση» της φοροληστείας

18 δισ. φόροι το πρώτο τετράμηνο, 1,5 δισ. πάνω και από τους στόχους

Ενα ακόμα αντιλαϊκό ρεκόρ σπάει μιας και η φοροληστεία του λαού έχει φτάσει στα ύψη, απογειώνοντας έτσι τα ματωμένα πλεονάσματα, που αποτελούν άλλωστε μετεκλογική δέσμευση και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, μεγάλο μέρος των φορολογικών εσόδων προέρχεται από τον ΦΠΑ, που είναι αυξημένος λόγω της ακρίβειας, επιβεβαιώνοντας ότι τα κρατικά ταμεία γεμίζουν λεφτά από τις τσέπες του λαού που στενάζει από την ακρίβεια, για να χρηματοδοτούνται οι «πράσινες» μπίζνες και οι άλλες «επενδύσεις» του μεγάλου κεφαλαίου. Κάτι που βέβαια κάνει πιο κατανοητό και τον λόγο που τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η αντιπολίτευση των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, όλο το προηγούμενο διάστημα, απέρριπταν κατηγορηματικά τις προτάσεις του ΚΚΕ για κατάργηση όλων των ληστρικών έμμεσων φόρων σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και καύσιμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δημοσίευσε χτες το υπουργείο Οικονομικών, την περίοδο από τον Γενάρη μέχρι τον Απρίλη του 2023 παρουσιάζεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,443 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 869 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 799 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2022.

Με βάση τα στοιχεία, αυτή η εξέλιξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα αυξημένα φορολογικά έσοδα του τετραμήνου.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τους φόρους ανήλθαν σε 17,803 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 1,567 δισ. ευρώ ή 9,7% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023.

Τα αυξημένα φορολογικά έσοδα αποδίδονται στην «καλύτερη απόδοση» του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκε σε δόσεις, όσο και στην «καλύτερη απόδοση» του ΦΠΑ του τρέχοντος έτους, που είναι αυξημένος προφανώς λόγω της ακρίβειας. Θυμίζουμε ότι από το σύνολο των φορολογικών εσόδων, το 95% το πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ μόλις το 5% οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Το μέγεθος της κοροϊδίας από την κυβέρνηση αποκαλύπτεται από το ότι ενώ οι εργαζόμενοι, μικροί επαγγελματίες, συνταξιούχοι έχουν πληρώσει στο πρώτο 4μηνο του 2023 φόρους ύψους άνω των 15 δισ. συνολικά, η κυβέρνηση τους επέστρεψε το ...αστρονομικό ποσό των ...502 εκατ. ευρώ, μέσω του Market Pass - καπαμά!

Αναλυτικά:

Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 7,574 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 481 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης ανήλθαν σε 2,032 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 80 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 353 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 42 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 4,991 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 473 εκατ. ευρώ.

Ποιοι πανηγυρίζουν

Την ίδια στιγμή, κάποιοι πανηγυρίζουν και δεν είναι άλλοι από τις «αγορές» και τους «οίκους αξιολόγησης», όπως, για παράδειγμα, η «Moody's». Σε έκθεσή της αναφέρει ότι «μετά το αποτέλεσμα των εκλογών και τη νίκη της ΝΔ θα υπάρχει συνέχεια στη δημοσιονομική και την οικονομική πολιτική» που τσακίζει τον λαό.

Βέβαια, πριν από τις εκλογές οι «οίκοι αξιολόγησης» έλεγαν ακριβώς το ίδιο διευκρινίζοντας ότι είτε είναι η ΝΔ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, με το ΠΑΣΟΚ, το αποτέλεσμα θα είναι το αυτό, «στάζοντας μέλι» για τη δέσμευση όλων «για δημοσιονομική προσαρμογή και αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων με διατήρηση της σημερινής δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής».

Επιπλέον, η «Moody's» προβλέπει ότι η Ελλάδα θα σημειώσει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως, με το χρέος της γενικής κυβέρνησης να υποχωρεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ το 2025 από 171,3% το 2022, χάρη στις προοπτικές σημαντικά υψηλότερης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια. Μόνο που για να γίνει αυτό θα συνεχίσει να ματώνει ο λαός και να ευημερούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ