ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παζάρια για «νέα» ή «συμπληρωματική» συμφωνία...

Γερμανία, ΕΕ, Βρετανία και Ρωσία προς το παρόν «δεν βλέπουν εναλλακτική», αν και συζητάνε κάποιες από τις «ανησυχίες» των ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με επίκεντρο τη γεωπολιτική κόντρα ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με το Ιράν και φόντο τις απειλές του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, για αποχώρηση στις 12 Μάη από τη διεθνή συμφωνία που υπέγραψαν τον Ιούνη του 2015 στη Βιέννη με τις άλλες τέσσερις χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα) και τη Γερμανία (γνωστή ως Ομάδα των 5+1).

Οι συγκρούσεις συμφερόντων αντανακλώνται σε μικρές ή μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις και «διφορούμενα μηνύματα» προδίδοντας την ένταση των παζαριών, ιδιαίτερα μετά την προχτεσινή επιλογή του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να υποστηρίξει, όπως και ο Τραμπ, μία «νέα συμφωνία» για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Απέναντι σε όλα αυτά η ιρανική ηγεσία αντιδρά. Ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί διαμήνυσε ότι δεν θα δεχτεί «ούτε την αφαίρεση μίας πρότασης» από τη διεθνή συμφωνία.

Μετά τις προχτεσινές δηλώσεις των Προέδρων ΗΠΑ και Γαλλίας περί «ανάγκης για νέα συμφωνία» με το Ιράν, ο Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας χτες στο αμερικανικό Κογκρέσο, υποστήριξε με περισσό θράσος ότι το Ιράν «δεν θα πρέπει ποτέ να αποκτήσει κανένα πυρηνικό όπλο, ούτε τώρα, ούτε σε πέντε, ούτε σε δέκα χρόνια, ούτε ποτέ». Ανέφερε πως καταβάλλονται προσπάθειες για «συμπληρωματική συμφωνία που θα αντιμετωπίζει ανεπίλυτα προβλήματα», τονίζοντας: «Δεν θα πρέπει να την εγκαταλείψουμε (σ.σ. τη διεθνή συμφωνία) εάν δεν έχουμε κάτι πιο ουσιαστικό. Η Γαλλία δεν θα αφήσει τη συμφωνία γιατί την υπέγραψε. Αυτή είναι η θέση μου...».

Αντιδράσεις σε Βερολίνο, Λονδίνο, Βρυξέλλες, Μόσχα

Η θέση του Μακρόν, στο παρόν στάδιο, διαφοροποιείται από αυτή άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ο Ράινερ Μπρόιλ, εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε ότι «η μεγαλύτερη προτεραιότητα» της Γερμανίας είναι «η διατήρηση μίας άθικτης συμφωνίας». «Επτά χώρες και η ΕΕ διαπραγματεύτηκαν τη συμφωνία και αυτή δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης ή αντικατάστασης από μία υποομάδα. Μία νέα πυρηνική συμφωνία δεν είναι στην ατζέντα». Πρόσθεσε όμως: Είμαστε «σε στενό και εποικοδομητικό συντονισμό» με τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, και η Γερμανία ανησυχεί επίσης για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.

Στο Λονδίνο, κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η Βρετανία εργάζεται στενά με τους συμμάχους της για θέματα που σχετίζονται με το Ιράν, υποστηρίζοντας τις συνομιλίες των Προέδρων ΗΠΑ - Γαλλίας για «νέα συμφωνία», με την οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν «ανησυχίες» «πέρα» από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ωστόσο, παρατήρησε ότι η διεθνής συμφωνία ήταν αποτέλεσμα «13 ετών ακάματης διπλωματίας και λειτουργεί»...

Στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, εμφανίστηκε πιο «ευέλικτη». Το πρωί είπε ότι η συμφωνία «λειτουργεί αποτελεσματικά κρατώντας την Τεχεράνη μακριά από πυρηνικά όπλα». Το βράδυ σχολίασε ότι «όποιες συνομιλίες κάνουν Γαλλία και ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μπορεί να χτιστούν μόνο πάνω στη συνεχιζόμενη εφαρμογή της».

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος Τύπου στο Κρεμλίνο Ντμίτρι Πεσκόφ εμφανίστηκε πιο προσεκτικός, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική συμφωνία», αλλά «τασσόμαστε υπέρ της διατήρησής της με την τρέχουσα μορφή» γιατί «ακόμα δεν υπάρχει εναλλακτική». «Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα καταστεί δυνατόν στην τρέχουσα κατάσταση να ξανακάνουμε μια δουλειά που θα στεφθεί με επιτυχία», κατέληξε.

Προειδοποιήσεις του Ιράν

Ο Ιρανός Πρόεδρος Χ. Ροχανί σχολίασε τις τελευταίες δηλώσεις των ομολόγων του σε ΗΠΑ και Γαλλία. Τόνισε ότι ο Πρόεδρος Μακρόν «δεν έχει κανένα δικαίωμα να τροποποιεί μία υπογεγραμμένη συμφωνία, είτε οι ΗΠΑ παραμείνουν σε αυτήν είτε όχι». Απευθυνόμενος στον Τραμπ, είπε: «Δεν έχετε ιδέα για πολιτική, δίκαιο ή διεθνείς συμφωνίες. Είστε απλώς ένας επιχειρηματίας, ένας έμπορος, ένας εργολάβος πύργων». Προειδοποίησε ότι το Ιράν «δεν λέει λόγια του αέρα» και ότι εάν καταρρεύσει η διεθνής συμφωνία, η Τεχεράνη θα αντιδράσει «ταχύτατα με τρόπο που θα σοκάρει».

Παράλληλα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Τζ. Ζαρίφ στη Ν. Υόρκη, μιλώντας στο πρακτορείο ΑΡ, είπε πως εάν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από τη συμφωνία, τότε «πολύ πιθανώς» να αποχωρήσει και το Ιράν. Προειδοποίησε ότι αυτό θα υποβάθμιζε και τις συνομιλίες των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα «γιατί αποδεικνύεται ότι η Αμερική αθετεί τις υποσχέσεις της σε σειρά ζητημάτων».

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν μετέβη χτες στις ΗΠΑ για σειρά επαφών για το θέμα της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με το Ισραήλ να θέλει «ουσιαστική τροποποίηση» ή «ακύρωση».

ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ντελάλης της βαρβαρότητας του ιμπεριαλισμού

Από τη χτεσινή ομιλία του Μακρόν στο Κογκρέσο

Copyright 2018 The Associated

Από τη χτεσινή ομιλία του Μακρόν στο Κογκρέσο
Η πολυαναμενόμενη ομιλία του Πρόεδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο αμερικανικό Κογκρέσο χτες, τρίτη μέρα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, έγινε δεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους πολιτικούς εκπροσώπους της αστικής τάξης των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του γαλλικού ιμπεριαλισμού, που λανσάρεται ως «μεταρρυθμιστής» και θέλει να πάρει προβάδισμα έναντι κυρίως της Γερμανίας (η Αγκ. Μέρκελ συναντιέται αύριο με τον Τραμπ), προέβαλε τις αξιώσεις της αστικής τάξης της χώρας του. Υπογράμμισε τους ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, με αναφορές σε διάφορους τομείς στο όνομα της «υπεράσπισης των κοινών αξιών, της δημοκρατίας και της ελευθερίας και της ισότητας στην ανθρωπότητα». Μάλιστα, με περισσό θράσος, εξωραΐζοντας την καπιταλιστική βαρβαρότητα που υπερασπίζεται και μπόλικο αντικομμουνισμό, μίλησε για «κοινούς αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό (!) στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενάντια στο ναζισμό στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενάντια στις σταλινικές απειλές και σήμερα ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία». Τα έβαλε «όλα στο μίξερ» για να κρύψει το κύριο, ότι όπως και στους δύο παγκόσμιους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, έτσι και σήμερα ο σφοδρός ανταγωνισμός δεν αφορά την «ελευθερία των λαών» αλλά το μοίρασμα αγορών, πόρων και σφαιρών επιρροής. Σε αυτό διεκδικεί μερίδιο και το γαλλικό κεφάλαιο, συμμετέχοντας σε επεμβάσεις, καταστρέφοντας χώρες, ξεσπιτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτές είναι οι «αξίες» και του Μακρόν.

Σε αυτό το πλαίσιο εξήρε και την «πολύ ειδική σχέση» ΗΠΑ και Γαλλίας, που όπως είπε «από κοινού πρέπει να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις, τα κράτη - εγκληματίες», και «στην εποχή του θυμού και του φόβου δεν πρέπει να περάσουν ο απομονωτισμός και ο εθνικισμός, αλλά η συνεργασία για τις κοινές αξίες». Μάλιστα, υπογράμμισε, «πρέπει να δράσουμε μαζί για να προστατεύσουμε τους διεθνείς θεσμούς, όπως ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ», και κάλεσε τις ΗΠΑ «να επανεφεύρουν την πολυπολικότητα». Αυτό που βεβαίως εννοεί είναι ότι η Γαλλία, οι ΗΠΑ και άλλες ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θα πρέπει να έχουν το πάνω χέρι στη μοιρασιά της λείας.

Αλλωστε, σε αυτήν τη βάση, ως άλλος «διεθνής χωροφύλακας», μίλησε και για το Ιράν που «πρέπει να περιοριστεί η επιρροή του» και τάχθηκε κατά της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα και υπέρ μιας νέας Συμφωνίας, που θα παίρνει υπόψη και τις αμερικανικές ανησυχίες (βλέπε αναλυτικά το θέμα πάνω).

Ιδιαίτερα δηκτικός ήταν για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής - με δεδομένη τη διαφοροποίηση της κυβέρνησης Τραμπ - δηλώνοντας «πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ, κάποια στιγμή, θα ενταχθούν στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα». Είπε επίσης ότι «δεν υπάρχει πλανήτης Β» και «πρέπει να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά του για τα επόμενα χρόνια... Για τα παιδιά και τα εγγόνια μας». Βεβαίως, η «ευαισθησία» και του Μακρόν και του Τραμπ και όλων των εκπροσώπων των καπιταλιστών δεν έχει σχέση με το μέλλον των λαών ή του πλανήτη, αλλά με το τι εξυπηρετεί καλύτερα τα κέρδη τους.

ΣΥΡΙΑ
Διαβουλεύσεις για επανέναρξη διαλόγου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, ζήτησε χτες από τις τρεις χώρες που παίζουν ρόλο «εγγυητή της εκεχειρίας» στη Συρία, δηλαδή τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία, να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης δήθεν «για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία».

Λίγες ώρες πριν την ολοκλήρωση της διήμερης συνόδου «δωρητών για τη Συρία», την οποία συνδιοργάνωσαν στις Βρυξέλλες ΕΕ - ΟΗΕ, φάνηκε να μην επιτυγχάνεται ο στόχος συγκέντρωσης 9 δισ. δολαρίων που είχαν θέσει οι διοργανωτές, επικαλούμενοι την υποτιθέμενη κάλυψη των αναγκών εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων και εκτοπισμένων για το τρέχον έτος σε Συρία και χώρες της περιοχής που τους «φιλοξενούν». Οι εκπρόσωποι 85 χωρών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων είχαν υποσχεθεί περίπου 4,4 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 1,1 δισ. τα έδωσε η Γερμανία και άλλο 1 δισ. η Βρετανία.

Επιπλέον, εκπρόσωπος του διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων ανακοίνωσε πως επιθεωρητές μετέβησαν για δεύτερη φορά στην Ντούμα, συλλέγοντας δείγματα σε περιοχές όπου φέρεται πως χρησιμοποιήθηκαν στις 7 Απρίλη χημικά όπλα.

Στη Μόσχα, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του ρωσικού στρατού, συνταγματάρχης Σεργκέι Ρουντσκόι, δεν απέκλεισε «βραχυπρόθεσμα» να αναπτυχθούν νέα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα στη Συρία ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανές νέες επιθέσεις, παρόμοιες με αυτές που έκαναν στις 14/4 ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία. Ο ίδιος αμφισβήτησε τα ποσοστά επιτυχίας των πυραυλικών επιθέσεων που έδωσαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη συγκεκριμένη επίθεση, προσθέτοντας ότι ένας αμερικανικός πύραυλος «Τόμαχοκ» κι ένας πύραυλος αέρος - εδάφους που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση βρίσκονται στη Μόσχα «για να μελετηθούν», ώστε να χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό των ρωσικών οπλικών συστημάτων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ