ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
Ψηλά στις προτεραιότητες της ΕΝΙ

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας βρέθηκε στη Λευκωσία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Η Κύπρος είναι στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε χτες ο διευθύνων σύμβουλος του (ιταλικού) ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι από τη Λευκωσία, όπου συνάντησε τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Ντεσκάλτσι ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τα επενδυτικά της σχέδια στην κυπριακή ΑΟΖ και όλη τη γύρω περιοχή, ενώ αναφερόμενος στις δυσκολίες που εμφανίστηκαν για τις γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 3» της κυπριακής ΑΟΖ (με τουρκικά πολεμικά πλοία να παρενοχλούν γεωτρύπανο της ΕΝΙ), σχολίασε: «Μέχρι σήμερα έχουμε επενδύσει 700 εκατομμύρια ευρώ στην Κύπρο και υπάρχει ισχυρή δέσμευση απέναντι στη χώρα... Θα προσπαθήσουμε ξανά και ξανά και ξανά, μέχρι κάποιος να κουραστεί. Δεν αφήνω τα λεφτά μου εκεί».

Ο Ντεσκάλτσι αναφέρθηκε και στα σχέδια για τον «Eastmed», τον αγωγό που θα μεταφέρει αέριο από τη Ν/Α Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Ιταλίας, μιλώντας ωστόσο αόριστα για «ένα πολύ σημαντικό έργο» και προσθέτοντας ότι τα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί σε Αίγυπτο, Ισραήλ, Κύπρο, αλλά και αυτά που πιθανολογούνται στο Λίβανο, είναι «απολύτως σημαντικά για την Ευρώπη και για την ανάπτυξη της περιοχής», αφού «η Ευρώπη εισάγει περισσότερο από 80% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί».

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι την επόμενη χρονιά η ΕΝΙ θα κάνει νέες έρευνες και γεωτρήσεις για τα οικόπεδα 3, 9, 2, 8, αλλά και 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης είπε ότι η ΕΝΙ «είναι ένας από τους πιο σημαντικούς μας εταίρους στην κυπριακή ΑΟΖ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δείτε τα τεμάχια που κατέχουν. Είναι σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, λόγω των δραστηριοτήτων τους και στην Αίγυπτο, αλλά και στο Λίβανο πολύ σύντομα και σίγουρα έχουμε μια πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα, και εκείνοι αλλά και εμείς».

Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται να φτάσει στη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, που σε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, θα συζητήσει για όλα τα ανοιχτά μέτωπα της περιοχής (π.χ. Συριακό), τις σχέσεις Ρωσίας με ΕΕ και φυσικά με Κύπρο, όπως και το Κυπριακό.

Συνάντηση Μέρκελ - Ράμα στο Βερολίνο

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Εντι Ράμα

Copyright 2018 The Associated

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Εντι Ράμα
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΤΙΡΑΝΑ.--

«Για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, υπάρχει μια σειρά προϋποθέσεων», υπογράμμισε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις πριν τη συνάντησή της με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, χτες στο Βερολίνο. Eκανε λόγο για στήριξη της Γερμανίας στις «μεταρρυθμίσεις» που πρέπει να κάνει η Αλβανία ενόψει των πιθανών ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ΕΕ, και επαίνεσε τη χώρα για ορισμένες απ' αυτές, όπως τη δικαστική μεταρρύθμιση.

Επανέλαβε την πεποίθησή της ότι «όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να έχουν μια ευρωπαϊκή προοπτική», ωστόσο «θα διαμορφώσουμε την τελική μας γνώμη κατά τις προσεχείς βδομάδες ως προς το αν πρέπει να γίνουν ακόμα πράγματα, αν υπάρχει αρκετή πρόοδος».

Ο Ράμα ευχαρίστησε τη Μέρκελ για την υποστήριξή της στα Δυτικά Βαλκάνια στο δρόμο τους προς την ΕΕ. «Η Αλβανία έχει κερδίσει να είναι σε θέση να διαπραγματευτεί την ένταξή της στην ΕΕ και δεν θέλει να χάσει άλλο χρόνο», είπε. Σε συνέντευξή του πριν τη συνάντηση προειδοποίησε ότι «ο τερματισμός της προοπτικής της ΕΕ θα μπορούσε να προκαλέσει πολλές κακές εξελίξεις - όχι μόνο μια ριζοσπαστικοποίηση των μουσουλμάνων».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» η Βρετανία να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, απορρίπτοντας τους φόβους ότι η χώρα θα βγει από την Ενωση χωρίς καμία συμφωνία. Το ίδιο διάστημα, διπλωμάτες στην ΕΕ δήλωσαν πως οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να προσφέρουν στη Βρετανία «μια στενότερη σχέση μετά το Brexit» αν η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αποφασίσει να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ.

ΡΙΑΝΤ.-- Η Σαουδική Αραβία ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του δεύτερου τη τάξει πολιτικού ηγέτη των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη, Σάλεχ αλ Σάμαντ, στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στις 19 Απρίλη στην επαρχία Χοντέιντα. Ο Σάμαντ είχε κηρύξει στις αρχές του μήνα το 2018 «κατ' εξοχήν βαλλιστικό έτος», αναφερόμενος στις πυραυλικές επιθέσεις των ανταρτών εναντίον της Σαουδικής Αραβίας.

ΦΟΙΝΙΞ.-- Στάσεις εργασίας και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις πραγματοποιούν σήμερα χιλιάδες εκπαιδευτικοί στην Αριζόνα, με αιτήματα μισθολογικές αυξήσεις 20% σε όλους τους εργαζόμενους και αύξηση των ομοσπονδιακών και πολιτειακών δαπανών για τα δημόσια σχολεία.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Νέες συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων νομάδων κτηνοτρόφων και αγροτών σημειώθηκαν χτες στην κεντρική Νιγηρία, όπου δύο καθολικοί ιερείς και 16 Χριστιανοί δολοφονήθηκαν όταν ένοπλοι, που πιστεύεται πως ήταν νομάδες κτηνοτρόφοι, επιτέθηκαν σε εκκλησία κατά τη διάρκεια νεκρώσιμης ακολουθίας στο χωριό Μπάλομ της Πολιτείας Μπένου. Ακολούθησαν επιθέσεις νομάδων στο χωριό Μπάντουεν, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές και να βρουν οικτρό θάνατο άλλοι 35 άνθρωποι. Ο Πρόεδρος της Νιγηρίας, Μουχαμάντου Μπουχάρι, καταδίκασε τα «ειδεχθή εγκλήματα» στην Πολιτεία Μπένου και υποσχέθηκε ότι οι ένοχοι θα «πληρώσουν για τη διάπραξη αυτής της ιεροσυλίας».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νεκρός και δεύτερος Παλαιστίνιος δημοσιογράφος

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Εξέπνευσε χτες, έπειτα από το σοβαρό τραυματισμό του από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας, ο δεύτερος (μέσα σε λίγες βδομάδες) Παλαιστίνιος δημοσιογράφος.

Ο 25χρονος Αχμεντ Αμπου Χουσέιν, που είχε τραυματιστεί από σφαίρα στις 13/4, είναι ο δεύτερος Παλαιστίνιος δημοσιογράφος που χάνει τη ζωή του από την έναρξη, στις 30/3, του ογκώδους κινήματος διαμαρτυρίας, το οποίο ονομάζεται «πορεία της επιστροφής» και αφορά το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους.

Το ισραηλινό νοσοκομείο όπου διακομίστηκε, επιβεβαίωσε το θάνατό του χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η οικογένεια ενημερώθηκε για το θάνατό του από τις παλαιστινιακές υπηρεσίες που συντονίζουν τις πολιτικές και ανθρωπιστικές υποθέσεις με τις ισραηλινές κατοχικές αρχές και προετοιμάζει τη μεταφορά της σορού του θύματος.

Ο 25χρονος δημοσιογράφος εργαζόταν για το παλαιστινιακό ραδιοφωνικό δίκτυο «Radio Shaab» και ως φωτορεπόρτερ για ένα άλλο μέσο ενημέρωσης. Με το θάνατό του, αυξάνεται σε τουλάχιστον 48 ο αριθμός των άοπλων Παλαιστίνιων διαδηλωτών που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας από τις 30/3.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
Κινεζικές εκκλήσεις για στενότερη «αμυντική συνεργασία»

Στο Πεκίνο συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Οργάνωσης

ΠΕΚΙΝΟ.--

Οι χώρες της SCO (Οργάνωση για τη Συνεργασία της Σαγκάης) πρέπει να βελτιώσουν τη συνεργασία τους στους τομείς της Αμυνας και της Ασφάλειας, τόνισε ο Κινέζος υπουργός Αμυνας Γουέι Φενχέ, υποδεχόμενος στο Πεκίνο τους ομολόγους του από Ινδία, Πακιστάν, Ρωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν (οι δύο πρώτες εντάχθηκαν στην Οργάνωση πέρσι το καλοκαίρι). Θυμίζουμε ότι η SCO ιδρύθηκε το 2001, σηματοδοτώντας μεταξύ άλλων και την προσπάθεια ανερχόμενων αστικών τάξεων από πολλές πρώην σοσιαλιστικές χώρες να ενισχύσουν την παρέμβασή τους στην Κεντρική Ασία και ακόμα παραπέρα. Αρχικά εστίασε στη συνεργασία στην Ασφάλεια, ωστόσο πλέον αποκτά όλο και μεγαλύτερη δυναμική η κοινή δράση και σε διάφορους τομείς της Οικονομίας.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να διατηρούμε το "πνεύμα της Σαγκάης" και να δυναμώσουμε τη συνεργασία σε επίπεδα υψηλών συναντήσεων, κοινών (στρατιωτικών) ασκήσεων, στρατιωτικού πολιτισμού, εκπαίδευσης», τόνισε ο Γουέι. Ο οποίος, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», πρόσθεσε ότι οι κοινές προσπάθειες των κρατών - μελών πρέπει να ισχυροποιηθούν ειδικά στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» αλλά και τη διαφύλαξη της περιφερειακής - αλλά και παγκόσμιας - ειρήνης και σταθερότητας.

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, στη συνάντηση των υπουργών υπογραμμίστηκε ειδικά η ανάγκη συντονισμένων κινήσεων για την αντιμετώπιση «απειλών» και «προκλήσεων».

Στο Πεκίνο συναντήθηκαν όμως και οι ΥΠΕΞ των μελών της Οργάνωσης, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει τον Ιούνη στην κινεζική πόλη Κινγκντάο.

Παράδειγμα προς αποφυγή

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πόρταλ του ΚΚ Βραζιλίας «Vermelho», τη Δευτέρα 23 Απρίλη το γαλλικό κράτος διά της πρεσβείας του στην Μπραζίλια τίμησε την πρώην βουλευτή του ΚΚ Βραζιλίας, Περπέτουα Αλμέιδα, για τις «εξαιρετικές υπηρεσίες της στον τομέα της Εθνικής Αμυνας και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», απονέμοντάς της το Εθνικό Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.

Την παρασημοφόρηση έκανε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Μπραζίλια, ο οποίος εξήρε τη συμβολή της Αλμέιδα (γραμματέα Εξοπλισμών το 2016 στο υπουργείο Αμυνας) στην υπογραφή συμφωνιών μεταξύ Γαλλίας και Βραζιλίας που αφορούν την παραγωγή τεσσάρων συμβατικών και πυρηνικών υποβρυχίων σε συνεργασία με την βραζιλιάνικη κρατική βιομηχανία DCNS, την κατασκευή των ελικοπτέρων HXBR σε συνεργασία με τη «Eurocopter», και τον Δορυφόρο Στρατηγικής Αμυνας και Επικοινωνιών SGDC σε σύμπραξη με την «Τhales Alenia Space» (TAS). Θυμίζουμε ότι το ΚΚ Βραζιλίας είχε στηρίξει και συμμετάσχει στις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις Λούλα και Ντίλμα Ρουσέφ.

Η πρώην βουλευτής και στέλεχος του ΚΚ Βραζιλίας στην αντιφώνησή της είπε μεταξύ άλλων ότι «είναι τιμή να λαμβάνω ένα μετάλλιο που δημιούργησε ο γενναίος Ναπολέων Βοναπάρτης».

Αυτά εννιά μόλις μέρες μετά από τη νέα ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας στη Συρία. Η διαχείριση του καπιταλισμού επιφέρει τραγικά αποτελέσματα, κι αυτό επιβεβαιώνεται (και) από την πείρα π.χ. της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην Ελλάδα: Παράσημα από τον ιμπεριαλισμό για αποφάσεις που στρέφονται κατά των λαών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ