ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Μάρτη 2011 - Κυριακή 27 Μάρτη 2011 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Εμπλουτίζεται το οπλοστάσιο ενάντια στους λαούς

Δρομολογούνται αποφάσεις, που στόχο έχουν να ρίξουν σε εξευτελιστικά επίπεδα την τιμή της εργατικής δύναμης για λογαριασμό της πλουτοκρατίας

Απειθαρχία και ανυπακοή η απάντηση του λαού στην ΕΕ και τα κόμματά της
Απειθαρχία και ανυπακοή η απάντηση του λαού στην ΕΕ και τα κόμματά της
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ).--

Στην προώθηση μιας «συνολικής λύσης», που θα ισοπεδώσει και τα τελευταία δικαιώματα των εργαζομένων της Ευρώπης, συμφώνησαν οι 27 κυβερνήσεις της ΕΕ στο όνομα «κοινής απάντησης» στην «κρίση δημοσίου χρέους».

H συμφωνία για τη δημιουργία ενός μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) που θα οδηγεί τα υπερχρεωμένα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης σε καθεστώς «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» και θα συνοδεύεται από σκληρά «μνημόνια» διαρκείας, είναι ο πρώτος πυλώνας που κατέληξαν οι 27 κυβερνήσεις της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, που ολοκληρώθηκε χτες το μεσημέρι.

Η δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού, ο οποίος από τον Ιούνη του 2013 θα αντικαταστήσει τον προσωρινό (όπου έχουν ήδη προσφύγει Ελλάδα και Ιρλανδία), θα δανείζει τα κράτη μέλη της Ζώνης του ευρώ που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν δάνεια από τις αγορές, με επαχθέστατους όρους για το λαό, που μεταφράζονται σε αλλεπάλληλα μνημόνια διαρκείας.

Τα «παζάρια» για τη συγκρότηση του μηχανισμού θα ολοκληρωθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη, οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τα μερίδια συμμετοχής της κάθε χώρας και τον τρόπο καταβολής της συνεισφοράς τους. Στο μεσοδιάστημα, οι απαιτούμενες αλλαγές στην καταστατική συνθήκη της ΕΕ, που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία του Μηχανισμού, θα περάσουν από τα εθνικά Κοινοβούλια των κρατών μελών.

Η συμφωνία μεταξύ των πολιτικών εκπροσώπων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στηρίζεται πάνω σε ισχυρές δεσμεύσεις που ανέλαβαν για την από κοινού εξαπόλυση μιας άνευ προηγουμένου επέλασης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, στη βάση του «Συμφώνου για το Ευρώ». Το Σύμφωνο αποτέλεσε την απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει απόφαση για τη συγκρότηση του μόνιμου μηχανισμού και αποτελεί το νέο στρατηγικό όπλο της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας για το τσάκισμα των λαϊκών στρωμάτων.

Παράλληλα οι «27» προχώρησαν στην αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με τη λήψη αυστηρότερων μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αποφάσισαν, μάλιστα, την επιβολή προστίμου ύψους 0,5% του ΑΕΠ για τα κράτη - μέλη των οποίων το έλλειμμα ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται βάσει της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών δεσμεύτηκαν μέσα στον Απρίλη να παρουσιάσουν τα πρώτα μέτρα και προγράμματα που θα εφαρμόσουν βάσει των δύο συμφώνων.

Οι διήμερες εργασίες της Συνόδου, που κατέληξαν στη «συνολική λύση» (Μηχανισμός στήριξης, Σύμφωνο για το ευρώ), πραγματοποιήθηκαν στο φόντο των πιέσεων που ασκούν οι καπιταλιστικές αγορές στην Πορτογαλία (παρά τα σκληρά μέτρα που έχει λάβει), για να οδηγηθεί στη μέγκενη της τρόικας. Αλλά και των αξιώσεων που πρόβαλαν όλα τα κράτη - μέλη από την Ιρλανδία να πάρει πρόσθετα μέτρα, ώστε να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού της.

Ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, εκτίμησε ότι η Λισαβόνα θα ζητήσει δάνειο ύψους 75 δισ. ευρώ, ενώ στο παρασκήνιο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημείωναν ότι ήδη η αντιπολίτευση της Πορτογαλίας - παρά την απόφαση να μην ψηφίσει τα μέτρα και να οδηγήσει στην παραίτηση Σόκρατες - έχει συμφωνήσει για τη λήψη νέου πακέτου μέτρων.

«Σύμφωνο» πανευρωπαϊκής εξαθλίωσης...

Παρά την όξυνση των ανταγωνισμών, οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ευρωζώνης ταυτίστηκαν απόλυτα στα μέτρα που περιλαμβάνει το «Σύμφωνο για το ευρώ». Την εφαρμογή των μέτρων του Συμφώνου δεσμεύτηκαν να προωθήσουν και έξι ακόμα χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Λιθουανία, Λετονία, Δανία και Πολωνία) που είναι μέλη της ΕΕ, αλλά δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ.

Με κοινή επιδίωξη να ενισχύσουν τη θέση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, συμφώνησαν σε περαιτέρω μειώσεις μισθών, ενίσχυση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και τα επιδόματα, νέους φόρους στο λαό και μεγάλες φοροελαφρύνσεις για το κεφάλαιο.

Η πανευρωπαϊκή λιτότητα που κήρυξαν οι Ευρωπαίοι εταίροι, όπως σημειώνουν στο κείμενο των συμπερασμάτων τους, θα ανανεώνεται κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το δεύτερο εξάμηνο του 2011, και θα στηρίζεται:

-- Σε μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.«Η εξέλιξη των μισθών θα αξιολογείται βάσει της παραγωγικότητας και των αναγκών προσαρμογής της ανταγωνιστικότητας (...) Το κόστος εργασίας θα παρακολουθείται μέσω της σύγκρισης με τις εξελίξεις σε άλλες χώρες της Ζώνης του ευρώ και τους κυριότερους συγκρίσιμους εμπορικούς εταίρους». Οι μισθοί δηλαδή στο εξής θα καθορίζονται σε συνάρτηση με το λεγόμενο «κόστος εργασίας» που καταγράφεται στους κύριους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ, δηλαδή στις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας (Κίνα, Ινδία) και άλλων χωρών του πλανήτη, στις οποίες οι εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς πείνας.

-- Σε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, με «ευθυγράμμιση της ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής». Οσο περισσότερο δηλαδή ζουν οι άνθρωποι, τόσο περισσότερο θα πρέπει να εργάζονται!

-- Σε παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Στόχος είναι η πλήρης ανατροπή των μόνιμων και σταθερών εργασιακών σχέσεων και η αντικατάστασή τους με σχέσεις μερικής και ελαστικής απασχόλησης. Η αντιδραστική «ευελφάλεια» γίνεται η σημαία των κρατών μελών, με επιδίωξη ο εργαζόμενος να απασχολείται ουσιαστικά χωρίς δικαιώματα και με χαμηλούς μισθούς. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι εταίροι έθεσαν σαν στόχο τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και τη μετακύλισή τους στις πλάτες των εργαζομένων, με αύξηση της έμμεσης φορολογίας.

-- Στη «διά νόμου» αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία. Κάθε κράτος μέλος ανέλαβε τη δέσμευση, είτε με νόμο είτε με συνταγματική πρόβλεψη, να «δημιουργήσει μηχανισμό που θα βάζει "φρένο" στην αύξηση χρέους». Ο μηχανισμός θα μπαίνει σε λειτουργία αυτόματα κάθε φορά που το έλλειμμα θα ξεπερνάει ένα προκαθορισμένο όριο και θα συνοδεύεται από κυρώσεις για τα «απείθαρχα» κράτη - μέλη.

-- Σε ετήσια δεσμευτικά προγράμματα λιτότητας. Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ανέλαβαν τη δέσμευση να μειώνουν κατά 1/20 το χρόνο τη διαφορά μεταξύ του ύψους του χρέους του κάθε κράτους - μέλους και του όρου που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, για χρέος μέχρι 60% του ΑΕΠ. Στην περίπτωση της Ελλάδας, με σημερινό χρέος 147% του ΑΕΠ, η μείωση κατά 1/20 το χρόνο σημαίνει μείωση περίπου 15 δισ. ετησίως.

-- Σε νέες μειώσεις των φορολογικών συντελεστών των επιχειρηματικών ομίλων. Τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν για την καθιέρωση φορολογικών συντελεστών που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, δηλαδή θα εξασφαλίζουν νέες μειώσεις των φορολογικών συντελεστών και περαιτέρω φοροαπαλλαγές.

...και καθεστώς ελεγχόμενη χρεοκοπίας

Παράλληλα, με το «Σύμφωνο για το ευρώ», οι κυβερνήσεις των κρατών μελών κατέληξαν και σε μια πρώτη συμφωνία για το μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Το νέο Μηχανισμό θα τον τροφοδοτήσουν με κεφάλαια τα κράτη μέλη της ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ. Θα έχει συνολικό απόθεμα 700 δισ. ευρώ και άμεσα διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 500 δισ. ευρώ, προκειμένου κάτω από «εξαιρετικές περιπτώσεις» να μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα απευθείας από κράτη μέλη. Η πρόβλεψη της αγοράς ομολόγων υπάρχει και για τον προσωρινό Μηχανισμό, ο οποίος θα διαθέτει κεφάλαια ύψους 440 δισ. ευρώ, από 250 δισ. ευρώ που έχει σήμερα.

Οι συγκεκριμένες αποφάσεις, θα επιφέρουν νέα βάρη στις πλάτες του λαού και θα θέσουν την Ελλάδα (ή όποια άλλη χώρα προσφύγει στο Μηχανισμό) σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας.

Συγκεκριμένα:

α) Ο μόνιμος μηχανισμός θα δίνει δάνεια σε κράτη μέλη της Ευρωζώνης υπό αυστηρές προϋποθέσεις και μόνο «στο πλαίσιο μακροοικονομικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής». Δηλαδή, μόνο μετά την υπογραφή από την ενδιαφερόμενη χώρα μνημονίου (ή μνημονίων) με μέτρα που θα εξασφαλίζουν στους πιστωτές ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Αρα, για να δανειστεί μια χώρα από το Μηχανισμό, θα πρέπει να υπογράψει μνημόνιο, παρά τα αρχικά ψέματα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ότι δεν υπάρχει τέτοια «δέσμευση».

β) Στη λειτουργία του Μηχανισμού προβλέπεται η «αναδιάρθρωση χρέους», σύμφωνα με τις πρακτικές του ΔΝΤ. Για να λάβει μια χώρα της Ευρωζώνης δάνειο, θα πρέπει προηγουμένως η τρόικα (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ) να προχωρήσει σε «αυστηρή ανάλυση βιωσιμότητας χρέους». Αν το κράτος - μέλος που θα πάρει δάνειο δεν μπορεί «να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα χρέους» θα πρέπει να προχωρήσει σε «διαπραγματεύσεις» με τους ιδιώτες πιστωτές του, προκειμένου να συνεχίσει να παίρνει τις δόσεις του δανείου. «Διαπραγματεύσεις» που θα οδηγήσουν είτε σε «κούρεμα» του χρέους, είτε σε επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων και σε κάθε περίπτωση σε καθεστώς «ελεγχόμενης χρεοκοπίας».

Αυτή ακριβώς είναι και η βασική αιτία του καυγά ανάμεσα στα κράτη της λυκοσυμμαχίας και αφορά τον επιμερισμό της καταστροφής κεφαλαίων που θα προέλθει από το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων. Ενας καυγάς που αποτυπώνεται και στα κεφάλαια και τις εγγυήσεις που θα καταβάλλει καθένας από αυτούς στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης. Είναι ενδεικτικό ότι η Γερμανία, που θα βάλει τα περισσότερα χρήματα, ζήτησε να τα καταβάλει σε πέντε αντί σε τρεις δόσεις που προβλεπόταν.

Σύμφωνα με τον καταμερισμό που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Βαν Ρομπάι, η συμβολή της Γερμανίας διαμορφώνεται σε 27,1%, της Γαλλίας σε 20,4%, της Ιταλίας σε 17,9%, της Ισπανίας σε 11,9%, ενώ της Ελλάδας σε 2,8%, στη βάση των ποσοστώσεων που το κάθε κράτος έχει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το δάνειο που θα δίνει ο Μηχανισμός θα έχει κυμαινόμενο επιτόκιο και θα ισούται με το κόστος χρηματοδότησης του Μηχανισμού συν 2% και συν επιπλέον 1% για δάνεια με διάρκεια μεγαλύτερη των τριών χρόνων.

Φορτώνει στο λαό τις «διευκολύνσεις» για το κεφάλαιο

Ανασκόπηση της συμμετοχής της ελληνικής κυβέρνησης στη Σύνοδο και της συνέντευξης του Γ. Παπανδρέου

Συμμετέχοντας στη Σύνοδο Κορυφής, η ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο δεσμεύτηκε απέναντι στην πλουτοκρατία για την υλοποίηση των αντιδραστικών μέτρων του «Συμφώνου για το Ευρώ» και την αυστηροποίηση του «συμφώνου σταθερότητας», αλλά φρόντισε να δώσει συγκεκριμένα και μετρήσιμα «ανταλλάγματα», στο όνομα των δήθεν «δανειακών διευκολύνσεων» που εξασφάλισε για την αποπληρωμή του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, προβάλλοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει το αντιδραστικό της πρόγραμμα, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2012 - 2014, με μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ, καθώς και «πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων» 50 δισ. ευρώ που θα υλοποιήσει το ίδιο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, γύρω από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ της τρόικας προς την Ελλάδα και τις δήθεν «δανειακές διευκολύνσεις» που ισχυρίζεται ότι πήρε η ελληνική κυβέρνηση, ουσιαστικά θα επιφέρουν νέα δυσβάστακτα μέτρα για τον ελληνικό λαό. Στο κείμενο των συμπερασμάτων γίνεται αναφορά στις αποφάσεις που υπήρξαν για την Ελλάδα στις 11 Μάρτη.

Βάσει αυτών των αποφάσεων:

Πρώτον: Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου κατά μέσο όρο 7,5 χρόνια, από 4,5 χρόνια της αρχικής σύμβασης του δανείου που πήρε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρατείνει την εξόφληση του δανείου μέχρι το 2023. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και τα επόμενα χρόνια, κυβέρνηση και τρόικα θα συνεχίσουν τις τρίμηνες «αξιολογήσεις», προκρίνοντας νέα μέτρα σε περίπτωση αποκλίσεων από τα συμφωνηθέντα.

Δεύτερον: Η μείωση του επιτοκίου κατά 1% για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού ότι θα μειώσει κατά 6 δισ. ευρώ τους τόκους, ουσιαστικά θα διπλασιάσει τους τόκους που αρχικά προβλέπονταν, εξαιτίας της ταυτόχρονης επιμήκυνσης του δανείου. Εξάλλου, τελεί ακόμα υπό αμφισβήτηση η πραγματική μείωση του επιτοκίου που πήρε η κυβέρνηση. Το επιτόκιο δανεισμού, βάσει της αρχικής συμφωνίας, ήταν 5,2%. Ακόμα όμως δεν έχει διευκρινιστεί, αν με την επιμήκυνση το ελληνικό επιτόκιο ευθυγραμμίστηκε με το ιρλανδικό στο 5,8%. Αν ισχύει αυτό, τότε η μείωση κατά 100 μονάδες βάσης θα φέρει το επιτόκιο στο 4,8%. Οπότε, δε μειώνεται κατά 1%, αλλά μόλις κατά 0,4%, και αυτό κυμαινόμενο, με άγνωστη δηλαδή πορεία.

Στη συνέντευξη που έδωσε την Παρασκευή, μετά τη Σύνοδο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ», ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι τα βάρβαρα μέτρα που περιλαμβάνονται στο «Σύμφωνο για το Ευρώ» για τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό «δεν αφορούν στην Ελλάδα», αφού η κυβέρνηση «έχει ήδη πάρει σημαντικά μέτρα». Αυτές οι σαρωτικές ανατροπές, σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, αποτελούν «βάση για να ανακάμψει η οικονομία μας», δηλαδή η κερδοφορία του ντόπιου κεφαλαίου και ταυτόχρονα εγγυώνται την «ευημερία του λαού»! Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης στη Σύνοδο της 11ης Μάρτη οδήγησε στο να βελτιωθεί «το πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου» και πως «αναγνωρίζονται οι θυσίες των πολιτών μας».

Υποκρισία και αποκαλύψεις για Λιβύη

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο Γ. Παπανδρέου σε ό,τι αφορά τις προθέσεις των ιμπεριαλιστών για τη Λιβύη και τις άλλες μη ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου. Για τις εξελίξεις αυτές είχε και τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπ. Ομπάμα, αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου, καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αναβαθμίσουν το ρόλο τους στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, ο Μπ. Ομπάμα σημείωσε με νόημα την «ιδιαίτερη βαρύτητα που έχει η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στην περιοχή», αναφέρθηκε εκτενώς στις πολεμικές επιχειρήσεις, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση συνδράμει από θάλασσας, αέρα και εδάφους και συνεχάρη τον Γ. Παπανδρέου «για τη θετική πορεία της χώρας». Σύμφωνα με πληροφορίες, αντίστοιχη συνομιλία υπήρξε χτες ανάμεσα στους Ομπάμα - Ερντογάν.

Την ώρα που κλιμακώνεται ο πόλεμος, ο Γ. Παπανδρέου είπε υποκριτικά στη συνέντευξη ότι «επιδίωξη των δράσεων είναι η προστασία των αμάχων». Για να κρύψει την ωμή επέμβαση στα εσωτερικά μιας ανεξάρτητης χώρας, πρόσθεσε ότι η ΕΕ επιδιώκει για τη Λιβύη «δημοκρατική μετάβαση, σύμφωνα με τις επιλογές του λιβυκού λαού» και πως δίνει ιδιαίτερη σημασία «στο ρόλο του Αραβικού Συνδέσμου για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ».

Περιγράφοντας την επόμενη μέρα, έκανε λόγο για μια νέα «εταιρική σχέση» των κρατών της Μεσογείου και «συγκροτημένη ευρωπαϊκή στρατηγική», ανακατανομή δηλαδή της τράπουλας και της λείας ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, λέγοντας ότι «η Ελλάδα θα παίξει το ρόλο που της αρμόζει», γι' αυτό άλλωστε συμμετέχει μέχρι τα μπούνια στον πόλεμο. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι η καπιταλιστική ΕΕ σχεδιάζει άμεσα να βαθύνει την παρέμβασή της στις χώρες της Β. Αφρικής και της Ανατ. Μεσογείου, αποδεσμεύοντας επιπλέον κονδύλια ύψους 1 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να αναβαθμιστεί η ιμπεριαλιστική διείσδυση έναντι των ανταγωνιστών.

Προανήγγειλε, επίσης, την ενίσχυση της κατασταλτικής «Frontex», στο όνομα της αντιμετώπισης της μετανάστευσης και είπε ότι μέχρι τον επόμενο Ιούνη η Κομισιόν θα καταθέσει «συνολική προσέγγιση για τη μετανάστευση και την προσφυγιά».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επιθετική λαϊκή απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τη Σύνοδο Κορυφής

Σε ανακοίνωση για τη Σύνοδο Κορυφής, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι κυβερνήσεις της ΕΕ σπρώχνουν τους λαούς στο σκοτεινό βάραθρο των καπιταλιστικών αδιεξόδων, αντιθέσεων και πολέμων. Σε πλήρη σύμπνοια αποφάσισαν την κλιμάκωση του πολέμου στα μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων με το "Σύμφωνο για το Ευρώ" και το "Σύμφωνο Σταθερότητας". Αγεφύρωτες, όμως, παραμένουν οι διαφορές τους σε ό,τι αφορά τα κέρδη και τις ζημιές του κεφαλαίου. Παρά τους προσωρινούς συμβιβασμούς για το λεγόμενο μηχανισμό στήριξης που οδηγεί τους λαούς στη χρεοκοπία, ο "σκυλοκαυγάς" μαίνεται.

Οι συνηθισμένοι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης περί ελληνικών επιτυχιών και αναγνώρισης των θυσιών του ελληνικού λαού, οι θέσεις της ΝΔ για αλλαγή των όρων του μνημονίου δεν μπορούν πια να κρύψουν τον όλεθρο που φέρνει για τα λαϊκά συμφέροντα η κοινή στρατηγική τους.

Ο λαός πρέπει τώρα να απαλλαγεί από τις αυταπάτες, τις φοβίες, τα ιδεολογήματα των κομμάτων της πλουτοκρατίας και του οπορτουνισμού. Το χρέος δεν το δημιούργησε αυτός και πρέπει να το θεωρήσει όλο παράνομο. Οι θυσίες που του επιβάλλουν είναι εντελώς ανώφελες για τον ίδιο. Η βαθιά καπιταλιστική κρίση, τα συνεχή βάρβαρα και αντιδραστικά μέτρα, οι πόλεμοι, ο παρασιτισμός αποδεικνύουν ότι ο καπιταλισμός έχει οριστικά και αμετάκλητα σαπίσει. Δεν μπορεί να γίνει ανθρώπινος, δεν μπορεί να γιατρευτεί από τις κρίσεις, όπως και η ΕΕ δεν μπορεί να γίνει φιλολαϊκή.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των δυνάμεων της ΕΕ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του λαού της Λιβύης καταδεικνύει ότι τα μονοπώλια και οι κυβερνήσεις τους είναι το ίδιο επιθετικά και προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό. Δεν υπάρχει φρικαλεότητα που δεν μπορούν να διαπράξουν, προκειμένου να αρπάξουν πλουτοπαραγωγικές πηγές, να ελέγξουν τους δρόμους του πετρελαίου, να κερδίσουν αγορές. Υποκριτικές είναι και οι θέσεις τους για το Μεταναστευτικό. Ενώ με τους πολέμους και τη ληστεία των λαών προκαλούν ολοένα και μεγαλύτερα κύματα απελπισμένων μεταναστών και προσφύγων, ως λύση φέρνουν αυταρχικά και απάνθρωπα μέτρα.

Οι αμυντικοί αγώνες δεν αρκούν. Είναι ώριμη και επιτακτική ανάγκη, για να υπάρχει λύση υπέρ του λαού, οι ριζικές αλλαγές στην οικονομία και το κράτος. Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα μπορούν να ορθώσουν εμπόδια και, τελικά, να ανατρέψουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα, διαμορφώνοντας τη δική τους συμμαχία για λαϊκή εξουσία, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, σχεδιασμένη ανάπτυξη, απαλλάσσοντας τη χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

Εκδήλωση στο Κιλκίς

Εκδήλωση με θέμα «Οι Διεθνείς εξελίξεις και οι Θέσεις του ΚΚΕ», διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κιλκίς του ΚΚΕ, την Τετάρτη 30 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ
Αύριο ο αγωνιστικός γιορτασμός

Οι μικρομεσαίοι αγρότες και μαζί τους εργατοϋπάλληλοι, επαγγελματοβιοτέχνες - έμποροι, νέοι των σπουδών, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, χαμηλοσυνταξιούχοι καλούνται να πάρουν, μαζικά, μέρος στο αυριανό πανελλαδικό συλλαλητήριο για τον αγωνιστικό γιορτασμό της 101ης Επετείου του Κιλελέρ, που οργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, μπροστά στο Μνημείο του Αγρότη.

Με τους συμβασιούχους στο Δήμο Αθηναίων

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφτεί τους συμβασιούχους που πραγματοποιούν κατάληψη στο Δημαρχείο της Αθήνας, τη Δευτέρα 28 Μάρτη και ώρα 9 π.μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ