Σάββατο 26 Μάρτη 2011 - Κυριακή 27 Μάρτη 2011 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υποκρισία και αποκαλύψεις για Λιβύη

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο Γ. Παπανδρέου σε ό,τι αφορά τις προθέσεις των ιμπεριαλιστών για τη Λιβύη και τις άλλες μη ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου. Για τις εξελίξεις αυτές είχε και τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπ. Ομπάμα, αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου, καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αναβαθμίσουν το ρόλο τους στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, ο Μπ. Ομπάμα σημείωσε με νόημα την «ιδιαίτερη βαρύτητα που έχει η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στην περιοχή», αναφέρθηκε εκτενώς στις πολεμικές επιχειρήσεις, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση συνδράμει από θάλασσας, αέρα και εδάφους και συνεχάρη τον Γ. Παπανδρέου «για τη θετική πορεία της χώρας». Σύμφωνα με πληροφορίες, αντίστοιχη συνομιλία υπήρξε χτες ανάμεσα στους Ομπάμα - Ερντογάν.

Την ώρα που κλιμακώνεται ο πόλεμος, ο Γ. Παπανδρέου είπε υποκριτικά στη συνέντευξη ότι «επιδίωξη των δράσεων είναι η προστασία των αμάχων». Για να κρύψει την ωμή επέμβαση στα εσωτερικά μιας ανεξάρτητης χώρας, πρόσθεσε ότι η ΕΕ επιδιώκει για τη Λιβύη «δημοκρατική μετάβαση, σύμφωνα με τις επιλογές του λιβυκού λαού» και πως δίνει ιδιαίτερη σημασία «στο ρόλο του Αραβικού Συνδέσμου για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ».

Περιγράφοντας την επόμενη μέρα, έκανε λόγο για μια νέα «εταιρική σχέση» των κρατών της Μεσογείου και «συγκροτημένη ευρωπαϊκή στρατηγική», ανακατανομή δηλαδή της τράπουλας και της λείας ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, λέγοντας ότι «η Ελλάδα θα παίξει το ρόλο που της αρμόζει», γι' αυτό άλλωστε συμμετέχει μέχρι τα μπούνια στον πόλεμο. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι η καπιταλιστική ΕΕ σχεδιάζει άμεσα να βαθύνει την παρέμβασή της στις χώρες της Β. Αφρικής και της Ανατ. Μεσογείου, αποδεσμεύοντας επιπλέον κονδύλια ύψους 1 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να αναβαθμιστεί η ιμπεριαλιστική διείσδυση έναντι των ανταγωνιστών.

Προανήγγειλε, επίσης, την ενίσχυση της κατασταλτικής «Frontex», στο όνομα της αντιμετώπισης της μετανάστευσης και είπε ότι μέχρι τον επόμενο Ιούνη η Κομισιόν θα καταθέσει «συνολική προσέγγιση για τη μετανάστευση και την προσφυγιά».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org