Σάββατο 26 Μάρτη 2011 - Κυριακή 27 Μάρτη 2011 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φορτώνει στο λαό τις «διευκολύνσεις» για το κεφάλαιο

Ανασκόπηση της συμμετοχής της ελληνικής κυβέρνησης στη Σύνοδο και της συνέντευξης του Γ. Παπανδρέου

Συμμετέχοντας στη Σύνοδο Κορυφής, η ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο δεσμεύτηκε απέναντι στην πλουτοκρατία για την υλοποίηση των αντιδραστικών μέτρων του «Συμφώνου για το Ευρώ» και την αυστηροποίηση του «συμφώνου σταθερότητας», αλλά φρόντισε να δώσει συγκεκριμένα και μετρήσιμα «ανταλλάγματα», στο όνομα των δήθεν «δανειακών διευκολύνσεων» που εξασφάλισε για την αποπληρωμή του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, προβάλλοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει το αντιδραστικό της πρόγραμμα, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2012 - 2014, με μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ, καθώς και «πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων» 50 δισ. ευρώ που θα υλοποιήσει το ίδιο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, γύρω από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ της τρόικας προς την Ελλάδα και τις δήθεν «δανειακές διευκολύνσεις» που ισχυρίζεται ότι πήρε η ελληνική κυβέρνηση, ουσιαστικά θα επιφέρουν νέα δυσβάστακτα μέτρα για τον ελληνικό λαό. Στο κείμενο των συμπερασμάτων γίνεται αναφορά στις αποφάσεις που υπήρξαν για την Ελλάδα στις 11 Μάρτη.

Βάσει αυτών των αποφάσεων:

Πρώτον: Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου κατά μέσο όρο 7,5 χρόνια, από 4,5 χρόνια της αρχικής σύμβασης του δανείου που πήρε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρατείνει την εξόφληση του δανείου μέχρι το 2023. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και τα επόμενα χρόνια, κυβέρνηση και τρόικα θα συνεχίσουν τις τρίμηνες «αξιολογήσεις», προκρίνοντας νέα μέτρα σε περίπτωση αποκλίσεων από τα συμφωνηθέντα.

Δεύτερον: Η μείωση του επιτοκίου κατά 1% για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού ότι θα μειώσει κατά 6 δισ. ευρώ τους τόκους, ουσιαστικά θα διπλασιάσει τους τόκους που αρχικά προβλέπονταν, εξαιτίας της ταυτόχρονης επιμήκυνσης του δανείου. Εξάλλου, τελεί ακόμα υπό αμφισβήτηση η πραγματική μείωση του επιτοκίου που πήρε η κυβέρνηση. Το επιτόκιο δανεισμού, βάσει της αρχικής συμφωνίας, ήταν 5,2%. Ακόμα όμως δεν έχει διευκρινιστεί, αν με την επιμήκυνση το ελληνικό επιτόκιο ευθυγραμμίστηκε με το ιρλανδικό στο 5,8%. Αν ισχύει αυτό, τότε η μείωση κατά 100 μονάδες βάσης θα φέρει το επιτόκιο στο 4,8%. Οπότε, δε μειώνεται κατά 1%, αλλά μόλις κατά 0,4%, και αυτό κυμαινόμενο, με άγνωστη δηλαδή πορεία.

Στη συνέντευξη που έδωσε την Παρασκευή, μετά τη Σύνοδο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ», ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι τα βάρβαρα μέτρα που περιλαμβάνονται στο «Σύμφωνο για το Ευρώ» για τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό «δεν αφορούν στην Ελλάδα», αφού η κυβέρνηση «έχει ήδη πάρει σημαντικά μέτρα». Αυτές οι σαρωτικές ανατροπές, σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, αποτελούν «βάση για να ανακάμψει η οικονομία μας», δηλαδή η κερδοφορία του ντόπιου κεφαλαίου και ταυτόχρονα εγγυώνται την «ευημερία του λαού»! Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης στη Σύνοδο της 11ης Μάρτη οδήγησε στο να βελτιωθεί «το πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου» και πως «αναγνωρίζονται οι θυσίες των πολιτών μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ