ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Πυρετός διεργασιών» για να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις

Επίσκεψη Τσαβούσογλου χτες στα Κατεχόμενα. Τις επόμενες μέρες επιστρέφει στο νησί και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εντείνονται οι ολόπλευρες πιέσεις για να δεχτεί ο κυπριακός λαός τα νέα διχοτομικά σχέδια που προωθούνται για την πατρίδα του, στο πλαίσιο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χτες, στα Κατεχόμενα έφτασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που μετά από συνάντησή του με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, είπε ότι στο πλαίσιο των συνομιλιών πρέπει να καθοριστεί ένας «οδικός χάρτης», ο οποίος θα περιλαμβάνει και την πενταμερή (διάσκεψη για την Ασφάλεια).

Από τη μεριά του, ο Ακιντζί μίλησε για «πολύ εποικοδομητική συνάντηση», υποστηρίζοντας ότι «στόχος παραμένει να υπάρξει κατάληξη εντός του 2016» και μίλησε για παράλληλες διαπραγματεύσεις με δύο τραπέζια, όπου στο ένα οι δυο «ηγέτες» (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων) θα συζητούν το Εδαφικό και στο άλλο Ελλάδα και Τουρκία θα συζητούν τις Εγγυήσεις, έτσι ώστε «να πλησιάσουμε στα θέματα που εκκρεμούν και να επιτευχθεί συμφωνία». Εκτίμησε ακόμα ότι τα δημοψηφίσματα θα πραγματοποιηθούν το 2017, με το σκεπτικό ότι αν μπούμε στο 2017 χωρίς συμφωνία, τότε θα προκύψουν πολύ σοβαρά εμπόδια.

Με μοιρασμένους ρόλους, η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε πάντως και χτες να εμφανιστεί υπέρμαχος μιας λύσης, με τον έναν αντιπρόεδρο, Νουμάν Κουρτουλμούς, να δηλώνει ότι υπάρχει ελπίδα για επίτευξη λύσης του Κυπριακού μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και τον άλλο αντιπρόεδρο, τον προερχόμενο από το εθνικιστικό MHP, Τουγρούλ Τουρκές, να δηλώνει ότι «οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι αν η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίσει αυτή τη στάση, φαίνεται ότι θα συμφωνήσουμε ότι δεν συμφωνούμε».

Πάντως, σενάρια περί «παράλληλων τραπεζιών διαλόγων» εμφανίστηκαν χτες και στον κυπριακό Τύπο. Σύμφωνα με αυτά, η προσπάθεια της Λευκωσίας εστιάζεται στο να μη διευρυνθεί ακόμα η συζήτηση για την Ασφάλεια με τη συμμετοχή και άλλων πλην Τουρκίας - Ελλάδας, αλλά πρώτα να κλείσει το Εδαφικό και έπειτα να δρομολογηθεί η λεγόμενη «πολυμερής διάσκεψη» (Τουρκία - ψευδοκράτος επιμένουν για πενταμερή, δηλαδή με τη συμμετοχή των δύο πλευρών και μόνο των τριών «εγγυητριών δυνάμεων»). Οπως και να έχουν τα πράγματα, είναι ολοφάνερο ότι το παζάρι δυναμώνει και διευρύνεται, αλλά και ότι τα αριθμητικά στοιχεία, ποσοστά κ.τ.λ. που συνδέονται με την κατάληξη των επαφών στην Ελβετία, λειτουργούν αποπροσανατολιστικά, για να κρυφτεί η ουσία των σχεδιασμών, τα ταξικά συμφέροντα που οι συνομιλίες και η προωθούμενη λύση υπερασπίζονται από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Αύριο, Κυριακή, αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, ενώ τουρκοκυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν χτες ότι στα Κατεχόμενα αναμένεται τις επόμενες μέρες και εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ. Ακόμα, την επόμενη βδομάδα έχει ήδη ανακοινωθεί ότι στο νησί έρχεται ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Μπόρις Τζόνσον.

Υψηλοί τόνοι Ερντογάν και απειλές για το Προσφυγικό

Αντίδραση για το προχτεσινό ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο για προσωρινή αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Συνέχεια και υψηλούς τόνους στις αντεγκλήσεις με την ΕΕ έδωσε και χτες ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν συνέπειες και για τη Συμφωνία Αγκυρας - Βρυξελλών για το Προσφυγικό, αντιδρώντας στο προχτεσινό μη δεσμευτικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για προσωρινή αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα. Χτες, ο Ερντογάν επέκρινε την ΕΕ για τη στάση της συνολικά απέναντι στην Τουρκία και, αναφερόμενος στη διμερή Συμφωνία για το Προσφυγικό, τόνισε: «Δεν τηρήσατε την υπόσχεσή σας. Οταν 50.000 πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στο συνοριακό πέρασμα του Καπίκουλε (σ.σ. τουρκο -βουλγαρικά σύνορα) φωνάξατε βοήθεια και αρχίσατε να λέτε "τί θα κάνουμε όταν η Τουρκία ανοίξει τα σύνορα". Κοιτάξτε, αν προχωρήσετε περαιτέρω, αυτά τα σύνορα θα ανοίξουν, βάλτε το καλά στο κεφάλι σας». Και σημείωσε ότι η Τουρκία έχει στο έδαφός της 3 εκατομμύρια πρόσφυγες που μπορεί να πλημμυρίσουν την ΕΕ.

Αλλωστε, η αντίδραση της Τουρκίας εκφράστηκε έντονα από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το ψήφισμα του ΕΚ. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, είπε ότι «δεν υπάρχει κρίση μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, αλλά κρίση πολιτικής ασυνέπειες εντός της ίδιας της ΕΕ». Ο ηγέτης του εθνικιστικού ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, χαρακτήρισε την άποψη του ΕΚ για την Τουρκία «ανειλικρινή και ψυχρή».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, συνέδεσε την απόφαση του ΕΚ και με τις αντιδράσεις στην απόπειρα πραξικοπήματος. «Δε χρειάζεται να την πάρουμε σοβαρά (την απόφαση) ή να κάνουμε μεγάλα σχόλια. Ηταν φανερό από το βράδυ της 15ης Ιούλη και τις εξελίξεις που ακολούθησαν. Ελπίσαμε οι φίλοι μας από την Ευρώπη να στηρίξουν την Τουρκία από την αρχή της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη και να δείξουν την πολιτική τους δύναμη ενάντια σε αυτή την αντιδημοκρατική συμμορία. Αλλά δυστυχώς, λάβαμε πολύ μικρή στήριξη».

Παρέμβαση Μέρκελ

Στο Βερολίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, έκρινε σκόπιμο να δηλώσει ότι «οι απειλές» κατά της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες «δεν οδηγούν πουθενά». «Θεωρούμε τη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ενωση ως κοινή επιτυχία και τη συνέχιση της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας προς το συμφέρον όλων των πλευρών», είπε η εκπρόσωπος της Μέρκελ Ούλρικε Ντέμερ.

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Σαβσάν Σέμπλι, είπε πως «είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να συνομιλούμε», ενώ ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ελμαρ Μπροκ, είπε ότι «η συμφωνία για το Προσφυγικό είναι και προς όφελος της Τουρκίας. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας εξαρτάται κυρίως από τις καλές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Συνάντηση Παυλόπουλου με τον επίτροπο μετανάστευσης

Στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, συνάντησε χτες τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, και στις δηλώσεις του κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει στο ακέραιο τη συμφωνία για το Προσφυγικό, ενώ υποστήριξε: «Δεν ωφελούν την εικόνα της Τουρκίας, φράσεις όπως "θα τους αφήσουμε να φύγουν προς την Ευρώπη"...». Κάλεσε, επίσης, την Τουρκία να είναι πιο προσεκτική, «την ώρα, μάλιστα, που εμείς της ανοίγουμε το παράθυρο - πόρτα, για να μπορέσει να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Από τη μεριά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημ. Αβραμόπουλος, τόνισε ότι η συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας πρέπει να τηρηθεί πάση θυσία και συμπλήρωσε: «Εχει αποδειχθεί ότι η διπλωματία των δηλώσεων ποτέ δεν οδηγεί σε καλούς δρόμους. Χρειάζεται διπλωματία της ευθύνης».

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενταγμένο στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις

Ενταγμένο στο πλαίσιο των ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων είναι το ψήφισμα με το οποίο, προχτές, το Ευρωκοινοβούλιο (ΕΚ) ψήφισε υπέρ της προσωρινής αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας, με 479 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 107 αποχές. Επίσης, την τελευταία στιγμή εντάχθηκε στο ψήφισμα του ΕΚ και τροπολογία, με την οποία εκφράζεται η έντονη ανησυχία του οργάνου «για τις (τουρκικές) δηλώσεις που αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λοζάνης», η οποία υπερψηφίστηκε από 290 βουλευτές, κατά ψήφισαν 257 και υπήρξαν 68 αποχές.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ υπερψήφισε το ψήφισμα, βάζοντας όμως την ολοκληρωμένη θέση του Κόμματος ενάντια στην ένταξη, οποιασδήποτε χώρας στη λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου και σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα: «Το Ευρωκοινοβούλιο επικαλούμενο στο ψήφισμά του τα "δυσανάλογα κατασταλτικά μέτρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα" ...θυμήθηκε υποκριτικά να εκφράσει "ανησυχίες" για την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού από τις τουρκικές αρχές. Ταυτόχρονα, όμως, δηλώνει τη "δέσμευσή" του να "κρατήσει την Τουρκία προσδεμένη στην ΕΕ" και "υπογραμμίζει την στρατηγική σπουδαιότητα των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας", γι΄ αυτό άλλωστε αφήνει ανοιχτή τη συνέχιση της προενταξιακής χρηματοδότησης της Τουρκίας από την ΕΕ και τη διαδικασία κατάργησης της ταξιδιωτικής βίζας, ενώ δηλώνει την ετοιμότητά του για "αναθεώρηση της θέσης του" όταν τα "δυσανάλογα μέτρα (...) αρθούν». Επίσης, το ΚΚΕ καταγγέλλει τα μέτρα καταστολής της τουρκικής κυβέρνησης ενάντια σε όσους αντιτίθενται στην αντιλαϊκή πολιτική της, και επισημαίνει ότι η Ευρωβουλή με τροπολογία της τελευταίας στιγμής ασκεί κριτική στις τουρκικές δηλώσεις για τη Συνθήκη της Λοζάνης που αφορά τα σύνορα της Ελλάδας και άλλων χωρών.

Και το ΚΚΕ καταλήγει: «Τα ιμπεριαλιστικά "παζάρια", οι αναδιατάξεις συμμαχιών και η στάση της ΕΕ δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα του τουρκικού λαού. Αντίθετα, εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής. Σε αυτά τα σχέδια, εμπλέκεται ενεργά και η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, διεκδικώντας αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή για τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας.

Το συμφέρον της εργατικής τάξης, των λαών της περιοχής βρίσκεται στην κοινή πάλη ενάντια στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, συνολικά ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στα συμφέροντα των αστικών τάξεων, για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που γεννάει πολέμους, κρίσεις, φτώχεια και προσφυγιά».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ - ΕΕΔΥΕ
Καταγγέλλουν την κλιμάκωση της δίωξης του φιλειρηνικού κινήματος στην Τουρκία

Τη Δευτέρα, 21 Νοέμβρη, η Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας κηρύχτηκε παράνομη από την τουρκική κυβέρνηση που κλιμακώνει την επίθεσή της στο λαϊκό κίνημα. Από τις αρχές Νοέμβρη, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης είχε ανακοινώσει, στο πλαίσιο των «επιχειρήσεων ενάντια στην τρομοκρατία», ότι αναστέλλεται η λειτουργία της Επιτροπής για διάστημα 3 μηνών. Τώρα, έρχεται και η πλήρης απαγόρευση. Η Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας καταγγέλλει τη νέα απόφαση και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τη δράση της, καλώντας και σε έκφραση διεθνιστικής αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) στο πρόσφατο συνέδριό του στο Σάο Λουίς της Βραζιλίας από τις 17 έως τις 20 Νοέμβρη και με χτεσινή ανακοίνωσή του καταδικάζει τη νεότερη επίθεση και προσπάθεια οριστικής απαγόρευσης της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας, «ως ωμή παραβίαση δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων εναντίον των φιλειρηνικών δυνάμεων που παλεύουν στην πρώτη γραμμή ενάντια στους πολέμους και τις επιθέσεις σε όλη την περιοχή». Επίσης, εκφράζει «την ολόψυχη αλληλεγγύη του με την Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας και απαιτεί την άμεση άρση της απόφασης από τις τουρκικές αρχές. Το Κίνημα Ειρήνης στην Τουρκία και τον κόσμο δεν μπορεί να απαγορευτεί!». Ακόμα, καλεί όλες τις οργανώσεις - μέλη και τους φίλους του να αναλάβουν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης με την Επιτροπή Ειρήνης, απαιτώντας την άμεση και ολοκληρωτική ακύρωση της χωρίς προηγούμενο προκλητικής αυτής απόφασης.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, αφού καταδικάζει τη νέα απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα στην ανακοίνωσή της:

«Αποτελεί κυνική πρόκληση η κλιμάκωση της επίθεσης αυτής, που στόχο έχει να περιορίσει τη φιλειρηνική δράση και να εκφοβίσει τον λαό. Απαιτούμε άμεσα να ανακληθεί αυτή η προκλητική απόφαση. Εκφράζουμε τη θερμή και ολόψυχη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στους Τούρκους συναγωνιστές μας και τονίζουμε ότι είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό τους. Η στήριξή τους θα γίνει υπόθεση της πάλης του εργατικού, λαϊκού κινήματος στη χώρα μας. Η τρομοκράτηση του φιλειρηνικού και λαϊκού κινήματος στην Τουρκία δεν θα περάσει!»



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ